Skocz do zawartości
Szymon Bal

Problem z HDR w Samsung Mu7042, proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od 3 dni jestem posiadaczem telewizora Samsung mu7042. Dziś po raz pierwszy miałem wypróbować technologię HDR na grze ,,InFamous second son".
Niestety włączenie obsługi HDR bardzo mocno przyciemnia obraz, zaciemniając szczegóły, przez co dobrze widoczne są tylko najjaśniejsze obiekty.Wyłączenie HDR sprawia, że widzimy znacznie więcej. W odróżnieniu od trybu HDR, w którym w niezbyt dobrze oświetlonych miejscach nie widać praktycznie NIC. Tak jakby był ogromny kontrast usuwający wszystkie detale z trochę ciemniejszych miejsc Jeżeli ktoś zetknął się z podobnym problem, lub wie czym może być on spowodowany, to proszę go niech napiszę, co może być ustawione nie tak. Z góry dziękuję za poświęcony czas

Edytowane przez Szymon Bal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest podobnie, tyle że tv sparowany z PC.

Kolory zalane mlekiem i dziwny kontrast, generalnie słabo to wygląda.

Natomiast HDR filmach jest wyraźny.

Poradziłeś sobie z problemem?? 

Edytowane przez Land Frost

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozumiesz przez włączenie obsługi HDR i przy jakich ustawieniach obrazu grasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry

W Tv HDMI uhd color ustawione na wszystkich portach.

W ustawieniach ekranu w Win10 włączam format hdr, następnie w panelu sterowania nVidia zakładka zmiana rozdzielczości - ustawienia kolorów nVidia wybieram ycbr422 lub 420 na 444 nie chce się zmienić, samo wraca na 422

Następnie 10bpc i zakres totalny na ograniczony. 

Na tych ustawieniach tv robi się zdecydowanie ciemniejszy, czasami z 60hz sam się przestawia na 30Hz i z ustawień tv znika tryb obrazu hdr film, zostaje dynamiczny i naturalny.

Tv też ma problem z automatycznym wykrywaniem źródła, często robię to ręcznie ustawiam PC lub zmieniam port hdmi 1-4  przewód hdmi to UNITEK 2.0

Który port w oneconnect hdmi jest dedykowany dla PC?

W grze AC original wydaje się już wszystko ? ale na filmie Fantastic Beasts and Where to find them jest jak by mleczna sepia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli znikają tryby i zostają tylko naturalny i dynamiczny to znaczy, że TV wchodzi w tryb współpracy z PC. Nie chcemy by to się działo. Sprawdź czy nie masz oznaczonego danego złącza HDMI jako PC i czy nie podajesz formatu koloru RGB. Chcemy 10 lub 12 bitowy YCbCr 4:2:2.

Foldery w windowsie będą wyglądały trochę ciemniej, ze względu na kompresowanie detali w górnej części krzywej EOTF. TV ma fizycznie mniej niż 1000 nitów, które jakoś musi wyświetlić.

Przy odtwarzaniu filmu z PC jest dodatkowo cała masa niejasności. Być może filtr renderujący dokonuje jakąś zbędną konwersję. Korzystasz z MadVR?

Nadal nie podałeś jakie są ustawienia obrazu w TV, a to równie ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

Tak w TVi mam oflagowany 3 port HDMI jako PC ponoć to on jest dedykowany pod PC. W ustawieniach karty mam wybrane 10bit YCbCr 4:2:2 mogę to zmienić na  YCbCr 4:2:0 natomiast po wybraniu YCbCr 4:4:4 i zastosowaniu, wraca samo na YCbCr 4:2:2.

MadVR nie korzystałem, ale już posiadam ten program tak wiec sprawdzę go, dziękuje za sugestie :) do odtwarzania używam KMPlayera.

Ustawienia pod telewizje: 

tryb obrazu - film

podświetlanie 13/20

jasność 0

kontrast 90/100

ostrość 0

odcień Z/C Z50/C50

obraz cyfrowy off

AMP użytkownik-redukcja drgań 3/10 wyraźny ruch off

local dimming niski

contrast enhancer niski lub off

HDR+ off

tryb film auto1

tonacja kolorów ciepły 1, ciepły dwa jest za ciepły :)

balans bieli nic nie zmieniałem - do wybrania 2 punktowy lub 20 pun.

gamma BT.1886 ustawione na 0

rgb off

ust. przes. kolorów auto

Pod PC generalnie TV te same ustawienia, jeżeli wszystko jest OK i nie przełączy się na DYNAMICZNY/NATURALNY .

Jak się przełączy część ustawień jest nie dostępnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem dopisać jeszcze jedno, czasami na TV przy wyświetlaniu treści z PC mam nie pełne kolory tak jak by była obcięta paleta barw do kilku kolorów.

Pomimo ustawienia w karcie graficznej YCbCr 4:2:2 i 10bit.

TV bardzo irytujący z konfiguracją PC, mam jeszcze kilka dni na testy, ale już się skłaniam do odsyłki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi