Skocz do zawartości
pszmeja

Samsung 55KS7000 / Philips PUS6561 / inny ???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? NIE
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z boku telewizora - OD POŁUDNIA
7. Jaki masz obecnie telewizor ? jakiś Philips 42 cale , 8 - latek
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? NIEISTOTNE
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? SPORT, FILM
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? TAK
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 30%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? WIECZOREM
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali (ew. 49)
19. Preferencje co do marki ? BRAK
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000                                                                                                                                                                                                                22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? MOŻLIWE

WITAM.

Od kilku miesięcy planuję wymianę obecnego Philipsa na nowszy model. Po przewertowaniu forum zajarałem się modelem SAMSUNGA 55KS7000. Im dłużej czytam, tym mam więcej wątpliwości. Czego dotyczą ? Po pierwsze po co mi 4K ? Do grania na PS4 na pewno, ale żeby obejrzeć film to już chyba nie bardzo, bo nie ma kanałów w telewizji, które oferowałyby filmy w tej jakości. Zatem bardziej zależy mi na telewizorze, który miałby dobry upscalling. Zainteresował mnie model jak w temacie Philips PUS6561.

Telewizor ma służyć do trzech rzeczy (kolejność przypadkowa) : 1. SPORT 2. PS4 3. FILM

Będę bardzo wdzięczny za jakieś sugestie, czy warto iść w tego Samsunga mimo, że 4K w oglądaniu będzie praktycznie nie używane i jest to raczej melodia przyszłości, czy może lepiej coś tańszego, gdzie w dobrej jakości obejrzę film czy mecz.

Dodam jeszcze, że cenowo Samsung o którym piszę, to absolutny sufit, w grę wchodzi ew. coś tańszego, na pewno nie droższego.

POZDRAWIAM

Edytowane przez pszmeja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj więcej to będziesz wiedział czy różni się matryca IPS (Philips) od VA (Samsung) - sekcja baza wiedzy. To jest podstawa absolutna.

Wejdź też w wątek poświęcony temu philipsowi - będziesz wiedział jaki to "doskonały" wybór :D

Na koniec poczytaj kilka wątków niemal identycznych do tego.

Jak już to zrobisz będziesz wiedział wszystko co potrzebne aby podjąć właściwą  decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, czyli generalnie Philips, który przytoczyłem nie jest warty polecenia. 

w każdym razie chodzi mi bardziej o kwestię samego 4K, czy warto w to wchodzić (abstrahując od PS4), skoro i tak nie ma szans na korzystanie z tego w pełni z uwagi na niedostosowanie sygnału TV do takich telewizorów (melodia przyszłości).

Czy może ten cały upscalling w Samsungu jest nieporównywalnie lepszy, stawiając go obok jakiegoś innego TV bez 4K, ale z bardzo dobrymi parametrami. mam nadzieję, że jako laik napisałem czytelnie o co mi chodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie fakt, że w tv fhd siedzą stare matryce to można by je rozważać. Niestety jak pokazuje praktyka nie ma to większego sensu, poza tym 4k kosztuje dziś zupełnie normalnie, biorąc wszystko do kupy nic sensownego w 2017fhd nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi