Skocz do zawartości
mich4l05

4K 50-55 cali do 3200zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Rodzice z racji remontu salony przymierzają się do wymiany wysłużonego Sharpa 32" na coś większego i bardziej nowoczesnego.

Poniżej udzielam informacji na pytania:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 10-11m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Docelowo wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno z lewej strony - Plan pokoju na rysuknu
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Telewizor Sharp 32" LCD Aquos LC-32DH65E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? SMART TV
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Dekoder Telewizji naziemnej, Telewizja Cyfrowa, odtwarzacz Full HD oraz BlueRay.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder telewizyjny, Router Wifi, Kino domowe Samsung, Odtwarzacz UHD BlueRay.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?  4-6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy o ile umożliwi to w miarę komfortowe oglądanie.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy oraz seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Telewizor ma być dla rodziców, więc jakieś zakamarki internetu raczej nie wchodzą w grę, ale Player, serwisy z filmami i serialami czy Youtube jak najbardziej.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 49-55" Max
18. Preferencje co do marki ? Zależy mi na bezawaryjności oraz jakości obrazu.
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3200zł to kwota maksymalna

20. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

34zis9c.jpg

Z tego co udało mi się przeczytać na forum i zaciągnąć internetowe opinie to najbardziej skłaniam się ku (kolejność nieprzypadkowa):

1) Panasonic TX-50EX703E - Najbardziej skłaniam się ku temu modelowi, jednak trochę martwi mnie niska jasność ekranu oraz 50Hz-60Hz czy będzie doskwierało to podczas codziennego korzystania z TV?

2) Philips 49PUS6561 - Tu przekonuje mnie 120Hz, jednak znów odstrasza mnie kurzenie się matrycy i clouding.

Otwarty jestem na wszelką pomoc i propozycje. Nie ukrywam, że przeważnie mam problem z podjęciem decyzji i czasami potrzebuję kopa motywacyjnego w stylu "Kup Panasonica/Philipsa będziesz zadowolony" i na coś takiego liczę.

Zobowiązuję się do opisu wrażeń po tym jak zdecyduję się na zakup.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez mich4l05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

TX-50EX703E  to prawie  taki sam model  jak  ex700e.Roznica  to  ex700e nie ma tunera satelitarnego.

To telewizor  z wysokim kontrastem  i dobrym  poziomem czeni , taki wynika z testu w linku nizej.

https://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1494309442

Jesli chodzi o jakosc obrazu to w bardzo duzym stopniu zalezy od sygnalu czy beda to kanaly sd czy hd.

Ustawienie  telewizora tez jest bardzo wazne.Przyklad na filmie  nizej, telewizor prezentuje sie bardzo ladnie . TX 50EX700B ten sam model  tylko sprzedawany w Anglii.

Komentarz nizej dotyczy  ex703e.

Cóż - żródło sygnału CP , daje radę , na sporcie nic niepokojącego nie zauważyłem ( zero smużenia ),można śmiało oglądać wszelkie transmisje sportowe.
Odpaliłem film z PS4 - blu-ray "Oblivion" ( Niepamieć) i to jest to do czego stworzony jest ten 58"TV - oglądam na ustawieniu "prawdziwe kino"
4K z youtube - cud ,miód i orzeszki
Żeby nie było za słodko .....to dżwięk ,niestety bez soundbara się nie obejdzie , mój poprzedni panas as640 bił tego pod tym względem na głowę.

Wygląd - aluminiowe ramki zadają szyku.
Tv jest naprawdę duży - zajmuje całą niemałą szafkę rtv.

https://www.youtube.com/watch?v=Yven0r0e19s

Jesli chdzi o philipsa to telewizor posiada  panel 120 hz  ale  kontrast telewizora  jest niski.

https://www.displayspecifications.com/en/model/6e8bab4

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Byłem wczoraj osobiście w Saturnie "organoleptycznie" sprawdzić jasność ekranu i kontrast i faktycznie kontrast nieziemski, jasność przy mocnym oświetleniu jarzeniówkami może faktycznie nie powalała, jednak myślę, że w normalnie oświetlonym światłem dziennym i jakąś nocną lampką salonie nie da się jakoś bardzo odczuć "niskiej jasności".

Na demkach pokazowych trybu HDR różnica w kolorach jest kolosalna.

Sport płynny nieprzycinający.

Pozostało mi tylko zabrać rodziców i przekonać "dlaczego mają wydać ponad 3k zł jak za 2k zł można kupić 50".

Jeśli ktoś miałby coś jeszcze do dodania to chętnie posłucham.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie podłączyli Ci tego panasa do jakiegoś sygnału tv? Czy ten sport jakoś z odtworzenia puszczałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi