Skocz do zawartości
eksces

DVD pod choinkę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,
przeczytałem pare postów ale patrząc na ceny opisywanych sprzętów (które daleko wykraczają poza moje możliwości) postanowiłem napisać własnego.
Problem jest taki, ze planuje zakupić rodzicom odtwarzacz lub nagrywarkę dvd "pod choinkę" nie mam w tym żadnego doświadczenia ponieważ osobiście nawet nie posiadam jeszcze telewizora. Wiem że moi rodzice planują zakup LCD 32" HDready i stąd pomysł na prezent. Dysponuje kwotą 400 zl (tak, nie zapomnialem dopisac jednego zera, takie realia) i rozgladalem sie głównie za samsungami, ponieważ słyszałem dobre opinie ale w żadnym wypadku nie jest to dla mnie wiążące. Myśle ze nagrywarki odpadają na początku - opcja bylaby uzywana sporadycznie lepiej wiec zainwestowac w lepszy odtwarzacz. tutaj patrze na model HD860, w podobnej cenie jest jeszcze panasonic S52. odtwarzacz powinien odtwarzać również divxy i xvidy wraz z polskimi napisami w *.txt (bedzie z nigo korzystac rowniez mlodsza siostra:) ) oraz gwarantować dobre audio. czy w modelach z tej półki występują skalery?
czekam wiec na opinie i porady. Pomóżcie
eks Edytowane przez eksces

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przepraszam ale nie mogłem sie powstrzy,ać musze sie cos zapytać ile masz lat?? nic nie sugeruje po prostu jakaś cześć mnie musi to wiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc mam podobny problem, też zastanawiam się nad kupnem rodzicom DVD pod choinkę. ;) Przyłaczam się więc do pytania...

PS. Adam, lat 20, hdholik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z niektórych opini wynika ze wyjscie hdmi to sciema wiec moze jednak nagrywarka bez takowego zlacza czyli samsung r129? juz sie pogubiłem...
pzdr
moze ktos testowal te modele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='eksces' post='28377' date='12.12.2006, 00:19 ']
(...) Dysponuje kwotą 400 zl (...)
[/quote]
to może coś takiego: [url="http://www.max24.pl/?a=sklep.view&produkt=13457"]http://www.max24.pl/?a=sklep.view&produkt=13457[/url]
i zostanie ci jeszcze złotówka na batonik ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeżeli nie szarpniecie się na Samsunga 950,że już nie wspomnę o Denonie...
to przytoczone 860 i Pioneer 490 w zupełności dla rodziców wystarczą

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dziś dowiedziałem sie takich rzeczy: pioneer ma lepsze audio, samsung lepszy upscaling a panasonic ma wbudowany dekoder dts czyli można bez amplitunera podłączyć zestaw głośników 5.1. prosze o komentarz i opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='eksces' post='28530' date='12.12.2006, 17:02 ']
dziś dowiedziałem sie takich rzeczy: pioneer ma lepsze audio, samsung lepszy upscaling a panasonic ma wbudowany dekoder dts czyli można bez amplitunera podłączyć zestaw głośników 5.1. prosze o komentarz i opinie.
[/quote]

Witam
W takim przedziale cenowym to raczej nie patrz na upscaling bo jest to mocno dyskusyjna sprawa (patrz inne wątki). Co do dekodera dts w dvd, to uważam, że to zwykły bajer, bo i tak nie podłączysz do takigo dvd głośników, gdyż najpierw musisz ten sygnał wzmocnić. Inaczej mówiąc, musisz posiadać wzmacniacz minimum 5 kanałowy (czyli najzwyklejszy amplituner), który będzie miał 5 oddzielnych wejść (jedno na każdy kanał).
Chyba lepiej będzie jak kupisz DVD z wyjściem audio cyfrowym i scart lub component na video ( nie wiem czy w tym przedziale cenowym będzie już HDMI).
Wzmacniacz w tym przypadku musi mieć wejście audio cyfrowe (optyczne lub elektryczne)
Wtedy łączysz jednym kablem wzmacniacz z dvd i drugim kablem dvd z LCD (rodzaj połączenia będzie tu chyba drugorzędny)
Nie sugeruję Ci żadnego modelu, bo sam kupiłem na podstawie opinii innych i się zawiodłem :D
pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zależy Ci na napisach txt to kup Pioneer'a 490, ma pod tym względem najlepszą obsługę. Można też zawsze wgrać modyfikowane przez Polaków oprogramowanie :D Myśle że będziesz zadowolony.

Poza tym, jesli wypuscisz obraz po HDMI (576p) i audio cyfrowo to nie powinno być większych różnic między poszczególnymi modelami DVD. Samsung ma ponoć najlepszy tor audio analog, ale na highend i tak bym nie liczył :D

Na upscaller nie patrz bo jego używanie nie ma sensu w przypadku LCD o nietypowej rozdzielczości. Tak samo nie patrz na przetworniki C/A bo nie będziesz ich używał (HDMI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wracajac do glosnikow i dzwieku... mam glosniki mercury 5.1 - wzmacniacz w subwooferku i mam tu 5 wejsc i 4 wyjscia na chinchach i rozumiem ze bede mogl to podlaczyć tylko do tego panasa? dlaczego nie bede uzywal hdmi? zreszta wszystkie 3 modele maja hdmi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie faktycznie musisz miec dekoder na pokładzie DVD i poszczególne wyjścia analogowe. Chociaz wspolczuje jakosci dzwieku jaka sie bedzie z tego czegoś wydobywac :D

PS: Nie będziesz używał przetworników A/C właśnie dlatego że będziesz używał HDMI, to miałem na myśli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy ktos w ogole porównywał na tym samym tv lcd 32" wspomniane dvd samsunga i panasa? taka opinia bylaby blogoslawienstwem. a moze sa jakies porownania na necie? moze byc po angielsku (osobiscie nie znalazlem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakiś czas temu kupiłem samsunga HD 860 i po około 2 miesięcy sprzedałem go. Jakoś nie miałem przekonania co do jakości napędu w tym odtwarzaczu.(starsze płyty lekko porysowane i pojawiały się problemy z odczytem)
Ponadto przy przeglądaniu zdjęć, czy filmów z płyt dvd strasznie powoli przegląda sie zawartość.
Wróciłem do mojego starego dvd philipsa 751 który ma już prawie 7 lat i chodzi bez zarzutu.(jedynie obraz na samsungu był trochę lepszej jakości)
Ostatnio zastanawiam się nad "panasoniciem s52" który podobno ma dobrą jakość obrazu i całkiem dobre opinie u użytkowników i nad denonem dvd 1930 tylko czy warto dołożyć parę złotych do 1930 ?.

Pozdrowienia
Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='grzybekm' post='28562' date='12.12.2006, 20:25 ']
Ostatnio zastanawiam się nad "panasoniciem s52" który podobno ma dobrą jakość obrazu i całkiem dobre opinie u użytkowników i nad denonem dvd 1930 tylko czy warto dołożyć parę złotych do 1930 ?.
[/quote]

Ja sprzedam Denona 1930, stoi u mnie tydzień (nówka, zaledwie kilka godzin testów) :angry:
Jak coś to na priv proszę.
pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja posiadam Denona 1730 i jestem bardzo zadowolony, oprócz filmów DVD używam go jako transportu do zewnętrznego DACa i muszę powiedzieć, że nieźle się spisuje w porównaniu do np najtańszych dvd jamahy i sony.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='eksces' post='28377' date='12.12.2006, 02:19 ']
Wiem że moi rodzice planują zakup LCD 32" HDready i stąd pomysł na prezent. Dysponuje kwotą 400 zl... [/quote]

Nie wiem gdzie Kolega mieszka.
Jeżeli jest w pobliżu duży market lub sklep z dużą ilością sprzętu i mili sprzedawcy to można samemu ( najlepiej ze swoim materiałem... DVD-MPEG2-4 DivX i XviD) potestować.
Na wstępie uwaga... LCD zupełnie nie nadaje się do odtwarzania takiego materiału.
Dobrym wyborem jest plazma, polecam Panasonica najlepiej 1024x720 37 cali a nie dużo droższy 1024x768.

720p to standard dla HD (sygnał) i na tej plaźmie zarówno SD jak HD daje bardzo dobry obraz.
Do tego oczywiście Panasonic S-52.

Połączyć HDMI, ustawić i sprawdzać....

Ja tak robię w MM, a że to robię często i przychodzę z dobrym materiałem testowym to i przy okazji inni korzystają a Koledzy sprzedawcy nie marudzą.
Robimy podłączenie i testuję do woli.

Panasonic, Denon, Onkyo, Pioneer to wszystko przerobiłem.
Nikogo nie namawiam na drogie zestawy bo dopóki nie podłączymy sygnału o natywnej rozdzielczości to najlepszy i najdroższy sprzęt nic nie poradzi.

Takie są LCD albo sygnał HD natywny i mamy max albo makrobloki, szarość, brak ostrości, po prostu nie ma co podziwiać.

:angry:

Edytowane przez slawekj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mieszkam we wrocławiu takze kilka sklepow w okolicy jest..
problem jest taki ze jestem tak zajechany ze nie wiem kiedy mialbym tam podejsc zrobic taki test...
ogolnie nie ma mnie od 8 do 20.00 bo koncze studia, pracuje w firmie i otwieram wlasną... z nadzieją ze kiedys bedzie mnie stać na taki sprzęt jak większość z was poleca.
jaki materiał testowy przynosisz do MM? i dlaczego plazma lepsza od LCD przy tak małej przekątnej? no i dlaczego oczywiscie panasonic s52 a nie samsung hd860? (bo jedyne co moge sobie obiektywnie ocenic jako architekt i dekorator wnętrz to to że samsung jest o niebo łądniejszy, design pierwsza klasa, do tego kabel hdmi i cena 60zl niższa - ale oczywiscie to same pierdoły, tylko ze narazie nikt nic tu madrzejszego nie powiedzał w porównaniu tych sprzętów).
może jest ktoś z wro kto mialby chwilke zeby sie przejsc ze mną i jakimś materiałem testowym do MM albo electro i zrobić porównanie? pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie materiały... to co najczęściej oglądamy. Kolega napisał...
DVD MPEG2-4 z różnym bitrate klasyczne wideo i animacje.
Pomijam oczywiście materiał HD.
I testujemy. Wybieramy DVD może być Samsung i wszystkie pozostałe.

Podłączamy... ustawiamy i testujemy.
Przeciętne oczy widzą i mamy pełny obraz rzeczywistości.
Oczywiście dobrze poczytać ale kto tak naprawdę obiektywnie ocenia to co kupił.
Jest rozmazane a wszyscy.... może niewielu ma odwagę napisać jak jest naprawdę.

Dzisiaj testowałem te niby super LCD... Sharp, Philips i Samsung, wszystkie full hd 1920-1080 na sygnale SD i DVD.
I co sam sprzedawca powiedział cytat " na co pan liczył" a ja "na super obraz".
Na to sprzedawca.... "zapraszam w 2015. Będzie HD i będzie super".
I to lubię.... szczerość do bólu.

Ja wiem, sprzedawca wie ale trzeba sprzedawać.... takie życie.

Dlaczego Panasonic plazma.
Bo przy takim sygnale lepiej sobie radzi a dlaczego wszystko zostało napisane tu i .....

B)

Edytowane przez slawekj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no dobra.. tv nie jest teraz przedmiotem dyskusji. chodzi o wybór dvd a w MM niestety nie mają już hd860 zeby porównać, maja tylko panasonica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='eksces' post='28685' date='13.12.2006, 02:56 ']
no dobra.. tv nie jest teraz przedmiotem dyskusji. chodzi o wybór dvd a w MM niestety nie mają już hd860 zeby porównać, maja tylko panasonica.
[/quote]
Smutne jak nie mają w jednym to może w drugim.

Ja polecam S-52 Panasonica.
Świetny obraz, czyta wszystkie formaty płytek DVD włącznie z DVD-RAM.
A audio...
zrobiono test w ciemno (double-blind test) oryginalnego nagrania skompresowanego Lame/MP3 przy zmiennym VBR 320 kbps.
Zaproszeni muzycy, redaktorzy pism Hi-Fi i sprzęt Mark Levinson. 80% nie rozróżniła oryginału od MP3.

A więc następne mity o super dzwięku i torach. To tylko specyfikacja podobnie jak z super obrazem na LCD przy sygnale SD czy DVD.

Dobrze Koledze radzę S-52 Panasonic.... ale wyłącznie z plazmą.

B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='slawekj' post='28693' date='13.12.2006, 02:40 ']
Smutne jak nie mają w jednym to może w drugim.

Ja polecam S-52 Panasonica.
Świetny obraz, czyta wszystkie formaty płytek DVD włącznie z DVD-RAM.
A audio...
zrobiono test w ciemno (double-blind test) oryginalnego nagrania skompresowanego Lame/MP3 przy zmiennym VBR 320 kbps.
Zaproszeni muzycy, redaktorzy pism Hi-Fi i sprzęt Mark Levinson. 80% nie rozróżniła oryginału od MP3.

A więc następne mity o super dzwięku i torach. To tylko specyfikacja podobnie jak z super obrazem na LCD przy sygnale SD czy DVD.

Dobrze Koledze radzę S-52 Panasonic.... ale wyłącznie z plazmą.

B)
[/quote]

Dobrze kolega prawi :) Tez mam S52 i jest super jak za takie małe pieniądze a na DVD nie wydam więcej ;) . A co najważniejsze - czyta płyty DVD czy VCD które są tak porysowane że NIC ich nie chciało odczytać. Są to płyty mojej dwu letniej córki która potrafi z nimi cuda wyczyniać jak tylko dopadnie w swoje ręce :P I obraz tez jest super - u mnie lepiej po componencie niż po hdmi

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='dawmac' post='28697' date='13.12.2006, 02:32 ']
Dobrze kolega prawi :) Tez mam S52 i jest super jak za takie małe pieniądze a na DVD nie wydam więcej :) . A co najważniejsze - czyta płyty DVD czy VCD które są tak porysowane że NIC ich nie chciało odczytać. Są to płyty mojej dwu letniej córki która potrafi z nimi cuda wyczyniać jak tylko dopadnie w swoje ręce :lol: I obraz tez jest super - u mnie lepiej po componencie niż po hdmi

pozdr. dawmac
[/quote]

Obsluguje DVD AUDIO ten panas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='wvr' post='28760' date='13.12.2006, 14:01 ']
Obsluguje DVD AUDIO ten panas?
[/quote]
[url="http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2981"]http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2981[/url]

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i sytuacja rozwiazala sie sama... samsungów juz nigdzie nie ma!:D wiec kupilem panasonica:D (a i tak ciezko bylo go dostać) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi