Skocz do zawartości
Hermanowy

Telewizor do 2-3 tys. do małego salonu (saloniku :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kilka lat temu moi teściowie zażyczyli sobie wymianę tv do salonu. Po wertowaniu internetu, wizytach w sklepie itd. padło na plazmę Panasonica p42g30. Plazma do tej pory sprawuje się super, obraz jest genialny - nawet w dzień. Jedyne minusy to bardzo ubogi smart - ale to w ich przypadku żadna różnica. Po wymianie tamtego tv mi przypadł do użytkowania ich poprzedni czyli lcd LG 26LG3000. Obraz marny, a nawet gorzej, ale skubaniec przeżył kilka lat i ostatnio zaczał świrować (migotanie na ciemnych scenach, skakanie obrazu - pierwsze wnioski taśma matrycy i czeka go drutowanie matrycy albo złom - bo nie wiem ile takie coś kosztuje - może wiecie?).

W każdym razie czy go naprawię czy nie, chcę zmienić tv. I tutaj pojawia się problem, bo bez mrugnięcia okiem bym nabył plazme z serii G lub V, ale jak wiadomo, ostatnie sztuki poszły ponad rok temu.

Plazm nie ma, oled drogi (i na razie niezbyt pewny) - zostaje LCD i tutaj moja prośba o wytypowanie modelu. Szukam czegoś o jak najlepszym obrazie, ale w bardzo ograniczonym budżecie - im taniej tym lepiej. Szczegóły poniżej:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 8m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5-2m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Raczej stać (o ile zmieści się na wąskiej półce, bo jak nie - będzie trzeba wieszać)

6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z boku telewizora, tylko rano.

7. Jaki masz obecnie telewizor ? 26" LCD 26LG3000

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Rozbudowane opcje Smart (wifi i porządna przeglądarka www)

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? SD i HD (cyfrowa naziemna i komputer)

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? komputer

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową - wkurzają mnie refleksy, a ich braku nie da się osiągnąć z normalnych domowych warunkach

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy i sport

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? TAK

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? NIE

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? pół na pół

17. Preferencje co do wielkości? obecny 26" jest zdecydowanie za mały więc uważam, że minimum to 42"

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Wolna reakcja na zmianę kanału itp, smużenie i skakanie obrazu (mam czuły wzrok na to) i mało detali w ciemnych scenach.

19. Preferencje co do marki ? najlepiej taka co daje więcej gwarancji (np wspomnianą plazmę kupiłem z 5 letnią gwarancją producenta)

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie przewiduję chyba, że będzie warto, ale czy to ma sens przy tv mniejszym niż 55"?

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Im mniej tym lepiej, bo pewnie za kilka lat kupię coś co będzie pod względem obrazu na poziomie plazmy (O ile coś takiego będzie).

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? raczej nie

Edytowane przez Hermanowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo bez mrugnięcia okiem bym nabył plazme z serii G lub V, ale jak wiadomo, ostatnie sztuki poszły ponad rok temu.
Plazm nie ma...

w takim razie kolego mam dla Ciebie dobrą wiadomość, bo jest jeszcze do wyjęcia 60VT60 :D więc wstrzymaj powiekę i ciśnij do sklepu - ostatnio widziana za jedyne 9 999 PLNów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Teraz to już w zasadzie są ceny "kolekcjonerskie" :). Podejrzewam, że teściów G30 sprzedałbym za więcej niż była kupiona :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja się cieszę,że udało mi się kupić rodzicom za 1280zł panasonica 42x60 rok temu, hehe,bije wszystko na łeb do 10 tys. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra Panowie, stypa po plazmach będzie trwać jeszcze długo, tylko co mam kupić? Propozycje?

Edytowane przez Hermanowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz coś sensownego za rozsądne pieniądze spójrz na Samsunga H6400, Panasonica AS640 i Sony W805B (jeśli minimum 50cali, ponieważ w mniejszych rozmiarach mają matrycę 60Hz). Wszystkie mają matrycę VA, wiec zapewnią wysoki kontrast (jak na LCD :)) ). Napisałeś, że będziesz oglądać sport - wszystkie dają radę, ale najlepiej dzięki swojemu systemowi MotionFlow wypada Sony.

H6400 http://hdtvpolska.com/topic/33033-test-3d-lcd-led-samsung-ue55h6400/

AS640 http://hdtvpolska.com/topic/33339-test-panasonic-seria-tx-48as640-as640-va/

W8 http://hdtvpolska.com/topic/32599-test-3d-lcd-led-sony-sony-kdl-50w805b-sony-kdl-55w805b-w805b-w815b-w828b-w829b/

Edytowane przez Mario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Teraz to już w zasadzie są ceny "kolekcjonerskie" :)

ale ja miałem na myśli sztukę ze sklepu i to przecenioną z 14 999 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz coś sensownego za rozsądne pieniądze spójrz na Samsunga H6400, Panasonica AS640 i Sony W805B (jeśli minimum 50cali, ponieważ w mniejszych rozmiarach mają matrycę 60Hz). Wszystkie mają matrycę VA, wiec zapewnią wysoki kontrast (jak na LCD :)) ). Napisałeś, że będziesz oglądać sport - wszystkie dają radę, ale najlepiej dzięki swojemu systemowi MotionFlow wypada Sony.

H6400 http://hdtvpolska.com/topic/33033-test-3d-lcd-led-samsung-ue55h6400/

AS640 http://hdtvpolska.com/topic/33339-test-panasonic-seria-tx-48as640-as640-va/

W8 http://hdtvpolska.com/topic/32599-test-3d-lcd-led-sony-sony-kdl-50w805b-sony-kdl-55w805b-w805b-w815b-w828b-w829b/

Dzięki. Szczerze mówiąc to po przewertowaniu internetu własnie skupiłem się na H6400 i As640 z nastawieniem na ten drugi, bo Samsung ma opinie hmmm mieszane. Sony nie brałem pod uwagę.

Skłaniałbym się raczej ku 40-42", 48" to juz spory skok cenowy, a co dopiero 55".

Wiem, że niektóre modele maja zupełnie inne parametry mimo tej samej linii, w zależności od rozmiaru.

Czy modele w granicach 40-42" będa równie udane z tych linii co 55"?

Czym się np różnią między sobą as640 40" i 48" czy 55"?

ale ja miałem na myśli sztukę ze sklepu i to przecenioną z 14 999 :P

A najmniej w historii ile kosztował? Bo Skąpiec bazy do tego modelu akurat nie ma. Podejrzewam, że coś koło 8 tys. Co nie zmienia faktu, że i 60" to ciut przyduzo i 10k to też dla mnie ciut przydużo, nawet za plazmę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"pierwsze wnioski taśma matrycy i czeka go drutowanie matrycy albo złom - bo nie wiem ile takie coś kosztuje - może wiecie?)"

Naprawa wyniesie niewiele mniej od nowego telewizora. Zanim wyrzucisz ten tv to dodaj ogłoszenie na olx za jakąś symboliczną stówe. Zapewne jakiś serwisant będzie zainteresowany :)

Co do wyboru 40" telewizora to w Samsungu i Panasonicu obraz i płynność praktycznie takie same.

Natomiast, gdy: "8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Rozbudowane opcje Smart (wifi i porządna przeglądarka www)" To zdecydowanie lepszy jest Samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"pierwsze wnioski taśma matrycy i czeka go drutowanie matrycy albo złom - bo nie wiem ile takie coś kosztuje - może wiecie?)"

Naprawa wyniesie niewiele mniej od nowego telewizora. Zanim wyrzucisz ten tv to dodaj ogłoszenie na olx za jakąś symboliczną stówe. Zapewne jakiś serwisant będzie zainteresowany :)

Tutaj Cie zaskoczę, obdzwoniłem sporo serwisów - większośc się w to nie bawi, ale znalazłem jeden gdzie konkretny fachman powiedział, że w 3 dni zrobi mi to za 80zł, tylko efekt może nie być pewny i trwały. Chyba zaryzykuję.

Co do wyboru 40" telewizora to w Samsungu i Panasonicu obraz i płynność praktycznie takie same.

Czyli H6400 i as640 mają te same funkcje i parametry bez względu na rozmiar?

Natomiast, gdy: "8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Rozbudowane opcje Smart (wifi i porządna przeglądarka www)" To zdecydowanie lepszy jest Samsung.

Głównie zależy mi na sprawnej przeglądarce www, która obsłuży filmy na cda itp i na udostepnianiu treści przez wifi. Np bardzo ciekawa opcja udostępniania sygnału tv przez internet (panasonic to ma jesli się nie mylę?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Czyli H6400 i as640 mają te same funkcje i parametry bez względu na rozmiar?"

Funkcje te same, ale w wielkościach 55' i większe jakość obrazu może być lepsza...

"Głównie zależy mi na sprawnej przeglądarce www, która obsłuży filmy na cda itp i na udostepnianiu treści przez wifi."

No to Samsung obsłuży cda, a Panasonic już nie. Udostępnianie treści po wifi działa i w Panasonicu i Samsungu.

"Np bardzo ciekawa opcja udostępniania sygnału tv przez internet (panasonic to ma jesli się nie mylę?)

Tak, ale ta funkcja występuje w wyższych modelach Panasonica niż AS640, które już przekraczają kwotę 3 tysięcy...

Edytowane przez armmaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra Panowie, stypa po plazmach będzie trwać jeszcze długo, tylko co mam kupić? Propozycje?

są jeszcze dostępne plazmy od LG np. 50pb5600 (cena ~1500zł!) model bez smart tv - wystarczy dokupić jakiś android box i mamy smart przy którym ten samsungowy się chowa

Edytowane przez pierwszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Czyli H6400 i as640 mają te same funkcje i parametry bez względu na rozmiar?"

Funkcje te same, ale w wielkościach 55' i większe jakość obrazu może być lepsza...

"Głównie zależy mi na sprawnej przeglądarce www, która obsłuży filmy na cda itp i na udostepnianiu treści przez wifi."

No to Samsung obsłuży cda, a Panasonic już nie. Udostępnianie treści po wifi działa i w Panasonicu i Samsungu.

"Np bardzo ciekawa opcja udostępniania sygnału tv przez internet (panasonic to ma jesli się nie mylę?)

Tak, ale ta funkcja występuje w wyższych modelach Panasonica niż AS640, które już przekraczają kwotę 3 tysięcy...

Wg strony Panasonic seria AS640 ma tą funkcje, to jak to w końcu jest?

Swoja drogą dzisiaj ogladałem as640 40" i 48" i jednak 40 to zdecydowanie za mało (apetyt rośnie :P). Zaniepokoiła mnie jedna rzecz - leciało jakieś demo i niestety np przy fragmentach meczu piłki nożnej skakanie szybko przemieszczających się zawodników było masakryczne :/ - wina sygnału czy w tej cenie nie ma co liczyć na więcej? Ja to chyba jestem wyjątkowo wrażliwy na ten element, bo obejrzałem kilkadziesiat telewizorów i na wiekszości widziałem ten mankament - dopiero sasmungi z oznaczeniem od 1200 PQI miały dla mnie w miarę płynny obraz, a panasonic bodajże 1400 MHz BLS.

są jeszcze dostępne plazmy od LG np. 50pb5600 (cena ~1500zł!) model bez smart tv - wystarczy dokupić jakiś android box i mamy smart przy którym ten samsungowy się chowa

Tylko jak ma się ten LG do plazm panasonica z serii G np? Bo pamiętam jak szukałem plazmy wtedy i niższe serie miały dla mnie nieakceptowalny poziom obrazu. Szczególnie X albo wcześniejsze C.

Na żywo już chyba nigdzien ie można obejrzeć plazm w sklepach, tylko internet został. Poza tym jakoś nigdy nie miałem zaufania do plazm innych niż Panasonic. Np jak jeszcze były w sklepach to porównanie Panasa, LG i Samsunga było wręcz dramatyczne na niekorzyść dwóch ostatnich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarówno samsung, lg jak i panasonic miały swoje bardzo udane modele wśrod plazm, porównywanie plazm tych producentów z róznych półek cenowych raczej nie ma sensu, na dzień dzisiejszy plazma od lg w swojej klasie cenowej to b. dobry wybór, w sam raz na przeczekanie aż oledy stanieją... panas as640 to b. dobry wybór ale smart już kuleje - np. youtuba nie obsługuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałbym Sony 50W829B, przed wszystkim z uwagi na bardzo dobry kontrast, równość podświetlenia matrycy (brak DSE, brak bandingu), zobacz sobie jeszcze np. tą recenzje

https://www.avforums.com/review/sony-w8-kdl-50w829b-led-television-review.10178

No banding, no dirty screen effect? Are we sure this is LED?

Na potwierdzenie ode mnie plansza 100% bieli na 55W829B

a6a708415602136.jpg

Oferuje tez bardzo dobrą płynność ostrość w ruchu (najlepszy wybór dla sportu), super niski inputlag (idealny dla graczy), bardzo dobre wykonanie (minimalistyczna cienka metalowa ramka), żeby nie było tak różowo wady tez ma a główna podstawowa to fatalne 3D, średni SMART na tle konkurencji.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna wizyta przed ścianą telewizorów tym razem MM. Wygląda na to, że Panasonic odpada :/ to smużenie obrazu zarówno przy as640 i as650 (technologia 1200MHz BLS) jest dla mnie nie do przyjęcia. Nowa technologia 200MHz BRC jest wyraźnie lepsza, niestety w tym przedziale cenowym nie dam rady. Chyba, że o czymś nie wiem.

Plazma LG bardzo chętnie, ale bez obejrzenia tego na żywo nie wezmę. Do tego transport plazmy jest kłopotliwy i nie wiadomo jak to ze wzrotami będzie.

Pozostaje albo jakiś sony, ale ten wyżej za drogi, albo coś nowego. Znalazłem LG 47LB700V - co wy na to? Technolgia oświeżania MCI 700MHz, wyglądało naprawdę nieźle. Duzo lepiej niż w Panasach. Za to obraz jako całośc był trochę gorszy. Tylko co mi po super jakości obrazu jak mi klatkuje w oczach.

Wszystko było testowane na sygnale naziemnej cyfrowej, bo i takie będzie główne źródło w domu.

Podsumowując:

Co myślicie o LG 47LB700V za 2499zł? Wady jakieś ma?

Czy jest jakiś Panasonic 45"-50" z minimum 200MHz BRC w cenie około 2,5k zł?

Czy znajde jakiegoś Soniaka 45"-50" z równie dobrym płynnym obrazem w cenie około 2,5k zł? (podejrzewam, że będzie to coś na poziomie 400MHz XR)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

podłączę się do tematu

czy warto brać plazmę lg 50pb5600, czy szukać jakiegoś lcd budżet do 1500 tylko

dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi