Skocz do zawartości
Shofixti

Jaki telewizor 42'-43' LCD/Plazma ~2000zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Po ostatniej burzy spalił mi się telewizor plazmowy, więc pilnie poszukuję nowego. Przewidywany koszt to ~2000zł (max do 2500zl), rozmiar to koniecznie 42/43 cale w Full HD 1980x1050. Bardzo prosił bym o pomoc w tej kwestii, nie jestem specem w tym temacie, a ostatni telewizor kupowałem 5 lat temu (jeszcze za czasów popularności plazmy).

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ~10m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1 czasami 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost, kąty nie mają znaczenia
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Będzie stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? śweci, bywa, że prosto na telewizor, ale rolety robią swoje :)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic TX-P42U30E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Full HD, bardzo dobrej jakości wyświetlany obraz/kolory, wysokie odświerzanie ekranu, ogarniające 60(i wzwyż)FPS
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Wypasiony komputer ewentualnie konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ~4-6h, telewizor rzadko jest u mnie wyłączany, nawet jeśli nikt go nie ogląda
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Chyba bardziej błyszcząca
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Nie oglądam TV
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 80%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Dzień
17. Preferencje co do wielkości? 42'-43'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? -
19. Preferencje co do marki ? Panasonic ponieważ miałem już z nim styczność, co do reszty firm - nie mam pojęcia jak się sprawują
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie musi, 3D jest mi nie potrzebne
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam,

Shofixti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bump.

Zastanawiam się nad LG 43lf630v, czy to będzie dobry wybór jeśli chodzi o PC/konsolę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego LG nie testowaliśmy więc trudno powiedzieć. To nowość. Ale napisałeś, że lubisz Panasonica i do grania oraz Internetu idealny wydaje się ten model CS520: http://hdtvpolska.com/topic/35217-test-panasonic-cs520-50-full-hd-led-lcd/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego LG nie testowaliśmy więc trudno powiedzieć. To nowość. Ale napisałeś, że lubisz Panasonica i do grania oraz Internetu idealny wydaje się ten model CS520: http://hdtvpolska.com/topic/35217-test-panasonic-cs520-50-full-hd-led-lcd/

Dziękuję Panu za odpowiedź, Telewizor jest super ale 40" to trochę za mało, a 50" zajęło by mi chyba cały pokój. :)

Aktualnie obserwuję sony kdl-43w755c, lecz w internecie jest bardzo mało informacji o tym typie, i nie wiem czy warto do niego trochę dopłacić. Podobno jest świetny jeśli chodzi o gry. Zaciekawił mnie też Sony KDL-42W656A / kdl42w705B.. Już sam nie wiem co wybrać, strasznie tego dużo. :)

Edytowane przez Shofixti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie - chciałbym się dowiedzieć czy może jest jakakolwiek szansa na test tego lg 630v/631v?

w moim przypadku myślę właśnie nad LG 43lf631v, z oficjalnej strony wnioskuję, że powyższe modele różnią się jedynie systemem webOS (631v ma oznaczony numerkiem 2.0) i jednym złączem, więc praktycznie są identyczne - dlatego pytanie czy można spodziewać się jakichś recenzji?:)

w necie praktycznie brak informacji na ten temat, nie licząc yt, jest to podobnie nowa seria jak konkurent od samsunga - ue43j5600, jednak po wizycie w sklepie ten lg ma znacznie lepszy obraz (odświeżanie pqi odpowiednio 450hz/400samsung, chociaż już czytałem, że tymi parametrami nie nalezy się kierować) - tv są łatwo dostępne w sieciach wiadomych sklepów, półka cenowa to około 2000/2100,- może ktoś już miał styczność z nimi/czy warto pokusić się o zakup?

(@Shofixti -> sony nie rozważałem, założyłem, że to wyższa półka cenowa//podjąłeś już decyzję?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(@Shofixti -> sony nie rozważałem, założyłem, że to wyższa półka cenowa//podjąłeś już decyzję?)

Prawdopodobnie trochę dopłacę i kupię Sony kdl-43w755c. Nie wiem tylko, czy input lag o wartości 36ms bedzie mi bardzo przeszkadzał przy graniu na PC (nie gram online + kdl42w705B ma input lag chyba 16, więc to ciężką decyzja).

Edit: nadziałem się też na SONY KDL-43W805, także ciekawy. Czy ktoś wie ile wynosi input lag w tym modelu?

Edytowane przez Shofixti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki lag na 100% będzie nieodczuwalny przez Ciebie. A ten W805 to jaki? B? A? C? :-D I tak można założyć, że był niski. Sony zawsze miało laga "dla graczy". Ale podaj dokładnie jaka rewizja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki lag na 100% będzie nieodczuwalny przez Ciebie. A ten W805 to jaki? B? A? C? :-D I tak można założyć, że był niski. Sony zawsze miało laga "dla graczy". Ale podaj dokładnie jaka rewizja.

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam, że nie zapisałem pełnego modelu. Chodziło mi o wersję w805c, dzisiaj dokonałem zakupu tego telewizora, mam nadzieję, że nie wtopiłem.

Btw zapytałem support Sony, o input lag w805c, oto jaką otrzymałem odpowiedź:

"Szanowny Panie,

dziękuję za kontakt z firmą Sony.

W odpowiedzi na przesłaną wiadomość, niestety nie posiadamy informacji na temat jaki inputlag posiadają telewizory."

Sytuacja śmieszna, jakim cudem Sony nie posiada takich danych skoro to ich towar? Jak dla mnie absurd. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha oni pewnie nie wiedzą tam co to jest input lag. Ale na serio: nie ma prawa być wysoki patrząc na inne modele z tego roku. Na pewno będzie ok. Ogólnie czeka Cię sporo zabawy. Jestem też ciekawy czy Android będzie chodził ok czy możesz uznasz, że cię wkurza ;) Podziel się wrażeniami, koniecznie bo wielu ludzi czeka na Sony ale szuka opinii jak działa system od postronnych, neutralnych kupujących a nie testerów z portalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha oni pewnie nie wiedzą tam co to jest input lag. Ale na serio: nie ma prawa być wysoki patrząc na inne modele z tego roku. Na pewno będzie ok. Ogólnie czeka Cię sporo zabawy. Jestem też ciekawy czy Android będzie chodził ok czy możesz uznasz, że cię wkurza ;) Podziel się wrażeniami, koniecznie bo wielu ludzi czeka na Sony ale szuka opinii jak działa system od postronnych, neutralnych kupujących a nie testerów z portalu.

Z tego co znalazłem w sieci IL jest w granicach ~36ms. To chyba nie tak tragicznie.

Android raczej nie będzie mi działał na nerwy, korzystam z Lollipopa od samego początku jego powstania (na Nexusie 5), był to też jeden z czynników dzięki któremu wybrałem ten TV.

Opinią na pewno się podzielę, jak tylko dotrze do mnie przesyłka ze sklepu redcoon (pewnie gdzieś w granicach środy).

Pozdrawiam

Shofixti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super, to czekamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi