Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia wychodzą mi gdzieś tak 40% jaśniej niż to widzę okiem w rzeczywistości ale na ustawieniach jakich gram-hdr standard-jasność 49,jasność gry 50% to wygląda to tak i nie widzę nic kompletnie bandingu.

C4ndJJf.jpg

Teraz ustawienia gra,jasność 49,jasność gry 0%(tak,obniżyłem jasność gry specjalnie do zera) i wygląda to tak. Jest tak ciemno w rzeczywistości że nie da się grać ale na zdjęciu ładnie pięknie widać jak prawa strona mojego ekranu jest ciemniejsza i równo oddzielona linią. Tak jak pisałem-zdjęcie jest z 40% jaśniejsze niż rzeczywistość.

QhXJig0.jpg

Pobiegałem w nocy po pustyni teraz parę minut i totalnie nie widzę żadnego bandingu. Jestem zszokowany że u was tak go widać.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, ma_ko napisał:

To duzo jak na 60h pracy, zaostrzyłeś problem, kolega Yoszek ci powie ze tak się dzieje..

Tak staram się obiektywnie to ocenić, dla mnie Info ze na filmach kolega tego nie widzi świadczy ze jest nie najgorzej, a patrząc z mojego doświadczenia to naprawdę moze być gorzej...

Ten pas po lewej rzeczywiście jest "słaby",ale daj mu czas i zwykłe tryby co 4H...

Ponizej masz mój problem...

Nie robię już tych 1 godzinnych wymuszonych. Od 40godzin nie ma żadnej poprawy a nawet mam wrażenie że jeden dzień jest lepiej a inny gorzej. Mam jeszcze trochę czasu na ewentualną wymianę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, gret2013 napisał:

Nie robię już tych 1 godzinnych wymuszonych. Od 40godzin nie ma żadnej poprawy a nawet mam wrażenie że jeden dzień jest lepiej a inny gorzej. Mam jeszcze trochę czasu na ewentualną wymianę. 

I masz 100% racji bo tak jest co "rano" inaczej..., ale nie jest zły ten ekran naprawdę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Subman napisał:

cureman, teraz to przegiąłeś. Po pierwsze pisałeś o jakiś "efektach" wrzucając niebieską fotkę niewiadomego pochodzenia z dużym refleksem. Potem twierdziłeś, że chodzi o pasy po lewej stronie, mimo że pasy były po prawej stronie... Naprawdę myślisz, że wszyscy jesteśmy jasnowidzami i wiemy o jakie efekty chodzi gdy ktoś wrzuca fotkę niewiadomego pochodzenia ??? A na koniec - moja konkluzja była zupełnie odmienna niż to jak ją teraz opisałeś. Przypominam:

Fakt jest taki że często,,nie widzisz problemu na zdjęciach,,i ponosisz ciśnienie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, gret2013 napisał:

Yoszek mógłbyś wrzucić zdjęcie 5% grey

Proszę bardzo ale tak jak pisałem. Robię zdjęcia LG G4-rozjaśnia mi wszystko apart w tym telefonie o jakieś 40% na oko. Tak to w rzeczywistości nie wygląda. BARDZO szukam w grach wszelkich defektów i naprawdę jest mi ciężko cokolwiek wychwycić a gry są idealne na wszelkie torture testy. Ten wasz banding w asassynie to jakaś kpina. Zwariowałbym jakbym takie coś widział podczas grania.

KhPyVye.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, cureman napisał:

Fakt jest taki że często,,nie widzisz problemu na zdjęciach,,i ponosisz ciśnienie..

Fakt jest taki, że nikt nie wiedział o co Ci chodziło i dopiero musiałem to z ciebie "wyciągać", zadając pytania. Skąd mamy wiedzieć, czy te pasy nie były od zawartości z Netflixa ??? Wrzuciłbyś jednolitą planszę, do których link wrzucałem tu wielokrotnie, ale nie - lepiej według ciebie wrzucić zdjęcie z Netflixa z jakimś niebieskim tłem i silnym refleksem i zapytać się o "efekty" no i wszyscy od razu powinni się domyśleć o jakie "efekty" ci chodzi. Przecież to absolutnie nie był typowy banding ani jakaś typowa plama w OLEDZie! Niezłe podziękowanie dostałem od ciebie... A mogłem siedzieć cicho i w ogóle ci nie odpowiadać.

A co do postu antusza - nie potrafi wrzucać na forum zdjęć i zamiast tego podał linki do zdjęć na zewnętrznym serwerze. Problem był taki, że część z tych linków u mnie nie nie otwierała się, co już napisałem wczoraj. Ewidentną wadę można było stwierdzić po pierwszym zdjęciu, którego nie byłem w stanie otworzyć bo widziałem jedynie coś takiego:

asntusz_link.png

@Yoszek

A tak na oko jak porównujesz tę górną planszę z Assassina i planszę 5% to one mają tę samą mniej więcej jasność, czy też inną ? Jeśli inną, to jaka jest mniej wiecej jasność tej sceny w Assassinie ?

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Subman napisał:

@Yoszek

A tak na oko jak porównujesz tę górną planszę z Assassina i planszę 5% to one mają tę samą mniej więcej jasność, czy też inną ? Jeśli inną, to jaka jest mniej wiecej jasność tej sceny w Assassinie ?

To jest środek nocy w Assasynie-tam noce są mega jasne niestety i nic z tym się nie da zrobić. Ale na oko na pewno jest jaśniej niż na tej planszy. W grobowcach zaś i jaskiniach jest znacznie ciemniej i tam też nic nie widzę dopóki nie wyłączę pochodni. Tylko że wtedy nic nie widzę bo jest praktycznie jasno-czarny ekran tylko.  Naprawdę biegam teraz po pustyni i bawię się ustawieniami i za cholerę nie mogę zreplikować takiego bandingu  jak ma mako i gret w tej grze. Jedynie jak obniżę bardzo mocno jasność no ale to grać się wtedy nie da bo nic nie widzę....

Edytowane przez Yoszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe widzę u Ciebie powidok od pasów u góry i dołu. Ja w życiu czegoś takiego u siebie nie widziałem, a regularnie sprawdzam plansze u siebie. No ale to może wynikać od innych ustawień jasności OLED. Ja mam jasność OLED na 50 i kolory na 40 podczas oglądania nc+.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Subman napisał:

Co ciekawe widzę u Ciebie powidok od pasów u góry i dołu. Ja w życiu czegoś takiego u siebie nie widziałem, a regularnie sprawdzam plansze u siebie. No ale to może wynikać od innych ustawień jasności OLED. Ja mam jasność OLED na 50 i kolory na 40 podczas oglądania nc+.

O powidokach pisałem wcześniej-mam ich zawsze od cholery na moich ustawieniach. Moment znikają. Jak menu tv włączę na planszy 5% i przytrzymam je 2-3 sekundy(tak,tylko tyle)to mi się całe odbije na kilka chwil na tej jednolitej planszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tego bandingu, to pewnie należałoby uzgodnić identyczne ustawienia obrazu i gry, wziąć identyczny aparat, ustawić go identycznie i dopiero wtedy moglibyśmy oceniać fotki. Niestety mamy tu według mnie wciąż zbyt wiele niewiadomych aby dojść do jakiejś konkluzji, bo u Ciebie ten banding na 5% też widać i jest on mniej więcej na podobnym poziomie jak u greta.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Yoszek napisał:

O powidokach pisałem wcześniej-mam ich zawsze od cholery na moich ustawieniach. Moment znikają. Jak menu tv włączę na planszy 5% i przytrzymam je 2-3 sekundy(tak,tylko tyle)to mi się całe odbije na kilka chwil na tej jednolitej planszy.

Ja nawet na nocnych ustawieniach łapię powidoki dość szybko choć jasność OLED to 40 (dzień to 70) co mniej więcej pokrywa się z wartościami z kalibracji... Jak masz ustawiania kontrastu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam ten wątek i widzę że na Oled nadal loteria co kupimy,ja sam wymieniłem dwa razy.Czekam na modele 2018 co wyjdzie w nowej technologii od Samsunga i LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ma_ko napisał:

Ja nawet na nocnych ustawieniach łapię powidoki dość szybko choć jasność OLED to 40 (dzień to 70) co mniej więcej pokrywa się z wartościami z kalibracji... Jak masz ustawiania kontrastu?

Gra- oled 100 kont 100

Hdr standard oled 100  kont 100

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKej..., a przy normalnych TV ustawieniach? Powidoki tez tak szybko są?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy normalnych? Jak pisałem ja gram praktycznie tylko na tym tv. I non stop mam go praktycznie w trybie gra i z oled 100 i kont 100. Nie wyobrażam Sobie obniżania tego do gier. Co innego jak jakiś film oglądam. Ale do gier nie ma mowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ma_ko napisał:

OK bardziej mi chodziło to TV (Film)

ISF dark

Oled 80

Kont 90

Jasność 49

Gamma 2.4.

Filmy oglądam z kompa. Remuxy BD. Zostawiałem na pulpicie czasem na kilkadziesiąt minut tv.  Po czym włączałem film. Powidoków podczas oglądania filmów,netflixa czy czegoś innego nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe i nie wiem co mam zrobić. Ciekawe czy w mm można przy wymianie sprawdzić TV. Do 2 stycznia jeszcze podziałam, wątpię jednak że będzie lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogadaj, Ja wybierałem teraz TV nowy to wybierałem w Saturn i się dało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie strasznie mnie już wkurza to że w filmach full hd z pendriva oraz na netflixie obraz jest git ale przy szybkich ruchach nie ma płynności, tak jakby kilka dłoni w jednej ręce. Tak jest na trybach film, kino domowe, dolby vision jak się włącza. Też tak macie ? Która opcja za to odpowiada ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź ustawienia TrueMotion, wybierz ustawienia własne i dobierz najbardziej odpowiadający Ci tryb.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram obecnie w Wieśka 3 dosyć sporo i jeszcze ani razu nie widziałem bandingu w nim. Czekam na patch z hdrem (PS4) żeby porównać. Asasyna nie mam żeby sprawdzić :<. Niemniej poza zdjęciami Yoszka wygląda to fatalnie w tych scenach na pustyni, mnie by bardzo przeszkadzało, jak patrzenie przez brudną szybę ze smugami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cureman napisał:

Czytam ten wątek i widzę że na Oled nadal loteria co kupimy,ja sam wymieniłem dwa razy.Czekam na modele 2018 co wyjdzie w nowej technologii od Samsunga i LG.

Z powodu trybu oszczędzania energii, należało by dodać :lol:

Gram ostatnio również w Assassins creed orygins w HDR. Problemów z obrazem (banding)  nie zauważyłem. 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem, pograłem teraz z 2godziny w Asassyna i praktycznie banding nie był widoczny. No jedynie jak by się przyglądać specjalnie w specyficznych warunkach i to jedynie jeden pasek. Jedyne co zmieniłem to temp kolorów z C30 na W30. No i robiło mi się czyszczenie po 4 godzinach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi