Skocz do zawartości
radzioszok

TV 55" lub większy do 3000zł, dobry obraz, konsola

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 50m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 5m przy oglądaniu TV, podczas gry może być bliżej
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? nie ma znaczenia
6. Jak słońce świeci w pokoju ? okna ze wszystkich stron, południe z lewej, mam rolety zewnętrzne
7. Jaki masz obecnie telewizor ? SONY KDL-32V5500
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobre kolory, dobrą płynność, brak smużenia
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Full HD, ewentualnie 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? TV naziemna, Xbox One, Xbox 360, Raspberry Pi, w przyszłości może dedykowany odtwarzacz Blu-Ray
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa, ale ze względu na rolety nie ma to większego znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? film
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? opcjonalnie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 2 godziny
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55" lub więcej
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? przesycone kolory, zółty lub czerwony kolor skóry, słabe skalowanie SD, brak dostępności Plazm
19. Preferencje co do marki ? Sony, Panasonic, LG, Samsung, może TCL?
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie ma znaczenia
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000-3000zł, w razie potrzeby mogę rozważyć 3500zł, jeżeli ktoś mnie przekona to nawet 4000zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? posiadam kolorymetr, będę próbował zrobić to sam

Preferuję lepszy obraz w FullHD niż słabe 4K.

Nie chciałbym aby input lag był większy niż w moim Sony. Chociaż i tak w moim wieku nie wiele to zmienia.

Smart TV nie ma zbyt dużego znaczenia. I tak w niedługim czasie te funkcje staną się bezużyteczne z powodu braku aktualizacji. Mam Xbox One i w najbliższym czasie powinna się pojawić aktualizacja (universal apps) dzięki, której powinien on zastąpić HTPC. W przeciwnym wypadku zastosuję RaspberryPi lub inne dedykowane urządzenie.

Do dzisiaj jestem pod wrażeniem przetwarzania obrazu w moim Sony (upscaling, wyostrzanie). Wiele nowszych Samsungów wydawało mi się bardzo rozmazanych. Nieźle robiła to również Plazma 50" Panasonica ale ten TV ciężko mi porównywać bo to wyższa liga pod każdym względem. Nie wiem czy długo to będzie miało to jeszcze znaczenie w czasach gdy większość materiałów jest w FullHD.

Dopuszczam możliwość ograniczenia się do 50" ale na pewno z wielkim bólem. Musi być na prawdę warto.

Wiem jaka jest różnica między VA, a IPS. Do pracy używam tylko monitorów IPS. Widzę również różnicę w czerni pomiędzy tymi matrycami w TV. Mam jednak wątpliwości czy powinienem koniecznie decydować się na VA (lepsza czerń wieczorem). Chyba dużo bardziej irytuje mnie niewłaściwy kolor skóry.

Edytowane przez radzioszok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5m odległości i target na 55 cali?

Przy takim dystansie proponuje przyjąć absolutne min. 58 cali, a najlepiej 65. Dziś dobre telewizory wychodzą z fabryki na tak dobrych ustawieniach, że aż miło patrzeć (IPS, VA). Biorąc pod uwagę jak dobry TV miales, wydanie tak małej kwoty może być krokiem wstecz w jakości. Warto by było pochylić się na zmiana/większą szczodroscia,no chyba że sprzęt dla teściowej ... ;)

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo chętnie wziąłbym większy. Myślę, że mam miejsca nawet na 150":) Niestety budżet mam ograniczony stąd TV 55" wydaje mi się w tej chwili maksymalnym rozsądnym wyborem. Za kilka lat mogę go wymienić na coś większego. Mojego starego Soniacza muszę niestety szukać w nowym salonie:( Kilka lat temu kosztował mnie 3000zł i faktycznie nie żałuję tamtego zakupu.

Na razie czekam na propozycje w dolnym przedziale cenowym. Mile widziane są również nieco droższe warianty. Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia więc kto wie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli operujemy na takim budżecie to nic lepszego niż ubiegłoroczna seria Panasonica CX700/CX680 nie ma. Pytanie tylko czy jeszcze gdzieś jest do kupienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG 55LF652V wydaje się ciekawą propozycją mieszczącą się w budżecie. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy czerń w tym TV (IPS) będzie gorsza niż w moim Sony sprzed 5 lat (zakładam, że to VA)?

Pisząc o droższych wariantach miałem na myśli 3500, ewentualnie 4000 zł. Ponad 8000 zł nie wchodzi w grę. Chyba nigdy bym nie zaryzykował wydać takich pieniędzy na TV, który może się w każdej chwili zepsuć po upływie gwarancji. Wolę poczekać kilka lat, aż TV dobrej jakości i w takich rozmiarach odpowiednio potanieją.

Ceneo twierdzi, że można jeszcze kupić TX-55CX680. Martwi mnie jedynie płynność jego interfejsu. Jest to FirefoxOS, a jak wiadomo aplikacje dla tego systemu pisze się w JavaScript. Zastanawia mnie czy wpływa to na np. szybkość przełączania kanałów czy szybkość działania guide.

Jak wygląda sprawa input laga w Panasonicu? Jest to 4k więc mam pewne obawy.

Czym CX700 różni się od CX680?

Co sądzicie o Panasonic TX-55C320E? Czytałem, że to nie jest Panasonic tylko jakaś inna firma robi te TV pod jego logiem. Jest to główny argument aby unikać tego modelu. Niestety nie znalazłem żadnych konkretów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi