Skocz do zawartości
Peterosek

LG 55" OLED55B6J - Problem z Płynnością Obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

zakupiłem OLED-a 55" OLED55B6J, przez pierwsze kilka chwil byłem zachwycony jakością obrazu. Niestety czar prysł w momencie gdy dostrzegłem problemy z płynnością obrazu. Przy scenach statycznych czyli gdy scena jest wyświetlana bez ruchu kamery, obraz jest taki jak trzeba, płynność obrazu zadowalająca. W momencie ruchu kamery i obraz zaczyna się przemieszczać występują przez chwile lekkie przycinki obrazu, tak jak by jakiś procesor odpowiedzialny za obróbkę obrazu był za wolny. Jest to tak irytujący problem, że psuję cały efekt oglądania. Wszystkie aktualizacje pobrane, problem występuje bez względu czy sygnał idzie z dekodera, konsoli czy blu-ray. Próbowałem zmieniać ustawienia True Motion ale bez efektu. Przepraszam za mało fachowy język ale nie jestem specem. Zastanawiam się teraz czy ten "typ" tak ma czy może jednak dokładniejsza konfiguracja o której nie wiem, rozwiązuje ten problem.

Z góry dziękuje za pomoc.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ruch odpowiada tru motion i tyle. Ciężko ocenić czy coś jest nie tak po samym opisie.

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj nakręcić to zjawisko kamerą, aparatem czy telefonem obojętnie, i zobacz czy daje się to w ten sposób uchwycić, a jeżeli się daje, to wstaw to do oceny na forum, a poza tym w razie czego możesz to potem dołączyć do reklamacji jako dowód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się wrzucić opisywany defekt, czytałem na zagranicznych forach, że ten model ma problem określanym jako imput-lag ale raczej z definicji wynika, że jest to ogólnie opóźnienie w przesyłanym obrazie a nie samym przycinaniem.

Niepożądany efekt który u  mnie występuje nazywa się fachowo "frame skipping" czyli gubienie klatek. Podobno ostatnia aktualizacja miała go naprawić ale u mnie nic to nie dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o frame skipping to wg. hdtvtest dotyczył on contentu 4k (24p) z plyt, tak wiec chyba to nie to. A jak masz w LG przestrzeń barwna ustawiona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi