Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zabrałem się za utworzenie własnego pulpitu w Popcornie Vten (pewnie tak samo jest w A400 i 410).

Wszystko wyszło mi pieknie i ładnie, ale nie mogę sobie poradzić z wpisaniem użytkownika i hasła, tak aby było zapamiętane.

Wyedytowałem plik menu.xml, usunąłem niepotrzebne rzeczy i dodałem bezpośrednie linki do połącznia z folderem PHOTO i MUSIC na moim NASie.

Oczywiście Vten widzi nasa, ale jak wchodzę na folder np. MUSIC - żąda podania użytkownika i hasła.

Jak podam - wszystko się otwiera.

Jak to zapisać w pliku???

Obecnie mam tak i nie działa (mówi, żebym podał hasło lub login):

<item onRollOut="music_icon" onRollOver="music_on_icon">

<app id="file">
<title>Music</title>
<url></url>
<arg>
<path>smb://[username=password=]DISKSTATION/music/</path>
</arg>
</app>
</item>

oczywiście username i password mam wpisane poprawnie. Próbowałem zamiast "=" wpisywać "-", "+", "pisane łącznie" - nic.

Pomoże ktoś??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Żeby nie nabijać nowych tematów mam pytanie, jak zmienić sobie oryginalny temat ekranu na jakiś inny? W mede8er odbywało się to z menu wgrywało się gotowy temat restart i zrobione. A jak to wygląda u nas?. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia----Interface---Wygląd---Tło Menu głównego (użytkownika). Wsio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co chcesz podmienić? Tło czy ikony?

Pytałeś o "temat/tlo" - podałem rozwiązanie.

Ikony to co innego - po podmianie tła zostaną takie jak są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam zle zadałem pytanie generalnie interesuje mnie zmiana tematu ikony/tło ułożenie głównego ekranu czy jest taka możliwość ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o pytanie na wstępie: aby uprościć sobie dostęp do zasobów sieciowych zabezpieczonych hasłem, tworzy się skróty do tych zasobów przez menu Ustawień. Spróbuj tam zdefiniować sobie połączenia - pojawią się na liście dostępnych zasobów po wejściu w przeglądanie sieci z menu głównego.

Potem sprawdź czy zadziała twój kod bez podawania hasła, a jak nie to może użyj w kodzie nawigacji przez utworzone skróty a nie bezpośrednio (nie bawiłem się w to, dlatego piszę ogólnie i teoretycznie).

A składnia do linka smb z hasłem jest normalnie taka (ale to dla Windows):

smb://user:password@domain itd.

czyli u ciebie:

smb://user:password@DISKSTATION/music/

Nie wiem skąd wziąłeś nawiasy kwadratowe i znaki "=". Nawiasy w notacjach często oznaczają fragment opcjonalny, nie są częścią zapisu.

Edytowane przez HDev
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki HDev, takiej konfiguracji również próbowałem wczesniej (na samym końcu podałem co wpisywałem).

W kombinacji smb://user:password@DISKSTATION/music/, również krzyczy o hasło

Dałem sobie spokój i zmieniłem tylko tło. Wygląda fajnie.

Czekam na A-500, bo bardziej mnie interesuje "część" audio - zobaczymy co wymyślą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi