Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładaj temat w pokojach kinowych http://hdtvpolska.com/forum/97-domowe-pokoje-kinowe/ i opisuj projekt :DDDD brzmi ciekawie : )

Gmeru, no i namówiłeś ;)

Witam wszystkich.

Zamierzam przearanżować część poddasza (strychu) na salkę kinową. Poddasze jest 2-poziomowe, wykorzystać chcę 1/3 szerokości dolnego poziomu. Wymiary w cm Dł/Szer/Wys to: 470(950)/460/225. 470 to długość pomieszczenia bez skosów dachowych i z każdej strony po 240 cm części skośnych od 225 wysokości na początku do zera na końcu. Oczywiście z tych skosów zamierzam wykorzystać tylko po ok. 70 cm (na jakąś szafkę TV od czoła i częściowo wsunąć sofę po stronie przeciwnej, co pozwoli siedzieć ok. 5 metrów od ekranu. Martwi mnie wysokość, bo po podwieszeniu sufitu może się zrobić około 210 cm, co może być kłopotliwe przy moim założeniu 140 calowego ekranu (ok. 310:175 cm), jak też nieco problematyczne dla audio, choć pewnie wyolbrzymiam. Ta wysokość jest zdeterminowana konstrukcją, gdyż są to drewniane belki nośne.

Konieczne będzie zerwanie podłogi (deski), a jako wypełnienie stropu kolejno: styropian, lekka wylewka, wełna mineralna, jako podłoga płyty OSB, a finalnie gruba wykładzina. Trzy ściany zewnętrzne z płyty OSB (czwarta jest gotowa z cegły), Wszystkie ściany wewnętrzne (4) z płyt GK, w środek wypełnienie z wełny mineralnej.

Sprzęt o jakim myślałem, to testowany tutaj Benq W3000, choć coraz bardziej się skłaniam w stronę używanego JVC lub Sony. Projektor będzie podwieszony, w minimalnej możliwej odległości od ekranu (dla W3000 to ok. 3,6m).

Projektor w głównej mierze katowany będzie przez filmy, koncerty, NBA i F1, czasem pogram na konsoli (input lag nie ma istotnego znaczenia, bo w FPS-y nie gram).

Co do ekranu, to mam coś na myśli, ale wpierw wolę poczytać, co byście polecali (z pewnością będzie to ekran stały, ramowy). Szczególnie chodzi mi o info jaki Gain, oraz czy szary, czy biały. Dodam, że pomieszczenie będzie całkiem zaciemnione, zero okien, sufit czarny mat na całej długości, tak samo ściana za ekranem.

Audio docelowe będzie na Klipsch Reference R-26F przód, sub R-112SW (może 2 szt.), na centralkę RP-450C, lub 440C, na tył cztery małe R-15M i jakieś 4 Magnaty lub Heco w sufit do Atmosa. Zasilę to jakimś ampli Yamahy lub Marantza (posłucham i zdecyduję).

Jak ktoś ma jakieś ciekawe pomysły, to bardzo proszę.

Wymiary: https://www.dropbox.com/s/1q3nieucbs4szui/Wymiary.jpg?dl=0

Edytowane przez Dochtór Solfernus
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jestem właśnie w trakcie wykańczania salonu z funkcją kina domowego, mogę podzielić się swoim doświadczeniem:

1) zastanów się czy zamiast styropianu pod wylewką nie dać specjalnej wełny (są takie pod wylewkę), która lepiej wytłumi dźwięki przedostające się na dół - styropian ma małą gęstość - ale za to jest dużo tańszy;

2) w ciemnym zaadaptowanym pomieszczeniu kinowym - wybór ekranów masz bardzo duży - poczytaj inne wątki - mądrzejsi ode mnie wiele o tym pisali.

3) przy tak dużej przekątnej ekranu i odległości widza szukałbym lepszego projektora (np. wspomniane JVC lub Sony w zal. od budżetu i okazji cenowej) - polecam firmę HCX z W-wy; Szukaj cichego projektora - z twojego opisu wynika że będziesz miał go nad głową lub przed głową - ja mam SOny HW40 (jeden z cichszych proj. na rynku bo bez dynamicznej przesłony) mam go w odległości ok 1 m od głowy i w ciszy go słyszę, jeżeli z głośników płynie jakikolwiek dźwięk - już nie. Przy doborze projektora warto wykorzystać: http://www.projectorcentral.com.

4) co do audio, nie jestem pewien czy przy 210 cm stropie warto montować głośniki do Atmosa, ale skonsultuj to z kimś kto ma pod tym względem doświadczenie. Pomyśl o ampli z dobrym układem korekcji akustyki pomieszczenia, w ogóle poczytaj o akustyce - robisz w końcu dedykowana salę kinową, może wyłożyć ściany i sufit w przedniej części materiałem tłumiącym (z tyłu nie dla zwiększenia efektu surround).

5) jeśli jesteś przed pracami budowlanymi, przemyśl wszystko, zaplanuje, wybierz sprzęt (wirtualnie) nawet kanapę i fotele ;) , zrób rysunki w skali, kub kable instalacyjne i ukryj w ścianach/podłodze, chyba że nie chcesz.

To tyle na szybko, w razie potrzeby pytaj śmiało - powodzenia. Fajna zabawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam projekt techniczny, ale nie chciałem zanudzać nikogo szczegółami. Co do okablowania, to jestem elektronikiem i tutaj czuję się wyśmienicie :) , natomiast akustyka, to całkiem inna bajka. O wysokość w odniesieniu do Atmosa, to się nie obawiam, w "kinie" też audio powinno się rozwinąć, bardziej niepokoi mnie stereo, choć widziałem niskie sale odsłuchowe, tak więc jestem dobrej myśli. Bardziej zajmuje mnie dobór projektora, bo środki jakie będę musiał, takie przeznaczę, ale muszę mieć wewnętrzne przekonanie, że warto dopłacić. Nigdy nie miałem własnego projektora, oceniam je przez pryzmat wizyt u znajomych, opinii i testów z tego forum i ogólnie czerpię info z netu. Co do ekranu, to tutaj raczej DIY, bo nie wyobrażam sobie, że za ekran dobrej jakości zapłacę niewiele mniej niż za projektor, którego proces projektowania i produkcji jest nieporównanie bardziej skomplikowany. Myślę o ściągnięciu, tak jak jeden z kolegów z forum, tkaniny ze Stanów, lub pomalować dedykowaną farbą płytę spienioną. Bardziej zajmujący jest dobór współczynnika i koloru, bo opinie podzielone. Skłaniam się w stronę Gain 1.2 białego, bo nie będzie dostępu światła, więc czernie powinny być dobrze odwzorowane i nie stracę na jasności, co przy trybie eco może mieć znaczenie. Jeżeli gdzieś plotę androny, to proszę o uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróć uwagę może na Optoma GT 5000 , 5500 .Krótko ogniskowy . Łatwa instalacja i ewentualny hałas nie będzie drażnić.

Sam lubię JVC , ale może w tej chwili lepiej nie płacić krocie za projektor , a kupić coś na przeczekanie skoro wchodzi 4K .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tofikmax

Też o tym myślałem, choć Optoma GT 5000/5500 na „przeczekanie” za 5,5/6 kPLN ;)? Jeżeli miałbym iść w stronę „przeczekania”, to wziąłbym chyba BenQ W1070 za ½ ceny Optomy. Pytanie brzmi, kiedy pojawi się sprzęt z natywnym 4K w rozsądnych cenach?, bo teraz JVC RS 400/500 to odpowiednio 20/30 kPLN, a one tylko skalują obraz do 4K, choć oferują coś IMO ważniejszego - wsparcie dla szerokiej palety barw i HDR. Na logikę biorąc HDR przy projekcji powinno być mało zauważalne (bo jak niby z projektora bardziej kontrastowo wyświetlić tylko te obiekty, które trzeba), jednak w testach tych projektorów Maciej pisze, że różnica jest znacząca, a to mi się podoba, więc może rzeczywiście poczekać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym czekaniem na tańsze natywne projektory 4k to trochę można się zawieść. Ja swojego kupowałem ponad 2 lata temu i się też zastanawiałem czy się chwilę nie wstrzymać i poczekać na 4k bo najtańszy sony 4k to ponad 40tyś. I co dzisiaj mamy 2016 a koszt projektora 4k nadal ma cenę kosmiczną. Podejrzewam, że jeszcze kilka lat mienie za czym pierwszy projektor z 4k będzie w obrębie 15-20tyś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co Ci z tego wyjdzie ale i tak Ci tego poddasza zazdroszcze . Jest to jedyna i wyłącznie jedyna przyczyna dla której mógłbym mieszkac w domu.....reszta włącznie z ogrodem jest dla mnie zbyteczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś w tym jest. Na chwilę obecną jestem dzięki pomocy kolegi @ochodzki sfokusowany na Sony HW55.

Jak myślisz o Sony to pomyśl też o JVC, np. DLA X500. Przede wszystkim JVC ma większy natywny kontrast plus pełne elektryczne sterowanie obiektywem a nie manualne jak w Sony. Obie marki tak czy siak mają obecnie najlepsze projektory na rynku w technologii LCOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.projection-homecinema.fr/2014/03/02/test-comparatif-jvc-dla-x500-vs-sony-vpl-hw55es-vs-epson-eh-tw7200/

Kolega z forum kupil uzywane JVC-Pewnie znasz sprawe.Obraz byl nic nie warty nawet po wymianie lampy.Oddac rowniez nie mogl.Wyszedl na JVC jak "Zablocki na mydle"

Kupil HW65 i jest EXTRA.Podobnie jak moj HW55.JVC nawet teraz ma idiotyczna cene, i oczywiscie na dzien dobry kalibracja za pare ladnych plnow.A Sony HW55 mozna obecnie zakupic nowe w super cenach, i nie ma potrzeby kalibracji.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co Ci z tego wyjdzie ale i tak Ci tego poddasza zazdroszcze . Jest to jedyna i wyłącznie jedyna przyczyna dla której mógłbym mieszkac w domu.....reszta włącznie z ogrodem jest dla mnie zbyteczna

Sądzę, że „coś” wyjdzie. A co do argumentów za domkiem, to jakbyś trochę pomieszkał, to pewnie znalazłbyś sobie też i inne równie zajmujące ;)

Jak myślisz o Sony to pomyśl też o JVC, np. DLA X500. Przede wszystkim JVC ma większy natywny kontrast plus pełne elektryczne sterowanie obiektywem a nie manualne jak w Sony. Obie marki tak czy siak mają obecnie najlepsze projektory na rynku w technologii LCOS.

Brałem też używki JVC pod uwagę i widziałem jakie zacne sprzęty na przestrzeni ostatnich lat u Ciebie gościły, niemniej jednak na chwilę obecną argumenty Ochódzkiego do mnie trafiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎2016‎-‎08‎-‎18 o 19:20, Dochtór Solfernus napisał:

Mam projekt techniczny, ale nie chciałem zanudzać nikogo szczegółami. Co do okablowania, to jestem elektronikiem i tutaj czuję się wyśmienicie :) , natomiast akustyka, to całkiem inna bajka. O wysokość w odniesieniu do Atmosa, to się nie obawiam, w "kinie" też audio powinno się rozwinąć, bardziej niepokoi mnie stereo, choć widziałem niskie sale odsłuchowe, tak więc jestem dobrej myśli. Bardziej zajmuje mnie dobór projektora, bo środki jakie będę musiał, takie przeznaczę, ale muszę mieć wewnętrzne przekonanie, że warto dopłacić. Nigdy nie miałem własnego projektora, oceniam je przez pryzmat wizyt u znajomych, opinii i testów z tego forum i ogólnie czerpię info z netu. Co do ekranu, to tutaj raczej DIY, bo nie wyobrażam sobie, że za ekran dobrej jakości zapłacę niewiele mniej niż za projektor, którego proces projektowania i produkcji jest nieporównanie bardziej skomplikowany. Myślę o ściągnięciu, tak jak jeden z kolegów z forum, tkaniny ze Stanów, lub pomalować dedykowaną farbą płytę spienioną. Bardziej zajmujący jest dobór współczynnika i koloru, bo opinie podzielone. Skłaniam się w stronę Gain 1.2 białego, bo nie będzie dostępu światła, więc czernie powinny być dobrze odwzorowane i nie stracę na jasności, co przy trybie eco może mieć znaczenie. Jeżeli gdzieś plotę androny, to proszę o uwagi.

nie wiem czy temat jest aktualnu - bo ja tak z doskoku, odkąd skompletowałem mój salon to tam siędzę w kazdej wolnej chwili:). Wszystko co piszesz ma sens, natomiast radzę nie lekceważyć akustyki. Niedawno wymieniłem amplituner na Anthem z profesojonalnym systemem kalibracji - to co on robi z dzwiękiem kiedy nap przestawię duże meble w salonie to szok. Oczywiście Ty masz okazję naturalnie (nie procesorem) osiągnąć odpowiednia akustykę urządzając swój pokój,, np. dopasowując wymiary pomieszczenia czy stosując odpowiednie ustroje akustyczne. Jeżeli chodzi o wybór projektora to podobnei jak w stereo trzeba posłuchać kilku urządzeń, a w ty przypadku zaobaczyć. Oczywiście dobrac podobne warunki do docelowych. Niektóre firmy oferują prezentację projektorów w domu klienta, wtedy wszystko bedzie jasne. Tylko lepiej określić im zakres budżetu. Ja z 3 prezentowanych wybrałem najdroższy, chociaz jeden z tańszych też nie był zły ale lepsze jest wrogiem dobrego. Napisz co ci w koncu wyszło, szczególnie jestem ciekaw ekranu DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi