gregorytmb 0 Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Witam. Przymierzam się do kupna tv głownie do dynamicznych gier i seansów filmowych. Najczęściej gram sam ale od czasu do czasu gramy ze znajomymi w tekkena czy inną fife na PS3. Zależy mi głównie na małej wartości opóźnienia (input lag) i płynnym obrazie. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 11,5m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5-3,5m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-24. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Najczęściej na wprost5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Nie ma znaczenia6. Jak słońce świeci w pokoju ? Mocno ale mam rolety 7. Jaki masz obecnie telewizor ? Monitor LG Flatron W2486L8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Mały input lag i UHD9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k, hd10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC, PS311. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-612. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie ma znaczenia13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Gry i mecze piłki nożnej14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak ale przez PC15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK 99,8 %16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Tak samo17. Preferencje co do wielkości? 49-65"18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Plątanina kabli19. Preferencje co do marki ? Sony i Samsung ale bez parcia20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie ma znaczenia21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 10 000 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak Zastanawiam się nad: Samsung UE55HU8500L i Sony KD-55X8505B. Czytałem różne opinie na temat telewizorów Curved, mi osobiście w sklepie nie przeszkadzało. Bardzo proszę o Wasze propozycje i pomoc. Pozdrawiam Edytowane 21 Maja 2015 przez gregorytmb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FrankyGoes 80 Napisano 24 Maja 2015 No to ja może pierwszy. http://www.ceneo.pl/32529802 Cóż tu dużo mówić - idealnie spełnia wymagania, które podałeś Sony ma zapewne lepszy Input Lag, ale różnicy i tak w praktyce nie zauważysz. Philips natomiast wymiata resztę jakośćią obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorytmb 0 Napisano 25 Maja 2015 Dzięki. Telewizor zrobił na mnie ogromne wrażenie a Ambilight to coś przepięknego. Niestety nie potrafię znaleźć konkretnej informacji o wartości input laga 55PUS9109 (jeżeli ktoś posiada taką wiedzę, proszę o pomoc) Ten parametr w innych modelach Philipsa jest zdecydowanie za wysoki (ok 90ms) i obawiam się, że tu wiele się nie zmieniło. Sony ma zapewne lepszy Input Lag, ale różnicy i tak w praktyce nie zauważysz. Nie wiem czy zauważę, wiem, że inni widzą i skądś wziął się problem. Grywam w strzelaniny przez sieć, naczytałem się, że tu IL jest największym wrogiem. Bardzo podoba mi się ten telewizor stąd pytanie: czy wraz z ulepszaniem oprogramowania wartość input laga może zmaleć? Jeżeli tak to o jakie wartości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FrankyGoes 80 Napisano 26 Maja 2015 Dzięki. Telewizor zrobił na mnie ogromne wrażenie a Ambilight to coś przepięknego. Niestety nie potrafię znaleźć konkretnej informacji o wartości input laga 55PUS9109 (jeżeli ktoś posiada taką wiedzę, proszę o pomoc) Ten parametr w innych modelach Philipsa jest zdecydowanie za wysoki (ok 90ms) i obawiam się, że tu wiele się nie zmieniło. Nie wiem czy zauważę, wiem, że inni widzą i skądś wziął się problem. Grywam w strzelaniny przez sieć, naczytałem się, że tu IL jest największym wrogiem. Bardzo podoba mi się ten telewizor stąd pytanie: czy wraz z ulepszaniem oprogramowania wartość input laga może zmaleć? Jeżeli tak to o jakie wartości? Da się. Philips zrobił tak w zeszłym roku z modelem 8109, który zresztą nadal jest wspierany przez Philipsa. Najlepiej byłoby jakbyś poprosił o prezentację w jakimś sklepie i samodzielnie ocenił ten input lag. Sprzęt za takie pieniądze musi być dopracowany we wszystkich aspektach. Niestety nie istnieją wiarygodne informacje w internecie ile wynosi Input Lag dla tego telewizora (nie ma w Google). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorytmb 0 Napisano 26 Maja 2015 Najlepiej byłoby jakbyś poprosił o prezentację w jakimś sklepie i samodzielnie ocenił ten input lag. W tygodniu chcę jechać do punktu jednej z popularnych sieci. Pracuje tam mój znajomy także nikt nie powinien mieć nic przeciwko na małe testy z lapkiem Myślę o jeszcze innych zakupach dlatego bardzo proszę o alternatywną, tańszą propozycję telewizora (ok 5000-6000zł) Ambilight mile widziany chyba, że w tym przedziale cenowym konkurencja wygrywa jakością obrazu. Dam znać co z input lagiem i czy szukamy dalej czy może wróciłem już z Philipsem tym czasem czekam na propozycje. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FrankyGoes 80 Napisano 29 Maja 2015 Philips wygrywa jakością obrazu w droższych TV, przynajmniej to można wnosić z pięciokrotnego z rzędu przyznawania im nagrody EISA za obraz. W zeszłym roku niestety im się nie udało, ale to chyba tylko dlatego, że najlepszy model 9809 wyszedł już kiedy nagrody powędrowały do zwycięzców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach