Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Damiano85 napisał:

Wszystko zależy od ustawienia Oświetlenia Oled. Im wyżej tym większa szansa na powidok. Przy ustawieniach na noc możesz siedzieć w menu ile chcesz i powidoku raczej nie zobaczysz. Ja przynajmniej nie wywołałem ani w menu ani w żadnej grze. Oświetlenie Oled używam przy graniu ok 40-50. Kontrast standard, kolor 55. Temperatura barw 45. Ostrość, Kontrast dynamiczny i tak dalej - wszystko zero/wył.

Mam pytanie jakie to jest ustawienie na noc i kontrast standard to jaka wartośc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Najgorszy77 napisał:

Mam pytanie jakie to jest ustawienie na noc i kontrast standard to jaka wartośc ?

Do filmów mam ustawione oświetlenie Oled na 33, co daje teoretycznie około 120 nitów. Teoretycznie, bo póki co nie robiłem jeszcze kalibracji. Taka wartość jest jak dla mnie komfortowa do oglądania w nocy. Kontrast standardowo na 85. Do grania Oświetlenie Oled ustawiam różnie. Najczęściej 40. Gram głównie wieczorami. Kontrast też 85. Kontrast można sobie podnieść np na 90 jak ktoś lubi. Powyżej to jak dla mnie zbyt męczy wzrok. Mowa oczywiście o graniu w SDR. Ja gram ostatnio niemal wyłącznie w Forza 7 w HDR. 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam oczywiście jeszcze jedno pytanie czy tryby obrazu ISF do jasnego pokoju i ISF do ciemnego pokoju są już odpowiednio skalibrowane i można je używać gotowe do użytkowania? Czy te dwa tryby są tylko do kalibracji i tylko po można ich używać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, cureman napisał:

Mam oczywiście jeszcze jedno pytanie czy tryby obrazu ISF do jasnego pokoju i ISF do ciemnego pokoju są już odpowiednio skalibrowane i można je używać gotowe do użytkowania? Czy te dwa tryby są tylko do kalibracji i tylko po można ich używać? 

Możesz ich używać bez problemu. To najlepsze tryby fabryczne, tak jak technicolor. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cureman
Nie, żaden producent nie kalibruje swoich telewizorów. Najlepszy tryb fabryczny to "Kino" (testy na hdtvpolska i rtings.com). Także odsyłam do rezencji telewizora na portalu.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi czy te tryby właśnie służą kalibracji. Wiem że żaden producent nie robi tego w własnym zakresie .

Szukam idealnego ustawienia do dość jasnego pokoju .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryby ISF służą do kalibracji, tak.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak macie ustawiony tryb hdr ?

czemu obraz w ciemnych scenach jest taki jakby śnieżący ? w jasnych tego nie widać 

w jasnych jakby bardziej ostry ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co opisujesz przypomina dithering, ale musiałeś być bardzo blisko telewizora, bo z normalnej odlegości tego po prostu nie widać.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to dithering ?? odległość 

to około 2 metry

nie pisze tu o 4k tylko normalny obraz HD typu Polsat HD TV PULS HD 

tv 55 cali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to co nazwałeś ... to śnieżenie w ciemnych scenach. Albo po prostu widzisz naturalne śnieżenie w materiale wynikające z rejestracji przez kamerę obiektów o niskich jasnościach. Możesz wtedy spróbować zmniejszyć kontrast, albo wyłączyć wyostrzanie krawędzi aby zmniejszyć ten efekt.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, cureman napisał:

Chodziło mi czy te tryby właśnie służą kalibracji. Wiem że żaden producent nie robi tego w własnym zakresie .

Szukam idealnego ustawienia do dość jasnego pokoju .

Tryby eksperckie są - z tego co zauważyłem - kopią trybu kino. Służą one do profesjonalnej kalibracji. Można z nich jednak spokojnie korzystać. Ustawić sobie poziom oświetlenia i gamme do oglądania w dzień i w nocy, według własnych preferencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie. Zastanawia mnie jedna sprawa, a mianowicie: piszecie o powidokach i ich szukaniu na różnych planszach. Nie jest to tak czy taki powidok nie będzie widoczny np. na ustawieniach z niską ostrością, podświetlaniem i jasnością? Pytam, bo każdy z nas ma inne ustawienia. Chyba że sprawdza się to z jakimiś konkretnymi ustawieniami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Tomek1977 napisał:

Witam Panowie. Zastanawia mnie jedna sprawa, a mianowicie: piszecie o powidokach i ich szukaniu na różnych planszach. Nie jest to tak czy taki powidok nie będzie widoczny np. na ustawieniach z niską ostrością, podświetlaniem i jasnością? Pytam, bo każdy z nas ma inne ustawienia. Chyba że sprawdza się to z jakimiś konkretnymi ustawieniami?

Wszystko zależy od ustawień oświetlenia Oled, kontrastu. Generalnie im wyżej wszystko ustawiaz, tym większa szansa na powidoki. W grach HDR jest inaczej, bo tam obie wartości są na 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Damiano85 napisał:

Wszystko zależy od ustawień oświetlenia Oled, kontrastu. Generalnie im wyżej wszystko ustawiaz, tym większa szansa na powidoki. W grach HDR jest inaczej, bo tam obie wartości są na 100.

Nie chodzi mi o to jak wywołać powidok. Chodzi mi o to na jakich ustawieniach (ostrość,podświetlenie itd) go szukać na planszach testowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Tomek1977 napisał:

Nie chodzi mi o to jak wywołać powidok. Chodzi mi o to na jakich ustawieniach (ostrość,podświetlenie itd) go szukać na planszach testowych

Próbujesz za bardzo komplikować sobie życie;) Sprawdź na takich ustawieniach, na jakich normalnie używasz tv, grasz itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Damiano85 napisał:

Próbujesz za bardzo komplikować sobie życie;) Sprawdź na takich ustawieniach, na jakich normalnie używasz tv, grasz itp. 

To nie komplikowanie. To ciekawość. Zapytałem, bo pewnie u części użytkowników takie pytanie się pojawiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/2/2017 at 9:43 AM, Gatar said:

Bardzo ciekawe polowanie :-) .

Ja ... cieszę się zajefajnym obrazem oglądając filmy.

Ja również, tym bardziej po kalibracji. Co nie zmienia faktu, że z czystej ciekawości po każdej dłuższej aktywności, w szczególności growej, szukam tych powidoków, o których wszyscy tak namiętnie piszą i jak do tej pory nic. Zakładam, że powidok powinien poprzedzać wypalenie, zatem skoro nie ma póki co nawet ostrzeżenia w postaci powidoku, to do wypalenia daleka droga.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmy powodujące powidoki i wypalenia są odmienne, więc brakiem powidoków bym się tak nie sugerował. Potencjalne wypalenia sprawdza się dopiero po przegraniu ok. 800 godzin. U yoshka który używał swojego OLEDa B6 do gier też było wszystko w porządku, aż do momentu osiągnięcia 2300 godzin, po których następnie w przeciągu 2-3 tygodnia powstały wypalenia.

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Subman napisał:

Mechanizmy powodujące powidoki i wypalenia są odmienne, więc brakiem powidoków bym się tak nie sugerował. Potencjalne wypalenia sprawdza się dopiero po przegraniu ok. 800 godzin. U yoshka który używał swojego OLEDa B6 do gier też było wszystko w porządku, aż do momentu osiągnięcia 2300 godzin, po których następnie w przeciągu 2-3 tygodnia powstały wypalenia.

Jeśli dobrze zrozumiałem opis kolegi Yoszek, matryce wypalił mu motyw w ciągu właśnie dwóch, trzech tygodni. Żadna gra, która pozostawiała nawet powidoki, nie spowodowała u niego wypaleń. Więc zgadzam się tu z opinią plast-a, że najpierw trzeba regularnie zostawiać powidoki, by w ogóle mogło dojść do ich utrwalenia się po jakimś czasie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minutes ago, Subman said:

Myślę, że po lekturze tego forum oraz różnych zagranicznych można jasno wysnuć wniosek, że jednak panele z 2016 różnią się znacznie od 2017 pod tym względem i w związku z tym wiedza o ekranach 2016 przy 2017 się nie bardzo sprawdza.

12 minutes ago, Damiano85 said:

Jeśli dobrze zrozumiałem opis kolegi Yoszek, matryce wypalił mu motyw w ciągu właśnie dwóch, trzech tygodni. Żadna gra, która pozostawiała nawet powidoki, nie spowodowała u niego wypaleń. Więc zgadzam się tu z opinią plast-a, że najpierw trzeba regularnie zostawiać powidoki, by w ogóle mogło dojść do ich utrwalenia się po jakimś czasie. 

Pytanie czy kolega Yoszek sprawdzał czy mu zostają powidoki jak sobie odpalił to pożerające ekran tło. Bo pewnie zostawały. Dla mnie powidok to swoisty warning i choćby dlatego warto sprawdzać jeśli się często w coś gra jak ja w tej chwili. Jeśli mi się coś pojawi to nie omieszkam tu o tym napisać i wkleić fotkę. Póki co cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, plast napisał:

Myślę, że po lekturze tego forum oraz różnych zagranicznych można jasno wysnuć wniosek, że jednak panele z 2016 różnią się znacznie od 2017 pod tym względem i w związku z tym wiedza o ekranach 2016 przy 2017 się nie bardzo sprawdza.

Pytanie czy kolega Yoszek sprawdzał czy mu zostają powidoki jak sobie odpalił to pożerające ekran tło. Bo pewnie zostawały. Dla mnie powidok to swoisty warning i choćby dlatego warto sprawdzać jeśli się często w coś gra jak ja w tej chwili. Jeśli mi się coś pojawi to nie omieszkam tu o tym napisać i wkleić fotkę. Póki co cisza.

Tak,powidoki zostawały mi. Jak już pisałem,obsesyjnie to sprawdzałem na planszach testowych na przestrzeni wszystkich godzin spędzonych z b6stką.Zawsze znikały po kilku-kilkunastu minutach wyświetlania innego kontentu. NIGDY nie zniknęły jak zostawiłem tv na plaszny jednolitej np. szarej. Aby zniknęły,musiało być coś innego wyświetlanego w tym miejscu.

Po 2300h czerwony,niebieski,zielony,szary biały i czarny  w postaci jednolitego tła nie miał żadnych śladów wypaleń. W trybie gra miałem cały czas ustawione oled light 100 kontrast 100 przez ten czas.  Na podstawie tego doświadczenia jestem przekonany że nawet wyświetlanie na takich ustawieniach po kilka godzin dziennie gier nie wypali Oleda. Ale zostawienie jaskrawych kolorów w jednym miejscu regularnie przez jakiś czas zajedzie go moment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostalem jednak nowa matrycę, jak na standardy oledowe chyba jest ok ?519f66e3e7abba661846af6f5034c114.jpg&key=c1b29d218c990418a90f41b5b4a7208131a5752b25cccf3feee44098520e9735

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, MediaN1906 napisał:

a jak macie ustawiony tryb hdr ?

czemu obraz w ciemnych scenach jest taki jakby śnieżący ? w jasnych tego nie widać 

w jasnych jakby bardziej ostry ?

z tym snieżeniem też mam problem u siebie ale tylko na Dolby Vision na Netflixie, na zwyklych filmach HD brak problemu, ktoś może wie o co kaman?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi