Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Led lcd tez nie ma idealnej bieli i za modele premium trzeba dać od 9 do 30 tys. Widzę że wymagania w stosunku do oled są większe niż do lcd i plazmy.

Nikt nie zagwarantuje ze za 3 lata będą oled bardziej dopracowane w tym zakresie bo 3 lata temu wchodził ec930 i wtedy też pisano że trzeba 3 lata poczekać aż to dopracują.

Paneli oled innych niż od lg do tv długo nie będzie jeśli w ogóle będą kiedykolwiek bo żadna inna firma nie chce zainwestować /zaryzykować miliardów $ w budowę fabryk i technologii tylko wola kupić gotowy panel i dodać swoje logo na tv.

Zaraz ktoś napisze ze są zapowiedzi ze ta czy tamta firma rozwija oled ale poczekajcie aż zaczną produkować masowo bo od chęci do produkcji masowej trzeba ok 7 lat. Pierwszy oled lg 15 calowy był oferowany w 2009 r a dziś mamy 2016 wiec ile lat potrzeba widać jasno.

Kto kupi oled tv teraz to prawie go zużyję do dnia pojawienia się w tej samej cenie oleda z panelem innYM niż lg.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Led lcd tez nie ma idealnej bieli

Ale tutaj nie chodzi o idealną biel tylko różne kolory. Oglądając film mam niebo bardziej niebieskie z prawej niż z lewej strony, podczas oglądania meczu trawa jest bardziej zielona z prawej niż lewej itp. Fotka jest zrobiona w śnieżnym otoczeniu bo najlepiej to widać po prostu. Jak komuś to nie przeszkadza to nic tylko się cieszyć, ja niestety nie potrafię tego zaakceptować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lcd tez maja podobne problemy (choć nie mowie ze takie same ) i nazywają to różnie np banding czy clouding i tez oglądając mecz trawa jest w jednym miejscu bardziej zielona w innym mniej i tez kosztują kilka tys tylko to co uchodzi na sucho lcd to już oled nie bo od nich się więcej wymaga. Pewnie znajdziesz lcd gdzie będzie to mniej widoczne ale trochę zachodu z tym będzie. Tego oled lepiej oddaj bo nie po to się kupuje tv żeby być później nieszczęśliwy a co dalej ? Pewnie następny tv z jakimiś niedoskonałości ami. Swoją drogą nie chce mi się wierzyć żeby wszystkie modele oled lg miały ten problem.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c6fdc4e36492b48a32a5e74dfad3c26b.jpg

8abbf911ebbff6e78c28fd83541270cb.jpg

u mnie chyba nie ma tego problemu

Tj tu na zdj czegoś tam można się doszukać ale w praktyce nie widać

Obecny jest z maja 2016

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ziku71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

kilka moich uwag po paru dniach użytkowania telewizora. Najpierw kilka problemów.

1. Plansza z 5% szarością w świetle dziennym, bez słońca, wygląda równomiernie, praktycznie bez zniekształceń. W nocy natomiast ta sama plansza to już inna historia. Boki są zdecydowanie ciemniejsze, w środku szary z widocznymi pasami. Widać to tylko na tej planszy, nie zaobserwowałem w żadnym filmie itp. Żona już mi nie pozwala tej planszy odpalać na tv :)

2. Wczoraj w przerwie meczu na reklamie sponsora - Okocimia, zielona plansza (tło) w reklamie miała lekko niepłynne przejścia między kolejnymi odcieniami zielonego (przejścia tonalne?). Czy da się w samodzielnie zniwelować, czy to normalne?

3. U mnie pasek informacyjny Polsat News, ten szeroki i żółty, zmienia odcień. Od lewej zaczyna się żółty i mniej więcej w 3/4 swojej długości przechodzi płynnie w delikatnie ciemniejszy po prawej. Czy on tak rzeczywiście wygląda czy to jakiś defekt wyświetlania?

Czy kalibracja, która planuje zorganizować jak się odkuję po zakupie tv, jest w stanie poprawić/wyrównać takie problemy jak powyżej?

A teraz pozytywy:

Obraz jest za[beeep]isty, zwłaszcza w dobrej jakości filmach. Ogląda się na tyle super, że moja druga połowa oświadczyła, że nie ma szans na zwrot telewizora bo coś mi nie pasuje. Ważne jest źródło, kiepska kopia filmu w ciemnych scenach potrafi spowodować lekkie zwątpienie. Dobrej jakości film wgniata w fotel po prostu. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Netflix przez aplikację. Wcześniej miałem podłączony laptop do tv i z niego oglądałem. Jakość jest dużo lepsza, ładuje się wszystko dużo szybciej.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy złej jakości filmu to czern czasem gorzej jak na lcd wygląda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zdecydowałem się jednak na FHD eg910v :)

obecnie możecie wyrwać go teoretycznie za 5900 w MediaExpert!

kod rabatowy ME16F03 przecenia z 8000 do 7199. Następnie dostajemy kod rabatowy do MediaExpert o wartości 900zł oraz 400zł do Intersport. Łącznie daję nam to cenę końcową 5900 co uważam za bezkonkurencyjną ofertę, taniej niż na allegro refurby i ściągane zza wschodniej granicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie ciekawi, dlaczego nie przywalą taką ceną, tylko bawią się w jakieś kody.Przecież 5900 przy konkurencji, która najtaniej oferuje za 6600, to byłby cios w krocze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebrałem wczoraj swój i niestety matryca ma defekt. Najlepiej widać go na planszach z szarym 5%-30%, na jaśniejszych już prawie znika. Aczkolwiek na filmach niestety tez jest to zauważalne, w Life of Pi w kilkunastu scenach widziałem wyraźnie, na Oblivion w scenie pościgu przez szare chmury widać bardzo, na teledysku do "Hello" Adele widać większość czasu :-/ Widac także na splashscreenach aplikacji w telewizorze. Gdyby nie ten defekt - za[beeep]isty telewizor. Czerń wiadomo wciska w fotel. Krzywizna, której sie obawiałem, jest przy oglądaniu niezauważalna. Katy oglądania niesamowite! Web OS działa bardzo płynnie, aplikacje obsługuje sie przyjemnie. Także idę w wymianę jak sie nie uda to zwracam i skorzystam z oferty ME, o której pisze @geffer. c82ec2d6b3b08ce6cdf9cd1c3839ba82.jpg18cd760b6745e0389d87baf5ad02d767.jpg396bb8b031b4fc8812cf775bdc87e189.jpg7a40e0ca925a4f4d8ba36bb86a014ed7.jpgf4b2c4a344c9db93853960695abd753d.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sam problem co u mnie był zobacz stronę wcześniej. Zadzwoń na serwis od reki powinni wymienić na nowy.

Edytowane przez Ziku71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sam problem co u mnie był zobacz stronę wcześniej. Zadzwoń na serwis od reki powinni wymienić na nowy.

Dzięki za radę! Aczkolwiek najpierw chyba wolę załatwiać to z Saturnem póki mam możliwość zwrotu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za radę! Aczkolwiek najpierw chyba wolę załatwiać to z Saturnem póki mam możliwość zwrotu ;)

U mnie po wymianie plansza 10% wygląda praktycznie perfekcyjnie - wieczorem mogę jeszcze 5% zrobić. 46e5b6c4a2b23e97846a2c28e8fbb2a2.jpg

Ale i tak z kalibracja poczekam z 2 miesiące po tych przebojach co miałem...

Edytowane przez Ziku71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do prawdziwych uzytkowników tgo OLEDa,

na moim tv obserwuje czarną obwódkę wokół wyniku podczas oglądania sportu na zielonej trawie

jak tutaj:

8e013cc731563.jpg

ma ktos z was cos takiego ?

https://zapodaj.net/8e013cc731563.jpg.html

do tych ktorzy ogladaj teraz euro2016 zoboserowalscie podobny 'defekt'

support LG chce wiecej filmow z tym zachwaniem po skontaktowaniu sie z nimi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie.ma tego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie zauważyłem tego na wczorajszym meczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzisiejszym meczu nie zauważyłem żadnych problemów, obraz był bardzo dobry (skalibrowany przez Maćka, bo w trybie Sport to jakaś masakra jest, nie wiem jak ludzie mogą tak oglądać).

Sent from my iPhone using Tapatalk

46e5b6c4a2b23e97846a2c28e8fbb2a2.jpg

Bardzo ładnie wygląda ten zestaw :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja do 4.05.01.

Ciekawe co zmienili.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zdecydowałem się jednak na FHD eg910v :)

obecnie możecie wyrwać go teoretycznie za 5900 w MediaExpert!

kod rabatowy ME16F03 przecenia z 8000 do 7199. Następnie dostajemy kod rabatowy do MediaExpert o wartości 900zł oraz 400zł do Intersport. Łącznie daję nam to cenę końcową 5900 co uważam za bezkonkurencyjną ofertę, taniej niż na allegro refurby i ściągane zza wschodniej granicy.

Dzięki, że napisałeś o promocji. Faktycznie wydaje się, że przy okazji ME zaszaleli w media expert, znaczna obniżka. Chyba już taniej nie będzie przez długi czas ? Wahałem się co do kupna tv powyżej 5k. OLED wpadł mi w oko od razu, ten model full hd ale cena w granicach 8-9 k mnie odstraszała. Teraz 6299 i dodatkowo bon na zakupy, brzmi jak oferta nie do pobicia przez długi czas i wcześniej mówiłem sobie, że naprawdę dobra oferta mnie skusi. Chyba tak się stało, bo nie zakładam, że akurat ten model spadnie kiedykolwiek do poziomy 4-5k. Będą inne, w rozdzielczości 4k ale zawsze jest jakieś minimum, na którym się zatrzyma i później będą już nowe serie. Ta oferta chyba mnie przekona ale czasu na decyzje jest do 15.06 więc niedużo :)

Edytowane przez Michał_waw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swój oddałem w Saturnie, bo wymieniać nie chcieli ze względu na cenę (kupiłem za 7199, cena na markecie 7999). Po rozmowie z kierownikiem sklepu zaproponowali mi ostatecznie ze mogą zejść do tej ceny i przynieśli telewizor który wcześniej był już otwierany. Włączyłem go mimo wszystko do testów i o ile matryca była już równomierna, o tyle był duży problem z wyświetlaniem bieli (biel baaardzo szara, do tego wyraźne żółte i różowe przebarwienia po bokach, podobnie jak ktoś już to tutaj opisywał). Jak poprosiłem o fabrycznie zapakowany, to odmówili za te cenę, wiec zrezygnowałem. Ale na plus to, ze zwrot był zupełnie bezproblemowy (poza faktem, ze będę teraz czekał 2 tygodnie na pieniądze). Dziś zamówiłem z ME, także hi5 dla geffer! Mam nadzieję, ze tym razem trafie na bezproblemowy egzemplarz, dam znać jak go przetestuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Ja u siebie od zawsze mam takie coś. Podczas meczu taka ciemniejsza obwódka a raczaj przyciemnianie okolic wyniku lecz nie tylko bo również logo stacji potrawi się przyciemnić to z tego co było mi wiadomo to jest specjalna funkcja zabezpieczająca przed utrwalaniem się loga czy tam roznych powidoków.

Sądziłem ze stanowi to oprócz rozladowywania ładunków po wylaczeniu Tv drugi system obronny przed wypaleniami i powidokami...

Myślicie, ze tak jednak nie jest?

Ja myślę, ze każdy tv oled to ma a to czy to sie uruchamia zalezy tylko od aktualnych ustawien tv takich jak oswietlenie oled, kontrast itp.

Chyba ze sie myle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swój oddałem w Saturnie, bo wymieniać nie chcieli ze względu na cenę (kupiłem za 7199, cena na markecie 7999). Po rozmowie z kierownikiem sklepu zaproponowali mi ostatecznie ze mogą zejść do tej ceny i przynieśli telewizor który wcześniej był już otwierany. Włączyłem go mimo wszystko do testów i o ile matryca była już równomierna, o tyle był duży problem z wyświetlaniem bieli (biel baaardzo szara, do tego wyraźne żółte i różowe przebarwienia po bokach, podobnie jak ktoś już to tutaj opisywał). Jak poprosiłem o fabrycznie zapakowany, to odmówili za te cenę, wiec zrezygnowałem. Ale na plus to, ze zwrot był zupełnie bezproblemowy (poza faktem, ze będę teraz czekał 2 tygodnie na pieniądze). Dziś zamówiłem z ME, także hi5 dla geffer! Mam nadzieję, ze tym razem trafie na bezproblemowy egzemplarz, dam znać jak go przetestuję.

Mam pytanie, bo czytałem regulamin promocji 900 pln i wygląda na to, że nie działa ona przy zakupie 910v. Kod lub kartę rabatową dostaje się 14 dni po zakupie i w regulaminie akcji pkt 2 jest, że kartę rabatową można wykorzystać na przyszłe zakupy a kod do zakupów internetowych ale jak 14 dni po zakupie 910v go dostajemy to już nie działa na ten tv. Czyli jeśli dobrze rozumiem płacimy 7199 pln i mamy kartę na 900 pln + 400 pln a nie 6299 + 400 pln do wydania.

W pkt 5 akcji jest wyraźnie napisane, że promocja 900 pln nie sumuje się z zakupem Oleda 910v, jest tylko do wydania w media expert. Czyli jednak ta oferta nie jest tak kosmicznie korzystna jak się wydawało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, bo czytałem regulamin promocji 900 pln i wygląda na to, że nie działa ona przy zakupie 910v. Kod lub kartę rabatową dostaje się 14 dni po zakupie i w regulaminie akcji pkt 2 jest, że kartę rabatową można wykorzystać na przyszłe zakupy a kod do zakupów internetowych ale jak 14 dni po zakupie 910v go dostajemy to już nie działa na ten tv. Czyli jeśli dobrze rozumiem płacimy 7199 pln i mamy kartę na 900 pln + 400 pln a nie 6299 + 400 pln do wydania.

W pkt 5 akcji jest wyraźnie napisane, że promocja 900 pln nie sumuje się z zakupem Oleda 910v, jest tylko do wydania w media expert. Czyli jednak ta oferta nie jest tak kosmicznie korzystna jak się wydawało...

Tak, dokładnie tak jest - za tv płacisz 7200, a po 2 tygodniach dostajesz kupon na 900 zł do wydania na coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja do 4.05.01.

Hmm... u mnie nic się nie wyświetla, na stronie też brak info o aktualizacji. Piszesz z PL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też nie ma aktualizacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi