Skocz do zawartości
AntoniSerdel

1080p nie działa w 52xd1e component

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam telewizor Sharpa 52xd1e, który obsługuje rozdzielczość 1080p. Jednak maksymalną rozdziałką jaka mogę się posilić jest 1080i, gdyż po ustawieniu w setupie xboxa 1080p obraz znika i później wraca do 1080i. Konsole mam podłączoną przez przejściówkę z komponenta na VGA, gdyż Sharp nie ma bezpośredniego wejścia komponent (moim zdaniem dziwne). Co powinienem zrobic aby zadziałał mi upscaling do 1080p? Póki co mam tylko konsolę i telewizor. Proszę o pomoc :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='AntoniSerdel' post='36450' date='25.01.2007, 23:04 ']Witam. Mam telewizor Sharpa 52xd1e, który obsługuje rozdzielczość 1080p. Jednak maksymalną rozdziałką jaka mogę się posilić jest 1080i, gdyż po ustawieniu w setupie xboxa 1080p obraz znika i później wraca do 1080i. Konsole mam podłączoną przez przejściówkę z komponenta na VGA, gdyż Sharp nie ma bezpośredniego wejścia komponent (moim zdaniem dziwne). Co powinienem zrobic aby zadziałał mi upscaling do 1080p? Póki co mam tylko konsolę i telewizor. Proszę o pomoc :lol:.[/quote]

O ile Cie zrozumialem to starasz sie uzyskac 1080p po komponencie. I nie uzyskasz. Sharp daje taka mozliwosc wylacznie przez HDMI robiac idiotyczne ograniczenia dla VGA/komponentu do maks 1080i a przy VGA jeszcze mniej (stad Ci przeskakuje). Niestety z klockiem nic wiecej nie uzyskasz. Tutaj tylko konsola konkurencji dawala by mozliwosc zapuszczenia 1080p. I to w sumie nie jest wina M$ a Sharpa i paru innych fajnych inaczej firm (absolutnie nie atakuje samego telewizora, ktory pewnie pieknie swieci a idiotyczna polityke producentow ograniczajacych funkcjonalnosc sprzetu fullHD - z glownych brandow na razie chyba tylko Samsung w serii F odszedl od tego kretynstwa i daje 1080p cyfrowo jak i analogowo). Niestety musisz sie z tym pogodzic :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i to jest właśnie lipa. Brak 1080p na componencie. To samo jest w SONY. Ale nic może firmware się zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja gdzies wyczytalem na zagranicznym forum ze z tym 1080p (component) to nie jest to brak mozliwosci przesylania takiej rozdzielczosci po analogu natomiast jest to ograniczenie licencyjne....
Licencja BD-ROM A/V nie zezwala na sygnal 1080p na analogu. Maksymalnie mozna przesylac sygnal analogowy 1080i.
dodatkowo AACS dopuszcza 480i, 480p, 576i, 576p, 720p and 1080i po analogu, przy ustawieniu flag ICT =1 (Image Constraint Token)
Podobno licencja ta nie dotyczy gier na PS3 i dla tego one moga isc po analogu w 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='byczy' post='36501' date='26.01.2007, 10:31 ']Ja gdzies wyczytalem na zagranicznym forum ze z tym 1080p (component) to nie jest to brak mozliwosci przesylania takiej rozdzielczosci po analogu natomiast jest to ograniczenie licencyjne....
Licencja BD-ROM A/V nie zezwala na sygnal 1080p na analogu. Maksymalnie mozna przesylac sygnal analogowy 1080i.
dodatkowo AACS dopuszcza 480i, 480p, 576i, 576p, 720p and 1080i po analogu, przy ustawieniu flag ICT =1 (Image Constraint Token)
Podobno licencja ta nie dotyczy gier na PS3 i dla tego one moga isc po analogu w 1080p.[/quote]

Chyba X360 a nie PS3 (chociaż jego też można po componencie tylko czy on ma po componencie 1080p to nie wiem bo nie ma jak sprawdzić narazie. Ale pewno RR7 chodzi tak - trzeba by poszukac na forach za granicą. Ale przecież Samsung F czy AMOI ma 1080p na component a Sony, Sharp itd nie mają więc to jest brak możliwości ze strony TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jednym z rowiązań jest zakup przejściówki

Component -> HDMI i do Sharpika w pełnej 1080p

[url="http://www.gefen.com/kvm/product.jsp?prod_id=3569"]http://www.gefen.com/kvm/product.jsp?prod_id=3569[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kłania się słaba znajomość potrzeb rynku ze strony Sharpa, może z drugiej strony też pójście na ograniczone ryzyko w EU - wejście tylko zgodne ze specyfikacją - przez VGA (D-sub) idzie tylko 1080i, jeżeli ktoś nie doczytał.

Może nieporozumienie jest w związku z tym, że amer. wersja Sharpa, która ma 2 wejścia component (a u nas scart) - bez przejściówki VGA, puszcza 1080p - i ktoś czytał o xboxach i komponencie 1080p -ale za wodą.

P.S.

nowe wersje sharpa 92 (hd1) mają hdmi 1.2a, tak jest na szwedzkiej stronie, a nie 1.3, tak, że zmiany się rodzą powoli.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A gdybym podłączył taki zestaw przejściówek: z component do vga, z vga do dvi, z dvi do hdmi. Mógłbym wtedy włączyć 1080p?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi