Skocz do zawartości
Łukasz Ostrowski

Oled 55b7v problem zielone paski na krawędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam ww model i mam problem. Pojawiają się czasami na krawędziach po całej długości lub szerokości zielone paski. Nie mam pojęcia co to jest. Pod telewizor jest podpięty amplituner a do amplitunera reszta sprzętu konsola i dekoder. Myślałem że to wina amplitunera ale po wyłączeniu Ampli wyświetlaja się zdjęcia i info że brak sygnału i występuje dalej z tym że nie są zielone tylko szare nie jest wyświetlany na nich obraz. Proszę zdjęcia jak to wygląda. Ktoś się z tym spotkał? Chyba zostaje gwarancja. 20171126_155033.thumb.jpg.6698dcc57e2b69a84640988f79ad53bd.jpg

20171126_155205.jpg

20171126_155116.jpg

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć plansze testowe - białą i kolorowe, ale wygląda faktycznie na to, że będziesz musiał skorzystać z gwarancji lub rękojmii. Kiedy kupiłeś i kiedy ten problem zauważyłeś ?

https://drive.google.com/uc?authuser=0&id=0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8&export=download 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpakuj plik i wrzuć pendrivea na OLEDa i wtedy poszukaj plansze w folderach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę zdjęcia. Jak by były jeszcze jakieś potrzebne to proszę napisz.

20171127_222926.jpg

20171127_223036.jpg

20171127_223120.jpg

20171127_223139.jpg

20171127_223232.jpg

20171127_223250.jpg

Podłączyłem teraz dekoder i konsole z pominięciem amplitunera i tych zielonych pasków brak. Aczkolwiek czy też tak macie że ekran z którejś strony nie jest rozciągnięty do samych czarnych ramek? Z jednej jest do samego końca a z drugiej jakieś 5mm przed czarną ramką. I co jakiś czas tylko strony się zmieniają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, na tych zdjęciach wygląda wszystko ok. Banding na oko w normie na planszy 5% . Na białej planszy u góry lekko zimniejszy pas, ale też w normie według mnie. Widziałeś jakieś zielone paski po bokach na tych planszach ? To wydaje mi się, że jest ze źródła. Sprawdź tez ustawienia proporcji ekranu i zmień ustawienia skanowania.

I zaktualizuj software też może do najnowszej wersji 4.70.10

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Łukasz Ostrowski napisał:

Podłączyłem teraz dekoder i konsole z pominięciem amplitunera i tych zielonych pasków brak. Aczkolwiek czy też tak macie że ekran z którejś strony nie jest rozciągnięty do samych czarnych ramek? Z jednej jest do samego końca a z drugiej jakieś 5mm przed czarną ramką. I co jakiś czas tylko strony się zmieniają :)

No to mamy prawdopodobną przyczynę. Domyślnie każdy OLED ma włączoną funkcję przesuwania obrazu, po to aby zminimalizować prawdopodbieństwo jego wypalenia gdyby coś stałego się wyświetlało. Wyłącz funkcję skanowania w ustawieniach - obraz powinien się "rozciągnąć" i wtedy nie będzie już tego efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zrobić "realne" zdjęcia pasów pionowych w 5% to zrób to w ISF DARK i zbij jasność na minimum 40. Bo w innych trybach i większej jasności sporo się ukrywa...

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subman napisałeś, że banding "w normie" czy są jakieś wytyczne którymi kieruje się serwis określając czy jest w normie czy nie? 
Czy ktoś zgłaszał serwisowo TV ze względu na "vertical banding" lub udało mu się wymienić?

Mam B7V od 3tygodni i mam wrażenie, że występuje banding na mojej matrycy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma na to norm. Możemy jedynie oceniać plansze na podstawie tego co widzieliśmy u innych użytkowników. Natomiast serwis LG Polska niestety odrzuca obecnie praktycznie wszystkie zgłoszenia jak leci, czego przykładem był np. yoshek z jego dużym żółtym "zafarbem" na białej planszy. To samo jeśli chodzi o banding. Kiedyś było lepiej, teraz już czegoś takiego nie przyjmują. Odpowiadają, że jest to normalna sprawa w przypadku OLEDów. ma_ko ma tu jednak największe doświadczenie, bo wymienił kilka egzemplarzy E6 i E7 z tego powodu, więc może coś jeszcze doda. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spacer.png

Witam. 

Wczoraj zauważyłem takie coś w oledzie b7v. Nigdy nie oglądałem jednego programu dłużej niż 30 min. Co może być przyczyną? Wypalona matryca ? Tv ma 3 lata więc już po gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi