Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, Toma-San napisał:

Hmm. Akurat xf90 jest FALDem. :) Może niezbyt gęstym, ale FALDem.

fakt - pomyliłem xe93 który był krawędziakiem ale i tak lepszym od "mini FALDa" xf90 więc mi się "odwróciło"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Somebody101 napisał:

Bo jesteś i nie kłam że tak nie jest. LG płaci ci za twoje posty na forum.

Masz na to jakieś dowody, bo tak oskarżać bez tego to trochę słabo.

PS. Ja też jestem bardzo zadowolony ze swojego oleda i jak się teraz pochwalilem to też będę pracownikiem czy też może jakim przekupionym userem?

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteśmy w dziale LG Oled. Normalnym jest zachwalanie bądź krytykowanie tych tv przez ich użytkowników. Dziwną natomiast rzeczą jest wzmożona aktywność fanów technologii LCD....czyżby Samsung wyłożył kilka talarków?

• Plusik 4
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, leszekgd napisał:

Jesteśmy w dziale LG Oled. Normalnym jest zachwalanie bądź krytykowanie tych tv przez ich użytkowników. Dziwną natomiast rzeczą jest wzmożona aktywność fanów technologii LCD....czyżby Samsung wyłożył kilka talarków?

Zawsze tu byli aktywni. "Walczą" strasznie prymitywnie i czasem z pewną ciekawością ich obserwuję;)

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Somebody101 napisał:

Idąc w ten tok rozumowania to ta twoja wypowiedź:

Przeczytałem  tylko w tym watku co najmniej kilka razy. Także jak upominasz innych to może najpierw od siebie zacznij.

Dobrze, że chociaż czytasz, bo z rozumieniem tego, co czytasz, jest kiepsko. Dwa razy napisałem do czego kupiłem i do czego służy mi ten tv, ale tylko po to, żeby jeszcze raz podkreślić, że powinno się być świadomym, po co taki tv kupuję. Gdybym miał spędzać czas na oglądaniu programów, filmów z kablówki, filmów na DVD lub BD, to kupiłbym zwykłego LCD. Jednak cenię sobie jakość obrazu i dlatego kupiłem OLED. I jeszcze raz powtórzę, żebyś nie musiał szukać- gdyby mi się teraz zepsuł, to kupiłbym ponownie OLED. Bo wiem po co i do czego go kupiłem. Jaśniej już nie potrafię wyjaśnić?

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytania z innej beczki, bardziej użytkowe:

1. W jaki sposób czyścicie swoje ekrany? Szmatka z mikrofibry plus jakiś specjalny płyn?

2. Czy b7-mka wspiera aptx?

3. Znacie jakąś klawiature bluetooth z touchpadem, która działa w 100% prawidłowo? Nie mówię tutaj o markowych z lg.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Johnnyjonjc napisał:

1. W jaki sposób czyścicie swoje ekrany? Szmatka z mikrofibry plus jakiś specjalny płyn?

Ja używam jedynie mikrofibry do zebrania kurzu z matrycy. Jeśli są jakieś trwalsze zabrudzenia to odrobina płynu do czyszczenia ekranów na szmatke i jedziesz, ale delikatnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Johnnyjonjc napisał:

2. Czy b7-mka wspiera aptx?

3. Znacie jakąś klawiature bluetooth z touchpadem, która działa w 100% prawidłowo? Nie mówię tutaj o markowych z lg.

https://www.mediaexpert.pl/klawiatury/klawiatura-microsoft-all-in-one-media-keyboard-n9z-00022,id-235987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, kKadajo napisał:

I ta klawiaturka działa w 100% ta? Nie ma żadnych problemów? Z tego co patrzę tam jest interface usb. Czy nie będzie on sprawiał problemów z kompatybilnością?

Teraz jeszcze kwestia tego aptx, bo pytałem już w sklepie ale tam mi nie potrafią odpowiedzieć :P

Edytowane przez Johnnyjonjc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I ta klawiaturka działa w 100% ta? Nie ma żadnych problemów? Z tego co patrzę tam jest interface usb. Czy nie będzie on sprawiał problemów z kompatybilnością?
Teraz jeszcze kwestia tego aptx, bo pytałem już w sklepie ale tam mi nie potrafią odpowiedzieć
Klawiatura działa na 100%
Co do aptx nie wiem ale wątpię że obsługuje.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, kKadajo napisał:

Klawiatura działa na 100%
Co do aptx nie wiem ale wątpię że obsługuje.

W takim razie, jeśli działa klawiatura na interface 3.0, to czy będą działać np jakieś słuchawki gamingowe z takim samym interfacem? Może wystarczy szukać sprzętu z dopiskiem plug and play, bo do nich nie trzeba sterowników...

Edytowane przez Johnnyjonjc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze słuchawkami jest rożnie. Klawa nie robi problemów bo ma osobny dongle BT, a słuchawki muszą już się połączyć z tym wewnętrznym TV i tutaj najlepiej je przetestować przed zakupem bo nie wszystkie TV wykryje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, kKadajo napisał:

Ze słuchawkami jest rożnie. Klawa nie robi problemów bo ma osobny dongle BT, a słuchawki muszą już się połączyć z tym wewnętrznym TV i tutaj najlepiej je przetestować przed zakupem bo nie wszystkie TV wykryje.

Ale większość "gamingowych" heatsetów ma właśnie takie dongle, tylko w nim znajduje się moduł bluetooth oraz karta dźwiękowa i teraz knif w tym, czy dane słuchawki są plug & play czy potrzebują sterowników- które z pewnością działają tylko pod windowsem. Z tego co wiem to np. hyperx cloud flight nie wymagają żadnych sterowników, ale  nie działają z x boxem. Ciekawe czy z b7 by zadziałały...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U tego to już ci nie powiem. Z gamingowym słuchawek kurza się u mnie G930 ale one wymagają sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja @Damiano85, też biorę poprawkę na to co pisze fuze, każdy by się wkurzył gdyby mu 2 egzemplarze przywieźli wadliwe, ale potem wypisuje tak horrendalne bzdury, że zaczynam mieć wątpliwości czy on faktycznie miał kiedykolwiek oleda a nie jest po prostu trollem konkurencyjnej firmy. Muszę tu wtrącić swoje zdanie bo te kilkanaście ostatnich stron może całkowicie zamieszać komuś kto czyta forum od końca i się zastanawia nad oledami.

... a więc moja krótka historia ....

Miesiąc przed MŚ padł mi lcd Samsunga (po 3 latach), trochę poczytałem co teraz na rynku warto kupić w rozsądnej cenie no i wiadomo na co padł mój wybór. Zrobiłem tak, najpierw ceneo, wybór jednego z najtańszych wtedy sklepów (żadna duża sieciówka), przelew online i na drugi dzień 55B7 już u mnie. Obraz zrywa czerep i to nie tylko w uhd z blueraya, oglądanie MŚ, Tour De France w hd na tym wyświetlaczu to czysta poezja, i nie jest to tylko wyśmiewana przez niektórych czerń ale np. kontrasty i kolory co razem robi piorunujące wrażenie w porównaniu do takiego lcd (fuze - nie wiem skąd u Ciebie jakieś znikające piłki!) . Ale do sedna, kupiłem na chybił trafił i telewizor nie ma żadnej z kilkunastu wad wymienianych przez np. pana fuze, tylko nieprzeszkadzający w oglądaniu niewielki banding (ale ta technologia tak ma:)

Pisze to po prostu dla przeciwwagi po to, bo pewnie ogromna większość jest w tej sytuacji co ja, a wiadomo że zadowoleni z zakupu raczej nie mają o czym na forum pisać. Po moim zakupie ktoś z rodziny kupił w ten sam sposób z innego sklepu kolejnego B7 ... z tym samym skutkiem, więc hasła że zakup oleda jest "be" czy jest to loteria jest po prostu tendencyjny, i uprzedzając ... nie jestem pracownikiem ŻADNEJ firmy związanej z produkcją czy handlem TV

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mario Mario napisał:

każdy by się wkurzył gdyby mu 2 egzemplarze przywieźli wadliwe, ale potem wypisuje tak horrendalne bzdury, że zaczynam mieć wątpliwości czy on faktycznie miał kiedykolwiek oleda a nie jest po prostu trollem konkurencyjnej firmy

Gwoli wyjaśnienia...

Pierwszy egzemplarz był fatalny i faktycznie można go nazwać wadliwym - ewidentne żółte plamy po bokach i minimum 4 martwe piksele. Z drugim było znacznie lepiej, ale do ideału wciąż sporo brakowało. Mniej wymagający klient być może by go zostawił, dla mnie przebarwienie bieli było nie do zaakceptowania (wyglądało dużo gorzej niż nawet na najgorszych zdjęciach białych plansz z testów na hdtvpolska). Pół biedy, gdyby było je widać tylko na planszach testowych (jak martwe piksele, które druga sztuka też miała - już w mniejszej ilości), ale różne odcienie bieli bez problemu dostrzegałem na niemal każdej jaśniejszej scenie (na niebie czy śniegu).

Druga kwestia. Jeśli jestem płatnym trollem konkurencji, to może napiszesz jakiej konkretnie firmy? I dlaczego krytykuję słaby FALD w XF90 albo horrendalne ceny Samsungów (ponad 10 tysięcy za TV "bez czerni" z podświetleniem krawędziowym)? Poza tym wkleiłem na forum zdjęcie swojej pierwszej sztuki, więc to chyba dowód że B7 miałem...

fuze - nie wiem skąd u Ciebie jakieś znikające piłki!

Żadnych znikających piłek na B7 nie zaobserwowałem. Obejrzałem na nim kilka meczy mundialu i poza żółtym zafarbem w pierwszej sztuce, nie miałem powodów do narzekań. W drugim egzemplarzu oglądanie meczy w ogóle należało do przyjemności, bo tam zieleń była idealnie jednolita.

W jednym wątku pojawiła się teza, że B7 nie nadaje się do sportu bo "piłki znikają", więc ją sprostowałem - upłynniacz jest słaby ale z oglądaniem meczy żadnych problemów nie ma. Jedynie w F1 zdarzy się, że na szerszych planach od czasu do czasu na moment zniknie bolid, ale to też nie jest powód do tragedii. W sygnale z kablówki upłynniacz spokojnie dawał/daje radę na gotowym ustawieniu "wyczyść". Gorzej jest na filmach bluray, bo tam przy większym upłynnieniu pojawia się sporo artefaktów, przy mniejszym obraz nie jest (przynajmniej dla mnie) w wystarczającym stopniu płynny. Mimo prawie 2 tygodni testowania nie znalazłem idealnych ustawień.

edit: Aha... Ty opisujesz doświadczenia z wersją 55-calową. Być może to ma spory wpływ na Twoją ostateczną ocenę, bo mniejsze ekrany nie mają aż tylu problemów z jednorodnością. Ja miałem 65 cali...

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja @Damiano85, też biorę poprawkę na to co pisze fuze, każdy by się wkurzył gdyby mu 2 egzemplarze przywieźli wadliwe, ale potem wypisuje tak horrendalne bzdury, że zaczynam mieć wątpliwości czy on faktycznie miał kiedykolwiek oleda a nie jest po prostu trollem konkurencyjnej firmy. Muszę tu wtrącić swoje zdanie bo te kilkanaście ostatnich stron może całkowicie zamieszać komuś kto czyta forum od końca i się zastanawia nad oledami.

... a więc moja krótka historia ....

Miesiąc przed MŚ padł mi lcd Samsunga (po 3 latach), trochę poczytałem co teraz na rynku warto kupić w rozsądnej cenie no i wiadomo na co padł mój wybór. Zrobiłem tak, najpierw ceneo, wybór jednego z najtańszych wtedy sklepów (żadna duża sieciówka), przelew online i na drugi dzień 55B7 już u mnie. Obraz zrywa czerep i to nie tylko w uhd z blueraya, oglądanie MŚ, Tour De France w hd na tym wyświetlaczu to czysta poezja, i nie jest to tylko wyśmiewana przez niektórych czerń ale np. kontrasty i kolory co razem robi piorunujące wrażenie w porównaniu do takiego lcd (fuze - nie wiem skąd u Ciebie jakieś znikające piłki!) . Ale do sedna, kupiłem na chybił trafił i telewizor nie ma żadnej z kilkunastu wad wymienianych przez np. pana fuze, tylko nieprzeszkadzający w oglądaniu niewielki banding (ale ta technologia tak ma:)

Pisze to po prostu dla przeciwwagi po to, bo pewnie ogromna większość jest w tej sytuacji co ja, a wiadomo że zadowoleni z zakupu raczej nie mają o czym na forum pisać. Po moim zakupie ktoś z rodziny kupił w ten sam sposób z innego sklepu kolejnego B7 ... z tym samym skutkiem, więc hasła że zakup oleda jest "be" czy jest to loteria jest po prostu tendencyjny, i uprzedzając ... nie jestem pracownikiem ŻADNEJ firmy związanej z produkcją czy handlem TV

Zanim zaczniesz wieszać dalej psy na @fuze zauważ jeden mały szczegół. On miał (nie)przyjemność nabyć i później zwracać model 65".

Być może opisywane problemy jakości matryc B7 dotyczą ostatnio głównie większej przekątnej. 

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

mam pytania:

1. jak odinstalować aplikacje?

2.jak odtworzyć cokolwiek z dysku podłączonego do routera? Komp i inne widzą dysk Lg C7 nie lub nie mogę znaleźć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja nie mam żadnych problemów z b7 65” ze stycznia 2018, wcześniej miałem a7 i tez nie miałem z nim żadnych problemów

w domu mam jeszcze LCD panasonica z 2013 i w jakości obrazu jest przepaść na korzyść oleda

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, ja kupiłem Philipsa pus 8102 który był dwu krotnie źle złożony, a za trzecim razem wysłali mi powystawową sztukę. Zwróciłem, kupiłem oleda z myślą że pozbyłem się problemów, a tu zonk. Żółty zafarb, który przeplata się z różowym, do tego dość mocny banding I problemy z netem ?

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.07.2018 o 16:20, kKadajo napisał:

https://www.youtube.com/channel/UC5z5Pc2YXDPHTF1VdFP4oFw

Polecam wszystkim ten kanał. Sporo urywków z wydań 4k hdr z dźwiękiem 5.1
Jestem pod wrażeniem pomimo że to zwykły YT.

Czy ktoś zna sposób na pobranie z youtube filmu w 4k z HDR, tak aby później można było go odtworzyć z dysku twardego? Program 4K video downloader ściąga film w formacie mkv i rozdzielczości 4k, ale plik nie jest w formacie HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, patek1982 napisał:

Czy ktoś zna sposób na pobranie z youtube filmu w 4k z HDR, tak aby później można było go odtworzyć z dysku twardego? Program 4K video downloader ściąga film w formacie mkv i rozdzielczości 4k, ale plik nie jest w formacie HDR.

Spróbuj jdownloaderem, jest ok i za free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sieć domową po SMB, Dysk wpięty w router. Niestety TV nie widzi dysku. Wcześniejszy TV LG widział bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi