Skocz do zawartości
Piotrek P

TV 65 cali - X85C czy JS8500?

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł w końcu czas na podjęcie decyzji w sprawie zakupu TV, bo odkładam ją już od ponad pół roku i ciężko dłużej żyć z malutkim 22-calowcem zakupionym do kuchni :) W tym czasie zdążyłem przeczytać wszystkie testy TV na forum i dzięki bardziej doświadczonym użytkownikom zdobyć sporą wiedzę, ale przed podjęciem ostatecznej decyzji (swój prywatny typ już mam) chciałbym jeszcze wysłuchać Waszego zdania (szczególnie mile widziani Ci, którzy wspomniane modele już zakupili).

Początkowo szykowałem się do zakupu 55-calowego modelu, ale po bezpośrednim porównaniu rozmiaru TV 55 i 65-calowego w salonie Sony'ego, zacząłem poważnie myśleć nad 65 calami (zwłaszcza że rozważam TV UHD). Nie będę ukrywał że model 65X8505C bardzo mi wpadł w oko, co z kolei spowodowało że postanowiłem też rozeznać się w modelach 65-calowych konkurencji. Modeli SUHD początkowo w ogóle nie brałem pod uwagę ze względu na bardzo wysoką cenę (ponadto sceptycznie zapatrywałem się na wykrzywione modele), ale okazało się, że w ostatnim czasie te modele trochę staniały. Skoro zacząłem brać pod uwagę 65X8505C (wówczas w cenie 12 000 zł, teraz obniżonej przez Sony'ego do 11 000 zł), to stwierdziłem, że dobrze byłoby też rozważyć zakup UE65JS8500, który kosztuje wprawdzie więcej, ale za to jest właściwie w pełni przygotowany na 4K.

Właściwie przeczytałem chyba wszystkie dostępny testy obu tych TV, oba widziałem na własne oczy, ale chętnie dowiedziałbym się jakiego wyboru dokonaliby inni na moim miejscu :)

Dla porządku dodam w telegraficznym skrócie, że TV stanie w pokoju o powierzchni ok. 21m2, a odległość od oczu do ekranu TV to będzie nieco ponad 2,5m (ale na pewno mniej niż 3m). Przed TV będą siedzieć 2 osoby, oglądać będziemy go głównie wieczorami na wprost. Do TV podłączony będzie na pewno napęd BR (mam nadzieję, że już niedługo będzie to BR UHD), ponadto oglądać będę głównie filmy, sport i TV HD. Nie od razu, ale rozważam też docelowo podłączenie PCa do TV, zakupu dedykowanej konsoli w najbliższej przyszłości nie planuję. TV oczywiście będę kalibrować :)

I teraz podsumowanie - czy lepiej wybrać model 65X8505C (w cenie 11 000 zł) czy jednak droższy UE65JS8500 (14 000 zł)? Oczywiście byłoby super wydać jak najmniej, ale jeśli będę pewien że na 100% warto dopłacić, to dopłacę. Co w moim mniemaniu przemawia za jednym i drugim modelem?

65X8505C

Plusy:

- mam wrażenie, że przy standardowych ustawieniach radzi sobie minimalnie lepiej ze skalowaniem materiałów zgranych z dekodera (1080i50)

- bardzo dobry upłynniacz (MotionFlow w trybie "standardowy" bardzo mi odpowiada)

- przy zakupie przez internet istnieje możliwość wydłużenia gwarancji do 5 lat (tzw. Complete Coverage, obejmujące też przypadkowe uszkodzenia mechaniczne, elektryczne) za zaledwie 330 zł - to duży plus, bo pozwala myśleć spokojniej o przyszłości

Minusy:

- brak wsparcia dla HDR

- brak wsparcia dla 4K@60Hz 4:4:4 w kontekście podłączenia do PC w niedalekiej przyszłości (czy to mocno widać i czy to mocno przeszkadza, bo na żywo tego nie widziałem)

- Android TV - po tym co przeczytałem w wątku polskim i zagranicznym na Sony Community zacząłem się mocno obawiać tego Androida, bo opinie o stabilności są raczej mocno negatywne. Gdybym miał pewność, że Sony się z tym upora to może zakupiłbym i czekał, ale boję się co będzie, jeśli tak się nie stanie... Poza tym kupić TV za tyle pieniędzy i czekać na update'y mające zagwarantować funkcjonalność, która powinna zostać dostarczona na starcie...

UE65JS8500:

Plusy:

- gotowy na HDR

- wsparcie dla 4K@60Hz 4:4:4

- bardzo dobry upłynniacz (AutoMotion Plus przy ustawieniu 10,5 zgodnie z poradami zamieszczonymi w teście na tym portalu również spełnia moje oczekiwania)

Minusy:

- cena :)

- zakrzywiony TV (chociaż jak mu się bliżej przyglądałem, to ta krzywizna jest w sumie niewielka i chyba nawet za bardzo nie będę jej zauważał)

- brak możliwości przedłużenia gwarancji producenta (a może czegoś nie wiem i są jakieś fajne opcje?) - boję się, że za 2 lata TV się rozsypie i będzie kiszka :(

Tak jak napisałem - swój typ już mam, ale wolałbym jeszcze poznać zdanie innych użytkowników.

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

PS. Przepraszam za spłodzenie tak długiego posta - mam nadzieję, że dotrwacie do końca i mi pomożecie :)

Edytowane przez Piotrek P
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął pod uwagę Panasonica Cx800 lub Cx700.

Na nowe Soniaki użytkownicy narzekają przedewszystkim na zawieszanie się androida które jest męczące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CX700 i CX800 brałem już pod uwagę - ba, od CX700 zacząłem nawet oglądanie tegoroczonych modeli 4K (gdy myślałem jeszcze o 55 calach) ;) Niestety, odwzorowanie ruchu na tym TV zupełnie mi nie odpowiada - upłynniacz albo trzeba wyłączyć w ogóle albo liczyć się z mocnym efektem teatru i największą chyba ilością artefaktów (u Samsunga i Sony'ego wygląda to o wiele lepiej). Inną sprawą jest to, że CX700 w 65 calach w ogóle chyba jeszcze do sklepów nie trafił. Natomiast CX800 na razie nie miałem okazji zobaczyć nigdzie na żywo, ale z tego co przeczytałem w teście na HDTVPolska i HDTVTest to odwzorowanie ruchu jest bardzo podobne do CX700 - a więc Panasonic niestety odpada. Trochę szkoda, bo muszę powiedzieć, że Firefox OS zrobił na mnie pozytywne wrażenie - może i jest prosty no i oczywiście nie daje tych możliwości co Android, ale przynajmniej działa - w przeciwieństwie do tego co pisze wielu użytkowników Android TV od Sony'ego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Samsunga 65JS8500.

Krzywizna jest ok. W ogóle się jej nie zauważa ;-)

TV świeci genialnie ! Przesiadłem się z plazmy Panasonic TC-P50G20E. Kiedyś ten TV miał dobre recenzje.

Samsung dosłownie zdeklasował plazmę pod każdym względem. Radość z oglądania TV wzrosła nieprawdopodobnie.

Menu na Tizenie działa płynnie. Nie ma żadnych problemów z obsługą TV. TV świetnie odtwarza udostępnione filmy w sieci (Samsung Link).

Myślę, że standard 4k został już ostatecznie określony i nic więcej nie dodadzą. Samsung spełnia wszystkie wymagania - jest więc przyszłościowym zakupem. Porównywałem go z 65SJ9500 - wyższy model ma faktycznie głębsze czernie. Ale to widać w bezpośrednim porównaniu. W domu jestem zachwycony poziomem czerni. Korzystam z NC+.

Z tego co czytałem - TV z Androidem to jeden wielki problem. Pewnie z czasem sytuacja się poprawi ale na dzień dzisiejszy to strach się bać użytkować taki TV.

Samsunga najlepiej kupić w Saturn/Mediamarkt.

Ostatnio była promocja i do TV dawali soundbar HW-J6000 warty 1700 zł. Jakość dźwięku z soundbara nieporównywalna.

Obecnie jest promocja w Mediamarkt - za każde wydane 500 zł dają bon 50 zł do wydania na stacji BP ;-) Czyli za zakup TV za 13.999 można dostać 1350 zł na paliwo.

Dodatkowo Saturn/Mediamarkt za zakup dają 5% rabatu na przyszłe zakupy. Czyli za wydane 13.999 dostaje się "bon" na 700 zł do wydania w markecie.

Podsumowując TV kosztował mnie 13.999 - 1700 - 700 = 11.600 - całkiem nieźle ;-) Soundbar mogłem sprzedać ale zostawiłem go bo gra naprawdę fajnie - ciężko wrócić do dźwięku z TV.

Nie ma się co zastanawiać tylko brać Samsunga. To znakomity TV. Spokojnie można z nim czekać na filmy 4K (Samsung niedługo udostępni swoją kolekcję filmów 4K). A na razie można zachwycać się 4K oglądając klipy z Youtube ;-)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za opinię, zwłaszcza że akurat posiadasz dokładnie ten model :)

Obecnie jest promocja w Mediamarkt - za każde wydane 500 zł dają bon 50 zł do wydania na stacji BP ;-) Czyli za zakup TV za 13.999 można dostać 1350 zł na paliwo.
Dodatkowo Saturn/Mediamarkt za zakup dają 5% rabatu na przyszłe zakupy. Czyli za wydane 13.999 dostaje się "bon" na 700 zł do wydania w markecie.
Podsumowując TV kosztował mnie 13.999 - 1700 - 700 = 11.600 - całkiem nieźle ;-) Soundbar mogłem sprzedać ale zostawiłem go bo gra naprawdę fajnie - ciężko wrócić do dźwięku z TV.

Hm, mi by bardziej pasował ten soundbar niż paliwo, bo jestem niezmotoryzowany :D No chyba że przehandluję komuś :D

A co to za promocja z tym 5% rabatem na przyszłe zakupy? Dostałeś dopiero po zakupie? Masz może jakiś regulamin tej promocji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładasz "Konto Plus", rejestrujesz paragon/fakturę i dostajesz "bon" o wartości 5% zakupu. Nie dostajesz 5% rabatu a "bon" o wartości 5% zakupionego towaru - do wydania w markecie. Za zakup za 13.999 dostałem "bon" o wartości 700 zł.

Trzeba myśleć technologicznie ;-)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym sugerował zaczekać na Philipsy. Może się opłaci.

Na pewno TV od Philipsa będę świecić pięknie. Kto wie, może nawet lepiej od Samsunga przy niższej cenie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym zaczekał na test flagowca Sony X94C / X93C i też brał bym go pod lupę. Ja osobiście nie pakował bym takiej kwoty w Koreańskiego Samsunga..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym zaczekał na test flagowca Sony X94C / X93C i też brał bym go pod lupę. Ja osobiście nie pakował bym takiej kwoty w Koreańskiego Samsunga..

Pierwsze testy już można znaleźć, np. na HDTVTest. X93C odpada, bo jest już zdecydowanie za drogi - aktualnie to koszt 17 000 zł. Co więcej, z listy potencjalnych minusów X85C usuwa tylko jedną rzecz - HDR, bo wsparcia dla 4K@60Hz 4:4:4 też tam nie ma, no i nadal zostaję z niedopracowanym Androidem od Sony'ego - za taką cenę nie byłbym w stanie tego przeboleć i wmówić sobie, że po wydaniu takiej kasy muszę jeszcze poczekać na kilka update'ów od Sony'ego.

Przyznam, że sam obawiam się zakupu Samsunga za taką cenę (wspomniałem o tym pisząc o gwarancji) - nie chciałbym, żeby za 2 lata na koniec gwarancji TV mi padł. Z drugiej strony słyszałem opinie że wcale nie jest tak źle z tymi Koreańczykami więc może nie ma co panikować?

A co do Philipsa - hmm, nie wiem, nie rozważałem tej marki. Na dodatek w sieci na razie nie ma żadnych testów, więc znowu musiałbym poczekać... No i pozostałe modele mają ten plus, że są już jakiś czas w sprzedaży i pewne rzeczy wychodzą na jaw - a o zeszłorocznych Philipsach pod względem softu też słyszałem dużo niekorzystnych opinii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do Philipsa - hmm, nie wiem, nie rozważałem tej marki. Na dodatek w sieci na razie nie ma żadnych testów, więc znowu musiałbym poczekać...

Jak mają być testy jak nowych TV od Philipsa jeszcze nie ma. :D

Ale kiedyś będą. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie to widzieliście ze w sieci MM Samsung 65ju7000 jest droższy o 1000 zł od 65ju7500 (przecież ma wyższe oznaczenie czyli wyżej w hierarchii )? Dlatego że płaski to jest droższy ? Co oni wyprawiają, jakaś kara dla tych co ciągle chcą płaskie tv ?

Samsung 55ju7000 jest tańszy o 750zl od 55ju7500 czyli tak bardziej normalnie niż w przypadku wersji 65 cali.

Edytowane przez lahcim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zeszłoroczny model Sony 65S9005B ? W tym momencie można go jeszcze wyhaczyć nawet zapakowanego za niezłe pieniądze, a ma wszystkie szmery bajery oprócz androida? Widziałem go ostatnio w Saturnie, prezentuje się zacnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, a poza tym w takiej cenie to chyba nie chciałbym wchodzić w TV z zeszłego roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładasz "Konto Plus", rejestrujesz paragon/fakturę i dostajesz "bon" o wartości 5% zakupu. Nie dostajesz 5% rabatu a "bon" o wartości 5% zakupionego towaru - do wydania w markecie. Za zakup za 13.999 dostałem "bon" o wartości 700 zł.

Trzeba myśleć technologicznie ;-)

Doczytałem o tym koncie Plus/Premium i to jednak nie do końca tak jak myślałem - tzn. rzeczywiście doładują moje saldo wartością 700 zł, ale to nie jest tak, że jak pójdę na następne zakupy i np. kupię smartfona za 1000 zł, to zapłacę tylko 300 zł. Przy następnym zakupie w zależności od tego, do jakiej kategorii należy kupowany produkt (a większość z tych drogich produktów należy do 1 kategorii) dostanę upust 5% lub 10% - czyli dla smartfona za 1000 zł dostanę tylko 50 zł upustu, a pozostałe 650 zł będę mógł wykorzystać potem. W praktyce żeby wykorzystać całe 700 zł upustu musiałbym w MM zostawić na zakupach kolejne 14k złotych :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak kierował się w stronę tego Samsunga albo jak wyżej napisali koledzy poczekał chwilę na test Philipsa. Dobrze by było mieć telewizor w tej cenie w 100% gotowy na ultra hd czyli paleta, hdr, 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - chyba w tę stronę będę zmierzał. Po dokładniejszym przyjrzeniu się obu modelom mi osobiście też bardziej podoba się JS8500. Myślę, że gdyby nie ten Android to brałbym Sony'ego, a tak... Osobiście nie mogę tego zrozumieć, jak firma, która siedzi w Androidzie od tylu lat na smartfonach i tabletach (i przynajmniej we flagowcach ten system jest naprawdę bardzo dobrze skrojony, nic się nie wiesza, nie tnie) mogła wypuścić tak niedopracowany produkt na rynek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od procesora i producenta. Jak widać np. Philips 5500 chodzi jak burza. Pytanie jak wyższe bo są zbudowane na innej architekturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że Androida często się dramatyzuje - w wielu telefonach/tabletach chodzi on naprawdę spoko. Jak już gdzieś wcześniej napisałem - mam smartfon i tablet Sony'ego (Z1 Compact i Z3 Tablet Compact) i naprawdę nie narzekam - system chodzi naprawdę płynnie, nic się nie przycina. Tym bardziej dziwi mnie sytuacja, w której Sony (mający już tak duże doświadczenie z robocikiem) decyduje się na wprowadzenie Androida do swoich TV w tak niedopracowanej wersji - podejrzewam, że z upływem czasu to ogarną, no ale złego pierwszego wrażenia nic już nie zatrze. To, o czym ludzie piszą chociażby na Sony Community to nie są jakieś drobne sprawy, w stylu nie działająca jedna czy druga aplikacja ze sklepu Google Play czy lagujące menu, tylko np. gubienie daty/godziny (a przez to nie da się odpalić żadnych aplikacji), problemy z synchronizacją dźwięku z obrazem, nie działające/działające losowo DLNA czy problemy z dyskami USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to, że mają tam doświadczenie to nie przekłada się na dział TV bo to jak dwie różne firmy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i pomoc :) W związku z obowiązującą w Saturnie promocją zdecydowałem się na UE65JS8500 - takiej okazji chyba nie można było przegapić ;) Oczywiście wrażeniami z użytkowania podzielę się jak TV już u mnie wyląduje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi