Skocz do zawartości
Saracen

Przesłanie sygnału HDMI po WiFi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy może ktoś z Was zna sprawdzone i w miarę tanie rozwiązanie umożliwiające przesłanie sygnału HDMI na ok. 15m po WiFi. Obecnie nie mam jak pociągnąć kabla z dwóch powodów - długość kabla około 30-35m i konieczność przejścia przez łazienkę. W łazience niestety po drodze zabudowana wanna i konieczność wiercenia w ciemno. Innych drogi niestety nie ma.

Przesłanie obrazu po WiFi skraca drogę, a po drodze nie będzie żadnej ściany więc zakłócenia odpadają jako problem.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj rozwiazan dzialajacych w pasmie 60GHz. Jak nie ma przeszkod to zadziala "po horyzont"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jajka mu się będą gotować od takiej częstotliwości ;).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszukiwarkę wcięło?

http://hdtvpolska.com/topic/23345-hdmi-po-wifi/

Zdecydowanie odradzam takie rozwiązanie. Będą same kłopoty o ile w ogóle ruszy na 15m.

Pozdro

Nie wcięło tylko nie odgrzewam kotletów z 2011 roku. Od tamtej pory mogło się dużo zmienić. Chodzi mi o doświadczenia innych użytkowników. Może ktoś miał z tym do czynienia, a nie ma tylko przemyślenia. Teorie znam szukam praktycznych doświadczeń.

@binary

Nie trzeba aż 60GHz myślę że wystarczyłby dobry sprzęt w technologii 5GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wcięło tylko nie odgrzewam kotletów z 2011 roku. Od tamtej pory mogło się dużo zmienić. Chodzi mi o doświadczenia innych użytkowników. Może ktoś miał z tym do czynienia, a nie ma tylko przemyślenia. Teorie znam szukam praktycznych doświadczeń.

@binary

Nie trzeba aż 60GHz myślę że wystarczyłby dobry sprzęt w technologii 5GHz.

Odpisze Ci tak:

Testowałem ostatnio trochę słabych dwuprzewodowych rozwiązań do HDMI po skrętce Eathernet Cat.5. Jeśli kabel był słabej jakości transmisja rwała albo nie było wszystkich trybów np. 1080p/24 czy 1080p 3D.

Test mojego Gefena pokazał, że na jednym kablu Cat.5 słabej jakości (miękki) były problemy jw.

Dopiero docelowe wykorzystanie kabla Cat.5 solid core w ścianach dało zamierzony efekt.

A Ty chcesz po wi-fi !!! ??? :blink::ph34r::blush::excl: :excl: :excl: :excl: :excl: :excl: :excl: :excl:

Życzę powodzenia. Moja rada jak już chcesz: pożycz i sprawdź i obyś mógł oddać jak sie nie sprawdzi. O tanich rozwiązaniach z miejsca zapomnij bo nic z nich nie wyjdzie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezprzewodowo spokojnie przeslesz bluraya z dobrym dzwiekiem. Sek w tym, ze pomimo postepow w metodach modulacji, wolnego pasma w okolicach 5GHz raczej nie przybywa, stad moja rada o skierowanie uwagi na rozwiazania dzialajace w pasmie 60 GHz. Mam takie od lat. Kupilem za grosze. Czasem uzywam. Jedyny "problem" to glosny wiatraczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi