Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o jasność, tryb, gamma itp to ja jestem po profesjonalnej kalibracji. Tu jest The best.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc jeśli masz skalibrowany tryb i widzisz ziarno to znaczy że jest to zamierzony efekt reżysera. Mówiąc krótko, tak ma być.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi tylko o to że mam chyba super odbiór Canal +. Cała reszta pakietu UPC jest po prostu ok. Netflix jak dla mnie też ok ale dziwię się że ten Canal + mu dorównuje. Może źle to przedstawiłem. Ale krótko mówiąc oglądając ten C+ Netflix nie rzuca na kolana.

A więc jeśli masz skalibrowany tryb i widzisz ziarno to znaczy że jest to zamierzony efekt reżysera. Mówiąc krótko, tak ma być.

Ok. Ja to rozumiem. Tylko większość jednak woli przy takim sprzęcie mieć super gładki obraz. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, jeśli 4K z Dolby Vision, ziarniste czy nie, musi ustąpić niesamowitej jakości telewizji 1080p (nieprawidłowy format obrazu na fotkach z Planetą Małp rządzi!) to nie mam pytań ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cóż, jeśli 4K z Dolby Vision, ziarniste czy nie, musi ustąpić niesamowitej jakości telewizji 1080p (nieprawidłowy format obrazu na fotkach z Planetą Małp rządzi!) to nie mam pytań
Dlaczego nieprawidłowy format?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Ja to rozumiem. Tylko większość jednak woli przy takim sprzęcie mieć super gładki obraz. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Nie wiem jak reszta ale ja przy takim sprzęcie chce mieć jak najwierniejszy obraz, nie pokaz figur woskowych. Wcale bym się nie zdziwił gdyby canal+ przeprowadzał postprocessing obrazu odszumiania itp. dziś prawie każdą tv to robi co często prowadzi do mylnego pojęcia że taki obraz jest lepszy. Nic bardziej mylnego, obraz poddany takiej obróbce będzie miał znacznie mniej detali i tracił ogólnie na dynamice i głębi. Ale będzie gładki jak pupa niemowlaka. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak wygląda źle przeprowadzony postprocessing odszumiania obrazu niech zobaczy co zrobili z filmem "Predator" przy okazji konwersji do 3D. Jeden wielki dramat.50f77a078f1dbb7cad7e9c6c19a7179e.jpg

Też dziś standard w tv. Przyciąć obraz aby wypełnić cały ekran 16:9 bo ktoś jeszcze skargę napiszę. ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kuźwa i tak nic nie rozumiem. Ja nie profesjonalista. 1,78:1. Tak do mnie nie pisz. Sorry.

Też dziś standard w tv. Przyciąć obraz aby wypełnić cały ekran 16:9 bo ktoś jeszcze skargę napiszę.

Ok. Ja to rozumiem. Ja jestem pewnie z tych co się tym jarają.

Przepraszam ale nie każdy tu, to przygotowany do tematu "fuze". Ja rzadko piszę ale jak już, to staram się obiektywnie opisać swoje spostrzeżenia. Każdy ma inne odczucia. Ale wiem co widzę. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość filmów jest kręcona w proporcjach 21:9 (2.35:1), nasze tv mają proporcje 16:9 (1.78:1) więc aby poprawnie wyświetlić kinowy obraz mamy pasy góra dół. Aby wypełnić ekran trzeba zrobić "zoom" wycinając sporą porcję obrazu. Dochodzi czasem do absurdów że oglądając taki film nie widzisz czegoś co widzieć powinieneś.31a81284b3c82c867306ae5bb9f5444d.jpg&key=88863d20ca9d815145548e95cb19490c27f5f4634bc7436d57c07d0fadc7d79d

85345cebfa50622243b899074a9986f5.jpg&key=ad8d915db7964c0ae2f25382f5f15d8cf8fe6a4ae5cb76464c9244818ac23987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze obcina się boki, wersje telewizyjne to często tzw. "Open matte" czyli po prostu otwarty kadr z większą ilością informacji na górze i dole, ale nie jest to wersja preferowana przez reżysera i autora zdjęć.

@STELVIO Piszesz że masz "porównanie", ale porównanie czego z czym dokładnie? Widziałeś ten sam film na Nerfliksie i Canal+ z UPC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet na blu-ray zdarzają się takie kwiatki. Że nie wspomnę o wydaniach IMAX lub ich braku.

Przepraszam ale nie każdy tu, to przygotowany do tematu "fuze". Ja rzadko piszę ale jak już, to staram się obiektywnie opisać swoje spostrzeżenia. Każdy ma inne odczucia. Ale wiem co widzę. Pozdrawiam.

Ważne że wiesz o co chodzi i rozumiesz różnice, a co preferujesz to już twoja sprawa oczywiście.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to mi chodzi najbardziej o nasycenie kolorów, kontrast. A nie co w jakim formacie jest wyświetlane. Po prostu cieszę się że mam zajefajny obraz także na zwykłej telewizji. A na tak reklamowanym Netflix ( także często używam) jest multum przeciętnego obrazu. O takie porównanie chodzi.

Ale dziękuję za profesjonalny wykład.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana formatu kinowego na telewizyjny to tylko inne kadrowanie tego co widzimy na telewizorze, ale wszystko inne w zakresie obrazu pozostaje bez zmian czy też się tu dzieją jakieś cuda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, STELVIO napisał:

A na tak reklamowanym Netflix ( także często używam) jest multum przeciętnego obrazu. O takie porównanie chodzi.

No ale to nie jest porównanie, chyba sobie żartujesz :) Jak porównasz ten sam tytuł to wtedy stwierdzisz czy lepszy obraz masz z UPC czy na Netfliksie, wyciąganie takich wniosków na podstawie różnych filmów to kpina.

Jeśli dany film ma ziarno to i na UPC będzie mieć ziarno, ot cała filozofia. (No chyba że kompresja je pożre, ale wtedy będzie to wyglądać jeszcze gorzej, nie wiem jak to się tam prezentuje)

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Najlepsza jakość jesli chodzi o streaming jest w iTunes, nie do odróżnienia od wydań na płycie 

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No ale to nie jest porównanie, chyba sobie żartujesz  Jak porównasz ten sam tytuł to wtedy stwierdzisz czy lepszy obraz masz z UPC czy na Netfliksie, wyciąganie takich wniosków na podstawie różnych filmów to kpina.
Jeśli dany film ma ziarno to i na UPC będzie mieć ziarno, ot cała filozofia. (No chyba że kompresja je pożre, ale wtedy będzie to wyglądać jeszcze gorzej, nie wiem jak to się tam prezentuje)
Kurcze, tak się przejąłeś moją opinią na temat Netflix jakbyśmy kogoś na ścięcie prowadzili. Jakby czyjeś życie od tego zależało. To była całkowicie luźna i spontaniczna wypowiedź. Ale tu jest chyba za dużo fachowców.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do netflix 4k wystarczy spokojnie 15 mega. Sam niestety tylko tyle mam u siebie i śmiga bez problemu.

Abstrahując, ktoś kiedyś pisał aby w trybie gra hdr włączyć kontrast dynamiczny na minimum. Ale zrobiłem sobie porównanie i to bezsensu, bo obcina detale w ciemnych fragmentach.

Jaka to niby gra ma problemy z hdr na oled i jest robiona na 10 tyś? Bo odpaliłem tego mnóstwo na ps4 pro i x one x, i nie widzę żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, PiPoL napisał:

Do netflix 4k wystarczy spokojnie 15 mega. Sam niestety tylko tyle mam u siebie i śmiga bez problemu.

Dokładniej to wystarczy 15.26 Mbit, bo taki mają obecnie bitrate filmy w 4K na Netflix. Ale to jest tylko część prawdy. Możesz mieć internet 200 Mbit, ale z jakiejś przyczyny w godzinach szczytu prędkość do serwerów Netflix jest mocno ograniczona, przez wąskie gardło gdzieś po stronie dostawców internetu. Ja tak miałem. Dopiero interwencja u dostawcy internetu polepszyła mój odbiór Netflixa. Najlepszym testem jest odpalenie witryny fast.com w przeglądarce telewizora gdzieś w godzinach 19:00-21:00. Jeżeli jest więcej niż te 15 Mbit to nie ma się czym martwić. Jeżeli mniej, to znak że filmy będą w niższej jakości. Dobrym pomysłem jest też zaopatrzenie się w pilota który ma przycisk' Info'. Jego naciśnięcie w czasie oglądania filmu pokazuje aktualną rozdzielczość i bitrate. 

33 minuty temu, PiPoL napisał:

ktoś kiedyś pisał aby w trybie gra hdr włączyć kontrast dynamiczny na minimum. Ale zrobiłem sobie porównanie i to bezsensu, bo obcina detale w ciemnych fragmentach.

Dynamiczny kontrast jest z definicji funkcją która ingeruje w obraz, czasami go niszcząc. Tu masz coś za coś. Albo obraz masz jaśniejszy, ale pozbawiony ciemnych detali, albo obraz ciemniejszy z detalami w czerniach. Tutaj generalnie też ważne jest to jak masz ustawioną jasność i gammę w samej grze. Dopiero kombinacja i ustawienie wszystkich parametrów w grze i w TV daje prawidłowy przekaz, taki jaki widzieli twórcy, który niestety trzeba sobie ustawić na oko, bo nie istnieją żadne uniwersalne plansze testowe które byłyby dostępne w każdej grze.

Dla mnie problem ciemniejszego trybu gra praktycznie nie istnieje, bo widzę co tu LG chciało osiągnąć. Czyli zachować więcej detali w najjaśniejszych partiach obrazu, kosztem obniżenia całkowitego APL jaki ma obraz w danej chwili. 

Co do gier masterowanych do 10 tys nitów to jest tego trochę: Uncharted 4, Horizon Zero Dawn, Battlefront 2 z tych najpopularniejszych. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, JAC_ZAR napisał:

Najlepsza jakość jesli chodzi o streaming jest w iTunes, nie do odróżnienia od wydań na płycie 

A powiem Ci, że ostatnio się nosiłem z kupnem zakupu Blu-Raya 4K bądź Xboxa One S, ale ceny premierowych filmów na krążkach są tak wysokie, że jednak dałem sobie spokój. Zamiast tego kupiłem sobie Apple TV 4K, bo daje mi dostęp do całej biblioteki iTunes i to w 4K/HDR/Atmos. Jakość obrazu jest świetna, często są promocje a sam interfejs urządzenia bardzo schludny i prosty. A i biblioteka iTunes jest chyba najbogatsza ze wszystkich usług. Jeszcze nie miałem takiego przypadku, żebym nie znalazł tam jakiegoś filmu, którego akurat szukałem. W połączeniu z moim 55B7V robi to naprawdę wrażenie. Dla mnie lepsza opcja niż odtwarzacz płyt. 

Edytowane przez Marcossik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni Assasin na konsoli ładnie prezentuje pasy w początkowych scenach w jaskini jak się nie zapali pochodni.

To pokazuje, że niektórzy faktycznie mogą tego nie zobaczyć nigdy, jak mają farta i nie oglądają niektórych rzeczy:p Dziś skończyłem Spiderman, ponad 15h i pasy może ze 2 razy, ale niemal niewidoczne.

Assasin po 3 minutach dał je takie, że nie idzie nie zobaczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, PiPoL napisał:

Ostatni Assasin na konsoli ładnie prezentuje pasy w początkowych scenach w jaskini jak się nie zapali pochodni.

To pokazuje, że niektórzy faktycznie mogą tego nie zobaczyć nigdy, jak mają farta i nie oglądają niektórych rzeczy:p Dziś skończyłem Spiderman, ponad 15h i pasy może ze 2 razy, ale niemal niewidoczne.

Mój egzemplarz ma już ponad rok i w scenach, w których kiedyś dało sie dostrzec pionowe paski, już ich nie widać. Wniosek: matryca może z czasem się wyrównać.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w to akurat jestem w stanie uwierzyć, bo mój jeden najgorszy też znowu zginął i od tygodnia go nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, PiPoL napisał:

Skończyłeś spidermana w 15h ?, tyle hypu a tu taka mini gierka im wyszła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15-20h na najwyższym poziomie. Ale zdecydowanie system seller. Dużo lepsza niż GoW. Dla mnie gra dla której warto kupić konsole :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi