Skocz do zawartości
Artse

Jaki TV 40-43 cale

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bardzo proszę o pomoc. Przejrzałem już wiele opinie itp i postanowiłem napisać tutaj, w końcu są tu ludzie bardziej obeznani w tym temacie.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 12m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? niecałe 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? zwykle 1, max do 3,4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? nie, tv na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? pokój z oknami na północ, jedynie czasem refleksy z okien sąsiedniego bloku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak, w dużym pokoju Panasonic AS640
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobrą jakość obrazu i wykonania, niski input lag
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? komputer (filmy), wieża, konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? średnio ok. 2-3h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy (głównie akcja) i sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? ok. 3-4h i nie codziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? max do 43 cali, wyżej jest już 48 a przy niecałych 2m to już trochę za dużo
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? coraz gorsza jakość wykonania, zawieszanie się czasem nawet przy prostych czynnościach, widoczne smużenie i ogólnie nienaturalny obraz
19. Preferencje co do marki ? Sony, Panasonic, LG, Samsung
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie zależy mi na 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 zł

Problem polega na tym, że z tego co zauważyłem nie ma za bardzo obecnie z czego wybierać. Z tego co się dowiedziałem, Samsung ma coraz większe problemy z jakością, Sony wprowadziło Android TV, który się wiesza, Panasonic ma duży input lag, a LG odbiega jakością obrazu od pozostałych. Do tego moda na wprowadzenie 4K i paneli 60Hz.

Macie jakiś pomysł? Czy pozostaje mi czekać do następnego roku, może wprowadzą nowe modele, które będzie warto kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sprawdzales  jak dzialaja gry  w  telewizorze ktory posiadasz tzn as640?

W tym telewizorze input lag wynosi 58 ms.

http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx40as640b-201406183815.htm

Podobny  input lag  czyli  63 ms  ma  panasonic ds630 z panelem 120 hz. czyli np tx-40ds630e

http://www.tvtest.pl/panasonic-50ds630e-test/

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem jedynie podłączając do komputera. Chyba nie powinno być znaczącej różnicy między konsolą a kompem. Testowałem na NFSie, przy niewielkiej akcji nie przeszkadza ale przy szybszej jeździe było to jednak wyczuwalne. Ewentualnie ja już mam jakieś zboczenie i widzę coś czego nie ma lub chcę zbyt idealnie. Wydaję mi się, że dobre by było już chociaż coś w okolicy 40ms.

Gdyby nie ten input lag to byłem już zdecydowany właśnie na tego Panasa co podałeś, bo na AS640 się nie zawiodłem pod względem jakości obrazu. Lepszy oferuje już chyba tylko Sony (myślałem np o 805C), tyle,że ma tego nieszczęsnego Androida na którego dużo osób się skarży o zawieszki.

Chyba, że ryzykować już z tym Samsungiem, np J6300 i modlić się żeby nic mu się nie działo chociaż ze 4 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi