Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, klaus71 napisał:

zazdroszcze - ja oglądam często pod kątem 20-30 stopni - nigdy nie miałem wyboru 

zawsze albo plazma (i łatwe wypalanie w panasonikach) albo teraz oled 

MASZ PRAWO nei krytykuje tego absolutnie.Gdybym wybierała znów tv kupiła bym taki co ma moje prametry.Ogaldam w nasłonecznieniu nocą zawsze kiedy chce na kazdych ustawieniach i tyle...

Przed chwilą, klaus71 napisał:

mi w sony polecali ich oled. widać wyczuli że jesteś na nie do tej technologii to myśleli że wcisną ZD9.

nie ma się co dziwić dobry sprzewdawca wyczuje klienta i powie to co ten chce usłyszeć czyli wciśnie to co sam klient chce kupić

obasolutnei nei komentowałam nic ..bez emocji....nie chcieli zarobić ? małą marza na Oled...sadze własnei ze byli uccziwi twierdzac ze Oledy sa zwracane do sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak jak ja - i do tego  mogę siedzieć pod dowolnym kątem :) - czyli jednak oled lepszy :)

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

dokłądnie tak jak ja - i do tego  mogę siedzieć pod dowlonym kątem :)

ja nie i potrafie to przyznac...Nikogo ie  namawiam by Oleda nie kupował .niech kazdy decyzje podejmie sam i tyle.sa wady i to neimałe ten watek zbyt wiele watpliwosci pokazuje..wsrod samych nabywców.

3 minuty temu, klaus71 napisał:

dokładnie tak jak ja - i do tego  mogę siedzieć pod dowolnym kątem :) - czyli jednak oled lepszy :)

d;a Ciebie lepszy jeśli katy sa  najwzzniejsze.

jak mawiał Owsiak róbta co chceta....nara :)

Edytowane przez KamilaKorneta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamila nie ma tu Towarzystwa wzajemnej adoracji, a jedynie tych którzy na sile próbuję wmawiając innym wmówić sobie ze produkt kupiony jest bez wad a nawet jak wady są to ich nie zauważ, a "reszta" nic nie robi tylko je "obrabia" cyfrowo i szuka i szuka...

Porostu brakuje kilku osobom obiektywizmu i tyle jak w zyciu....

Najbardziej podoba mi się postawa Submana, banding ma ok..., nie wielki, widzi go rzadko i super, teraz od kilku dni chwali się ze ma po 2 miesiącach od nabycia w TV 2 bad pixele tez super... (to po 2czy 3 miesiącach a co dalej...?)

I nadal uparcie broni i stara się innym udowadniać ze wyolbrzymiają itd, choć już sam powinien zobaczyć ze gdzieś jest "nie halo"...

Chce mieć pewność ze kupił produkt premium i dopóki nie zgaśnie tak będzie sądził OK. Jego sprawa. (ale SUbman LG to nie KURO....)

I nie może zrozumieć ze inni jak kupili produkt który jest szeroko reklamowany jako medialno/wizualny ideał nim nie jest, a co więcej zaczyna się okazywać ze LG zaczyna zasypywać rynek ze tak użyję ładnego słowa "produktami mocno nie premium" to zaczęli mieć wątpliwości i mówić o nich dyskutować a być może dzięki temu przysłużyć się innym.

Bo uważam ze trzeba reklamować buble...

Ja przez ponad 20 lat zabawy z sprzętem z górnej półki po raz pierwszy przez LG zobaczyłem jak wygląda Bad Pixel, co więcej "dostałem taki Produkt bez "wad" z wymian serwisowych....,

Edytowane przez ma_ko
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie pod każdym względem - brak cloudingu/dse/bezkompromisowa czerń/mi sie nic nie wypala a jak sie wypala to nie widze tego 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, ma_ko napisał:

Subman nie ośmieszaj się..., Ja nie napisałem ze są straszne, ty czytaj ze zrozumieniem o czym były te wcześniejsze posty..., bo temat był chyba o tym czy powidok jest czy da się go wywołać, a Ja nie pokazałem nic więcej niż to ze jest ze da się go wywołać i co więcej znika nie od razu ALE ZNIKA!!! Potrzebuje 2 cyki 4 H, ale znika.

Nigdzie nie napisałem, że OLEDy są "super" to po pierwsze, a Twoje insynuacje, że niby biorę kasę od LG już dawno przestały być śmieszne... Nie ważne, że jest mnóstwo użytkowników, którzy tak jak ja nie widzieli powidoków przy normalnym oglądaniu i nie interesuje ich 5% plansza i to co tam może się dziać przy 10 krotnie zwiększonej ekspozycji. Dlaczego nie zrobisz identycznej 10 krotnej ekspozycji na DX900 na 5% planszy ? Bardzo jesteśmy ciekawi jak wygląda topowy FALD w identycznych warunkach.

Edytowane przez Subman
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, lukasz89 napisał:

Ja dodam dla przeciwwagi, że używam oled już miesiąc i jestem bardzo zadowolony.  Głównie xbox one x, ps4, trochę netflixa. Nie zapuszczam w ogóle tych plansz testowych i jestem szczęśliwym człowiekiem. Czekam po prostu aż ewentualnie pojawi się coś co będzie przeszkadzało w codziennym użytkowaniu. Tutaj widzę jest trochę obsesja na punkcie tych plansz. Serio? Gapicie się na plansze cały dzień? Jedynie raz zauważyłem delikatny powidok po graniu na xboxie, który był widoczny jak wyszedłem do menu Xboxa, które ma głównie szarości. Ale powidok był widoczny uwaga! Z 20 cm! Co zrobiłem? Odpaliłem grę i zapomniałem o sprawie bo po prostu tego nie było widać w normalnym użytkowaniu. A Pani Kamila to się zachowuje jak jakiś klakier technologii LED, lcd, może nawet Samsunga. Proszę się nie bronić dysleksją bo takie literówki to po prostu niechlujstwo w najczystszej postaci :)

nie mam  nic wspólnego z samsungiem nie miałam nie mam i mieć nie bedę nigdy,  nie toleruje koreanskich firm Lg tez czy chinskich jak TCl (Tylko Philips za Ambi i Sony za design)..i tyle...nie jestem Pani :) niechlujstwo to prawda w pisaniu masz rację.Do klakiera mi daleko...spójrz na swoich mocodawców.Ciesze sie ze Jestes szczesliwy tak ma być  własnie..szanuje cudze opinie szanuj moją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, klaus71 napisał:

dla mnie pod każdym względem - brak cloudingu/dse/bezkompromisowa czerń/mi sie nic nie wypala a jak sie wypala to nie widze tego 

Akurat Clouding na jednym z ekranów trafiłem potworny, na szczęście LG zdążył się zepsuć w inny sposób...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, ma_ko napisał:

zabawy z sprzętem z górnej półki po raz pierwszy przez LG zobaczyłem jak wygląda Bad Pixel, co więcej "dostałem taki Produkt bez "wad" z wymian serwisowych....

ja kupiłem nowy Pioneer KURO 509 i miał jeden trefny subpixel - i co - i nic skoro go widać tylko z 50 cm - olałem sprawę - choć ty byś reklamował

obraz poza tym był i jest genialny - oled jest godnym następcą 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Subman napisał:

Nigdzie nie napisałem, że OLEDy są "super" to po pierwsze. A Twoje insynuacje, że niby biorę kasę od LG już dawno przestały być śmieszne... Nie ważne, że jest mnóstwo użytkowników, którzy tak jak ja nie widzieli powidoków przy normalnym oglądaniu i nie interesuje ich 5% plansza. Dlaczego nie zrobisz identycznej 10 krotnej ekspozycji na DX900 na 5% planszy ? Bardzo jesteśmy ciekawi jak wygląda topowy FALD w identycznych warunkach.

Robiłem takie samo zdjęcie w takich samych warunkach już i tu wrzucałem proszę bardzo raz jeszcze..., 

Spodziewam się co tez znów teraz wymyślisz kolego Subman, zarzucisz mi stronniczość? W którą stronę? Tym razem? bo ja znam i wady DX900 i tez je mocno wyrzucam.., można o tym poczytać w wątku od Dx900

IMG_3864 (002).jpg

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, klaus71 napisał:

nigdt nie widziałam clodingu u siebie jest 240 stref i jest cudne podświetlenie  nawet efektu halo nie odnajduje ..a zcern jest boska nawet w samo południe ogladma w weekndy od rana dow ieczora o akzdej porze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupiłem nowy Pioneer KURO 509 i miał jeden trefny subpixel - i co - i nic skoro go widać tylko z 50 cm - olałem sprawę - choć ty byś reklamował

obraz poza tym był i jest genialny - oled jest godnym następcą 

Ja zgadzam sie z Tobą z całą rozciągłością Oled jest godnym następcą ,ale nie bez Wad, co więcej ma ich duzo więcej niż Kuro czy tez plazmy Panasonica miały ich na swoich początkach lub moze inaczej w swoich kolejnych generacjach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w samo południe czerń jest zawsze dobra - nawet na lcd za 500zł 

chodzi by była dobra w nocy :)

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ma_ko napisał:

Ja zgadzam sie z Tobą z całą rozciągłością Oled jest godnym następcą ,ale nie bez Wad, co więcej ma ich duzo więcej niż Kuro czy tez plazmy Panasonica miały ich na swoich początkach lub moze inaczej w swoich kolejnych generacjach...

pełna zgoda

w samo południe czerń jest zawsze dobra - nawet na lcd za 500zł 

chodzi by była dobra w nocy :)

palzmy ani OLeda nei obejrzysz w południe ja tak  jaka mama czern w nocy ..super mzoe odwiedz kogoś kto ma topowego Lcd eld za kiklanascie k  i zobacz co potrafią wieczorem ocenisz czern i jej jakosc,

Nie ja to pisałam...tylko moderatorzy i kalibratorzy z tego forum:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ma_ko napisał:

więcej wad raczej nie ma - w kwestii obrazu wyciera Kuro podłogę (no ale 10 lat robi swoje) 

a Panasonic nigdy nie osiągnął nawet poziomu Kuro 509 - ZT60 był blisko ale powidoki w Panasie były mega łatwe do zrobienia a Kuro w tej kwestii jest pancerny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w lcd za 500 zeta nei ma czerni bo led krawedziowey nie ma czarnej barwy i tyle.nawet za 5k

porównujemy tylko nalepsze technologicznie i najdrozsze lcd led full.sa drozsze niz Oledy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Kuro i mam VT60, VT60 było już lepsze od KURO..., jasne nie była to przepaść a raczej godziwa ewolucja...

By było śmiesznie moje KURO nadal GRA ma już wiele lat i cieszy moich znajomych...(kalibrował je lata temu Maciej) tak jak i kolejne moje TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, KamilaKorneta napisał:

palzmy ani OLeda nei obejrzysz w południe ja tak 

taki tekst to już bajka na resorach - i panasonic plazma  i tym bardziej oled nie ma problemów z oglądaniem w południe

kluczowa jest powłoka matrycy i by w odbiciu nie było światła/okna - jak jest to nawet na lcd nie jestem w stanie nic oglądać

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, ma_ko napisał:

Porostu brakuje kilku osobom obiektywizmu i tyle jak w zyciu....

Najbardziej podoba mi się postawa Submana, banding ma ok..., nie wielki, widzi go rzadko i super, teraz od kilku dni chwali się ze ma po 2 miesiącach od nabycia w TV 2 bad pixele tez super... (to po 2czy 3 miesiącach a co dalej...?)

I nadal uparcie broni i stara się innym udowadniać ze wyolbrzymiają itd, choć już sam powinien zobaczyć ze gdzieś jest "nie halo"...

Chce mieć pewność ze kupił produkt premium i dopóki nie zgaśnie tak będzie sądził OK. Jego sprawa. (ale SUbman LG to nie KURO....)

I nie może zrozumieć ze inni jak kupili produkt który jest szeroko reklamowany jako medialno/wizualny ideał nim nie jest, a co więcej zaczyna się okazywać ze LG zaczyna zasypywać rynek ze tak użyję ładnego słowa "produktami mocno nie premium" to zaczęli mieć wątpliwości i mówić o nich dyskutować a być może dzięki temu przysłużyć się innym.

To dla Ceibie specjalnie powtórzę to po raz 10 chyba. Nie - OLED nie jest idealny. W słynnej scenie Marco Polo przy panningu kamery widzę lekki banding, ale nie widać tego bandingu na codzień i są to niezmiernie rzadkie sceny. Żółtego zafarbu u siebie praktycznie nie mam. Mam delikatnie cieplejszą biel na środku, która zupełnie nie przeszkadza podczas normalnego oglądania. Mam 2 martwe subpiksele, bo wcześniej ich po prostu nie szukałem i zupełnie mi one nie przeszadzają bo ich nie widać z 2,5-3 metrów a nie będę siedzieć przed telewizorem z odległości 50 cm. Nie widziałem powidoków podczas normalnego oglądania filmów, czy też programów typu TVN, ale wiem że powidok może występować, bo wystarczy na krótko zostawić czerwony kursor na 5% planszy i się wtedy on pojawi. Jestem zadowolony z zakupu i uważam, że większość z tych problemów jest na forach po prostu wyolbrzymiana, o czym świadczą chociażby pochlebne opinie o OLEDach innych użytkowników tu na forum.

• Lubię 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Panas VT słabo sobie radził w słońcu OLED nie ma z tym problemów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki tekst to już bajka na resorach - i panasonic i oled nie problemów z oglądaniem w południe

kluczowa jest powłoka matrycy i by w odbiciu nie było światła/okna - jak jest to nawet na lcd nie jestem w stanie nic oglądać

akurat mam matową nie porównuj tego z szyba z plazmy lub z Oledem..u mnie nic nie odbija w ekranei poza trescia obrazu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, ma_ko napisał:

Miałem Kuro i mam VT60, VT60 było już lepsze od KURO..., jasne nie była to przepaść a raczej godziwa ewolucja...

By było śmiesznie moje KURO nadal GRA ma już wiele lat i cieszy moich znajomych...(kalibrował je lata temu Maciej) tak jak i kolejne moje TV.

ja miałem ST60 - tylko powłoka antyodblaskowa była za[beeep]ista w Panasie - tu dekalsował Kuro 

pod każdym innym względem Kuro deklasował Panasa - w bieli/czerni nokaut, wypalanie nokaut

10 minut temu, KamilaKorneta napisał:

w lcd za 500 zeta nei ma czerni bo led krawedziowey nie ma czarnej barwy i tyle.nawet za 5k

w dzień jest - do tego smolista

4 minuty temu, KamilaKorneta napisał:

akurat mam matową nie porównuj tego z szyba z plazmy lub z Oledem..u mnie nic nie odbija w ekranei poza trescia obrazu 

no to z nowymi lcd masz taki sam problem jak z oledem - nic na nich nie obejrzysz w dzień - wszystkie mają lustrzane powłoki

zostanie ci czekać aż ktoś wyprodukuje coś matowego albo chuchać na tego phila co masz by nie zdechł

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypalenia nie miałem, powidoki z którymi walczyłem tygodniami bardzo często...cóż taki urok (VT60).Szumy puszczane po nocach Brake In plansze ITD...HAHA

Za to w E6 wypalenie miałem po 2 miesiącach i to stałe...serii E7 będzie ciężko wypalić bo system retencji obrazu działa wreszcie OK...

Jedno co mnie lekko podłamało to ze E6 wypaliło mi się na ISF DARK na 30 jasności (kalibrowany prze Macieja),ale cóz było minęło..

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nigdt nie widziałam clodingu u siebie jest 240 stref i jest cudne podświetlenie  nawet efektu halo nie odnajduje ..a zcern jest boska nawet w samo południe ogladma w weekndy od rana dow ieczora o akzdej porze.
Ty znowu o tym starym TV FHD :D Druga sprawa to dysleksja zaatakowała Ci słownik w przeglądarce?
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, klaus71 napisał:

ja miałem ST60 - tylko powłoka antyodblaskowa była za[beeep]ista w Panasie - tu dekalsował Kuro 

pod każdym innym względem Kuro deklasował Panasa - w bieli/czerni nokaut, wypalanie nokaut

w dzień jest - do tego smolista

no to z nowymi lcd masz taki sam problem jak z oledem - nic na nich nie obejrzysz w dzień - wszystkie mają lustrzane powłoki

zostanie ci czekać aż ktoś wyprodukuje coś matowego albo chuchać na tego phila co masz by nie zdechł

Bzdura roku

Philips8102 led full lecz tylko 128 stref wiec gorszy..powłoka pólmatowa,Ja widac nie znasz nowosci.:) sa nie tylko lustrzanki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi