Turin_DPSG 0 Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) Witam. W związku z nabyciem konsoli PS4 Pro rozważam zakup nowego TV. Co byście polecili? 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 12,25m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ~2,3m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 14. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost. 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać.6. Jak słońce świeci w pokoju ? Prosto na TV.7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic TX-42AS6008. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, HDR 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4 Pro, laptop, w przyszłości może Blu-Ray UHD11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 612. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętne13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? -14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Pół na pół.17. Preferencje co do wielkości? 55-58 (większy niestety nie wejdzie)18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? -19. Preferencje co do marki ? -20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może, nie musi21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 10k 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak Mam jakieś tam swoje typy na podstawie testów, ale zobaczymy co Wy polecicie Edytowane 13 Listopada 2016 przez Turin_DPSG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 14 Listopada 2016 Witam, Polecam LG OLED 55B6J. Kupiłem go w MM niespełna dwa tygodnie temu za 10199PLN . Byłem bardzo mile zaskoczony, że pracownik sklepu odpalił przy mnie Ceneo i zaproponował taką samą cenę jak w necie. Nie była to cena najniższa ale i tak sporo niższa niż pierwotnie oferowana. Szczerze mówiąc nie wiedziałem , że MM praktykuje takie "rabaty" . Po kilku dniach testowania jestem przekonany , że był to dobry wybór. Najbardziej w oczy rzuca się wspaniała czerń, super kąty oglądania, piękne kolory i HDR . Właśnie, piszesz , że grasz więc mam dobre wieści- HDR wygląda rewelacyjnie i to nawet na zwykłym PS4. Pobrałem ostatnio aktualizację do The Last Of Us, wprowadza ona obsługę HDR. Nie wiem czy to telewizor, gra czy też "samonakrecanie" nowym zakupem się ale ta gra wygląda tak oblednie w HDR , że chyba zrobiła na mnie większe wrażenie niż UNCHARTED 4 bez HDR . Oświetlenie, czerń, detale , kontrast . Bajka ! A i skoro jesteś graczem to przy zakupie tego modelu dostaniesz X Box One S gratis więc będziesz miał dodatkowo odtwarzacz UHD. Ja niestety kupiłem TV 2go listopada a promocja weszła od 3go :(. Co do użytkowania z kompem to faktycznie zdarzają się powidoki ale szybko mijają i raczej nie jest to zbyt uciążliwe. Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 14 Listopada 2016 Witam, Polecam LG OLED 55B6J. Kupiłem go w MM niespełna dwa tygodnie temu za 10199PLN . Byłem bardzo mile zaskoczony, że pracownik sklepu odpalił przy mnie Ceneo i zaproponował taką samą cenę jak w necie. Nie była to cena najniższa ale i tak sporo niższa niż pierwotnie oferowana. Szczerze mówiąc nie wiedziałem , że MM praktykuje takie "rabaty" . Po kilku dniach testowania jestem przekonany , że był to dobry wybór. Najbardziej w oczy rzuca się wspaniała czerń, super kąty oglądania, piękne kolory i HDR . Właśnie, piszesz , że grasz więc mam dobre wieści- HDR wygląda rewelacyjnie i to nawet na zwykłym PS4. Pobrałem ostatnio aktualizację do The Last Of Us, wprowadza ona obsługę HDR. Nie wiem czy to telewizor, gra czy też "samonakrecanie" nowym zakupem się ale ta gra wygląda tak oblednie w HDR , że chyba zrobiła na mnie większe wrażenie niż UNCHARTED 4 bez HDR . Oświetlenie, czerń, detale , kontrast . Bajka ! A i skoro jesteś graczem to przy zakupie tego modelu dostaniesz X Box One S gratis więc będziesz miał dodatkowo odtwarzacz UHD. Ja niestety kupiłem TV 2go listopada a promocja weszła od 3go :(. Co do użytkowania z kompem to faktycznie zdarzają się powidoki ale szybko mijają i raczej nie jest to zbyt uciążliwe. Edit : czytałem przed momentem, że są problemy z podłączeniem tegorocznych OLED od LG z PS 4 PRO i do tego Input lag korzystając z HDR jest bardzo wysoki, może w takim razie nie będzie to najlepszy wybór pod PRO http://www.forbes.com/sites/johnarcher/2016/11/11/angry-gamers-start-petition-against-lg-oled-tvs/#4f8228b5ff9a http://www.forbes.com/sites/johnarcher/2016/11/13/ps4-pro-suffering-widespread-tv-connection-failures-and-everyone-is-blaming-everybody-else/#37d919713662 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aeeroO 2 Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Jak ważne są gry? Wiem, że temat mówi "telewizor pod PS4 Pro", ale jeżeli jesteś niedzielnym graczem to pewnie na tym(moim zdaniem też) strasznym input lagu będzie dało się grać, a czerń będzie po prostu obłędna. Dobrą alternatywą byłby Panasonic 58DX900, niestety kosztuje 10,8 tyś według allegro(i według tego co dzwoniłem to Ci goście co go za tyle wystawiają to też mają problem ze sprowadzeniem go, dzwoniłem do każdego, jednak pytałem wtedy o większy model, ale mówili, że z 58 też jest problem, także koniecznie się upewnij i zadzwoń przed zamówieniem koleżeńsko ostrzegam haha ) Może jak poczekasz/uhandlujesz na 10 tyś? Moim zdaniem to aktualnie najlepszy telewizor do wszystkiego: Matryca FALD, 512 stref wygaszania, bardzo dobra czerń przez dobre wygaszanie i dużo stref, bardzo dobry input lag(około 38 ms,w HDR bez, z game modem, bez, wszędzie 37-39 ms), dodatkowe 3 cale(to wcale nie tak mało), bardzo równomierne podświetlenie, HDR który ma dużą szansę się utrzymać długo na ekranie co moim zdaniem jest jeszcze ważniejsze niż w filmach gdzie sceny są bardzo dynamiczne i czasem wystarczy podświetlić kilka małych miejsc, a w grach ten HDR może być moim zdaniem "bardziej wymagający" ze względu na to, że załóżmy że gramy w RPG, poruszamy się wzdłuż tego samego błyszczącego HDRem jeziora ze słońcem które zajmują 70-80% ekranu, jasność ta spadnie do 500 nitów, przez zastosowanie tańszych matryc Edge-Led, w DX900 utrzyma się znacznie dłużej. Moim zdaniem jest to ważny temat, którego chyba jeszcze nikt tutaj na forum nie poruszał, bo większość opisów jest względem filmów HDR. Jest to oczywiście tylko moja subiektywna i opinia i spekulacje, ale nie widzę powodu, żebym miał się mylić, skoro w filmach w rozświetlonych scenach niektóre telewizory Edge Led mają problem z utrzymaniem jasności to w grach tym bardziej będą miały. Sonego nie polecę ze względu także na wysoki input lag(60ms) oraz Samsunga ze względu na micro-stutter i rozklejające się panele, nie jest więc to post sponsorowany przez Panasonica, tylko po prostu inni producenci popełnili tak rażące błędy względem graczy/ludzi w tym roku. Poleciłbym także Phillipsa 65PUS7601, ale jest tylko w wersji 65, która według tego postu opada. Ewentualnie można wziąć też 58DX750, ale jest znacząco poniżej budżetu, ma matrycę Edge-Led, która według recenzji z tego forum ma strasznie nierównomierne podświetlanie i słaby HDR jak za te pieniądze, bo 500 nitów. Edytowane 15 Listopada 2016 przez aeeroO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Turin_DPSG 0 Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Niedzielnym graczem bym siebie nie nazwał. Fakt multi raczej odpuszczam (okazjonalnie coś pyknę), ale w singlu ogrywam praktycznie każdą grę, która wychodzi. Więc IL raczej nie jest głównym wyznacznikiem (nie musi to być poziom Samsungów). Nie ukrywam, że najbardziej napaliłem się na HDR. Zdecydowanie najlepszą opcją wydaje się właśnie DX900, tylko z drugiej strony zastanawiam się, czy przerzucając się z mojego aktualnego wyświetlacza roboty nie zrobiłby Soniak XD9305. Edytowane 15 Listopada 2016 przez Turin_DPSG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach