Skocz do zawartości
Mario

Podwójny tuner w każdym TV Ultra HD 4K od Sony w europejskiej dystrybucji

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszłym roku, Sony po raz pierwszy wprowadziło podwójny tuner w TV 4K, co umożliwia nagrywanie jednego kanału telewizyjnego, podczas oglądania innego. W roku 2015 wszystkie modele Sony 4K na rynek europejski mają posiadać twin tuner.

W 2015 w Europie zobaczymy sześć modeli 4K Ultra HD Sony, począwszy od najbardziej przystępnej serii X83C do high-enodwego X94C. Poza nimi zobaczymy zakrzywiony model S85C i płaskie X85C, X90C oraz X93C.Wszystkie wyposażone będą w twin tuner. Nie znajdziemy go jednak w żadnej serii Full HD.

Aby skorzystać z możliwości nagrywania, do TV trzeba podłączyć dysk twardy poprzez USB. Funkcja nagrywania jest zintegrowana w systemie Android TV, dzięki czemu łatwo można uzyskać podgląd nagranych materiałów.

Jeśli sygnał TV jest szyfrowany, trzeba będzie włożyć kartę operatora do modułu CI, aby pozbyć się dekodera.

Kliknij tutaj aby zobaczyć całą treść artykułu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie http://www.sony.pl/electronics/telewizory/w850c-w800c-series/specifications

jest podana informacja że FHD też posiada 2 tunery.

Poproszę o sprostowanie. Dane techniczne są dostępne już od kilku tygodni. Dodatkowo możemy się dowiedzieć o nowych upłynniaczach które będą pracowały w częstotliwości XR800/XR900/XR1000

Z nowości jeszcze dodam dodatkowy tryb obrazu, oprócz standardowego, użytkownika, własnego oraz trybu kino, pojawia się dodatkowy tryb CinemaPro (kinoPRO).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przyjdą do testów to na pewno wszystko wyjdzie. A to się wydarzy za kilka dni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przyjdą do testów to na pewno wszystko wyjdzie. A to się wydarzy za kilka dni :)

Czekam z niecierpliwością. Wszystkie znaki na to wskazują, że nastąpi to za kilka dni. Sprzedawcy sieciówek zwierzyli się z obecności przedstawicieli firmy SONY oraz kończąca się promocja (29 marca) cenowa z dodatkową gwarancją. Czekam na wersję FHD, która jeszcze przez kilka miesięcy nie będzie w sprzedaży, w interesującym mnie rozmiarze tj 55".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie ale mało precyzyjny ten post.

Co to znaczy podwójny tuner?

Podwójny DVB-T?

Podwójny DVB-S2?

A może z każdego po jednym i dlatego podwójny?

A może każdy podwójny?

A może znaczy to że będzie tak naprawdę jeden za to wielostrumieniowy i będzie dawał możliwość nagrywania jednego kanału i możliwość oglądania innego (zaznaczam że taka opcja istnieje w innych sprzętach i wcale nie oznacza podwójnego tunera).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ja rozumiem , że chodzi o zintegrowany podwójny tuner . Dla przykładu : jeżeli np. korzystamy z modułu CAM + karta operatora telewizji kablowej, to moduł CAM powinien być dwu-strumieniowy , aby można było nagrać program zaszyfrowany z jednego kanału , a w tym samym czasie , możemy również oglądać inny program zaszyfrowany z drugiego kanału . Moduł CAM nie powinien być parowany z kartą operatora telewizji kablowej .

(przykład dotyczy telewizji tzw.kablowej).Jeżeli moduł CAM będzie jedno-strumieniowy to niestety nagrywając jeden program zaszyfrowany , nie oglądniemy drugiego innego

programu zaszyfrowanego , tylko ten który nagrywamy . Ja tak mam niestety , bo telewizor firmy Sony W905A , niestety nie dostał w aktualizacji takiej możliwości ,

jakie otrzymały telewizory Ultra HD firmy Sony z roku 2014 .

Pozdrawiam,

Edytowane przez hallyday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ja rozumiem , że chodzi o zintegrowany podwójny tuner . Dla przykładu : jeżeli np. korzystamy z modułu CAM + karta operatora telewizji kablowej, to moduł CAM powinien być dwu-strumieniowy , aby można było nagrać program zaszyfrowany z jednego kanału , a w tym samym czasie , możemy również oglądać inny program zaszyfrowany z drugiego kanału . Moduł CAM nie powinien być parowany z kartą operatora telewizji kablowej .

(przykład dotyczy telewizji tzw.kablowej).Jeżeli moduł CAM będzie jedno-strumieniowy to niestety nagrywając jeden program zaszyfrowany , nie oglądniemy drugiego innego

programu zaszyfrowanego , tylko ten który nagrywamy . Ja tak mam niestety , bo telewizor firmy Sony W905A , niestety nie dostał w aktualizacji takiej możliwości ,

jakie otrzymały telewizory Ultra HD firmy Sony z roku 2014 .

Pozdrawiam,

Kolego mylisz pojęcia.

Tuner to tuner, CAM to CAM, mając wielostrumieniowy CAM możesz nie mieć możliwości nagrywania jednego zakodowanego kanału a oglądania innego bo nie masz tunera Twin, i na odwrót mając tuner Twin i CAM jednostrumienowy też takiej możliwości miał nie będziesz.

Dla mnie tuner Twin to taki który umożliwi oglądanie kanału z jednej częstotliwości i jednocześnie nagrywanie z innej.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,

Oczywiście , że mój telewizor firmy Sony W905A z 2013 r. nie ma zintegrowanego podwójnego tunera , więc nie mógł dostać niestety w aktualizacji takiej możliwości , jakie otrzymały telewizory Ultra HD firmy Sony z roku 2014 .

Telewizor może mieć również wbudowane dwa gniazda CI na dwa moduły CAM z dwiema kartami . Tak mają np .telewizory Philips z systemem Android modele z 2014 r. z zintegrowanym podwójnym tunerem .Telewizory Ultra HD firmy Sony z roku 2014 z zintegrowanym podwójnym tunerem mają tylko jedno takie gniazdo CI.(złącze na moduł CAM z kartą)

Mam kolegę , który ma telewizor Philips 48PFS8109/12 i który chciał skorzystać , że telewizor ma zintegrowany podwójny tuner. Ma operatora telewizji

kablowej . Chciał skorzystać z modułu CAM+karta operatora . (aby nagrywać jeden kodowany program a drugi kodowany program oglądać w tym samym czasie) I co się okazało .

Żeby to mógł zrobić przedstawiciel operatora stwierdził , że musi wykupić dwa abonamenty .(czyli dwa moduły+2 karty) Na razie z tej propozycji operatora telewizji

kablowej zrezygnował . I to jest cała "proza życia" w praktyce .

Moim skromnym zdaniem nie mylę pojęć .

W mojej poprzedniej wypowiedzi źle się wyraziłem , pisząc(Ja rozumiem , że chodzi o zintegrowany podwójny tuner)mając na myśli , że telewizor

powinien mieć zintegrowany podwójny tuner .

Pozdrawiam,

Edytowane przez hallyday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim się kupi TV z tzw. podwójnym tunerem warto się upewnić że zastosowanie modułu CI np. dwustrumieniowego umożliwi jednoczesne nagrywanie i oglądanie w tym samym czasie dwóch kodowanych kanałów lub ich jednoczesny podgląd w PIP.

Niestety nie sprawdziłem tego przed zakupem Samsunga UHD HU7500.

Świetnie działa przy programach niekodowanych ale np. w kablówce gdzie są wszystkie kanały kodowane drugi tuner jest całkowicie bezużyteczny.

Edytowane przez marekwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Tak jest , zintegrowany podwójny tuner bardzo dobrze się sprawdza przy równoczesnym odbiorze jednego kanału niekodowanego i nagrywaniu innego programu niekodowanego , ale już przy programach kodowanych w telewizji kablowej zaczynają

się "schody" i rzeczywiście taki zintegrowany podwójny tuner może być bezużyteczny <_< i należy się dowiedzieć u operatora telewizji kablowej , z którego usług korzystamy , czy będzie można jednocześnie nagrywać jeden kanał

kodowany , a inny kanał kodowany oglądać przy pomocy modułu dwu-strumieniowego+karta operatora kablowego na danym telewizorze , który ten zintegrowany

podwójny tuner posiada .

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak pozostanę przy swoim Dreamboxie który ma podwójny tuner i mając w nim jedną kartę Cyfry mogę jednocześnie nagrywać do siedmiu kanałów HD i oglądać ósmy.

Poprzednio miałem dwa inne Dreamboxy które miały pojedyncze tunery i na nich można było jednocześnie nagrywać i oglądać kanały kodowane.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi