Skocz do zawartości
maraian

FHD max 50" do sportu i gier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mój obecny TV niestety wyzionął ducha po 6 czy 7 latach, szukam jego zastępstwa.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? najczęściej 1 / masz 5-6 osób
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  kąty są ważne, kanapa jest z boku TV/Gry tylko na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać, potrzebowałbym wąski stojak
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Zza TV ale są zewnętrzne rolety także w można zrobić ciemnie fotograficzną
7. Jaki masz obecnie telewizor ? stary Philips 42"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Matryce VA 120Hz, jak najniższy inputlag (w obecnym to mnie dobija), super byłoby gdyby miał 3-4 gniazda HDMI oraz AndroidTV (Kodi i te sprawy)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) FHD + Netflix
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC/Xbox One/Odtwarzacz multimedialny
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? właściwie bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? głównie gry i mecze piłki nożnej, od czasu do czasu film czy serial
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, zdecydowanie, 1-2h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? głównie wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? do 50", choć chciałbym więcej ale niestety warunki mieszkaniowe nie pozwalają
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? ???
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D? a na co to komu?
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  myśle, że do 3000zł (idealnie z EURO RTV - siostra tam pracuje i może kupić na siebie ze zniżką pracowniczą), TV ma być na 3-4 lata aż OLEDy nie stanieją do akceptowalnych poziomów i będzie więcej treści 4K

Edytowane przez maraian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem ofertę Euro i z obecnych tam tv - Samsung UE50J6240 jedyny sensowny fhd ale bez Androida. Jeśli musisz mieć fhd, 120hz ( do konsoli to akurat parametr bez znaczenia a treści 4k jest coraz więcej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do konsoli może tak ale do PC już nie koniecznie. Mój sprzęt na 4k nie pozwoli ale FHD w 120fps poda spokojnie po zejściu na ustawienia wysokie. No i piłka, na obecnym TV z matrycą 50Hz miałem straszny ghosting za piłką.

Euro RTV to jedynie opcja. Jak gdzieś indziej dostane dużo lepszy TV to oleje te 10%.

Dobre 4k to na tą chwilę cenowy kosmos dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre 4k to nie kosmos ale dobry HDR to już tak, sorry nie pomyślałem o graniu na PC. O piłkę na dzisiejszych matrycach 60 Hz nie musisz się martwić, jest ok, sam dużo oglądam piłki i nie czuję się jakoś rozczarowany jakością obrazu Jak Euro nie musi być to zaraz ktoś mądrzejszy ode mnie coś doradzi, albo czekaj na to co się wydarzy z obecną ofertą producentów czyli na rok 2017.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie może źle się wysłowiłem. Dobry HDR w 50" to niestety ale 5000-6000zł na co mnie nie stać w obecnej chwili.

Dziękuje za propozycje tego Samsunga i czekam na kolejne :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi