Skocz do zawartości
Duracel

Telewizor 4K do 43" - (Telewizja, PC i PS4 PRO)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Dawno już do Was nie zaglądałem na forum. Ostatni raz to były  czasy kiedy szukałem dla siostry dobrego, taniego TV Full HD i padło wtedy na świetnego AMOI :)

No ale dzisiaj mamy inne czasy, od roku sam zajmuję się handlem TV.

Przechodząc do meritum...

W salonie od lat funkcjonują u mnie TV Sony. Sympatyzuję z tą marką w kwestii audio, TV oraz konsol. Tym razem jednak poszukuję mniejszego TV do pokoju syna.

1. Pokój - 3m x 2,70m.

2. Przeznaczenie - TV,  PS4 PRO i PC (monitor).

3. Przekątna 40"-43".

4. Odległość od ekranu maksymalnie 2,5m.

5. Technologie - 4K, HDR, najlepiej pełne tylne podświetlenie, matryca VA  i 120Hz.

6. Preferowane  marki - Sony, Panasonic, od biedy Philips z ambilight i LG,  ale w pierwszej kolejności Sony.

Problem polega na tym, że wybór jest ale od 49". W 43" ciężko znaleźć coś co spełniało by powyższe kryteria.  

W 43" ciężko znaleźć matrycę 120Hz. Jedyny model spełniający podstawowe wymogi czyli - 43XE8005 ma podobno tragiczną czerń.

Szkoda że nie ma w 43" modelu  KD-49XE9005. Ten spełnia wszystkie kryteria, ale jest za duży no i trochę drogi nawet pomimo 49".

Czekam na Wasze propozycje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Duracel napisał:

4K, HDR, najlepiej pełne tylne podświetlenie, matryca VA  i 120Hz.

Obawiam się, że te wymagania i rozmiar 40" się wykluczają. Odkąd 3d umarło matryce 120Hz pojawiają się tylko w wyższych modelach, które zazwyczaj nie występują w rozmiarze 40".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle niestety zauważyłem. Może być 100Hz :)
Słucham zatem propozycji możliwie najbardziej zbliżonych do wymienionych kryteriów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Twoj temat idealnie pasuje do mojej obecnej sytuacji.Jestem po nieudanym zakupie samsunga ku40eu6000 .Na szczescie udalo mi sie go spylic, ze strata oczywiscie.dozbieralem kasy i szukam dalej.Kupiles cos i jestes w stanie to polecić.Ogolnie granie na ps4 pro +komp internet tv bardzo rzadko ,sporadycznie netflix.Przy tym całym barachlew 40-43 cale zostalem przy sony kd 43xe7005 lub philips pus6501/12 .Pomocy!!!!?!?

Edytowane przez Rafał Chruszczyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nic nie kupiłem. W sumie to wybór jest marny... Teoretycznie wypadałoby czekać na coś co się dopiero pojawi.
Jednak z perspektywy człowieka który handluje telewizorami widzę coraz większe dziadostwo. 
Dla przykładu, tegoroczne odpowiedniki modeli LG z zeszłego roku mają gorsze matryce. Sony w małych formatach też niestety się nie popisało. Owszem, mają modele Full HD z HDR i Łagodną Gradacją, ale to nie są moje kryteria. Mam wrażenie, że 43" potraktowali po macoszemu.

Samsungów nie trawię. Jeżeli robią jakieś dobre jakością obrazu i trwałe telewizory, to są jakieś wyjątki potwierdzające regułę.
Nastawiłem się na Sony bo uważam, że LEDy mają dopracowane najlepiej. Sporo również nadrabiają elektroniką i swoimi rozwiązaniami, ale faktycznie w formacie 43" z 4K, HDR, 120Hz i pełnym-tylnym podświetleniem, nie ma praktycznie z czego wybierać. Dobre wrażenie robią na mnie niektóre TV Panasonica, ale w 43" też nic ciekawego nie widzę.

W dużym pokoju mam 55XD9305 więc i w małym pokoju chciałbym coś na poziomie.

Edytowane przez Duracel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie, nic nie kupiłem. W sumie to wybór jest marny... Teoretycznie wypadałoby czekać na coś co się dopiero pojawi.
Jednak z perspektywy człowieka który handluje telewizorami widzę coraz większe dziadostwo. 
Dla przykładu, tegoroczne odpowiedniki modeli LG z zeszłego roku mają gorsze matryce. Sony w małych formatach też niestety się nie popisało. Owszem, mają modele Full HD z HDR i Łagodną Gradacją, ale to nie są moje kryteria. Mam wrażenie, że 43" potraktowali po macoszemu.

Samsungów nie trawię. Jeżeli robią jakieś dobre jakością obrazu i trwałe telewizory, to są jakieś wyjątki potwierdzające regułę.
Nastawiłem się na Sony bo uważam, że LEDy mają dopracowane najlepiej. Sporo również nadrabiają elektroniką i swoimi rozwiązaniami, ale faktycznie w formacie 43" z 4K, HDR, 120Hz i pełnym-tylnym podświetleniem, nie ma praktycznie z czego wybierać. Dobre wrażenie robią na mnie niektóre TV Panasonica, ale w 43" też nic ciekawego nie widzę.
W dużym pokoju mam 55XD9305 więc i w małym pokoju chciałbym coś na poziomie.
Niestety, ale masz rację. Dwa lub trzy lata temu większość telewizorów miało 100hz, najniższe modele miały 50hz. Obecnie? Wygląda to zupełnie inaczej. 100 Hz to wyższa półka średnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi