Jump to content
Sign in to follow this  
Zerwi

Sprawdz swojego LCD'ka czyli test szybkosci

Recommended Posts

W zwiazku z mnostwem pytan "o co chodzi z ta szybkościa przelaczania" na amoi pokusilem sie o maly video-test :)
60 kanalow (kablowka aster) przelaczone w ciagu 13 sek , i za kazdym razem widac co na kanale , czyli odswiezona matryce. (oczywiscie mozna by z wyniku uszczknac 2 sek , bo kanaly zmienialem lewa reka a w prawej aparat ale co tam :)

filmik:
[url="http://www.youtube.com/watch?v=YP7SNXRfQIY"]http://www.youtube.com/watch?v=YP7SNXRfQIY[/url]

O co chodzi w tym "tescie" ? Ano pokazanie , ze lcd moze jednak miec elegancko dopracowana elektronike i ze mozna uniknac "standardowego" wydawaloby sie efektu LCD czy plazmy : przelaczamy kanal , czarny bardz niebieski ekran i czekamy min 0.5 do 1 sek albo wiecej , zeby odswiezyla sie matryca a tym samym zmienic program. pol biedy , jesli mozemy kilka razy wcisnac nie czekajac na odswiezenie(czarny obraz) i "doleciec" do swojego ulubionego. niestety wiekszosc lcd czy plazm nie oferuje takiej mozliwosci. Musimy przelaczyc kanal , odczekac ta chwile, zeby moc przlaczyc dalej.
Oczywiscie za chwile pojawia sie wypowiedzi , ze to nie ma znaczenia , ze ktos pusza z kablowki przez Scart'a , albo , ze moze sobie od razu wcisnac numerek i nie latac po kanalach. Zadaniem tego jest czywiscie pokazanie ze mozna! , ze nie tylko matryca jest istota lcd ale tez elektronika, ktora rowniez ma wplyw na np smuzenie. chociazby dlatego w tescie smuzenia amoi mimo podawanych 8ms czasu reakcji wypada znacznie (!) lepiej od np 37xd1 ktory ma deklarowane 6,5ms . I jesli komus sie wydaje, ze lcd sa wolniejsze od crt w tej kwestii , to pokazuje , ze sie myli :) . Moze ktos sie pokusi o sprawdzenie swojego i poda wartosc :)

[quote name='Zerwi' post='34897' date='15.01.2007, 16:48 ']W zwiazku z mnostwem pytan "o co chodzi z ta szybkościa przelaczania" na amoi pokusilem sie o maly video-test :)
60 kanalow (kablowka aster) przelaczone w ciagu 13 sek , i za kazdym razem widac co na kanale , czyli odswiezona matryce. (oczywiscie mozna by z wyniku uszczknac 2 sek , bo kanaly zmienialem lewa reka a w prawej aparat ale co tam :)

filmik:
[url="http://www.youtube.com/watch?v=YP7SNXRfQIY"]http://www.youtube.com/watch?v=YP7SNXRfQIY[/url]

O co chodzi w tym "tescie" ? Ano pokazanie , ze lcd moze jednak miec elegancko dopracowana elektronike i ze mozna uniknac "standardowego" wydawaloby sie efektu LCD czy plazmy : przelaczamy kanal , czarny bardz niebieski ekran i czekamy min 0.5 do 1 sek albo wiecej , zeby odswiezyla sie matryca a tym samym zmienic program. pol biedy , jesli mozemy kilka razy wcisnac nie czekajac na odswiezenie(czarny obraz) i "doleciec" do swojego ulubionego. niestety wiekszosc lcd czy plazm nie oferuje takiej mozliwosci. Musimy przelaczyc kanal , odczekac ta chwile, zeby moc przlaczyc dalej.
Oczywiscie za chwile pojawia sie wypowiedzi , ze to nie ma znaczenia , ze ktos pusza z kablowki przez Scart'a , albo , ze moze sobie od razu wcisnac numerek i nie latac po kanalach. Zadaniem tego jest czywiscie pokazanie ze mozna! , ze nie tylko matryca jest istota lcd ale tez elektronika, ktora rowniez ma wplyw na np smuzenie. chociazby dlatego w tescie smuzenia amoi mimo podawanych 8ms czasu reakcji wypada znacznie (!) lepiej od np 37xd1 ktory ma deklarowane 6,5ms . I jesli komus sie wydaje, ze lcd sa wolniejsze od crt w tej kwestii , to pokazuje , ze sie myli :) . Moze ktos sie pokusi o sprawdzenie swojego i poda wartosc :)[/quote]

Rozumiem że filmik ma ukazać dopracowaną elektornikę w tym telewizorze, z tym się zgodzę w 100%.
Ale piszesz też coś o czasie potrzebnym aby odświeżyła się matrcyca, następnie o czasach reakcji 8ms i 6,5ms. Nie obraź się, ale mam niejasne wrażenie że mieszasz tu 2 całkiem różne rzeczy :) Czas reakcji matrycy mierzony w milisekundach ma się raczej nijak do czasu jaki potrzebuje elektronika aby wyświetlić na ekranie obraz z głowicy tunera.

[quote name='SlawekR' post='34901' date='15.01.2007, 17:02 ']Czas reakcji matrycy mierzony w milisekundach ma się raczej nijak do czasu jaki potrzebuje elektronika aby wyświetlić na ekranie obraz z głowicy tunera.[/quote]

Zgadza się. Czas reakcji to zupełnie inna bajka.
W sumie jednak bardzo ciekawy filmik- wyjątkowo szybka reakcja na sygnał z pilota.
W jakim formacie wrzuciłeś film na youtube ?

O kurcze a ja juz zdejmowałem mojego LCD z wieszka bo myslalem ze to bedzie test szybkości ktory szybciej spadnie zrzucony z 10 pietra :)
Ale plama :)

[quote name='Zerwi' post='34897' date='15.01.2007, 16:48 ']W zwiazku z mnostwem pytan "o co chodzi z ta szybkościa przelaczania" na amoi pokusilem sie o maly video-test :)

filmik:
[url="http://www.youtube.com/watch?v=YP7SNXRfQIY"]http://www.youtube.com/watch?v=YP7SNXRfQIY[/url][/quote]

Niezły wynik, też bym tak chciał w moim sharpie 37xd1e.
Ja mam przerwę między wyświetleniem obrazu przy zmianie kanały aż 1 sek! (mierząc na oko) Wkurza mnie to trochę, bo na starym crt śmigało aż miło. Dobrze chociaż, że mogę zmienić kilka kanałów i nie czekać na obraz. :)