Skocz do zawartości
wsd

Samsung UE32H5500 - Dobry wybór telewizora?

Rekomendowane odpowiedzi

Były to zwykłe kanały, ponieważ nie było znaczka HD obok loga stacji. Mam w tym nowym dekoderze wybór HDTV i gdy wejdę w to, to mam listę programów, które są tylko w HD. Jest ich 18. Więc lipa jak normalny mecz, który jest puszczony bez HD tak wygląda, ja tak nie chcę, nie da się meczu oglądać. <_<

No i wszystko jasne, kanały SD na telewizorze LCD nigdy dobrze nie wyglądały i nie liczyłbym na zmianę, jeżeli masz tak mało kanałów HD to pomyśl nad zmianą operatora, taki nc+ na dzień dzisiejszy oferuje około 60 kanałów HD (no powiedzmy że w większości są zbliżone do HD).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to trochę poleciałeś kolego ;) moim zdaniem to nie jest do końca kwestia technologii, a przede wszystkim jakości źródła/dostawcy. Ja niedawno przesiadłem się z plazmy (która nie jest tajemnicą, że nieco lepiej radzi sobie ze słabszej jakości sygnałem) na LCD w rozmiarze 60" i kanały SD, nawet te najbardziej "niszowe" wyglądają lepiej jak dobrze.

Żadną tajemnicą jest też fakt, że obecne TV nie służą do odbiory TV z anteny "siatkowej" - dobre źródło obrazu przede wszystkim

Edytowane przez Markcox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wsd Sprawdź jaki masz panel w tv bo dają pva samsunga lub sva sharp lub mva AUO . Wyłącz tv pilotem a następnie naciśnij na pilocie po kolei przyciski info menu mute power i tv się zalaczy i wyświetli menu w którym odczytaj linijkę option powinno tam pisać 32H6AF0V dla sharp 32A6F0V dla samsung. Później wyłącz tv pilotem tak jak zazwyczaj. Nic nie naciskaj w tym menu tylko odczytaj i wyłącz tv.

Później normalnie się zalaczy pilotem juz bez tego menu. Te przyciski na pilocie naciskamy po kolei czyli nacisniesz info puścisz to dopiero nacisniesz nastepny itd tylko szybko jeden po drugim.

Napisz co odczytałes .

Zobaczymy co tam samsung włożył.

W moim 32h5303 i w 32h5000 były panele sharp 32H6F0V i jestem z tego bardzo niezadowolony bo kupując samsunga chce panel samsunga a jakbym chciał sharp to bym sobie sharp kupił.

Taki jest panel: 32R6AF0V

ly658_ue32h5500panel.png

yb990_samsungue32h5500panel.png

Edytowane przez wsd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32R6AF0V to panel mva producenta AUO . Powinien mieć dobry poziom czerni i wolał bym go od sva sharp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to trochę poleciałeś kolego ;) moim zdaniem to nie jest do końca kwestia technologii, a przede wszystkim jakości źródła/dostawcy. Ja niedawno przesiadłem się z plazmy (która nie jest tajemnicą, że nieco lepiej radzi sobie ze słabszej jakości sygnałem) na LCD w rozmiarze 60" i kanały SD, nawet te najbardziej "niszowe" wyglądają lepiej jak dobrze.

Żadną tajemnicą jest też fakt, że obecne TV nie służą do odbiory TV z anteny "siatkowej" - dobre źródło obrazu przede wszystkim

Jak widać nie do końca "poleciałem" bo kolega któremu odpowiedziałem ma problem i to chyba duży.

A co do jakości SD na LCD była/jest i będzie tragiczna i nie pisz że zależy to od źródła bo jakoś jak sam napisałeś na plazmie jest lepiej, a to że Tobie po przesiadce się obraz LCD podoba to już kwestia Twojego gustu, mnie i zapewne paru innym osobom się nie podoba i nie będzie podobał bo nie będziemy się sami oszukiwać że jest OK jak nie jest.

Ja szczęśliwie nadal oglądam na plazmie i zapewne jeszcze parę lat pooglądam bo telewizor stary jeszcze nie jest a dobrego następcy za rozsądne pieniądze nie widać.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32R6AF0V to panel mva producenta AUO . Powinien mieć dobry poziom czerni i wolał bym go od sva sharp.

Rozumiem, ale tak jak napisałeś: "W moim 32h5303 i w 32h5000 były panele sharp 32H6F0V i jestem z tego bardzo niezadowolony bo kupując samsunga chce panel samsunga a jakbym chciał sharp to bym sobie sharp kupił."

Telewizor samsung powinien mieć panel samsunga a nie sharp czy auo.

Nie jestem zadowolony z tego telewizora, więc go oddaję. Na normalnym kanale powinien program wyglądać odpowiednio, a nie jak g****. Tak, by wiedzieć na przyszłość, na jakiej stronie sprawdzasz te panele? Chyba, że nie chcesz podać, to jak coś to można na pw do Ciebie w razie czego kiedyś napisać, byś sprawdził model? Nagrałem filmik telefonem, tak jak widać na telefonie gdy leci skrót meczowy, czy sam mecz jest taka jakość o której pisałem, takie smużenie.

http://youtu.be/zibnuGT_9Bw

Edytowane przez wsd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że na filmie jest w trybie piłka nożna ale rozumiem że bez tego trybu też nie wygląda to tak jak byś chciał ? Ten tryb to pewnie polega na migotaniu podświetlenia czyli wprowadzaniu ciemnych klatek.

Z tym sprawdzeniem panelu to nie jest żadna tajemnica ale niestety obecnie na modele samsunga na Europe to można tylko sprawdzić wchodząc w menu serwisowe jak pisałem w poście powyżej.

Żeby rozpoznać producenta decydującą jest literka po wielkości panel czyli dla 32 cali option: 32 i po tym 32 pierwsza litera to oznaczenie panela producenta.

samsung: A

AUO: R lub L

Innolux : D lub P

Sharp : H lub S

Pewnie jeszcze jakieś inne są ale wiem tylko o tych.

Następnie cyfra 6 oznacza że panel jest 60hz a gdyby była 1 to jest 100hz (120hz) w przypadu 2 to jest 200hz(240 hz)

Następnie liteka A oznacza panel Antiglare a gdyby była U to Ultraclear

W twoim przypadku powinieneś kupić samsunga 32H6200 lub 32H6400 bo myślę że tam jest panel samsunga 100hz czyli jest tzw upłynniacz dla lepszej płynności ruchu przy szybkich scenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że na filmie jest w trybie piłka nożna ale rozumiem że bez tego trybu też nie wygląda to tak jak byś chciał ? Ten tryb to pewnie polega na migotaniu podświetlenia czyli wprowadzaniu ciemnych klatek.

Z tym sprawdzeniem panelu to nie jest żadna tajemnica ale niestety obecnie na modele samsunga na Europe to można tylko sprawdzić wchodząc w menu serwisowe jak pisałem w poście powyżej.

Żeby rozpoznać producenta decydującą jest literka po wielkości panel czyli dla 32 cali option: 32 i po tym 32 pierwsza litera to oznaczenie panela producenta.

samsung: A

AUO: R lub L

Innolux : D lub P

Sharp : H lub S

Pewnie jeszcze jakieś inne są ale wiem tylko o tych.

Następnie cyfra 6 oznacza że panel jest 60hz a gdyby była 1 to jest 100hz (120hz) w przypadu 2 to jest 200hz(240 hz)

Następnie liteka A oznacza panel Antiglare a gdyby była U to Ultraclear

W twoim przypadku powinieneś kupić samsunga 32H6200 lub 32H6400 bo myślę że tam jest panel samsunga 100hz czyli jest tzw upłynniacz dla lepszej płynności ruchu przy szybkich scenach.

Nawet bez trybu, piłka nożna czy jakikolwiek inny sport, siatkówka, bilard wyglądają bardzo słabo. Dzięki wielkie za wyjaśnienie tego i ta informacja na pewno ludziom się przyda. Myślałem, by kupić UE32H6200, ale niestety ciężko go już dostać: http://www.ceneo.pl/28940174 a co do H6400 nad tym modelem też kiedyś myślałem, ale odpadł z powodu plexi-glass’owego wykończenia i też z powodu tego, że w H6400 i bodajże w innych modelach z 6 serii H lubi się ponoć kurzyć matryca i wybija plamy na ekranie i jest problem z naprawą/wymianą tej usterki, bo gwarancja tego nie uwzględnia. Widziałem kiedyś w MediaExpert tego H6400 i widziałem w nim kurz pod tym plastikiem plexi. Sam pracownik powiedział, że dwa modele wysłali do samsunga, bo dostał się tam kurz.

Edytowane przez wsd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać nie do końca "poleciałem" bo kolega któremu odpowiedziałem ma problem i to chyba duży.

to, że kolega ma problem ze swoim modelem/dostawcą źródła nie zmienia faktu, że stwierdzenie

No i wszystko jasne, kanały SD na telewizorze LCD nigdy dobrze nie wyglądały i nie liczyłbym na zmianę

rozmija się z prawdą. Takie uogólnianie kompletnie nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wsd Ciągnące się smugi za ruszajacymi się obiektami to efekt braku panela 100hz (120hz) w serii 5 samsunga. Sam zapomniałem się po kilku latach używania 200 hz panela (Samsung46c8000) i kupiłem 32h5000 no ale też go zwrócę . Co kupisz ? Inne firmy jak np sony tez montują 60hz panele nawet w serii 32w7 . Panasonic i lg pewnie są na ips i smugi są nie mniejsze w ips.

Poza tym w serii 5 samsunga pewnie nie montują tak zaawansowanych podzespołów jak w wyższych seriach i stąd obraz sd wygląda tak kiepsko co porównaniem osobiście stawiając obok siebie 5 letni samsung serii 8 46c8000 który kosztował 8tys i 32h5000 za 1000 zł . Na 32h5000 obraz na kanałach sd z naziemnej wygladal tak beznadziejnie jak obraz z kanalow arabskich o niskim bitrate z 13e na serii 8 46c8000 czyli seria 8 z 2010 roku skaluje zdecydowanie lepiej od serii 5 z 2014r a to przecież 4 lata. Pchają taniochę do serii 5 i tylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wsd Ciągnące się smugi za ruszajacymi się obiektami to efekt braku panela 100hz (120hz) w serii 5 samsunga. Sam zapomniałem się po kilku latach używania 200 hz panela (Samsung46c8000) i kupiłem 32h5000 no ale też go zwrócę . Co kupisz ? Inne firmy jak np sony tez montują 60hz panele nawet w serii 32w7 . Panasonic i lg pewnie są na ips i smugi są nie mniejsze w ips.

Poza tym w serii 5 samsunga pewnie nie montują tak zaawansowanych podzespołów jak w wyższych seriach i stąd obraz sd wygląda tak kiepsko co porównaniem osobiście stawiając obok siebie 5 letni samsung serii 8 46c8000 który kosztował 8tys i 32h5000 za 1000 zł . Na 32h5000 obraz na kanałach sd z naziemnej wygladal tak beznadziejnie jak obraz z kanalow arabskich o niskim bitrate z 13e na serii 8 46c8000 czyli seria 8 z 2010 roku skaluje zdecydowanie lepiej od serii 5 z 2014r a to przecież 4 lata. Pchają taniochę do serii 5 i tylę.

Teraz to już wiem. H5500 ma duże rozmycie ruchu. Zdecydowanie zwróć. Szkoda, że H6200 nie jest dostępny do kupienia, bo pewnie kupił bym ten model. Czekam na jakiś test J6200, może okaże się, że będzie dobry. Rozumiem. W ogóle dzięki, że zainteresowałeś się tym tematem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung w serii 32j5500 zastosował panel pls czyli swoja odmianę ips wiec w 32 calowych z serii j mogą być inne niespodzianki typu panel pls a to mozesz sprawdzić szkłem powiększającym x6 oglądając panel pixele bo wyglądają inaczej. Co jest w 32j6200 tego nie wiem.

Znajdź lepiej 32h6200 i będziesz miał spokój. Na alledrogo sklep mall wystawił po 1529zl .

Edytowane przez lahcim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung w serii 32j5500 zastosował panel pls czyli swoja odmianę ips wiec w 32 calowych z serii j mogą być inne niespodzianki typu panel pls a to mozesz sprawdzić szkłem powiększającym x6 oglądając panel pixele bo wyglądają inaczej. Co jest w 32j6200 tego nie wiem.

Znajdź lepiej 32h6200 i będziesz miał spokój. Na alledrogo sklep mall wystawił po 1529zl .

PLS jest gorszy od IPS? Nie znam się na sprawdzaniu tym szkłem. Zobaczymy co będzie w J6200. Pytałem Cedrica z serwisu rtings i stwierdził, że dziś ma być test J6200: http://www.rtings.com/reviews/tv/lcd-led/samsung/j6200 więc trzeba poczekać aż się pojawi. W tabeli jest napisane: 120 Hz. Oni są z Kanady, a wszystkie telewizory mają z USA, wiadomo, że na rynek Amerykański same najlepsze telewizory są wysyłane lub produkowane. Niestety Polska jest rynkiem zbytu gorszej klasy telewizorów jak i innych sprzętów. W USA mają taki wygląd J6200 http://www.samsung.com/us/video/tvs/UN40J6200AFXZA

Co do kupienia H6200, to wolałbym kupić w jakimś sprawdzonym sklepie. Zobaczymy, może pojawi się jeszcze w sprzedaży, powinni go cały czas produkować, jak H5500 jest modelem z 2014 roku, a ten, który kupiłem został wyprodukowany w 2015, więc takiego gniota nadal produkują, to czemu mieliby H6200 nie produkować? :angry2:

Edytowane przez wsd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.digitalversus.com/tv-television/samsung-ue32j5500-p25943/test.html

Widzisz w powyższym teście 32j5500 z panelem pls ( nazwa handlowa samsunga dla ips )na rynek europejski ma kontrast ansi 860:1 podczas gdy 32j5500 na rynek amerykański ma kontrast ponad 4400:1 i panel VA według testu ze strony ratings .

W testach jest pokazane jak wyglądaja pixele pod lupą i jak byś miał taką x6 lub nawet lepiej x10 powiększenie i przystawil do ekranu to byś poznał czy to panel pls czy ips czy odmiana va np. Pva lub mva lub sva. Seria j będzie nie mniej kłopotliwa do zakupu odpowiedniego egzemplarza niż seria h.

Jeszcze jedno. Jeżeli 32j6200 będzie miał aktywne 3d to raczej będzie wskazywało ze to panel VA choć to tylko poszlaka. Jeżeli wogule będzie 3d

Edytowane przez lahcim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.digitalversus.com/tv-television/samsung-ue32j5500-p25943/test.html

Widzisz w powyższym teście 32j5500 z panelem pls ( nazwa handlowa samsunga dla ips )na rynek europejski ma kontrast ansi 860:1 podczas gdy 32j5500 na rynek amerykański ma kontrast ponad 4400:1 i panel VA według testu ze strony ratings .

W testach jest pokazane jak wyglądaja pixele pod lupą i jak byś miał taką x6 lub nawet lepiej x10 powiększenie i przystawil do ekranu to byś poznał czy to panel pls czy ips czy odmiana va np. Pva lub mva lub sva. Seria j będzie nie mniej kłopotliwa do zakupu odpowiedniego egzemplarza niż seria h.

Jeszcze jedno. Jeżeli 32j6200 będzie miał aktywne 3d to raczej będzie wskazywało ze to panel VA choć to tylko poszlaka. Jeżeli wogule będzie 3d

Rozumiem. J6200 nie ma 3D. Tak wypadł w teście u rtings: http://www.rtings.com/reviews/tv/lcd-led/samsung/j6200

Oby H6200 pojawił się jeszcze w sprzedaży. :P

Edytowane przez wsd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...