Skocz do zawartości
czawit

Jaki telewizor do pokoju 3x3 do ok.2500zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam telewizora do pokoju 3x3m. Głównie interesują mnie marki Samsung, LG, Panasonic, Sony. Jaka wielkość byłaby odpowiednia?

Byłem już gotowy do zakupu Samsung UE48J6200, ale zacząłem się wahać czy aby nie będzie za duży. Czy gdyby ten był za duży to czy Samsung UE43J5600 byłby w porządku?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 9m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3m, jednak czasem jako dodatkowy monitor w odległości 1m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost, rzadko pod kątem

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć

6. Jak słońce świeci w pokoju ? od zachodu, ale można zasłonić okno

7. Jaki masz obecnie telewizor ? SONY KLV-V32A10E

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobra jakość obrazu, obsługę DLNA, płynne działanie przy PS4, SMART TV

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? SD/HD

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4, komputer

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 5

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie ma znaczenia

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, sport

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? konsola PS4 - około 40%

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? głównie wieczorem, ale także w dzień

17. Preferencje co do wielkości? tu właśnie mam dylemat czy 43 będzie ok, czy może jednak 48

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? efekt ścinania się obrazu w płynnych scenach (np. sport)

19. Preferencje co do marki ? Samsung, LG, Panasonic, Sony

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie chcę 3D

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? około 2500zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? być może

Edytowane przez czawit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomógłby ktoś? Korzystałem z kalkulatora odległości i wychodzi na to że 48 cali byłby ok jednak będzie zajmować ponad 1/3 szerokości ściany co mnie trochę przeraża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkulator to jedno, a życie to drugie. Na moje to szukaj 40 góra wlasnie 48 cali. Jeśli Samsung to od serii J6xxx (matryca 120hz) lub Sony z serii W8xxC. Sony ma androida ktory ma swoje zalety ale i problemy.

Ja bym stawiał na Samsunga 48j6200. Szybko sie przyzwyczaisz i mniejszego juz nie bedziesz chcial, bo... Ktory facet chce miec malego ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkulator to jedno, a życie to drugie. Na moje to szukaj 40 góra wlasnie 48 cali. Jeśli Samsung to od serii J6xxx (matryca 120hz) lub Sony z serii W8xxC. Sony ma androida ktory ma swoje zalety ale i problemy.

Ja bym stawiał na Samsunga 48j6200. Szybko sie przyzwyczaisz i mniejszego juz nie bedziesz chcial, bo... Ktory facet chce miec malego ;D

Kolega nie chce 3d, więc od Sony lepszym wyborem będzie w755c. Ma to samo co seria w8, ale bez 3d więc będzie taniej.

Napisane Z3c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również dobry wybór. Ja jednak obstawiam J6200. Nie ma androida wg. mnie to zaleta. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór padł na 48j6200 :) zobaczymy co i jak.

Mam jeszcze pytanie odnośnie uchwytu. Zależy mi na w miare tanim uchwycie uchylnym pionowo no i żeby nie odstawał za bardzo. Znalazłem uchwyt, który powinien być odpowiedni ale zdziwila mnie jego szerokość- 80cm. Możecie coś polecić?

Pozdrawiam

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi