Skocz do zawartości
Seth9

TV 55" 4k ~5000 zł - Netflix, PS4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na wstępie mała ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
- 28m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
- 3,6m czasem z bliższej 1,5-2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ?
- 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?
- Nie - będzie na ruchomym uchwycie
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
- Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?
- okna od północy + północny-wschód więc słońce nie świeci intensywnie
7. Jaki masz obecnie telewizor ?
- brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?
- 4k, HDR, niski input lag
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?
- Kablówka + Netflix wiec od SD do 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?
- PS4 pro, PC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?
-  od4 do 14
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
- nie faworyzuję żadnej z opcji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
- pełne spektrum, między innymi w ciągu dnia gry, bajki, natomiast wieczorem film, sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?
- Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?
- 30%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
- Od rana do wieczora, jak w markecie ;)
17. Preferencje co do wielkości?
- 55 cali na więcej nie starczy funduszy
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?
- lag, smużenie/gubienie elementów
19. Preferencje co do marki ?
- brak faworyzującej marki
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
- Nie - funkcja z ktorej pewnie bym korzystał raz na rok...
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
- początkowo myślałem o 4000 teraz o 5000 i wolałbym przy tym zostać ( max o ile miałoby to sens przy 6700 )
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ?
- raczej tak

czytam forum, śledzę wątki jednak dalej mam mętlik w głowie i nie wiem co wybrac. Raz polecane są modele od Panasonica raz od Sony a czasem nawet w okół Samsunga znajdzie się kółeczko wzajemnej adoracji grające w ruletkę VA/IPS w tym samym modelu...
Szukam tv w którym znajdzie się miejsce na kartę CI z kablówki, do którego podepnę PS4 pro i na którym poleci materiał z Netflix'a lub z domowego serwera ( gdyby to nie było możliwe do zrealizowania mogę pomysleć o jakimś android box ale chyba w ten sposob nici z 4k na Netflix ? ), który nie będzie gubił elementów lub wyświetlał 'artefakty' przy szybkich scenach. W skrócie TV z tym czego oczekuje większość - kombajn z najwyższej półki który zrobi wszystko idealnie za pół darmo ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panasonic TX-58DX750

Sam niedawno w budzecie do 4k kupilem DXM710, jakbym miał wiekszy budzet, to na pewno by na 750 padlo.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko juz raczej nigdzie nie dostane nowego nie po wystawowego. ..
Miałem propozycje 58dx780e za ~5500 ale też był powystawowy

Jak wygląda kwestia wspierania swoich tv przez Panasonica ?
FirefoxOS jest dużo bardziej okrojony w funkcje vd AndroidTV ?
Netflix 4k na FirefoxOS idzie odtworzyć ?

XD8599 od Sony z tego co szukałem jest na IPS, w sklepie dema wyglądają na nim ok jednak tam nie ma normalnego swiatla ani Panasonica 750 by go porównać i w sklepach wszystko wygląda idealnie bo ma się sprzedać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stoję przed podobnym problemem. Generalnie walka jest pomiędzy Samsungiem 55KS7000 a Sonym z serii SD (zakrzywiony, ale ma VA). Ja się przychylam do Samsunga.

Panasoniców juz nie uświadczysz ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez myślałem o ks7000 ale niby awaryjne, z czasem się rozklejaja i nie wiadomo jaka matrycę się wylosuje... a wyciąganie z pudełek w sklepie jest mało możliwe.

Jest jeszcze wchodzący tx-55ex600 ale to raczej odchudzona 700 z nie wiadomo jaka matryca, nigdzie testu nie znalazłem.

Czyli raczej zostaje samsung ks7000 o ile trafi się na VA lub odrzucenie trochę złota do sony 90/93.

Albo postawienie na IPS i tu dowolność co się komu spodoba z obudowy...

A na nowości pewnie trzeba jeszcze poczekać by coś w tej cenie kupić z modeli na 2017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Xisiek napisał:

KS7000 na 99,9% będzie VA

Dzięki wielkie za informacje :)
to w takim wypadku chyba nie pozostaje nic innego jak zamówić samsung ks7000 bo od sony/panasonic w tej cenie i w tym momencie nic ciekawego nie otrzymamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier nic lepszego w tej kwocie nie dostaniesz, Samsung jakością komponentów nie powala, ale daje tyle co żaden inny producent w tej cenie. 

PS. W MM/Saturn jak coś masz możliwość zwrotu więc warto pomyśleć, bo jak się trafi słaba sztukę to bez łaski można wymienić/oddac :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm,
myślałem o zamówieniu przez internet i w razie co zwrotu i TV byłby w piątek, ale jeśli nie ma problemów ze zwrotem to jutro (tzn. dziś) po pracy przytargam TV z Media ( w Saturnie same z ekspozycji ) do domu :)

do jako takiego Sony czyli XE90 to trzeba dołożyć 2k czego jego plusy co do jakości, obrazu, systemu itp raczej nie przebijają...

Edytowane przez Seth9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przebijają? XE90 ma pełne podświetlenie z tyłu (nie krawędziówka) z wygaszaniem strefowym (choć tych stref za wielu nie ma), jest skręcany a nie klejony (nie powinien się rozchodzić, jak to robiły Samsungi), no i Android jest znacznie bardziej rozwojowy od Tizena. ;)

Inna sprawa, że chyba nie ma co się rzucać na ten model już dzisiaj, bo podatek od nowości trzeba płacić.

Edytowane przez JarekWML
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, JarekWML napisał:

Nie przebijają? XE90 ma pełne podświetlenie z tyłu (nie krawędziówka) z wygaszaniem strefowym (choć tych stref za wielu nie ma), jest skręcany a nie klejony (nie powinien się rozchodzić, jak to robiły Samsungi), no i Android jest znacznie bardziej rozwojowy od Tizena. ;)

Inna sprawa, że chyba nie ma co się rzucać na ten model już dzisiaj, bo podatek od nowości trzeba płacić.

gdyby to było +1k a nie +2k to jak dla mnie by przebijało i brałbym w ciemno ale tak to jednak chyba postawie na tego samsunga i będę ubolewał nad jego brakami ( kodi tam tak łatwo nie odpalę )
ale tymi niewydanymi $ sobie to wynagrodzę ;)

w razie co zmacam jutro jeszcze raz w sklepie XE90 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XE90 to całkiem sympatyczny tv z atrakcyjnym systemem wygaszania - bez dwóch zdań, tak jak JarekWML pisał wyzej. Kłopot jest tylko jeden,  ewentualnie dwa - trzeba do niego naprawdę niemało dopłacić i czy aż tyle jest wart - niekoniecznie. Druga rzecz to przy calkiem sporej liczbie zalet ostrość obrazu ruchomego jest zupełnym nieporozumieniem w tej cenie, szczególnie że Sony do tej pory było b.mocne w tym obszarze.

Testy obu masz na portalu więc warto poczytać :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o xd8599 ??
Na samsungu wydaje mi się ze trochę przejaskrawione wszystko na różnych trybach i brak szczegółów...
Na xd8599 pomimo że to IPS lepiej to wygląda
Przynajmniej w sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi