Skocz do zawartości
Erill

Głośniki 5.0 do KD, używane ~1000zł - konkretne opcje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Myślę, że temat milion razy wałkowany, ale są tu ludzie osłuchani, to pomyślałem, że i szybciej coś się znajdzie. Nie mam możliwości odsłuchu większości z tych kolumn.
Szukam kolumn głośnikowych 5.0 do kina domowego. 80% to filmy, 20% muzyka. Subwoofer mam własny.
Jeszcze w 100% nie wiem pod czym będą grały, ale przymierzam się do Onkyo SR444, ewentualnie Denon 3806 lub 2038. Do Onkyo ciągnie mnie ATMOS.
Znalazłem kilka propozycji w tej cenie na allegro, ale nie bardzo wiem które byłyby dobre.
Preferuję główne kolumny podłogowe, fajnie gdyby miały BR z przodu. Odsunąć mogę je max 30cm od ściany, więcej nie dam rady.
Parametr mocy mnie nie interesuje, bo bardzo głośno słuchał i tak nie będę, choć sprawność mogłyby mieć większą ;) Pokój docelowo 15-20m2, niedługo będę szukał nowego mieszkania.
Oczekuję delikatnych wysokich tonów. Gdy zajmowałem się jeszcze car-audio, to wysokimi jakie mi pasowały były te z jedwabną kopułką. Wszelkie aluminiowce przyprawiały mnie o ból głowy.
Muzyka raczej nie sprecyzowana,  ale bardziej ciężkie brzmienia jak metal core, rock, metal symfoniczny, mniej hardstyle, disko. Głownie jednak denerwujące dla mnie są przesadne dźwięki perkusij  i sypiąca piachem góra, wolę lekko wycofaną i ją podbić niż obcinać. Lubię gitarę basową i gdy czuć wyraźnie bęben taktowy (stopa), więc bas nie może być rozlały. Podam kilka utworów na koniec ;)

Podoba mi się dźwięk ze słuchawek KZ ATE, recenzja z pomiarem pasma tutaj: (korekcja -3db dla 3,5k i +3 dla 7K, podbiłbym delikatnie ~20k gdybym mógł).
https://audiobudget.com/product/KZ/ATE , wiadomo, że super nie są, ale za te pieniądze bardziej do mnie dopasowanych nie znalazłem.

Głośniki jakie znalazłem to: Moja teoretyczna kolejność zakupu z wyczytanych opinii.
Quadral Quintas 700: za ~1150 ale z sub 51DV, bez za 1100.

Rubicon RP-26 ~900zł
Quadral Quintas 500: za ~550zł

Quadral QLX 180: ~950zł (Jedni chwalą, a inni, że to marketowo-imprezowe łubudu)
Koda 707v2 ~750

Taga Tav 506 i 506v2 ~650zł
Dali 5005 ~600zł

Korcą Quintsay 6500, ale trochę za drogie ~1600zł.
I tak z ciekawości, co to za twór z satelit tego zestawu? Co to ma na celu? http://allegro.pl/wharfedale-crystal-2-30-5-1-dostawa-lub-wroclaw-i6988609942.html

Proszę o opinie na temat W/W głośników i ich stosunku cena/jakość. Jeżeli macie Panowie (i Panie?) jakieś swoje propozycje, to śmiało pisać. Fajnie gdyby były gdzieś do kupienia ;)
Uprzedzę - Nie, nie chcę teraz stereo. Tak, miałbym możliwość aplikacji głośników atmos na suficie (sam zrobię paczki) i będę miał co oglądać. Wiem, że kwota mała, ale taka musi być.
Ampli i głośniki typowo brane pod film, a o muzyce się rozpisałem, bo z nią mam doświadczenie (i preferencje), a z kinem nie bardzo.
Proszę o pomoc i podrzucenie ewentualnie swoich typów. Jak już wspomniałem, komentarze typu "za mało pieniędzy, i tak to nie zagra" w niczym tutaj nie pomogą. Z góry dziękuję :) 

I Prevail:

Bullet for My Valentine

Sarea:

Evanescence:

Within Temptation: (WOKAL i INSTRUMENTY)

PS. dostałem propozycje na Onkyo NR555 i Quintasy 6500/6650 za 2800zł. Podobno NR555 gra dużo lepiej niż SR444, a Quintasy też są ciekawą ofertą. To jest max i tak poza zakładanym budżetem :/

Niestety opcja edycji postów na tym forum jest jakaś kaleczna z racji limitu czasu, więc muszę dopisać tu:
Jamo HCS3 S606 - 1100zł (martwią mnie trochę głośniki basowe po boku, ale małe przemeblowanie i może bym temu podołał). Pół metra od przeszkody (stolika) wystarczy?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt, nic? Wiem, że nie jest to liga, którą warto śledzić, ale bez przesady. Ktoś musi coś wiedzieć ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Erill napisał:

Witam.
Myślę, że temat milion razy wałkowany, ale są tu ludzie osłuchani, to pomyślałem, że i szybciej coś się znajdzie.

Głośniki jakie znalazłem to: Moja teoretyczna kolejność zakupu z wyczytanych opinii.
Quadral Quintas 700: za ~1150 ale z sub 51DV, bez za 1100.

Rubicon RP-26 ~900zł
Quadral Quintas 500: za ~550zł

Quadral QLX 180: ~950zł (Jedni chwalą, a inni, że to marketowo-imprezowe łubudu)
Koda 707v2 ~750

Taga Tav 506 i 506v2 ~650zł
Dali 5005 ~600zł

Korcą Quintsay 6500, ale trochę za drogie ~1600zł.

Quintas kibel, Koda kibel, Taga kibel. Z w/w najprędzej Dali lub Rubicony.

PS>Słabo coś czytasz skoro piszesz, że to temat wałkowany milion razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rubicon ma podobno wyrazistą górę i płytki, nieczytelny bas.
Ile musiałbym zwiększyć budżet, żeby móc wybrać coś sensownego?
Ewentualnie... Teraz mogę dokupić głośnik centralny + efektowe + zrobić górne, a fronty wymienię jak dozbieram trochę funduszy.
Tak, żeby uruchomić już ampli z efektami, a centralne wymieniłbym później, bo mogę póki co zastosować awaryjnie Clatronic LB 562. Cudów nie ma, ale przejściowo mogłyby być.
PS. Jaka różnica jest między takimi kiepskimi marketowymi Clatronicami, a choćby Quintasami 500? Różnica warta wydania 600zł, czy też nie?

Edytowane przez Erill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Erill napisał:

Rubicon ma podobno wyrazistą górę i płytki, nieczytelny bas.

Hehe, a gdzie takie madre stwierdzenie wyczytałeś? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na audiostereo jedna osoba tak opisała ich granie. Chwalono za to wersję 36, że jest sporo lepsza i tam już jest całkiem fajnie.
Basu z kolumn nie oczekuję super niskiego. Nie chcę tylko, żeby był papierowy w stylu stuk-puk, lub mulący. Od basu będzie subwoofer.

Cytat

Witam 
Odsłuchałem Rubiki RP26 oraz RP36.
Te pierwsze (rp26) nie zrobiły na mnie wrażenia.Bardzo wyeksponowana góra (czasami wręcz natarczywa), środek mało obecny, a bas rozłaził się, był płytki i mało dynamiczny.
RP 36 w porównaniu z rp26 to uczta dla uszu.Wszystko na miejscu , w odpowiednich proporcjach, świetna głebia sceny, po prostu super.Niestety cena ponad dwukrotnie wyższa.
Nie udało mi się odsłuchać RP16. Pewnie to jest coś pomiedzy wyżej wymienionymi modelami, tylko którego modelu są bliżej?Jeżeli idą w stronę RP36 to może być ciekawe brzmienie.
Może ktoś słyszał Rubiki RP16.

Nie mam tych rubikonów jakoś bardzo daleko, bo około 90km ode mnie, więc nawet dobrze by się złożyło. W okolicy zostają mi Quintasy 700 z zestawów o podobnym pułapie cenowym i Quadrale QLX180. Wyboru dużego nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego do czego się porówna i czym napędzi. Przy rp36 model 26 zabrzmi gorzej - jasne, natomiast przy tych kiepskich quadralach  rp26 to bardzo sensowne kolumny.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zaryzykuję wycieczkę. Dam znać czy kupiłem i podzielę się wrażeniami ☺ 

8 godzin temu, Xisiek napisał:

Wszystko zależy od tego do czego się porówna i czym napędzi. Przy rp36 model 26 zabrzmi gorzej - jasne, natomiast przy tych kiepskich quadralach  rp26 to bardzo sensowne kolumny.

Przepraszam, że jeszcze pomarudzę. Jeśli mogę, to proszę o przeglądnięcie oferty tego salonu i może małą podpowiedź z czym te rubikony porównać z ich oferty, lub może są tam jakieś kolumny w podobnej cenie, a które bardziej nadałyby się pod moje upodobania. Może uda się lekko naciągnąć budżet jeśli "poprawa" miałaby być odpowiednia do kosztów.
Skoro już tam jadę, to grzechem byłoby nie odsłuchać jeszcze jakiś innych kolumn.
Link: https://www.olx.pl/oferty/?search[user_id]=15316143
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i wyrażenie swojej opinii :)

Może ewentualnie inne fronty (lepsze), a centralny i efektowe dobrać inne? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co tam pod linkiem dali zdecydowanie Kefy serii Q zagraja najlepiej. Trzeba by tylko ponegocjować cenę bo jak się kupuje cały set powinno być sporo taniej.

3 godziny temu, Erill napisał:

Może ewentualnie inne fronty (lepsze), a centralny i efektowe dobrać inne? 

Co do zasady lepiej trzymać się tych samych głośników na froncie i centralu, tyły mogą być słabsze jakościowo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Xisiek napisał:

Z tego co tam pod linkiem dali zdecydowanie Kefy serii Q zagraja najlepiej. Trzeba by tylko ponegocjować cenę bo jak się kupuje cały set powinno być sporo taniej.

Co do zasady lepiej trzymać się tych samych głośników na froncie i centralu, tyły mogą być słabsze jakościowo .

Kef Q3 raczej odpadają. Nie będą miały problemu z niskimi tonami? Kef Q55 to już dość stara konstrukcja. Jak ma się na tle KEF Q5 i iQ5? Q75 wyglądają porządnie, ale pewnie potrzebują sporego pieca, no i cena jak za stereo (w moim budżecie) trochę dużo.

1 godzinę temu, makakam napisał:

Kolego zaglądnij do działu sprzedam, może zainteresujesz się moja ofertą;)

Oferta ciekawa, ale już cena znacznie wykraczająca poza mój budżet. Chyba, że jakimś cudem sprzedam na dniach swojego ST60 42", to jak najbardziej coś z tego przedziału ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Erill napisał:

Kef Q3 raczej odpadają. Nie będą miały problemu z niskimi tonami? Kef Q55 to już dość stara konstrukcja. Jak ma się na tle KEF Q5 i iQ5? Q75 wyglądają porządnie, ale pewnie potrzebują sporego pieca, no i cena jak za stereo (w moim budżecie) trochę dużo.

Wszystkie praktycznie głośniki, które wymieniłeś wymagają sporego pieca i żaden ampli do 5 tys. nie wyciągnie wszystkiego z praktyczniej dowolnej kolumny, która ma tyle membran co Twoje typy. Q5 są lepsze od iQ5 - te są oszczędne na basie, co akurat jak mamy suba nie jest wielkim problemem, ale w stereo dociążenia dołu zabraknie.

Czemu Q3 odpadają - przecież one na tył jak coś idą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi w kontekście frontów ;) Nie stać mnie teraz na takie tyły, a i postawić nie będzie gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi