Jump to content
Sign in to follow this  
niesfiec

Astra na ANT1 czy ANT2?

Recommended Posts

To nie tak. Astra jest i na ANT1 (kanały) i na ANT2(nagrywanie). Chodzi oto, że działa coś takiego jak diseq i to on steruje tym. Albo Ci działa HB albo Astra w zależności na jaki kanał przełączysz.

Mam dwie anteny jedna na HB (tylko) druga HB I ASTRA przez diseq czy na ANT2 powinienem podpiąć tylko tą z HB(VOD, nagrywanie) a na ANT1 tą z diseg na oba stelity?

To może wtrące swoje obserwacje (dotyczy recordera + 1 konwerter na Astre):

Astre przez DISEQ podłączoną mam do ANT1 i generalnie działa poprawnie,
ale nalezy zauważyć że recorder wcale NIE MA NA STAŁE przydzielonej ANT1 do oglądania a ANT2 do nagrywania!!!

Jeżeli w takim przypadku zacznę nagrywać z Astry to wtedy oglądam inne kanały przez ANT2 - zmienia się w locie
konfiguracja recordera, prawdopodobnie recorder po włączeniu nagrywania aktualnnie oglądanego kanału zmienia przypisanie funkcji do wejśc antenowych aż do nastęnego nagrywania lub do restartu nboxa.

I tutaj podpowiedź dla tych którzy mają tylko 1 konwerter na Astrę , jeżeli po przełączeniu na kanały Astry
jest "ciemność" to proponuję na chwilę włączyć np TVP1 i włączyć nagrywania na kilka sekund - w rezultacie nbox zmieni ponownie przypisanie anten i możemy zatrzymać nagrywanie i wskakiwać na Astrę bez restartu nboxa.

Pozdrawiam
Grzegorz

Ja ma na Ant1 Hot Bird a na Ant2 LNB1 Hot Bird i LNB2 Astra oczywiście Diseq. Chodzi Ok ale nagrywania nie sprawdzałem.Ale jeśli obraz jest to i nagrywanie powinno być OK.

Ja mam tak jak Artur podłączone i nagrywanie z Astry działa. Oczywiście w międzyczasie nie możemy oglądać czegoś innego (tylko jeden tuner ma sygnał z Astry) ale to co leci nagrywa się bezproblemowo. Co ciekawe nagrywanie startuje nie od momentu wciśnięcia przycisku, ale od kiedy przełączyliśmy na dany kanał :)

Z tym nagrywaniem z Astry nawet dla instalacji 2xHB i 1Astra to jest całkiem dobrze, jeżeli załączy się nagrywanie
podczas oglądania programu to można sobie podczas nagrywania oglądać inne dowolne kanały z satelity HB - dla mnie to wystarcza
przynajmniej mój egzemplarz tak robi, ale jak wspominałem trzeba potem zmusić nrecorder do zmiany kolejności przypisania anten - patrz 4 posty wyżej.

Sprawdzone np na nagrywaniu koncertu z PRO7 HD

Co do nagrywania z EPG to nie wiem bo nie widuję EPG dla kanałów z Astry

Mam połączone tak jak Artur i za każdym razem po wyłaczeniu w stan czuwania i ponownym włączeniu brak programów z Astry, ciemność i trzeba od nowa wchodzić w ustawienia anteny, zjechać do Astry gdy pojawi się poziom jakości i wyjdziemy z ustawień do ponownie są kanały z Astry, to trochę dziwne i frustrujące:)