Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

W euro jest znów promocja 25% taniej druga sztuka. Taki B8 w 55" wychodzi za 5005zł wliczając 200 cashbacku z LG. Trzeba tylko się z kimś zgadać. Są raty 0%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem chętny jak coś na taki „ wspólny zakup  B8” tylko nie mogę sobie wyobrazić jak mogłoby to wyglądać :D

Edytowane przez Gontar3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na tym forum relatywnie dość krótko, ale już czytałem o takich akcjach jak się użytkownicy dogadywali i robili wspólnie zakupy. Napisz gdzie mieszkasz i do którego sklepu mógłbyś podjechać - ktoś się może odezwie.

Przy okazji i offtopowo - przypomniała mi się sytuacja z tamtego roku jak kupowałem sobie nowe narty. Poszedłem do sklepu pooglądać co jest i w jakich cenach, okazało się na miejscu, że jest promocja druga para nart za 50% ceny. Akurat trafiłem na osobę, która też była zainteresowana zakupami i dogadaliśmy się ze sobą i tak każdy z nas kupił narty o 25% taniej. A to była kompletnie obca mi osoba, widziałem ją wtedy pierwszy i ostatni raz. Także takie historie się zdarzają :)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super ;) w takim razie jestem z Warszawy, wiec każdy Sklep w Warszawie lub okolice mi pasuje :) jakby ktoś był zainteresowany proszę o kontakt :)

bo takiej ceny na B8 to chyba jeszcze nigdy nie było, chociaż niedługo black friday wiec :))

Edytowane przez Gontar3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, shpath napisał:

Akurat trafiłem na osobę, która też była zainteresowana zakupami i dogadaliśmy się ze sobą i tak każdy z nas kupił narty o 25% taniej

Ja w wakacje też się na coś takiego złapałem :) Tyle, że już zupełnie hardcore, bo w Rossmanie. Stoję w kolejce do kasy z kremem i mleczkiem po opalaniu i podchodzi do mnie kobieta, że jest 2+2 gratis na opalanie, i że bardzo prosi, żebyśmy razem kupili ? Cebula mode max.

• Lubię 2
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fio2 dobrze, że nie użyłeś hasła Janusz, bo całkiem niedawno pisaliśmy o tym, żeby tego zwrotu nie nadużywać :D

W mojej ocenie to wszystko jest ok. Jest okazja, czemu nie skorzystać. Zawsze te parę groszy można przeznaczyć na inne cele czy atrakcje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎25‎.‎10‎.‎2018 o 14:02, Gontar3d napisał:

Uwierzcie mi , że coś w tym jest mam wujka który pracuje na kontroli jakośći w dużej firmie RTV ( nie chce tutaj rzucać nazwami), i mówi że na polski rynek idzie to co nie przechodzi testów jakośći w innych krajach uni.

Tak się dzisiaj zastanawiałem, co się dzieje z tv które niektórzy użytkownicy oledów reklamują po kilku dniach, chyba tylko z powodu nierównomiernej matrycy, a firma LG bez żadnych ceregieli wymienia telewizor na nowy. Czyżby ( to TYLKO moje gdybanie, nie chcę nic sugerować i nikogo oskarżać) tv wracały do fabryki po to by od nowa okleić i fabrycznie zapakować i heja dalej na sklep, być może ten egzemplarz trafi na mniej wymagającego klienta.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może LG zabiera panel w celu przeanalizowania, sprawdza kiedy i w jakich warunkach był przechowywany i dlaczego jest taki a nie inny. Wszytko po to aby ulepszyć proces tworzenia matryc?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A może LG zabiera panel w celu przeanalizowania, sprawdza kiedy i w jakich warunkach był przechowywany i dlaczego jest taki a nie inny. Wszytko po to aby ulepszyć proces tworzenia matryc?

Na pewno. Tak jest.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Tak się dzisiaj zastanawiałem, co się dzieje z tv które niektórzy użytkownicy oledów reklamują po kilku dniach, chyba tylko z powodu nierównomiernej matrycy, a firma LG bez żadnych ceregieli wymienia telewizor na nowy. Czyżby ( to TYLKO moje gdybanie, nie chcę nic sugerować i nikogo oskarżać) tv wracały do fabryki po to by od nowa okleić i fabrycznie zapakować i heja dalej na sklep, być może ten egzemplarz trafi na mniej wymagającego klienta.

To że zwrócone Oledy wracają  z powrotem do sklepów jest pewne, przecież kolega Gontar3d usłyszał to od sprzedawcy oddając swój B7. Gdyby te wszystkie tv szły na straty to LG by się nie pozbierało. A tak liczą że ktoś się wad nie dopatrzy. Dlatego są te bajeczne promocje schodzące z ceną do 5 tyś zł w sklepach RTV lub 2 TV za 50%.

Dla przykładu moja Żona po dziś dzień mnie hejtuje że muszę mieć zje..ny wzrok skoro już kolejny TV reklamowałem w przeciągu 2 lat ( wcześniej Samsung na wypalone piksele) a ona żadnych wad nie widzi , dla niej ta kijowa czerń w moim oddanym 55 B8 była fenomenalna a mnie kur…ca brała tak wiec jakby padło na takiego klienta to każdy bubel by przeszedł. Tylko pytanie czy taka osoba kupi tv za 6-8 tyś czy  też zadowoli się średniakiem za 2-3 tyś ?

Wczoraj wieczorem przesiedziałem kilka ładnych godzin przed swoim wymienionym 55 B8 oglądając najciemniejsze filmy i seriale z Netflixa ( np. Daredevil s3 gdzie dużo ciemnych scen) , siadałem 30 cm od tv , pałzowałem, oglądałem pod każdym kątem i naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Obraz żyleta, kolory bajka , czerń smolista. Do tego bardzo płynny i ostry ruch w dynamicznych scenach.

Tak więc można jednak trafić na naprawdę idealny egzemplarz , polecam walczyć o swoje bo warto. Żaden QLED takich wrażeń nie zapewni. Najlepiej jednak kupować przez Internet gdzie ma się te 14 dni na zwrot , i wymieniać do bólu aż trafi się dobry model. Mam tylko nadzieję że faktycznie LG poradziło sobie z tymi wypaleniami ekranu bo o tym przekonam się zapewne dopiero po roku użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bakiii na jakich ustawieniach oglądałeś materiał?.

10 minut temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Daredevil s3 z jakiego zródła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Daredevil s3 z jakiego zródła?

Ustawienia skopiowane ze strony Rtings.com dla 55B8.

Serial natomiast z netflixa odpalonego bezpośrednio na 55B8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, bakiii napisał:

Najlepiej jednak kupować przez Internet gdzie ma się te 14 dni na zwrot , i wymieniać do bólu aż trafi się dobry model.

Głupie pytanie: jak to zrobić jesli się chce kupić na raty 0% oferowane tylko stacjonarnie w Media czy Euro?

Swego czasu w łódzkim MM był rodzaj wydzielonej, naziwjmy to, sali kinowej w której było wyraźnie ciemniej. To byłoby idealne miejsce na odpalenie TV przed zakupem i sprawdzenie równomierności matrycy czy ewentualnego zafarbu. Ciekawe co by teraz odpowiedzieli na prośbę o sprawdzenie TV w ciemniejszym pomieszczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, bakiii napisał:

Ustawienia skopiowane ze strony Rtings.com dla 55B8.

Serial natomiast z netflixa odpalonego bezpośrednio na 55B8

Zrobiłem test, u mnie takie ziarno że wysypuje się z tv. Bez względu na ustawienia, szczególnie scena(nie pamiętam który odc, ale s3) jak panna pyta się głównego bohatera gdzie trzyma kostium i zagląda do pokoju. Tragedia, inne ciemne sceny w szarości w okolicach czerni również porażka  i  to widoczna nie z 30 cm, ale z ok 2 metrów.. W poniedziałek zgłaszam reklamację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby któryś z Was podesłać mi zdjęcie wtyczki prądowej z B8? Muszę kupić przedłużacz przed kupnem tv żeby mieć wszystko gotowe na montaż a niestety nie sprawdziłem w sklepie jak wygląda przy tv.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie. Mam pytanie i zarazem problem z ów tv.  W tv mam ustawiony tryb obrazu na ,,Żywy'' na tych ustawieniach zauważyłem, że obraz raz na jakiś czas obniża podświetlenie na kilka minut stąd pytanie czy korzystanie z tego trybu jest ,, zdrowe' dla tv? Czy to może jest jakiś chwilowy zabieg schłodzenia matrycy podczas oglądania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To najgorsze ustawienie jakie można wybrać. Telewizor w tym ustawieniu pobiera najwięcej energii bo panel świeci na 100%, chyba że używasz oszczędzania energii. Tak czy siak najgorsza możliwa jakość obrazu jest w trybie żywym.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi o koszty energii, bo i tak tv chodzi głównie wieczorami. Chodzi mi o to czy w tym trybie istnieje możliwość skrócenia żywotności matrycy lub jakichś wypaleń, czy po prostu nic takiego się raczej nie wydarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że skrocisz.

Jednocześnie ryzyko wypalenia statycznego elementu rośnie razem z jasnością matrycy.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Zrobiłem test, u mnie takie ziarno że wysypuje się z tv. Bez względu na ustawienia, szczególnie scena(nie pamiętam który odc, ale s3) jak panna pyta się głównego bohatera gdzie trzyma kostium i zagląda do pokoju. Tragedia, inne ciemne sceny w szarości w okolicach czerni również porażka  i  to widoczna nie z 30 cm, ale z ok 2 metrów.. W poniedziałek zgłaszam reklamację.

Wygląda na to, że twój egzemplarz ma te same wady co mój poprzedni reklamowany.

Najlepiej zrób sobie taki test: ustaw na telewizorze planszę testową 100%  czerń (np. z Youtuba) tak aby telewizor się wygasił, następnie wejdź w opcje, ustaw podświetlenie na 100%  i zacznij stopniowo zwiększać jasność od 50% w górę. Na moim wadliwym egzemplarzu z ziarnistą czernią telewizor już przy 52% zaczynał mieć nierównomiernie podświetlony ekran tak że lewa strona była czarna a prawa szara co w filmach skutkowało że czarne sceny po lewej były poprawne a po prawej ziarno i pikseloza. W moim obecnym egzemplarzu aż do 62% jasności podświetlenie rośnie równomiernie , dopiero w zakresie 63-70% pojawiają się jakieś drobne nierównomierności.

Skutkuje to jednak tym że wszystkie odcienie czerni są wyświetlane równomiernie bez ziarna i przekłamań natomiast te nierównomierności w jasnych obszarach po prostu nie widać przy normalnym użytkowaniu.

Reklamuj więc i wymieniaj na inny model bo jak w końcu trafisz na nowy egzemplarz to będziesz zachwycony.

Proponuję też w sklepie spojrzeć na tabliczkę znamionową z tyłu telewizora ( jeżeli pozwolą otworzyć pudło ale powinni). Mój wadliwy miał datę produkcji 06/2018 a ten dobry ma 10/2018. Nie mam żadnej pewności że tak jest ale być może w tych nowszych modelach coś już poprawili.

4 godziny temu, Krzysztof Jarząbek napisał:

Witam Panowie. Mam pytanie i zarazem problem z ów tv.  W tv mam ustawiony tryb obrazu na ,,Żywy'' na tych ustawieniach zauważyłem, że obraz raz na jakiś czas obniża podświetlenie na kilka minut stąd pytanie czy korzystanie z tego trybu jest ,, zdrowe' dla tv? Czy to może jest jakiś chwilowy zabieg schłodzenia matrycy podczas oglądania ?

Każdy TV Oled ma taki efekt przygasania podświetlenia jeżeli przekroczy pewien poziom świecenia powierzchni matrycy gdzie dla telewizora LG jest to granica ok. 65-70%. Jeżeli więc ty masz obraz żywy na maksymalnym podświetleniu to w wielu jasnych scenach oled będzie ci przygasał.  Tak czy inaczej telewizory LG są najlepsze bo dla Oled od Sony czy Philipsa ten punkt przygasania to jest tylko 40% powierzchni więc o wiele częściej się to zdarza.

7 godzin temu, Przemysław Czepnik napisał:

Mógłby któryś z Was podesłać mi zdjęcie wtyczki prądowej z B8? Muszę kupić przedłużacz przed kupnem tv żeby mieć wszystko gotowe na montaż a niestety nie sprawdziłem w sklepie jak wygląda przy tv.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

oto zdjęcie

1.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, bakiii napisał:

Każdy TV Oled ma taki efekt przygasania podświetlenia jeżeli przekroczy pewien poziom świecenia powierzchni matrycy gdzie dla telewizora LG jest to granica ok. 65-70%. Jeżeli więc ty masz obraz żywy na maksymalnym podświetleniu to w wielu jasnych scenach oled będzie ci przygasał.  Tak czy inaczej telewizory LG są najlepsze bo dla Oled od Sony czy Philipsa ten punkt przygasania to jest tylko 40% powierzchni więc o wiele częściej się to zdarza. 

Dzięki za odpowiedź ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sztukę z MM "na szybko" bo chciałem jeszcze skorzystać z promocji cashback. Data produkcji 10.2018, 55cali. Marco Polo-banding niezauważalny, zafarbów też nie uświadczyłem. Dopóki  nie widzę przekłamań obrazu i wad przy normalnym oglądaniu nie zamierzam odpalać plansz testowych. Ciśnienie i tak mam wysokie na co dzień :D Przesiadka z 32calowego maleństwa jest jak przesiadka z malucha do ferrari :D Na pierwszy ogień poszedł Solo: A Star Wars Story. Mimo, że widziałem go już dwa razy film rzeczywiście ogląda się na oledzie jak pierwszy raz w kinie. 

Przy okazji wypytam się-jakie serwery mediów używacie? Plex albo Serviio dobrze radzi sobie z napisami zewnętrznymi? Co prawda b8 bezbłędnie czyta wszystkie ścieżki audio i wmuxowanych napisów z dysku zewnętrznego ale przydałby się jakiś serwer mediów żeby ułatwić przerzucanie filmów do tv. 

IMG_20181028_180547 — kopia.jpg

Edytowane przez Przemysław Czepnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Przemysław Czepnik napisał:

Kupiłem sztukę z MM "na szybko" bo chciałem jeszcze skorzystać z promocji cashback. Data produkcji 10.2018, 55cali. Marco Polo-banding niezauważalny, zafarbów też nie uświadczyłem. Dopóki  nie widzę przekłamań obrazu i wad przy normalnym oglądaniu nie zamierzam odpalać plansz testowych. Ciśnienie i tak mam wysokie na co dzień :D Przesiadka z 32calowego maleństwa jest jak przesiadka z malucha do ferrari :D Na pierwszy ogień poszedł Solo: A Star Wars Story. Mimo, że widziałem go już dwa razy film rzeczywiście ogląda się na oledzie jak pierwszy raz w kinie. 

Przy okazji wypytam się-jakie serwery mediów używacie? Plex albo Serviio dobrze radzi sobie z napisami zewnętrznymi? Co prawda b8 bezbłędnie czyta wszystkie ścieżki audio i wmuxowanych napisów z dysku zewnętrznego ale przydałby się jakiś serwer mediów żeby ułatwić przerzucanie filmów do tv. 

IMG_20181028_180547 — kopia.jpg

Ta ściana by chciała minimum 65 :D

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi