niesfiec 0 Posted January 8, 2007 Jak w temacie bo nie mogę się doszukać czy astra ma być w nbox recorderze na ANT1 czy ANT2? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,237 Posted January 8, 2007 To nie tak. Astra jest i na ANT1 (kanały) i na ANT2(nagrywanie). Chodzi oto, że działa coś takiego jak diseq i to on steruje tym. Albo Ci działa HB albo Astra w zależności na jaki kanał przełączysz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
niesfiec 0 Posted January 8, 2007 Mam dwie anteny jedna na HB (tylko) druga HB I ASTRA przez diseq czy na ANT2 powinienem podpiąć tylko tą z HB(VOD, nagrywanie) a na ANT1 tą z diseg na oba stelity? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dboxashell 0 Posted January 8, 2007 To może wtrące swoje obserwacje (dotyczy recordera + 1 konwerter na Astre): Astre przez DISEQ podłączoną mam do ANT1 i generalnie działa poprawnie, ale nalezy zauważyć że recorder wcale NIE MA NA STAŁE przydzielonej ANT1 do oglądania a ANT2 do nagrywania!!! Jeżeli w takim przypadku zacznę nagrywać z Astry to wtedy oglądam inne kanały przez ANT2 - zmienia się w locie konfiguracja recordera, prawdopodobnie recorder po włączeniu nagrywania aktualnnie oglądanego kanału zmienia przypisanie funkcji do wejśc antenowych aż do nastęnego nagrywania lub do restartu nboxa. I tutaj podpowiedź dla tych którzy mają tylko 1 konwerter na Astrę , jeżeli po przełączeniu na kanały Astry jest "ciemność" to proponuję na chwilę włączyć np TVP1 i włączyć nagrywania na kilka sekund - w rezultacie nbox zmieni ponownie przypisanie anten i możemy zatrzymać nagrywanie i wskakiwać na Astrę bez restartu nboxa. Pozdrawiam Grzegorz Quote Share this post Link to post Share on other sites
ArturKania 0 Posted January 8, 2007 Ja ma na Ant1 Hot Bird a na Ant2 LNB1 Hot Bird i LNB2 Astra oczywiście Diseq. Chodzi Ok ale nagrywania nie sprawdzałem.Ale jeśli obraz jest to i nagrywanie powinno być OK. Quote Share this post Link to post Share on other sites
niesfiec 0 Posted January 8, 2007 No własnie co z tym nagrywaniem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
KrzyHo 0 Posted January 8, 2007 Ja mam tak jak Artur podłączone i nagrywanie z Astry działa. Oczywiście w międzyczasie nie możemy oglądać czegoś innego (tylko jeden tuner ma sygnał z Astry) ale to co leci nagrywa się bezproblemowo. Co ciekawe nagrywanie startuje nie od momentu wciśnięcia przycisku, ale od kiedy przełączyliśmy na dany kanał Quote Share this post Link to post Share on other sites
dboxashell 0 Posted January 8, 2007 Z tym nagrywaniem z Astry nawet dla instalacji 2xHB i 1Astra to jest całkiem dobrze, jeżeli załączy się nagrywanie podczas oglądania programu to można sobie podczas nagrywania oglądać inne dowolne kanały z satelity HB - dla mnie to wystarcza przynajmniej mój egzemplarz tak robi, ale jak wspominałem trzeba potem zmusić nrecorder do zmiany kolejności przypisania anten - patrz 4 posty wyżej. Sprawdzone np na nagrywaniu koncertu z PRO7 HD Co do nagrywania z EPG to nie wiem bo nie widuję EPG dla kanałów z Astry Quote Share this post Link to post Share on other sites
niesfiec 0 Posted January 9, 2007 Mam połączone tak jak Artur i za każdym razem po wyłaczeniu w stan czuwania i ponownym włączeniu brak programów z Astry, ciemność i trzeba od nowa wchodzić w ustawienia anteny, zjechać do Astry gdy pojawi się poziom jakości i wyjdziemy z ustawień do ponownie są kanały z Astry, to trochę dziwne i frustrujące:) Quote Share this post Link to post Share on other sites