Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Haha, paneli 2... TV 3 razem z pierwotnie kupionym, to 6 LG w domu, ja naprawdę chciałem 7 sztukę..., nie pisze tego z przekory tylko nadal uważam ze LG ma wiele przewag nad resztą ( nie myślę tylko o tej najważniejszej ze jest producentem OLED)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, gret2013 napisał:

Podejrzewam że mój też się nadaje do wymiany i serwis tylko to potwierdzi. 

Ja bym nie bawił się w serwisy gret. Najważniejsze jest to co Ty widzisz, a nie serwis. Jak widzisz te pasy w tej scenie Expanse, to ja bym po prostu do oddał w MM bez podania przyczyny i wziął nowego, oczywiście przez internet, ewentualnie możesz zapytać się czy jak wymienią Ci na nowy to czy otrzymasz nowy 30-dniowy okres na ewentualny zwrot.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Submanem, wymieniaj w sklepie nie czekaj na LG... jako klient indywidualny masz 30 dni jako Firma masz 7 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawdę widzę, nie robił bym z siebie idioty. Dziś sprawdzałem w dwóch kolejnych grach: Infamus oraz Metal Gear Solid i bez problemu znajduję plansze, na których to wyraźnie widać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze naprawdę wierzę, co więcej nawet wiem o czym piszesz..., walcz, ale same plansze 5% to nie jest "obraz sytuacji" jeśli banding niosą treści to wtedy jest problem, co więcej gdy to dla Ciebie jest zbyt dominujące to graj w "ruletę" tylko pamiętaj może być gorzej...

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powiedzą że to była tylko rezerwacja produktu w sklepie stacjonarnym i tyle z tego będzie...
Mylisz Euro RTV AGD z siecią Media Markt/Saturn ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 hours ago, ma_ko said:

moja przygoda z LG się zakończyła, LG przyznało się ze nie są w stanie dostarczyć mi sprzęt bez wad (..)

Umów się w Katowicach w Saturnie z ludźmi ze wybierzesz Sam sobie Panel (..)

Da się wybrać Panel z wadami akceptowalnymi lub znikomymi

Nie rozumiem, to da się wybrać panel z wadami akceptowalnymi, do tego masz na miejscu w Katowicach w Saturnie zaufaną osobę, a jednocześnie rezygnujesz z LG bo 7 razy przysyłali ci kiepski panel? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma_ko

Z jakiej odległości widziałeś banding na tych 7 panelach które miałeś ?

Co ludzie z katowickiego Saturna robią z telewizorami które nie zadowalają przyszłych nabywców ?

Edytowane przez Michadex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, plast napisał:

Nie rozumiem, to da się wybrać panel z wadami akceptowalnymi, do tego masz na miejscu w Katowicach w Saturnie zaufaną osobę, a jednocześnie rezygnujesz z LG bo 7 razy przysyłali ci kiepski panel? ;)

Sprawa jest tak skomplikowana, by odzyskać pieniądze od LG ze ja nadal na nie czekam i co więcej nie wiem kiedy je dostanę, mam potwierdzenie od LG jak sprawa ma zostać załatwiona i tyle.

Niestety przez to ze sprzęt pierwotny był kupiony w sklepie internetowym (nie Saturn) i okazało się ze był z dystrybucji Benelux (nie PL) to bardzo komplikuje sprawę do tego stopnia ze LG chciało przez moment bym sobie Sam przez sąd załatwiał procedurę zwrotu kasy od sklepu..., ale ostatecznie biorą to na Siebie..., Tylko nadal jest mały problem ten "sklep" internetowy ma to w d...., 

Stąd jak kupiłem kolejny TV , LG czeka w kartonie, na rozwój sprawy czy tez polubowny czy sądowy...

Mój błąd ze pierwotnie LG nie kupowałem w Saturn....

Plast każdy oled ma jakąś wadę (banding, winieta czy tez przebarwienia ekranu) tylko jest kwestia jak bardzo zauważalna..., ten który wybrałem na moje Oko jest akceptowalny...

59 minut temu, Michadex napisał:

ma_ko

Z jakiej odległości widziałeś banding na tych 7 panelach które miałeś ?

Co ludzie z katowickiego Saturna robią z telewizorami które nie zadowalają przyszłych nabywców ?

Banding widać z każdej odległości, jaką rozumiem przez oglądanie TV 65' czyli około 3-5 metrów (na 4 panelach był banding lub winieta nie akceptowalny pozostałe to awarię elektroniki i pierwotna awaria w E6 wypalenie) TV wymienionych lub reperowanych było w summie 5, razem z pierwszym pierwotnie kupionym 6 szt OLED od LG

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , moje pytanie brzmi czy do oglądania filmów z pendriva o większych rozmiarach po kilka ,kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt GB ma znaczenie szybkość pendriva ??? 

tv posiada usb 3.0 to czy będzie różnica w oglądaniu jeżeli pendriv obsługuje tylko 2.0 czy lepiej zainwestować w 3.0 jakiś ultra szybszy do 150 mb/s

chodzi o to ,że ściągnąłem jakiś film w formacie DVD i zgrałem na zwykłego pendriva którego miałem po podłączeniu do TV oled c7v obraz jakby co kilka klatek się na ułamek sekundy przycinał (widać taki mały skok) pytanie czy pendrive  jest za wolny do takich filmów czy po prostu film tak został nagrany ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Raczej film. Zwykły pendrive ma transfer na poziomie 1MB/s a film dvd potrzebuje max 2Mbit/s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do całej dyskusji o modelu to nie za bardzo rozumiem dlaczego ona poszła w tym kierunku.  Moja siódemka jest lekko żółta z lewej strony i pewnie bym tego nie zauważył jak bym nie czytał tego wątku. Wcale się tym nie przejmuję, bo  jest to najlepszy telewizor jaki miałem ( a miałem ich sporo ok 9 przez ostatnie 10 lat). Widzę, że wielu zapomniało o wadach podświetlania krawędziowego, przygasaniu podświetlenia w ciemnych scenach co by czerń była lepsza, uszkodzonych pixelach, nierównomiernym podświetleniu matrycy, loterii czy trafimy panel ze stajni sam, auo czy chimei . Nie kalibruję tv bo lubię obraz ostry, analityczny lekko sztuczny skrzący się detalami. Po to płacę worek pieniędzy aby korzystać z ulepszaczy i cieszyć się obrazem takim jaki lubię. Mam gdzieś jakie założenia do obrazu (odcieni kontrastu itp) zrobił reżyser. Może się mylił. Szkoda czasu i życia na pomiary analizy i dociekania czy mój egzemplarz jest idealny, lepiej obejrzeć jakiegoś dobrego filmosa i z dobrą fonią przy szklaneczce .....(tu wybór należy co Ciebie).

21 minut temu, MediaN1906 napisał:

a do filmów blu-ray ? 4k ? tez taki zwykły wystarczy ? 

Może nie wystarczyć, mam filmy 4k

które mają bitrate na poziomie 60mbit/s

Edytowane przez jabbaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, znalazłem, odpisałem. Trzeba wejść w forum bo w prostym podglądzie w profilu tego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mały problem. W tv siedzi karta CI+ i przy zmianie dźwięku z polskiego na oryginalny dolby przez 1s jest słyszalny trzask w głośnikach. Tv podłączony optykiem do ampli. Sprawdzałem na HDMI arc i jest to samo. Czasami nawet przy zmianie programów to występuje. Trochę to irytuje. Ktoś coś?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, jabbaa napisał:

Po to płacę worek pieniędzy aby korzystać z ulepszaczy i cieszyć się obrazem takim jaki lubię.

Gwałt na logice :) Skoro nie interesuje cię jak najlepsze odwzorowanie obrazu np. z płyty BD / UHD, to wyrzucasz pieniądze w błoto inwestując w taki telewizor, ponieważ nie wykorzystujesz jego możliwości :)

Mam gdzieś jakie założenia do obrazu (odcieni kontrastu itp) zrobił reżyser. Może się mylił.

Gwałtu na logice ciąg dalszy.

Nie ma czegoś takiego jak mylił się / nie mylił. To tak jakby napisać że Da Vinci mylił się w doborze kolorów malując Monę Lisę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.01.2018 o 01:11, Subman napisał:

To wymień tytuły ostatnich 3 filmów, które obejrzałeś i podaj dokładny czas kiedy widziałeś ten banding. Każdy będzie mógł sprawdzić czy widzi ten banding u siebie w tych scenach, czy też nie.

tylko żeby nie były to fragmenty filmów podane na avsforum ;)  http://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2896737-oled-screen-uniformity-discussion-banding-vignetting.html

Kolejny przykład gdzie u mnie widać banding praktycznie na całej powierzchni: black mirror s4e2 47:57 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, mam trochę lamerskie pytanie, jak zmienić/wyłączyć te oczo[beeep]ne tapety na głównym ekranie webOSa? Te co się wyświetlają wtedy, gdy nie jest podany sygnał z żadnego zewnętrznego źródła. I czy można też wyłączyć powiadomienia, które informują że właśnie nic nie jest podłączone? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy, mam trochę lamerskie pytanie, jak zmienić/wyłączyć te oczo[beeep]ne tapety na głównym ekranie webOSa? Te co się wyświetlają wtedy, gdy nie jest podany sygnał z żadnego zewnętrznego źródła. I czy można też wyłączyć powiadomienia, które informują że właśnie nic nie jest podłączone? 

Niestety w obu przypadkach nie ma takiej możliwości. webOS jest systemem zamkniętym, także producent może uszczęśliwiać nas na siłę.
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi