Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung KS9500/KS9800 (UE65KS9500) Test - Flagowy Direct LED, SUHD, Ultra HD Premium

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. Już wstawiam. Niech cię nie zmyli wielkość tv. W rzeczywistości jest duży. Na zdjęciach wygląda jak 40 cali. d55eabb0c9cf51a73d7564e3a8f646d9.jpg&key=6fca9b0f168fb5805bd194e443067547406ab69a0662439076d6ca8506689e587e4028a0276643431234535f57637b76.jpg&key=5358c93fe77151a5ff796992ed2fe6078ba63b015c801c12332f769c0b6ebc8a6c9f936012bbb9ca6c4080bce10f0930.jpg&key=cd30842587eba908b662af3d944ddbb6ee52d249a0cb0c684ad7b9cc06d1d7c504fb56ae56e307ab39a764c81b7e8d4b.jpg&key=88c5d08c0914ac8a0f14b7bc3be54c31a57dc03e738825e158f71ecafe26364577299763594cd6e617dfa14c13f582b8.jpg&key=46127761184aa3a9754a10a8f7a5f507387c072d5227e398d2f1f55276607324e93d7ed8400fc10d67aea2ed8164f299.jpg&key=db41e5bb45ffeb879190f8b10c2af4840281f9d76acdb93344200c8fe71f72e6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za fotki. Mój już zawisł na ścianie wczoraj wieczorem :) jest ogromny i pierwsza rzecz jaka pomyślałem jak został powieszony: jak dobrze ze wybrałem tv w takim rozmiarze :) jest idealny i na tyle duży ze robi efekt wow i czuje ze nieprędko stwierdzę ze mogl być większy :)

Teraz co do jakości obrazu to nie wiem czy będę dobrym testerem bo jak dla mnie to już kablówka w hd wyglada super :) a co dopiero materiał w 4k którego jeszcze nie oglądałem w domu na tym tv. Zatem tutaj się nie obawiam ze będę rozczarowany bo napewno obraz będzie dla mnie kosmiczny. 

Co do zakrzywienia to dodaje to smaczku temu telewizorowi. Jest dzięki temu inny niż większość tv i nie żałuje ze nie jest płaski. 

Smart tv i multimedialność według mnie na wysokim poziomie. Wszystko działa jak trzeba. Jak jest funkcja połączenia telefonu z tv to ona po prostu działa. Trochę mi to przypomina sprzęt Apple oby jak najdłużej :)

Generalnie jestem bardzo zadowolony i teraz to już wiadomo ze zacznie się odkładanie kasy na konsole i jakieś fajne nagłośnienie chociaż tv gra całkiem niezle jak na tv. Jako tymczasowe rozwiązanie głośniki dają radę. 

Polecam tv każdemu chociaż trudno chyba go już dostać bo w sklepie powiedzieli mi ze zostało ostatnie 30 nowych sztuk na cała Polskę :)

aha w sklepie dokładnie sprawdziłem matryce jak się tylko dało i nie znalazłem żadnego wypalonego piksela ani innych niepokojących usterek. W domu sprawdziłem jeszcze raz i jak narazie wciąż wszystko jest Ok. Jedynie jak odpaliłem biała plansze to tak jakby wzdłuż każdej krawędzi była mniej podświetlona matryca ale szczerze jak oglądam cokolwiek innego nic nie widać wiec chyba się tym nie będę przejmował. 

Jeszcze co do Twoich zdjęć u mnie wyglada to podobnie i tez tv jest niemal przyklejony do ściany wiec wyszło to bardzo ok a boki telewizora nie odstają za bardzo od ściany wiec jak najbardziej podoba mi się to. Jedynie ja swój powiesiłem troszeczkę wyżej niż Ty ale nie czuje żebym patrzył w górę wiec nawet kata pochylenia nie regulowałem :)

dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój uchwyt ma 19mm głębokości i nie mam regulacji. Ty masz regulację np. pochylenia?
Powiesiłem niżej, ponieważ poprzedni był wyżej i cały czas coś mi nie pasowało. Wiem, chodzi ci że nie można nic tam postawić bo zasłoni ekran? I o to mi chodziło. Żonka by zaraz flakonów nastawiała, a tak mam spokój. Amplituner mam w szafce pod spodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ja mam regulacje pochylenia w dół do chyba 14-15 stopni. Te ramiona uchwytu które są przykręcone do tv są jakby złamane w połowie i tam są śrubki które jak poluzujesz to możesz te ramiona troszkę złożyć i telewizor się troszkę przechyla. Ja z tego nie skorzystałem ale w sumie dobrze ze jest taka opcja. 

Co do samego tv jeszcze wczoraj znalazłem dwa piksele na jasnym tle (a napewno ich nie było jak kupowałem) są ciemne czyli tak jakby się nie zapalają. Ale chyba tym się nie przejmuje bo po pierwsze w ekranach LCD nie wyobrażam sobie sytuacji ze się jakiś nie wypali. Ba czasem się zdarzało ze się wypalił a po jakimś czasie zaczynał normalnie świecić wiec nie spinam się z tym. Po drugie z odległości z jakiej oglądam absolutnie jest to nie do wychwycenia tymbardziej ze są w górnej części gdzie często jest czarny pasek :) 

natomiast gorszy problem z matryca jaki zauważyłem wczoraj wieczorem to tak jakby była ona troszkę nierówno podświetlona ale nie na rogach tylko tak w ogóle. Tak jakby była delikatnie zabrudzona i czasem jak jest np jednolite jasne tło w filmie i się kamera przesuwa to wtedy widać ta nierówność na ekranie. Z tym ze widać to bardziej jak stoję z boku a mniej na wprost. I widać bardziej na jaśniejszych tłach niż na ciemniejszych. Na czarnym jest idealnie czarno i to jest trochę mylące (podświetlenie na 7, diody smart led na niskie).  Coś jakby ekran był brudny. I teraz pytanie czy to może być przez defekty obrazu puszczonego w telewizji bo jak narazie tylko kablówkę oglądałem czy faktycznie to defekt matrycy. Jeśli coś nie tak z matryca to kolejne pytanie czy wszystkie LCD tak maja ze nigdy nie będzie idealnie, czy można to jakoś zminimalizować ustawieniami obrazu. Szczerze ciężko mi to ocenić bo miałem wcześniej mały tv na którym nie sposób było dostrzec nierówności podświetlenia a pewnie im większy tym większe ryzyko ze coś będzie widoczne. Nie wiem czy jest sens bawić się w jakieś zwroty bo może dostanę matryce jeszcze gorsza. 

Czy u Ciebie tez jest coś takiego ? Jak uda mi się zrobić tego zdjęcie to wrzucę tutaj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takiego efektu nie mam. Wszystkie piksele mi świecą. Zwracaj tv do sklepu, nie ma się co pitolić. Dzwoń od razu i żądaj wymiany.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie przez powyższe wady wymieniłem swój ekran kilkakrotnie. Zobacz jakiś mecz. Tu na tle trawy dopiero widać DSE i przy okazji dojdzie mniejszy lub większy banding. Wszystkie następne ekrany będziesz miał z zabrudzeniami lub uszkodzonymi, zawieszonymi pikselami...

Edytowane przez hymmen
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się zrobić zdjęcia na których widać to o czym napisałem. Czy według Ciebie i innych to wada matrycy i nadaje się do wymiany/zwrotu?

49CB23E9-074B-4DE6-954C-3B0F2A0A82D2.jpeg

6DF84FB8-0F41-4D05-9387-A896DF4A91E3.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Udało mi się zrobić zdjęcia na których widać to o czym napisałem. Czy według Ciebie i innych to wada matrycy i nadaje się do wymiany/zwrotu?

49CB23E9-074B-4DE6-954C-3B0F2A0A82D2.thumb.jpeg.056b145ad890f46fa8f4afd442fc1533.jpeg
6DF84FB8-0F41-4D05-9387-A896DF4A91E3.thumb.jpeg.0ece9aaa5abfd40d787d04fcef672360.jpeg
Ja nie podejmuje się jednoznacznej oceny, zobaczę u siebie na podobnym filmie i dam ci znać. Jednak wydaje mi się że nie powinno tak być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę wdzięczny. Link do tego filmu z YT:

ok 1:50 są te żyrafy ale widać to nierówne podświetlenie dość wyraźnie na meczach piłki nożnej na murawie. Przyznam ze jest to trochę irytujące. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Będę wdzięczny. Link do tego filmu z YT:
ok 1:50 są te żyrafy ale widać to nierówne podświetlenie dość wyraźnie na meczach piłki nożnej na murawie. Przyznam ze jest to trochę irytujące. 
U mnie ten objaw nie występuje pozdr

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie nie powinno tak być. Zobacz: https://www.fotosik.pl/zdjecie/f8899e4a7b3e12f1

Dla mnie sam narożnik był nie do zaakceptowania i lekkie pasy ukośne idące przez środek. Ty masz te linie na środku i będą ci bardzo przeszkadzać, szczególnie przy zejściu w bok. To jest wada podświetlenia. Wymieniaj. Tylko sklep nie serwis...

A swoją drogą to dostanie egzemplarza bez wad w tej chwili graniczy z cudem. 

Edytowane przez hymmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vandel1, hymmen dzięki za odp. Dla mnie też coś tu jest nie tak. Zastanawiam się czy wymieniać czy zrobić zwrot i szukać czegoś innego. W jednym temacie przed chwilą ktoś napisał, że dostał nowy z Matrix Media zafoliowany i wygląda dobrze. Poprosiłem go również o sprawdzenie matrycy zobaczymy co odpisze. Ja przez pierwsze dwa dni nie zauważyłem tego. Chyba za bardzo byłem zafascynowany. A na spokojnie wczoraj i dzisiaj zaczęły te wady do mnie docierać.

Edytowane przez jimmy2212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem cię. Też to przerabiałem. Możesz wymieniać do skutku. Mnie kosztowało to sporo nerwów,  dodatkowa batalia z serwisami itd... Ten samsung to gigant w dziedzinie tv. Niestety niedopracowany jak cała seria KS. Sporo ludzi zwróciło ten tv i ciężko będzie trafić na nówkę i to jeszcze bez wad. Ja po zwrocie kasy zmieniłem na inny. 

Kupiłem samsunga właśnie w Matrix Media i same problemy z nim były.

U ciebie widać po prostu banding, serwis napisałby, że to cecha LCD :)

Edytowane przez hymmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co ostatecznie kupiłeś? 

Szczerze to ten rozmiar i zakrzywienie ekranu zrobiło na mnie duże pozytywne wrażenie i zastanawiam się czy jak będę zmieniał to nie wybrać samsunga mu9002. Nie zrażam się do marki bo u każdego się to może zdarzyć. Sony nowe też widziałem z plamami na ciemnych tłach więc nie ma reguły dla mnie. A zakrzywiony ekran i Tizen to dla mnie duże auty samsunga.

Mu9002 będzie być może miał gorsze kolory bo nie ma quantum dot i będzie krawędziowy ale to model z tego roku i może większa szansa na dostanie dobrej sztuki.

Qled jednak chyba trochę za drogi i nie chcę już dopłacać w stosunku do ks9500.

Edytowane przez jimmy2212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gret2013 przyznam, że był to jeden z moich typów po ks9500 zaraz obok sony xe90/93 (jak większości ludzi z tego co widzę) więc napewno to przemyślę. A jak się ma ten philips do samsunga mu9000? dużo gorsze będzie edge led od direct w tym przypadku? Bo czytałem, że w philipsie detale w czerniach słabo wypadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie z tymi phipsami. Ja mam ks9500 już 4 miesiące i jest super. Więc nie ma reguły. Wiadomo że na forum pojawi się więcej ludzi jak im się przytrafi feler. Ci zadowoleni prawie nie piszą. Wiecie ile Samsung sprzedał sztuk tych tv w Polsce? Jak kolega powyżej pisze o 30 ostatnich sztukach.

Myślisz że Sony taki super jest i nie ma problemów? To sobie poszukaj. Może kolegę w sklepie wyrolowali i znowu sprzedali wcale nie nowy tv. Tak robią, odnawiają i cena w dół. Jak sprawdzić ilość godzin pracy bez utraty gwarancji, może ktoś wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Andy_LIs napisał:

Spokojnie z tymi phipsami. Ja mam ks9500 już 4 miesiące i jest super. Więc nie ma reguły. Wiadomo że na forum pojawi się więcej ludzi jak im się przytrafi feler. Ci zadowoleni prawie nie piszą. Wiecie ile Samsung sprzedał sztuk tych tv w Polsce? Jak kolega powyżej pisze o 30 ostatnich sztukach.

Myślisz że Sony taki super jest i nie ma problemów? To sobie poszukaj. Może kolegę w sklepie wyrolowali i znowu sprzedali wcale nie nowy tv. Tak robią, odnawiają i cena w dół. Jak sprawdzić ilość godzin pracy bez utraty gwarancji, może ktoś wie?

Też bym chętnie to sprawdził. Czy mnie wyrolowali czy nie to będzie chyba ciężko sprawdzić. Jeśli tak to kłamali w żywe oczy :) A powiedzcie jak będę chciał zrobić zwrot to oni kogoś przysyłają po telewizor i transport jest na koszt sklepu? Mam pudło i wszystkie styropiany jakby co. Folijki z ramki też nie zdjąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może lepiej nie wiedzieć. Tryb serwisowy: INFO , MENU , MUTE i czerwony POWER. Trzeba mieć pilot BN59-01247A lub zamiennik. Na własne ryzyko, można stracić gwarancję!

Edytowane przez hymmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A może lepiej nie wiedzieć. Tryb serwisowy: INFO , MENU , MUTE i czerwony POWER. Trzeba mieć pilot BN59-01247A lub zamiennik. Na własne ryzyko, można stracić gwarancję!

Tak tylko że tym sposobem tracisz gwarancję. Może ci co kalibrują tv mają jakiś dostęp bez utraty gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko że tym sposobem tracisz gwarancję. Może ci co kalibrują tv mają jakiś dostęp bez utraty gwarancji.

Jak byś wzywał serwis to poproś żeby ci sprawdzili ilość godzin pracy matrycy.

Napewno cię oszukali. U mnie jest idealnie. Patrz. Troszkę rozdziale rozmazuje bo mi net szwankuje. Ale niebo nad żyrafami idealne niebieskie. 9d95e47bfb02ff8c3d4c88eee6c8f392.jpg3cc1aba4a7ebf966fd02f1daf4f28472.jpg

Nie możliwe, żeby za 2 dni coś takiego wyszło. Szok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale niebo u ciebie z widocznym DSE efektem brudnego ekranu. To jakby takie strugi deszczu, mgła, brudne pasma, plamy:) Ten występuje w mniejszym lub większym stopniu w każdym LCD. Niestety w samungu jest bardzo widoczny. Sony odrobiło lekcje i tu np. 65xe9005 z mniejszą ilością stref ma naprawdę czysty ekran. Ale coś za coś...

Edytowane przez hymmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ja na tych zdjęciach tez widzę ze jednak nie jest idealnie. Tez widzę takie jakby zabrudzenia na tym niebie. U mnie jest gorzej wiec chyba będę się domagał akcji ze strony samsunga. 

Okazuje się ze tak po prostu nie mogę telewizora zwrócić. Mogę jednak z tytułu rekojmi zgłosić chec odstąpienia od umowy i pod warunkiem ze naprawa przewyższy koszt telewizora wtedy dostanę zwrot pieniędzy. Jeśli nie wówczas będzie naprawa matrycy. 

Takze ja chyba z prawa rekojmi skorzystam ale szczerze to chciałbym żeby wymienili matryce na wolna od wad bo ten tv tak poza ta wada bardzo mi się podoba. Jedynie żona się denerwuje ze nowy tv a już będzie naprawiany. Ale co zrobić. W sklepie był idealny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może soczewka w aparacie troszkę jest zabrudzona. Zapewniam że na żywo wygląda idealnie. Nie ma porównania z twoimi smugami.

Przypilnuj, jak będą wymieniali ci matryce, bo napewno będą, żeby matryca była nowa i niech podadzą ci czas pracy twojej. I luz nie ma się co denerwować. Zdarza się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi