Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie

Na zwrot telewizora mam jeszcze kilka dni, więc próbuję ustawić obraz tak, żebym był zadowolony.

Ustawiłem obraz według ustawień z tego linka http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/uh6500/settings

Obraz jak dla mnie jest już prawie ok, poza jednym problemem odcieniami skóry i czerwonym - przy powyższych ustawieniach bardzo często usta oraz skóra ludzi mają jasny kolor i "mrugają" - podobnie z czerwonymi elementami. Jak się spojrzy na to z odległości kilkunastu centymetrów to jest to dość duża pixeloza. W większości scen tego nie widać.

Które ustawienia powinienem zmieniać by się tego pozbyć?

Udało mi się to złapać na jednej z reklam: e0d1542d74ec6473med.jpg

Edytowane przez adamboro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
2 godziny temu, 2015 napisał:

Xisiek ten Philips TV wiele razy polecał

Ja Philipsa nie polecam kolego, wiec bądź tak miły i nie wymyslaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Oddaj ten tv i się nie mecz. Serio. Tyle niedoróbek w prostym tv. Żal normalnie.

PS. W wakacje, ktoś miał podobny problem z czymś na IPS, doradzilismy mu coś bdb na VA, jak kupił podziękował i napisał, że ma wrazenie, iż teraz ma Oleda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

5 klocków na KS7000 czy dx750 w rozmiarze 55", nie mogę wydać - ogranicza mnie budżet 3,5k,

Jeśli poradziłbym sobie z dokończeniem tej regulacji, to byłoby ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

dx700 w 58 calach był niedawno za 3899pln, w Saturnie jest teraz jakaś promocja może się zmieścisz. Z tv na IPS nigdy nie będzie ok, brakuje zakresu ponad 1000:1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam jeszcze kilka dni. Ustawienia po których występuje taki efekt zahaczają o regulację balansu bieli IRE oraz konfigurację kolorów red, blue, green, cyan, magenta, yellow.

Przypuszczam, że klucz leży w którymś z tych kolorów lub "progów" IRE, pytanie tylko w którym zakresie powinienem próbować to regulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
3 godziny temu, adamboro napisał:

Przypuszczam, że klucz leży w którymś z tych kolorów lub "progów" IRE, pytanie tylko w którym zakresie powinienem próbować to regulować.

Nie dotykaj się w ogóle tych suwaków. Możesz tylko popsuć. Aby się tym bawić z dobrym skutkiem trzeba mieć 3 rzeczy - wiedzę, sprzęt, doświadczenie.

Jeśli brakuje Ci choćby jednego z w/w możesz sobie z czystym sumieniem darować i włączyć tryb film :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Taki efekt jak na zdjęciu mam, po zastosowaniu ustawień (między innymi dla IRE) z linka który podałem. Zatem któreś z tych ustawień powoduje taki efekt.
Wiem, że sam sobie nie skalibruję idealnego obrazu na oko, ale założyłem, że taki efekt oznacza, że trzeba pogrzebać w obszarze "X" ustawień telewizora.

Jeśli sobie z tym poradzę to będę zadowolony i nie będę musiał zwracać telewizora.

Domyślam się jak to wygląda - jakbym miał syndrom sztokholmski :-)

p.s. na weekend zrobiłem doświadczenie, tzn. podłączyłem obok siebie mojego starego samsunga i tego nowego lg. Włączyłem na jednym i na drugim netflixa i różnica była taka:

na samsungu obraz jest cieplejszy, leciutko żółtawy, dzięki czemu większość postaci wygląda na lekko opaloną - w porównaniu do tego LG wygląda blado, jednak w kwestii detali obrazu i ostrości, wypadł lepiej LG, co mnie zaczęło zastanawiać odnośnie tego czy ja nie przesadzam.

Miałem też okazję odwiedzić rodzinę i obejrzeć obraz na jednym LG sprzed 4 lat, i na innym sprzed 2 lat - i kolory na tych telewizorach wydały mi się takie same jak na moim.

Mimo to szukam dobrych ustawień dla mnie i jestem już prawie u celu, jednak potrzebuję porady kogoś bardziej oblatanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Na tych ustawieniach http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/uh6550/settings jest już prawie idealnie (jak dla mnie), efekt, który jest na zdjęciu praktycznie nie widoczny.

Wydaje mi się, że to jeszcze kwestia zarządzania kolorami czerwony, zielony, niebieski, błękitny, purpurowy, żółty oraz ich parametrami Nasycenie, Odcień, Oświetlenie

Edytowane przez adamboro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

p.s.
Co mnie zaskoczyło - to odkryłem, że ustawienia jednego trybu (a przynajmniej te "eksperckie") są osobne dla każdego z wejść - tzn. jak ustawię sobie dla kablówki, to nie jest równoznaczne z tym, że "Ekspert ciemne pomieszczenie" będzie miał identyczne ustawienia dla HDMI1 czy dla wewnętrznego playera/netflixa.

Ustawienia które podałem wcześniej w linku są dla mnie idealne do kablówki. Dla netflixa, lepsze były jeszcze inne, znalezione na Youtube dla jakiegoś modelu 49"

Edytowane przez adamboro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • -1

Bierz PHILIPS 7181 55 cali,

Xisiek ten Philips TV wiele razy polecał.

120 HZ, USB 3.0, HDR ready, Android 6.0, procek AV Tajwan taki sam jak w SONY, cztery rdzenie, no i ta cena ...  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi