Łukasz Ostrowski 3 Napisano 26 Listopada 2017 Witam posiadam ww model i mam problem. Pojawiają się czasami na krawędziach po całej długości lub szerokości zielone paski. Nie mam pojęcia co to jest. Pod telewizor jest podpięty amplituner a do amplitunera reszta sprzętu konsola i dekoder. Myślałem że to wina amplitunera ale po wyłączeniu Ampli wyświetlaja się zdjęcia i info że brak sygnału i występuje dalej z tym że nie są zielone tylko szare nie jest wyświetlany na nich obraz. Proszę zdjęcia jak to wygląda. Ktoś się z tym spotkał? Chyba zostaje gwarancja. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 26 Listopada 2017 Wrzuć plansze testowe - białą i kolorowe, ale wygląda faktycznie na to, że będziesz musiał skorzystać z gwarancji lub rękojmii. Kiedy kupiłeś i kiedy ten problem zauważyłeś ? https://drive.google.com/uc?authuser=0&id=0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8&export=download Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 3 Napisano 26 Listopada 2017 Kupiony tydzień temu. A zauważyłem po paru dniach użytkowania . Jak wrzucić te plansze testowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 26 Listopada 2017 Rozpakuj plik i wrzuć pendrivea na OLEDa i wtedy poszukaj plansze w folderach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 3 Napisano 27 Listopada 2017 Proszę zdjęcia. Jak by były jeszcze jakieś potrzebne to proszę napisz. Podłączyłem teraz dekoder i konsole z pominięciem amplitunera i tych zielonych pasków brak. Aczkolwiek czy też tak macie że ekran z którejś strony nie jest rozciągnięty do samych czarnych ramek? Z jednej jest do samego końca a z drugiej jakieś 5mm przed czarną ramką. I co jakiś czas tylko strony się zmieniają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Nie no, na tych zdjęciach wygląda wszystko ok. Banding na oko w normie na planszy 5% . Na białej planszy u góry lekko zimniejszy pas, ale też w normie według mnie. Widziałeś jakieś zielone paski po bokach na tych planszach ? To wydaje mi się, że jest ze źródła. Sprawdź tez ustawienia proporcji ekranu i zmień ustawienia skanowania. I zaktualizuj software też może do najnowszej wersji 4.70.10 Edytowane 27 Listopada 2017 przez Subman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 3 Napisano 27 Listopada 2017 Oknpobawie sieni dam znać. Dzięki wielkie za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 27 Listopada 2017 18 minut temu, Łukasz Ostrowski napisał: Podłączyłem teraz dekoder i konsole z pominięciem amplitunera i tych zielonych pasków brak. Aczkolwiek czy też tak macie że ekran z którejś strony nie jest rozciągnięty do samych czarnych ramek? Z jednej jest do samego końca a z drugiej jakieś 5mm przed czarną ramką. I co jakiś czas tylko strony się zmieniają No to mamy prawdopodobną przyczynę. Domyślnie każdy OLED ma włączoną funkcję przesuwania obrazu, po to aby zminimalizować prawdopodbieństwo jego wypalenia gdyby coś stałego się wyświetlało. Wyłącz funkcję skanowania w ustawieniach - obraz powinien się "rozciągnąć" i wtedy nie będzie już tego efektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 3 Napisano 28 Listopada 2017 Wyłączyłem i teraz jest wszystko ok. Spróbuję ponownie puścić wszystko przez amplituner może już teraz też będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Jak chcesz zrobić "realne" zdjęcia pasów pionowych w 5% to zrób to w ISF DARK i zbij jasność na minimum 40. Bo w innych trybach i większej jasności sporo się ukrywa... Edytowane 29 Listopada 2017 przez ma_ko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goolash1980 0 Napisano 25 Stycznia 2018 @Subman napisałeś, że banding "w normie" czy są jakieś wytyczne którymi kieruje się serwis określając czy jest w normie czy nie? Czy ktoś zgłaszał serwisowo TV ze względu na "vertical banding" lub udało mu się wymienić? Mam B7V od 3tygodni i mam wrażenie, że występuje banding na mojej matrycy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 25 Stycznia 2018 Nie ma na to norm. Możemy jedynie oceniać plansze na podstawie tego co widzieliśmy u innych użytkowników. Natomiast serwis LG Polska niestety odrzuca obecnie praktycznie wszystkie zgłoszenia jak leci, czego przykładem był np. yoshek z jego dużym żółtym "zafarbem" na białej planszy. To samo jeśli chodzi o banding. Kiedyś było lepiej, teraz już czegoś takiego nie przyjmują. Odpowiadają, że jest to normalna sprawa w przypadku OLEDów. ma_ko ma tu jednak największe doświadczenie, bo wymienił kilka egzemplarzy E6 i E7 z tego powodu, więc może coś jeszcze doda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Djmysia 0 Napisano 11 Lipca 2021 Witam. Wczoraj zauważyłem takie coś w oledzie b7v. Nigdy nie oglądałem jednego programu dłużej niż 30 min. Co może być przyczyną? Wypalona matryca ? Tv ma 3 lata więc już po gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelkon4 19 Napisano 11 Lipca 2021 Tak to jest to .Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach