Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie

Witam!

Jestem załamany. Zakupiłem dziś telewizor Sony KD XE9305 55cali. Pierwsze włączenie w domu i załamka :( Uszkodzona matryca jak na zdjęciu. Dodam, że brak jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych.

Kupowałem w Media Markt i najśmieszniejsze jest to, że sprzedawca rozpakował przy mnie telewizor, podłączył i wszystko było ok. Poradźcie co robić w tym przypadku?

IMG_20180124_210548.jpg

Edytowane przez Sylwester Czerwiński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli wada jest mniej niż rok po zakupie to stosuje się zasadę domniemania że wada jest fabryczna. Nie daj nic sobie wmówić, dzwoń do rzecznika i przygotuj się na walkę na argumenty że sklepem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No cóż, w tym okresie czasu zazwyczaj ceny są najniższe, ale i zazwyczaj te sztuki co się jeszcze ostały są też zazwyczaj najgorszymi ostatnimi sztukami poprzebieranymi z wszystkich całorocznych sztuk, czyli inaczej mówiąc są to najprawdopodobniej najgorsze  możliwe pozwracane egzemplarze jakie tylko były w całorocznej ofercie, no nie ma się co czarować że jest inaczej na sam koniec ostatnich pozostałych sztuk.

W tym przypadku matryca wyświetla błędy i jest ewidentnie uszkodzona, no ale na co liczyć w ostatnich najgorszych z możliwych sztukach ?,  cudów nie ma że się jeszcze ostały jakieś super egzemplarze.

Tak że zwracaj najszybciej jak tylko możesz.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Też o tym pomyślałem, że to może być jakiś zwrot... Odnośnie sprawdzenia w sklepie to było to na zasadzie - włączymy żeby zobaczyć czy działa. Odpalił się z widocznym ekranem ładowania androida (wiadomo, kolorowe kółeczka na czarnym tle). Nie mam 100% pewności czy już wtedy nie było tego uszkodzenia - tv nie był do końca rozpakowany (styropiany po bokach itd...

P.S Lepiej zwracać towar na zasadach wymiany w Media Markt, czy reklamować z tytułu rękojmi. A może reklamacja fabryczna producenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ech... Najwyżej sprawa się oprze o rzecznika praw konsumenta :/ Towar był fabrycznie zapakowany, przewożony zgodnie z zaleceniami (w pionie), zamontowany z dużą dbałością,  nie ma żadnych widocznych uszkodzeń, więc jestem dobrej myśli... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dzwoń do sklepu, kierownik, powiedz że jesteś zawiedziony, że taki uwalony sprzęt Ci sprzedano, jeżeli 3maja standard firmy powinni dostarczyć Ci nowy lub przygotować do odbioru bo chyba transportu nie brałeś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
13 godzin temu, mmpeg-4 napisał:

No cóż, w tym okresie czasu zazwyczaj ceny są najniższe, ale i zazwyczaj te sztuki co się jeszcze ostały są też zazwyczaj najgorszymi ostatnimi sztukami poprzebieranymi z wszystkich całorocznych sztuk, czyli inaczej mówiąc są to najprawdopodobniej najgorsze  możliwe pozwracane egzemplarze jakie tylko były w całorocznej ofercie, no nie ma się co czarować że jest inaczej na sam koniec ostatnich pozostałych sztuk.

W tym przypadku matryca wyświetla błędy i jest ewidentnie uszkodzona, no ale na co liczyć w ostatnich najgorszych z możliwych sztukach ?,  cudów nie ma że się jeszcze ostały jakieś super egzemplarze.

Nie jest też tak do końca jak piszesz. Można sobie sprawdzić datę produkcji, wiesz ile jest w sklepach nowych TV 2017, z linii Listopad.

A tak na marginesie to co ma powiedzieć samsung z ks9500? to są dopiero ''remastery'' ;) dalej sprzedające się. A skutki tego wszystkiego są opisane przez kilka stron w ich dziale.

5 godzin temu, Sylwester Czerwiński napisał:

Odnośnie sprawdzenia w sklepie to było to na zasadzie - włączymy żeby zobaczyć czy działa. Odpalił się z widocznym ekranem ładowania androida (wiadomo, kolorowe kółeczka na czarnym tle). Nie mam 100% pewności czy już wtedy nie było tego uszkodzenia - tv nie był do końca rozpakowany (styropiany po bokach itd...

Tu został popełniony błąd, czy aby sprzedawcy się za szybko nie spieszyło?

Matryca to prawie cały koszt nowego TV.

2 godziny temu, Sylwester Czerwiński napisał:

Transportu nie brałem, ale jak się uda wymienić to teraz wezmę z transportem i montażem - żeby w razie czego nie było do czego się przyczepić

To nie ma nic do rzeczy, jeżeli sam jak piszesz że prawidłowo Ty to zrobiłeś.

Tak jak wspomniałem wyżej błąd został popełniony przy oględzinach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Reklamacja (producencka) odrzucona z powodu uszkodzenia mechanicznego. Zaproponowali częściowe pokrycie kosztów (50%) pod warunkiem że zakupię u nich kolejny tv. Po kontakcie z rzecznikiem praw konsumentów złożyłem reklamację z tytułu rękojmi. Na 100% odrzucą moje żądanie, ale wtedy z pomocą rzecznika będę z nimi walczył. Fakt jest taki że to na 99% sprzedawca podczas pakowania po oględzinach uszkodził ta matrycę ?. Zobaczymy co dalej. Postaram się opisać wszystko. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi