Skocz do zawartości
Slixu

TV do 5000zł 55"-65" ważne aplikacje! Dla Mamy :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Zwracam się z dużą prośbą o pomoc w dobraniu TV, ponieważ samemu zaczynam mieć z tym problem.
Poszukuję telewizora od 55 cali do 65 cali, wolałbym 65, ale 55 również będzie ok. Chciałbym żeby miał 4k, HDR, miło gdyby miał również obsługę dolby vision, ale nie jest to mus. Przedział cenowy - do 5000 zł. Wiem że HDR nie będzie tutaj powalający ale na pewno będzie odczuwalny.

Telewizor jest dla mojej Mamy i tutaj pojawiają się schody! Normalnie sam bym dobrał prawdopodobnie jakiegoś Sonego z zamiłowania do marki i jakości obrazu, ale niestety Sony są na Androidzie, który nie ma aplikacji na których Mamie zależy :), a są to Player (TVN), Ipla, VOD TVP (czy jak to tam się zwie) i wbudowany HBO GO, a nie przez chromecast. Z tego powodu wydaje mi się że wybór musi paść na LG lub na Samsung. Dodam że to ma być telewizor do salonu w którym z reguły jest ciemno, a dotychczas od zawsze były tam Plazmy. Poprzednia plazma Samsunga niestety po kilku serwisach.

LG - po samodzielnym przeglądaniu dużo się naczytałem o widocznych białych pasach i paskudnym wyłączaniu pasów led, co wygląda okropnie w nocy. Jeśli się nie mylę to technologia RGBW. Chyba że jest jakiś porządny model z naświetlaniem centralnym to byłoby super.

Samsung - tutaj mam mało informacji, a jedynie niesmak po dwóch telewizorach, które się ciągle psuły. Jedna z nich to wspomniana plazma, która w momencie zakupu kosztowała 6299 zł, a matryca zaczęła się psuć po 1,5 roku. Wolałbym żeby ten TV był możliwie jak najbardziej bezawaryjny.

Próbowałem Mamę namówić na Sonego z androidem i wybrakowanym playerem, vod itp, ale niestety hasło padło jedno: Może być gorsza jakość obrazu ale aplikacje mają być! Cóż, to Ona ma być szczęśliwa, ja tam bywam może raz w miesiącu i na święta.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy android tv ma takie braki w aplikacjach? Aż ciężko mi uwierzyć by nie było wersji tych aplikacji na androida.

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, vader_4747 napisał:

Od kiedy android tv ma takie braki w aplikacjach? Aż ciężko mi uwierzyć by nie było wersji tych aplikacji na androida.

Mam Android TV w swoim Sonym z 2016 r. i niestety ma takie braki. Posiada Player oraz VOD TVP ale są to wybrakowane aplikacje, właściwie jedyne co możesz zrobić to szukać konkretnego programu z wyszukiwarki, nie możesz sobie przeglądać programów bo jest to zrobienie w sposób niewygodny bardzo. W sumie jak już mam coś włączyć z player, a robię to bardzo rzadko, to wole PS4 odpalić. Ipla również jakaś taka wybrakowana. HBO GO niestety nie ma, jest tylko na zasadzie chromecasta co wymaga odpalenia z Google Chrome lub aplikacji na telefon, a to już nie będzie wygodne dla mojej Mamy. Dla mnie Android TV jest ok bo nie korzystam z tych serwisów, HBO GO czasami i na tyle mi wystarczy uruchomienie "ukrytej" aplikacji poprzez chromecast. Netflix jest wszędzie taki sam, także z nim nie ma problemu. 

Jeśli chcesz to mogę porobić screeny interfejsu tych aplikacji, możesz również poczytać w internecie o wsparciu tych aplikacji dla Android TV, a właściwie braku wsparcia. 

Poza tym dla mnie Android TV rządzi dzięki Kodi/SBMC, a tamte aplikacje nie są dla mnie potrzebne.

Edytowane przez Slixu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi