Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów.

Błagam, POMOCY.

Od kilku tygodni czytam, zwiedzam sklepy i wysłuchuje sprzedawców… i chyba zwariuje, każdy mówi coś innego o TV.

Mam wytypowane trzy modele:

1. Sony 55XD93. Moim amatorskim okiem obraz jest bardzo ładny tylko na bardzo jasnym ekranie widzę niedoświetlone boki, boje się że będzie mnie to drażniło. Wykonanie super i po montażu na ścianie też super efekt.

2. Panasonic TX-58DX800E. Tak samo jak w XD93 rzucają mi się w oczy niedoświetlone boki. Design i wykonanie super no i 3” więcej. Ale widzę już problem z dostępnością jego w sklepach.

3. LG 55UH950V. Tutaj mam wrażenie równego podświetlenia, a przynajmniej nie widzę krawędziowego. Obraz i design OK. To był mój pierwszy wybór ale w żadnym sklepie mi go nie polecono, wszędzie od razu kierowano mnie na półkę z Sony (miałem wrażenie, że sprzedawcy są sponsorowani). Nie mogę znaleźć rzetelnego testu tego modelu. Wiem że jest na IPSie, ale czy to aż takie złe?

Oglądam TV z odległości 2,3 – 3,6m i niestety często pod małym kątem (kanapa narożna). Nie robię w pomieszczeniu całkowitej ciemności, wieczorami zawsze pali się lampka gdzieś z boku/tyłu. Oglądałem Panasonica DX900 i jest żyleta ale kwota 12.000zł to prawie dwa razy tyle co któryś z w/w. Głównym wyznacznikiem jest podświetlenie matrycy, ostrość i płynność obrazu.

Proszę o podpowiedź jak najszybciej bo w MM jest promocja do środy 11 stycznia i dla mojego rozmiaru jest 10% upustu więc wychodzą ciekawe ceny.

Pozdrawiam ;)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok.35m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,3 – 3,6m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 4

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? przodem i bokiem

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć

6. Jak słońce świeci w pokoju ? rano prawy bok, popołudniu tył ale mam rolety

7. Jaki masz obecnie telewizor ? PHILIPS 37PFL9604H/12

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? ostrość i płynność obrazu, design

9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD i 4K

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder, konsola i kino domowe

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5 - 8

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczej błyszczącą

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? wszystkie po trochu

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? sporadycznie

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50

17. Preferencje co do wielkości? 55”

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? kiepska jakość obrazu

19. Preferencje co do marki ? mam od 9 lat Philipsa i jestem mega zadowolony ale to już podobno nie ten sam PHILIPS

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? mógłby mieć

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  ok.7.000 – 8.000zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wszystkie wymienione telewizory sa bardzo dobre i wybor najlepszego jest trudny.Ale  np pod wzgledem poziomu czerni nieznacznie wygrywa panasonic   dx800 i dx900. IPS to lepsze  katy boczne ale gorszy poziom czerni,szczegolnie widoczny w czasie  nocnych seansow  filmowych.

W linku nizej test  dx802 ,odpowiednik  dx800 sprzedawanego w Polsce.

https://www.avforums.com/review/panasonic-dx802-tx-50dx802b-ultra-hd-4k-tv-review.12800

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1461823563

http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx58dx902b-201604174282.htm

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi