Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

9 minutes ago, gol77 said:

robił ktoś może testy jaki profil używać do filmów ?? niby "kino" ok, tylko mało wyrazisty, "żywy" znowu za mocno wali

może ktoś z dłuższej perspektywy się wypowie...

szkoda, że nie ma automatu jak w monitorach Della, że sam dobiera

https://www.avforums.com/threads/lg-oled55b7v-best-tv-picture-settings.2106641/

Zasadniczo ruszasz jedynie to co opisane w tabelkach, ale bez "white balance". W szczególności właśnie nie ruszasz balansu bieli i kolorów, bo sobie tylko obraz popsujesz - aby to ustawić potrzebny jest profesjonalny sprzęt i wiedza, czyli najczęściej po prostu skorzystanie z usług kalibratorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy na oko jesteś w stanie ocenić czy po tej zmianie balansu bieli jest lepiej czy gorzej? Jeśli nie wiesz czy takie ustawienia pogarszają czy polepszają obraz, to czy w ogóle profesjonalna kalibracja ma sens? Chyba wszystko zależy od indywidualnych preferencji, niektórym nie pasują zbyt naturalne kolory i wolą je np. nieco podkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na oko to jeden w szpitalu umarł ;) Zasadniczo do balansu bieli masz kilkadziesiąt parametrów, do kolorów po kilka na każdy z 6 kolorów, do tego gamma, zatem sam oceń swoje szanse na ustawienie tego 'na oko'. Lepiej to zostawić na 'zero'. Branie ustawień "z netu" czy od kogoś kto miał robioną kalibrację raczej obrazu nie polepszy, bo szansa, że twój panel będzie miał podobne odchyły jak ten kalibrowany, jest niewielka. Ale próbować oczywiście można, hehe. Jak nie chcesz kalibrować to jedź wg tej tabelki + pobaw się kontrastem i jasnością tak by ustawić sobie poziomy czerni i bieli wg wzornika. Reszta to już kwestia preferencji, jedni lubią TruMotion, inni nie, jedni chcą bardziej ostry obraz, inni naturalny, jedni bardziej żrące się kolory, inni bledsze. Poza tym wiele zależy też od materiału / źródła.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jeszcze nad tym dynamicznym kontrastem. Wszędzie w tej tabelce jest na off, natomiast podczas testów na hdtvpolska zalecają go włączyć, bo polepsza jasność w HDR. O dziwo w trybie gra jest on domyślnie wyłączony w ustawieniach, we wszystkich innych trybach jak kino lub tryb normalny jest niski bądź średni. I dlaczego podświetlenie oled w trybie kino w Dolby Vision jest tylko na 50? Przecież to znacząca pogarsza efekt HDR.

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrast dynamiczny ma być ustawione na "niski" dla HDR10, inaczej "charakterystyka jasności się załamuje i efekty są zdecydowanie zbyt mdłe" (cyt. z recenzji). Dla DV tego nie włączamy. [edit - czyli w tej tabelce na avs jest to źle podane]

Oświetlenie OLED na 50 w DV:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=504&v=5qPnLkrZUv4

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie z tym hdr10 to zależy od materiału. Wczoraj robiłem trochę testów i w paru plikach okazało się że lepiej obraz się prezentował przy wyłączonym active hdr. Ogólnie 7 seria Oledów ma tak fenomenalnie dobry obraz że kontrast dynamiczny czy active hdr wpływały negatywnie na jakość obrazu nawet przy niskiej jakości sygnału.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, raus napisał:

Jeszcze dochodzi kwestia potencjalnego błędu - lepiej początkowo wysłać nowy soft na jakąś mniejszą pulę urządzeń żeby w razie wpadki nie trzeba było łatać wszystkich TV.

No to jest też oczywiście możliwe.  Ale co tam siedzi w głowach koreańczyków, to się pwenie nie dowiemy :)

5 godzin temu, gol77 napisał:

robił ktoś może testy jaki profil używać do filmów ?? niby "kino" ok, tylko mało wyrazisty, "żywy" znowu za mocno wali

możesz sprawdzić ustawień podanych na stronie http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7-oled/settings. Jak masz najnowszy software, to sprawdź też koniecznie tryb technicolor :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma ustawień White Balance :/

oszczędzaniem energii rozumiem wyłączyć

a co z trybem komfortowy dla oczu i przesunięcie obrazu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gol77 napisał:

nie ma ustawień White Balance :/

oszczędzaniem energii rozumiem wyłączyć

a co z trybem komfortowy dla oczu i przesunięcie obrazu ??

Sprawdź sobie jeszcze te ustawienia. W moim odczuciu są najbardziej ok. Te ustawienia modyfikują jedynie 2- punktowy balans bieli i gamma. Moim zdaniem fabryczny tryb obrazu ISF + lekka modyfikacja sprawdzają się znakomicie. Jeśli chodzi o oświetlenie OLED na noc, mam ustawione 32, co teoretycznie powinno dać około 120 cd jasności (przy założeniu,  że maxymalna jasność sdr wynosi 375 cd) Oszczędzanie energii lepiej wyłączyć. Przesunięcie obrazu to - wydaje mi się - dodatkowe zabezpieczenie przed powstawaniem powidokow. Pamiętam że coś podobnego było w plazmach Panasonica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą gammą w ustawieniach obrazu. Mam do wyboru m.in BT.1886, 2.2, 2.4. Co to daje i jaką wybrać?

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A BT.1886? Pytam, bo domyślnie jest to ustawione w trybie ISF (ciemne pomieszczenie). Nie lepiej tego ustawić od 2.4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co "lepiej" ustawić to nie jest prosty temat, zobacz np. taki temat i sam oceń: http://www.avsforum.com/forum/139-display-calibration/1450925-what-bt-1886-gamma.html

Zasadniczo wybór gammy powinien zależeć od tego co oglądasz i w jakich warunkach, a obraz trzeba pod daną gammę osobno kalibrować. W praktyce dobrze skalibrowany obraz pod gammę mniej pasującą do danego źródła będzie i tak o niebo lepszy niż obraz słabo skalibrowany pod lepiej pasującą gammę, zatem podstawa to kalibracja.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, niestety negatywne. Nie można zmienić ustawień dźwięku z PCM na auto przy opcji "internal speaker/optical".

Gdy przelaczymy na hdmi/optical, auto wskakuje automatycznie. Na razie ten błąd widzę podczas używania Netflix'a.

Sent from my SM-G900F using Tapatalke44e130803cea09e811e344ee1b2fbfe.jpg4cbed8a1775cefbff839cd4b21ad4124.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie. Pobieram I zrobię update z pena.

Jeśli chodzi o audio to wyłączenie w menu Dolby Atmos pozwala znowu przełączyć opcje PCM na auto.

Myślę że to ma związek z dodaniem Dolby TruHD, jak wyłączyć Dolby Atmos to w opcjach eq pojawia się oled surround zamiast Dolby surround.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wersji 4.07.06 była informacja o wprowadzeniu trybu technicolor i wsparcia do Dolby TrueHD, a teraz w opisie do 04.70.10 mamy tylko taką informację: 

Cytat

[04.70.10] 
1. To improve Store mode OLED afterimage issue in Europe

Ciekawe też co według nich oznacza "store mode" ?

Mi przy próbie aktualizacji z Internetu tym razem telewizor nie zauważył nowego firmware'u, więc musiałem zrobić update po USB. Ale jedno trzeba przyznać - coś komubinują z tymi wersjami. Niektórzy dostają automatycznie wersję 4.07.06,  inni nie, a potem nagle na stronie pojawia się wersja 04.70.10. Straszny bałagan muszą chyba mieć u siebie...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli daje coś update z 4.70.06 do 4.70.10?  Porównywał ktoś? Automatem jest do update do 06.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"store mode" to tryb sklepowy. Piszą że coś poprawili aby wyeliminować problemy z wypalaniem w tym trybie i tylko tv z Europy.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na 4.70.06 zgłupiał dźwięk w PS4 przez ARC, tylko 2.0 dostawałem. Po aktualizacji do 4.70.10 to samo, ale jak przestawiłem w konsoli na wymuszanie Dolby, to po reboocie jest OK. Nie wiem czy pozostawienie 4.70.06 by pomogło. Ogólnie dziwne, że aktualizacja w ogóle coś takiego spowodowała. 

Tryb 'technicolor' całkiem ładnie im wyszedł, niewiele gorszy obraz od skalibrowanego daje, przynajmniej u mnie i na pierwsze parę rzutów oka ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w koncu tez 06 sie zainstalowalo. Tryb technicolor jest naprawde bardzo fajny. Jedynie zmniejszylem podswietlenie oled dla swoich warunkow pokojowych i ostrosc na 20. Jest naprawde fajnie. Zastanawiam sie czy jest oplacalne robic kalibracje ( fachowiec moze podjechac do mnie za 1700zl UK) czy zostawic ten tryb. Na moje amatorskie oko wyglada super.
Druga sprawa to netflix - o wiele szybciej laduje max rozdzielczosc i nie zrywa do nizszej (net 75mb).
Nowe fw na duzy plus jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kKadajo napisał:

"store mode" to tryb sklepowy. Piszą że coś poprawili aby wyeliminować problemy z wypalaniem w tym trybie i tylko tv z Europy.

No to niewiele wnosi dla nas ten update :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi