Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze ludziki czytajcie forum :-) proces 1h zaostrza banding pionowy ,ale tylko prze kilkanascie pierwszych h pozniej jest nie gorzej niz przed procesem...

Skad Wy czerpiecie takie informacje? Ja po 4-5h uzywania Tv puscilem godzinne czyszczenie i nic mi sie nie wyostrzylo, banding zmalal. Jakies brednie szerzycie jak dla mnie bo nawet nie wiadomo ile testuja egz. w fabryce.

Btw. jak czesto doradza sie puszczac to godzinne czyszczenie? Raz na xx h przepracowanych przez tv czy jak cos bede widzial na ekranie? Czy tv sam w sobie moze zrobic dlugie czyszczenie czy tylko te 7minutowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad Wy czerpiecie takie informacje? Ja po 4-5h uzywania Tv puscilem godzinne czyszczenie i nic mi sie nie wyostrzylo, banding zmalal. Jakies brednie szerzycie jak dla mnie bo nawet nie wiadomo ile testuja egz. w fabryce.

Btw. jak czesto doradza sie puszczac to godzinne czyszczenie? Raz na xx h przepracowanych przez tv czy jak cos bede widzial na ekranie? Czy tv sam w sobie moze zrobic dlugie czyszczenie czy tylko te 7minutowe?

Ogólnie producenci nie zalecają robić godzinnego czyszczenia bez powodu. A po 2000h TV i tak robi to automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze kilka dni poużywam i zrobię to czyszczenie godzinne jak po tym kolejne kilka godzin pracy i krótkie czyszczenie nie pomoże będę kombinował z reklamacja. Teraz pasek widać do 50% szarego przy podświetleniu oled 30. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, gret2013 napisał:

hehe jakie ładne powidoki od menu z prawej

Pasek od menu pewnie się wypalił/utrwalił bo pewnie właściciel tv akurat odpalił menu a tu nagle zadzwonił telefon albo ktoś przyszedł i rozmowa się przedłużyła, pytanie tylko na ile ?, no bo od systematycznego włączania tylko na bardzo krótkie momenty, to się chyba raczej tak szybko nie powinno wypalić.  

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mmpeg-4 napisał:

Pasek od menu pewnie się wypalił/utrwalił bo pewnie właściciel tv akurat odpalił menu a tu nagle zadzwonił telefon albo ktoś przyszedł i rozmowa się przedłużyła, pytanie tylko na ile ?, no bo od systematycznego włączania tylko na bardzo krótkie momenty, to się chyba raczej tak szybko nie powinno wypalić.  

Powidoki od menu na ciemnym szarym tle pojawiają się już po 30 sekundach ale tez znika równie szybko. Wiec bardzo proszę o nie tworzenie hisotrii :) 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kislawa napisał:

Ja jeszcze kilka dni poużywam i zrobię to czyszczenie godzinne jak po tym kolejne kilka godzin pracy i krótkie czyszczenie nie pomoże będę kombinował z reklamacja.

A masz jeszcze ten powidok od menu, czy zniknął ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Czytam od bardzo dawna, jednak do tej pory nie byłem aktywny bo zwyczajnie nie lubię pisać o marzeniach :)

Ale do sedna: Zwykle mam mało czasu w dzień, natomiast wieczorem i w nocy lubię oglądnąć coś w porządnej jakości. Kupiłem w tym celu 65B7V. Zdawałem sobie sprawę szczególnie uświadomiony tym forum że mogą się przytrafić dziwne jakościowo sztuki. Moja matryca na planszach szarości po około 30h pracy wygląda jak na zdjęciach.

Do tego trafił mi się jeden martwy subpixel.

Sama myśl żeby pakować to maleństwo do pudła mnie już męczy psychicznie :) Więc pomyślałem że mi pomożecie w decyzji...

IMG_20180123_223957_HHT.jpg

IMG_20180123_223917_HHT.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mmpeg-4 napisał:

A masz jeszcze ten powidok od menu, czy zniknął ?

Po raz trzeci napiszę, powidok znika po kilkunastu sekundach. Więc nie, nie mam tego powidoku. Zniknął ;)

1 minutę temu, przyg napisał:

Witam wszystkich

Czytam od bardzo dawna, jednak do tej pory nie byłem aktywny bo zwyczajnie nie lubię pisać o marzeniach :)

Ale do sedna: Zwykle mam mało czasu w dzień, natomiast wieczorem i w nocy lubię oglądnąć coś w porządnej jakości. Kupiłem w tym celu 65B7V. Zdawałem sobie sprawę szczególnie uświadomiony tym forum że mogą się przytrafić dziwne jakościowo sztuki. Moja matryca na planszach szarości po około 30h pracy wygląda jak na zdjęciach.

Sama myśl żeby pakować to maleństwo do pudła mnie już męczy psychicznie :) Więc pomyślałem że mi pomożecie w decyzji...

Chciałbym żeby mój tak dobrze wyglądał... 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, przyg napisał:

Witam wszystkich

Podstawowe pytanie. Widzisz coś w normalnym użytkowaniu, przeszkadza Ci coś w normalnym użytkowaniu? Jeśli tak i masz opcję wymiany egzemplarza to wymieniaj jeśli nie to nie ma chyba tematu. 

Edytowane przez gret2013
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, przyg napisał:

Z matrycą tragedii nie ma. A tego subpiksela na pewno nie widać przy normalnym oglądaniu. Pewnie musisz wsadzić nos w ekran, żeby go zobaczyć. Ja bym zostawił, bo może być gorzej. Jeden martwy, to nie dramat, zwłaszcza w TV 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, bithmore napisał:

Widzisz kolego nie brednie, a doświadczenie Ja mam za sobą tych procedur czyszczących kilkadziesiąt..., Ty jedną..., robiłem to w 7 egzemplarzach OLED...

Nie ma sensu zapuszczać 1H procedury częściej niż na zalecane w ustawieniach 2000H pracy. (tak jest ustawiony interwał 1H)

Jeśli chodzi o procedury 7 minut to te są najlepsze.Zdecydowanie czas i ta procedura ładnie potrafi "poprawić" banding.

Procedura 1H za to podbija ogólną kontrastowość ekranu widać to dość dobrze po jakimś czasie około 30H pracy...

Generalnie jak nie ma widocznego bandingu i jest on akceptowalny to odpuście sobie plansze 5% bo Was doprowadzą do furii..., Oled ma to do siebie ze potrafi zaskakiwać co rano w tej materii...

Kolego przyg TV fajny tego subpixela zlej i ciesz się akceptowanym ekranem, BP jest pewnie gdzieś w rogach ekranu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pixel jest na środku telewizora, ok. 10cm od dołu ekranu. Siedzę od TV 3m a widać go na planszy testowej od 1m więc, mam to w d....

Co do równości podświetlenia to jeszcze dzisiaj oglądnę sobie testowy odcinek Marco Polo i napisze co i jak, jak na razie nie mam tak wprawionego oka żeby mi to przeszkadzało w treściach. A tak w sumie to czekam na nowe odtwarzacze BR UHD z DV żeby zakupić chyba SONY, bo wypożyczalnia ma już kilka tytułów, a nie mam na czym tego obrobić :) Co prawda są już dostępne REMUX-y 2160p ale muszę je porównać z płytą żeby sobie wyrobić zdanie o jakości tych kompresji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym BP masz rację , zresztą i tak wyjdą inne po czasie...

Co do Marco Polo to jest wskaźnik nie wyznacznik (bo on pokazuje banding nawet w ekranach które są na pierwszy rzut oka super :-)..., więc na 100% popatrz co się będzie dalej działo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie plansza szarości nie jest zła co potwierdza poniższe zdjęcie, natomiast ten niebieski zafarb na białym tle doprowadza mnie doprowadza wkurw...

Odpowiedź na moją reklamacje:

Dotyczy: reklamacji telewizora OLED65B7V

Szanowny Panie,

Dziękujemy za kontakt z Działem Obsługi Klienta LG Electronics Polska. Po zapoznaniu się ze zgłoszoną reklamacją, pragnę przedstawić stanowisko firmy w przedmiotowej sprawie.

Po zapoznaniu się z przesłaną dokumentacją zdjęciową uprzejmie informujemy, iż w ocenie gwaranta nie przedstawia ona nieprawidłowości w pracy przedmiotowego telewizora OLED65B7V  wynikających z wystąpienia wady/usterki tkwiącej w sprzedanym urządzeniu.

Uprzejmie informujemy, iż zjawisko nierównomierności tła w panelu OLED nie jest objawem uszkodzenia produktu. Chciałbym wyjaśnić, iż tego typu zjawisko jest normalne i ściśle związane z technologią wykonywania paneli OLED. W każdym telewizorze, czy monitorze LCD, OLED efekt niejednorodności tła może być widoczny i nie jest wynikiem uszkodzenia produktu. Zmiana odcienia (kolorystyki) obrazu jest również w pewnym stopniu powiązana z kątem patrzenia na ekran. Opisane efekty mogą być nieznacznie widoczne na testach obrazu lub jednolitych tłach, są jednak niewidoczne w czasie oglądania filmów/programów TV.

W związku z powyższym z przykrością stwierdzam, iż brak jest podstaw do uznania niniejszej reklamacji za zasadną.

IMG_20180124_112033.jpg

IMG_20180124_112054.jpg

IMG_20180116_114901.jpg

IMG_20180116_114929.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he

Szanowny Panie, 

dziękujemy za kontakt z naszym działem. 

Pragnę wyjaśnić, iż zjawisko pewnych nierównomierności tła w panelu OLED nie jest objawem uszkodzenia produktu. Tego typu zjawisko jest normalne i ściśle związane z technologią wykonywania paneli OLED. W każdym telewizorze, czy monitorze LCD, OLED efekt tzw. "bandingu" będzie bardziej lub mniej widoczny i nie jest wynikiem uszkodzenia produktu. Zmiana odcienia (kolorystyki) obrazu, jest również, w pewnym stopniu, powiązana z kątem patrzenia na ekran. Wystąpienie tego zjawiska nie kwalifikuje się do naprawy serwisowej i nie stanowi podstaw do reklamacji sprzętu. 

W razie dodatkowych pytań prosimy o ponowny kontakt. 

Z poważaniem, 
Paweł Nowak 
LG Electronics Polska.

4976C879-F1D0-42C7-9456-7A39C03DA307.jpeg.faa29cb0aea2eaea216458c95aa193a4.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TTTM i się bujaj :D

U mnie banding był widoczny praktycznie na wszystkich jednolitych tłach do 50% szarości, serwisant też to widział ale LG swoje i nie podlega to gwarancji. 

Edytowane przez gret2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprosiłem ich oficjalna publikacje stanowiska: kupując tv oled lg za kilkanaście tysięcy możemy mieć czarny pas przez całą długość ekrany oglądając filmy i tak już jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja dobrze pamietam, że niedawno jeszcze nie robili problemu i wymieniali? 

PS. Rękojmia jak coś.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TTTM i się bujaj
U mnie banding był widoczny praktycznie na wszystkich jednolitych tłach do 50% szarości, serwisant też to widział ale LG swoje i nie podlega to gwarancji. 

No widzisz, a u mnie w B6 banding był widoczny w każdym materiale i wymienili matrycę na nową. Co prawda na początku upierali się, że to wina materiałów, ale po wizycie technika zmienili zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, kislawa napisał:

Poprosiłem ich oficjalna publikacje stanowiska: kupując tv oled lg za kilkanaście tysięcy możemy mieć czarny pas przez całą długość ekrany oglądając filmy i tak już jest

Tak jak patrze na twoje foto matrycy to w tym samym mniej/więcej miejscu ja tez mam ciemny pasek :) - patrze po odległości od środka podstawy ...

Heh może z tej samej partii produkcyjnej ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minutes ago, kislawa said:

Najlepiej zrobić prostą stronkę ze zdjęciami i pod nimi wklejki z odpowiedzi z serwisu LG, a następnie wklejać u siebie i po znajomych tę stronę na FB i innych mediach społecznościowych z linkowaniem do oficjalnych profili LG. Takie rzeczy działają cuda.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, plast napisał:

Najlepiej zrobić prostą stronkę ze zdjęciami i pod nimi wklejki z odpowiedzi z serwisu LG, a następnie wklejać u siebie i po znajomych tę stronę na FB i innych mediach społecznościowych z linkowaniem do oficjalnych profili LG. Takie rzeczy działają cuda.

Wiadomo, na social mediach zjadłem zęby ;) 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś coś takiego robił mogę Ci podesłać zdjęcia mojej matrycy i pismo LG co o tym sądzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, gret2013 napisał:

Jak byś coś takiego robił mogę Ci podesłać zdjęcia mojej matrycy i pismo LG co o tym sądzi :D

Dziękuje napewno skorzystam jak będzie potrzeba. Dam im jeszcze kilka dni a potem napiszę tutaj :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi