maraian 0 Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) Mój obecny TV niestety wyzionął ducha po 6 czy 7 latach, szukam jego zastępstwa. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1-3m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? najczęściej 1 / masz 5-6 osób4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? kąty są ważne, kanapa jest z boku TV/Gry tylko na wprost5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać, potrzebowałbym wąski stojak 6. Jak słońce świeci w pokoju ? Zza TV ale są zewnętrzne rolety także w można zrobić ciemnie fotograficzną7. Jaki masz obecnie telewizor ? stary Philips 42"8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Matryce VA 120Hz, jak najniższy inputlag (w obecnym to mnie dobija), super byłoby gdyby miał 3-4 gniazda HDMI oraz AndroidTV (Kodi i te sprawy)9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) FHD + Netflix10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC/Xbox One/Odtwarzacz multimedialny11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-512. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? właściwie bez różnicy13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? głównie gry i mecze piłki nożnej, od czasu do czasu film czy serial14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, zdecydowanie, 1-2h16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? głównie wieczorami17. Preferencje co do wielkości? do 50", choć chciałbym więcej ale niestety warunki mieszkaniowe nie pozwalają18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? ???19. Preferencje co do marki ? brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D? a na co to komu?21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? myśle, że do 3000zł (idealnie z EURO RTV - siostra tam pracuje i może kupić na siebie ze zniżką pracowniczą), TV ma być na 3-4 lata aż OLEDy nie stanieją do akceptowalnych poziomów i będzie więcej treści 4K Edytowane 7 Maja 2017 przez maraian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rgomez 36 Napisano 7 Maja 2017 Przejrzałem ofertę Euro i z obecnych tam tv - Samsung UE50J6240 jedyny sensowny fhd ale bez Androida. Jeśli musisz mieć fhd, 120hz ( do konsoli to akurat parametr bez znaczenia a treści 4k jest coraz więcej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maraian 0 Napisano 7 Maja 2017 Do konsoli może tak ale do PC już nie koniecznie. Mój sprzęt na 4k nie pozwoli ale FHD w 120fps poda spokojnie po zejściu na ustawienia wysokie. No i piłka, na obecnym TV z matrycą 50Hz miałem straszny ghosting za piłką. Euro RTV to jedynie opcja. Jak gdzieś indziej dostane dużo lepszy TV to oleje te 10%. Dobre 4k to na tą chwilę cenowy kosmos dla mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rgomez 36 Napisano 7 Maja 2017 Dobre 4k to nie kosmos ale dobry HDR to już tak, sorry nie pomyślałem o graniu na PC. O piłkę na dzisiejszych matrycach 60 Hz nie musisz się martwić, jest ok, sam dużo oglądam piłki i nie czuję się jakoś rozczarowany jakością obrazu Jak Euro nie musi być to zaraz ktoś mądrzejszy ode mnie coś doradzi, albo czekaj na to co się wydarzy z obecną ofertą producentów czyli na rok 2017. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maraian 0 Napisano 7 Maja 2017 No właśnie może źle się wysłowiłem. Dobry HDR w 50" to niestety ale 5000-6000zł na co mnie nie stać w obecnej chwili. Dziękuje za propozycje tego Samsunga i czekam na kolejne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach