Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Subman napisał:

@cureman

Co znaczy dokładnie, że "obraz różni się na minus" ?

Tragedia bo ten egzemplarz ma z 30 procent mniejsza jasność ,na tych samych ustawieniach wszystko bez szczegółów, wszystko mi się odbija w ekranie (mimo że pokój mam dość ciemny)Nie wiem co jest grane ale obraz wygląda jak na LCD w porównaniu do poprzedniego modelu .Był nowy a taki buble.. nie wiem co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już pisałeś :) Coś nowego ?

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wyglada to jak piszesz zdecydowanie na wczesniejszych nie bylo takich problemow z obrazem .

Kontrast jest zdecydowanie zbyt niski (takie mam. Wrażenie) nie wiem jak to opisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do refelksów, to były nawet robione pomiary na rtings.com i OLED plasuje się w na szczycie - lepszy jest jedynie Samsung Q9, ale w wielu innych parametrach porażka jak wiemy. Wystarczy porównać te zdjęcia C7 do Sony XE93:

LG C7:

c7-bright-room-large.thumb.jpg.6617ff035168eb2871fc18b6088ea89c.jpg

Sony XE93:

x930e-bright-room-large.thumb.jpg.7c64c133c518cfa63f298148ea6c838f.jpg

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, cureman napisał:

Wlasnie wyglada to jak piszesz zdecydowanie na wczesniejszych nie bylo takich problemow z obrazem .

Kontrast jest zdecydowanie zbyt niski (takie mam. Wrażenie) nie wiem jak to opisać.

Tryb ECO masz wyłączony? Generalnie różnice są ale to maks 5-10% między ekranami... Jak masz TV nowy ze sklepu to oddaj, trudno strata czasu, ale nie nerwów z czymś nie dorobionym..., niestety bubel goni bubel w LG i mogło się zdarzyć ze jest cos nie tak...

Kolega za moimi namowami kupił E7..., 3 dni grał..., klęknął całkowicie , brak możliwości włączenia urządzenia....tylko sobie "klika"...

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym porównaniu widać że obraz na Sony jest ogólnie ustawiony na ciemniej widać to nawet na zielonych partiach drzew, tak mi się wydaje

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, ma_ko napisał:

Tryb ECO masz wyłączony? Generalnie różnice są ale to maks 5-10% między ekranami... Jak masz TV nowy ze sklepu to oddaj, trudno strata czasu, ale nie nerwów z czymś nie dorobionym..., niestety bubel goni bubel w LG i mogło się zdarzyć ze jest cos nie tak...

Kolega za moimi namowami kupił E7..., 3 dni grał..., klęknął całkowicie , brak możliwości włączenia urządzenia....tylko sobie "klika"...

Wyłączyłem tryb Eco i obraz nadal padaka.Wszesniejszy był o wiele lepszy.Bubel goni bubel !Nic pojadę do sklepu znowu się produkować (zapłacisz kupę kasy i dostajesz loterie)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loteria Oled cóż coś tam o tym wiem :lol:, tylko mam nadzieję ze cie nikt tu nie nazwie "bucem" jak tak wymieniasz.....,

To juz 3 sztuka??

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz problemy z kontrastem to sprawdź jeszcze poziom czarni jaki masz ustawiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, cureman napisał:

Wyłączyłem tryb Eco i obraz nadal padaka.Wszesniejszy był o wiele lepszy.Bubel goni bubel !Nic pojadę do sklepu znowu się produkować (zapłacisz kupę kasy i dostajesz loterie)

No ale przynajmniej masz 300 euro w kieszeni :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Maciej Gudalewicz napisał:

Na tym porównaniu widać że obraz na Sony jest ogólnie ustawiony na ciemniej widać to nawet na zielonych partiach drzew, tak mi się wydaje

Telewizory były kaliborwane. Tak wygląda po prostu obraz na LCD w świetle dziennym w porównaniu do OLEDa. Dla porównania zdjęcia porównawcze C7 i Sony XE93 w nocy z włączoną lampą:

LG C7:

c7-average-room-large.thumb.jpg.3d04bd9f8567e1b3d78475fc1cc7fe58.jpg

Sony XE93:

x930e-average-room-large.thumb.jpg.2ad2c009c4dec3807da5363035b0035a.jpg

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie robiłeś z wł. lampą?, jest taki biały poblask na środku, teraz wydaje mi się że obraz na Sony jest trochę ostrzejszy I bardziej zimny niż na lg, ogólne wyglądają bardzo podobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie powyższe zdjęcia zostały wzięte z rtings.com: http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7-oled , http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x930e i mają jedynie pokazać różnice w działaniu powłoki antyrefleksyjnej.

Co do ostrości i kontrastu to ja mam odwrotne uczucia - więcej widać na OLEDzie.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech ktoś się wypowie czy takie efekty mogą zostać, podstawa do wymiany ?

IMG-20171125-WA0003.jpg

IMG-20171125-WA0002.jpg

IMG-20171125-WA0000.jpg

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o refleksy ? Jakie masz z tyłu źródło światła ? To jakaś żarówka ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Subman napisał:

Chodzi Ci o refleksy ? Jakie masz z tyłu źródło światła ? To jakaś żarówka ?

Chodzi mi o paski na ekranie po lewej stronie plamy które się pojawiają po lewej stronie )Żadna lampa z tylu tv czy z przodu nie swieci na ekran.Swiatlo małe widać od flesza lampy ,te paski są widoczne przy ruchu kamery ,filmy czy gry jest identyczny syf na ekranie .

IMG-20171125-WA0006.jpg

Edytowane przez cureman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem o co Ci chodzi szczerze mówiąc (bez obrazy). Wrzuć plansze testowe i zrób zdjęcie - link był na poprzedniej stronie. Tylko w takich warunkach można coś sprawdzać i doradzać.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Maciej Gudalewicz napisał:

Ja po lewej stronie nie widzę nic, pytanie tylko co to za pionowe pasy po prawej stronie?

No właśnie o te pasy mi chodzi na ekranie ,to nie jest cień czegoś tylko to znajduje się na ekranie telewizora proszę zobaczyć widoczne pasy pionowe 

IMG-20171125-WA0003.jpg

4 minuty temu, Subman napisał:

Nie rozumiem o co Ci chodzi szczerze mówiąc (bez obrazy). Wrzuć plansze testowe i zrób zdjęcie - link był na poprzedniej stronie. Tylko w takich warunkach można coś sprawdzać i doradzać.

Widzę że kolega nie widzi tych dużych pasków pionowych na matrycy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, te pasy są po prawej stronie zdjęcia, a nie po lewej jak sam napisałeś. Skąd mamy wiedzieć, czy te pasy nie są od źródła które puszczasz ? Zrób zdjęcia 5% szarej planszy i na 100% kolorach. Inaczej możemy sobie zgadywać...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Subman napisał:

Kolego, te pasy są po prawej stronie zdjęcia, a nie po lewej jak sam napisałeś. Skąd mamy wiedzieć, czy te pasy nie są od źródła które puszczasz ? Zrób zdjęcia 5% szarej planszy i na 100% kolorach. Inaczej możemy sobie zgadywać...

Ok mój błąd pasy są po prawej stronie.Ale te pasy pojawiają się na matrycy na każdym źródle Netflix, konsole .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuść ręczne, godzinne czyszczenie. Jeśli będzie to samo, to telewizor do wymiany.

Obraz->Ustawienia Panelu OLED->Odświeżanie pixeli

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, cureman napisał:

Ok mój błąd pasy są po prawej stronie.Ale te pasy pojawiają się na matrycy na każdym źródle Netflix, konsole .

Czy to jest twój trzeci egzemplarz ? W pierwszym audio, drugim jasność wyświetlacza a teraz w trzecim te pasy ?

W jakim miesiącu został wyprodukowany ten telewizor ?

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, cureman napisał:

Spróbuj czyszczenia. Inaczej reklamacja. Na ekranie nie powinno być żadnych pasów widać. Jedynie na bardzo ciemnych szarościach (5-10 %) może być trochę bandingu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Michadex napisał:

Czy to jest twój trzeci egzemplarz ? W pierwszym audio, drugim jasność wyświetlacza a teraz w trzecim te pasy ?

W jakim miesiącu został wyprodukowany ten telewizor ?

Jasność plus pasy to ten sam telewizor .Czyszczenie nie pomogło. Niestety.Tak mocno chwalilem ten model ,czasami lepiej się ugryźć w język. Nerwy i stres tylko ..błędne koło bo w tej klasie cenowej i jakością obrazu nic nie ma.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi