Skocz do zawartości
yelram

Kupno TV, już mam mętlik w głowie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, noszę się z zamiarem kupna telewizora, obecnie nie posiadam TV ponieważ nie oglądam programów. TV raczej będę użytkował do podłączania MacBook, oglądania seriali, filmów na blu-ray, konsola i pewnie jak kupię TV to podłączę naziemną telewizję...

Oglądałem modele:

Samsung UE48H6400

Samsung UE48JU6000 ten model ma 4K i jest w dobrej cenie, zastanawiam się tylko czy to nie jakiś kiepski, 4K za 3000zł?

i kilka LG innych ale tak naprawdę nie wiem którą firmę, jaki model, który lepszy. W Samsung podoba mi się płynność smart TV oraz to, że z Galaxy S6 mogę go bez problemu połączyć :)

Który model byście wybrali albo jeszcze jakieś inne propozycję dajcie, interesują mnie 48 i większe, cena do 3500zł

Edytowane przez yelram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj sobie ue55j6200 jeśli chcesz Samsunga do 3500zł, jest na matrycy 120hz i powinieneś być zadowolony chyba że chesz zakrzywiony to 6300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas dostepny jest jeszcze 55H6400 to też zacny telewizorek Samsunga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj sobie ue55j6200 jeśli chcesz Samsunga do 3500zł, jest na matrycy 120hz i powinieneś być zadowolony chyba że chesz zakrzywiony to 6300.

I niewiele drożej od 6200 jest 6400...

Teraz zastanawiam się nad Samsung UE48H6400 i UE48JU6000 tylko ten drugi nie ma tego fajnego pilota :( 400zł różnicy a jest na przyszłość 4K, tylko czy tak naprawdę 4K mi się przyda, oraz który model jest lepszy?

Edytowane przez yelram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niewiele drożej od 6200 jest 6400...

:( 400zł różnicy a jest na przyszłość 4K, tylko czy tak naprawdę 4K mi się przyda, oraz który model jest lepszy?

M. Koper przy recenzji jakiegoś Samsunga JS z 4K wyraźnie zaznaczył że typowej odległości jak się oglada Tv czyli juz od 2,3 metra obraz 2K wyglada lepiej na tv fullHD aniżeli na 4K. Cytat : " Siedząc przed ekranem w odległości optymalnej do oglądania treści HD czyli np. 2,3m dla 55" ostrzejszy i subiektywnie lepszy obraz dostrzeżemy na wyświetlaczu Full HD, a nie na Ultra HD". Obraz z 4K lepiej wyglada ale tylko z bliska (0,5m )czyli z pozycji z której sie filmów nie ogląda. Zobacz ten film w którym TV fullHd bije jakością obrazu leda4k ! (Oczywiście z pozycji powyzej 2m)

https://www.youtube.com/watch?v=RodCjVf-5AE

Od 2 minuty jest mowa ze osoby nie były w stanie określić który to 4k!

Zresztą, sam się przejść po miejskich macalaniach typy (MM,Saturn) skopiuj jakieś pliki na pendrive (4K,FHD) to sam na własne oczy nie zobaczysz różnicy.

Edytowane przez chreasy1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to samo właśnie czytam w jakimś artykule odnośnie marketingu 4K i 8K :) Więc wybór prosty pada na Samsung UE48H6400 :)

Jeszcze decyzja może ulec zmianie jeśli coś sensownego znajdę, co sadzicie o tym modelu, nie jest za stary? Jak to jest z aktualizacjami Tizen, Samsung wspiera go?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48H6400 nie jest na Tizenie więc go nie wspiera jest jedynie po ostatniej aktualizacji do niego upodobniony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację, naprawdę można się pomylić, trochę pobawiłem się tym TV w sklepie, fajnie to wszystko działa, wifi + przeglądarka tylko szczerze nie sprawdziłem czy działa flash? Może ktoś zna odpowiedź?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki czy w tym samsung 48H6400 można liczyć jeszcze na wsparcie przez jakiś czas, czy raczej pół roku i już samsung o nim zapomni? Myślałem szczerze, że jest tam tizen i jakieś wsparcie jeszcze będzie, teraz mam dylemat czy go brać czy sobie poczekać...

Edytowane przez yelram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekać możesz natomiast nikt nie zagwarantuje jak będzie z technologią Flash w nowych modelach. Wsparcie pewnie jakieś jeszcze będzie natomiast podstawowe funkcje działają prawidłowo więc nie bardzo jest co poprawiać a to co Samsung mógł by poprawić to tego i tak pewnie nigdy nie zrobi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiony: Samsung UE48H6400 jestem pod wrażeniem możliwości tego tv oraz sprawności i szybkości Smart TV w porównaniu do konkurencji, najbardziej podoba mi się jednak ten świetny piloty dotykowy :)

P.S. Czy możecie polecić jakieś filmiki demonstracyjne paro minutowe w Full HD oraz 3D, chciałbym zobaczyć w pełnej krasie jakość obrazu... W jakim formacie tak naprawdę powinien być film w Full HD bo chyba nie .avi? A filmik 3D w jakiem formacie?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możesz sprawdzić, czy po odwinięciu folii z górnej krawędzi też masz taki widok jak ja ?

Kupiłem niedawno w Saturnie model 40 calowy, dopiero 2 dni temu rozpakowałem folię z krawędzi i moim oczom ukazał się taki widok. Dziwne to trochę dla mnie.

Chodzi o te białe ślady, tak jakby pod tym plastikiem przezroczystym był jakiś brud lub coś wystawało.

b454dc294f6d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tego nie ma, spróbuj sprężonym powietrzem przedmuchać ten kurz, znajomy miał podobnie przy innym modelu...

Czy może mi ktoś odpowiedzieć w jakim formacie filmy oglądać? Czy przez USB odbierze 3D w .mkv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już znalazłem side by side i over under, jestem pod wrażeniem jak działa 3D na tym TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi