szajbek 0 Napisano 2 Stycznia 2015 Witam Forumowiczów W czasie bliższym niż dalszym zamierzam zmienić swój tv na coś większego. Aktualnie mam Samsunga LE32D550, ale zamierzam go przenieść do innego pokoju i wstawić na jego miejsce 55 cali.Zastanawiałem się nad Samsungiem UE55HU6900 ze względu na to, że ma 4K, ale słyszałem, że słabo sobie radzi z sygnałem naziemnej TV. Znajomy polecił mi LG 55LB731V, ale nigdy nie użytkowałem LG, więc nawet nie wiem czy dobrze się sprawuje. Z drugiej strony, wiele dobrego przeczytałem na tym forum o Sony kdl-55w829b. Czy moglibyście mi coś poradzić? Decydować się na któryś z powyższych czy myśleć o czymś zupełnie innym? Będę wdzięczny za każdą pomoc. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 14. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost, kąty nie są ważne5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju ? okno na południe, drzwi balkonowe bardzo blisko telewizora7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung LE32D5508. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Full HD, WiFi, możliwość nagrywania na usb9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 90% - naziemna TV, za rok podłączana będzie kablówka; sporadycznie filmy w lepszej jakości10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? na razie badziewne DVD, później kino domowe11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok 5h12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczej matową13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? standardowo, programy, seriale, czasem nocne seanse filmowe14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? rzadko15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? rzadko, albo w ogóle nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami17. Preferencje co do wielkości? 55 cali18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? złe skalowanie, słaba jakość, długie przełączanie między kanałami19. Preferencje co do marki ? raczej samsung, większość urządzeń (także komórek) mam z tej firmy20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie, dla mnie zupełnie zbędne21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4500 zł 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? raczej nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 2 Stycznia 2015 Oglądasz wieczorami więc zdecydowanie będzie lepszy telewizor oparty nie na matrycy IPS czy VA (artykuł) Radziłbym też zaopatrzyć się w kanały HD gdyż sygnał SD na każdy LCD w tak dużych rozmiarach wygląda delikatnie mówiąc "średnio". Pomyśl czy na pewno potrzebujesz budżetowego 4K czy może jednak lepiej kupić wypasiony Full HD. W sony dobrze celujesz. To ciekawy model. Bardzo dobry na noc. Podobnie jak np. Samsung H6400 czy H7000. Testy znajdziesz tutaj: http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szajbek 0 Napisano 3 Stycznia 2015 Szczerze mówiąc, po przeczytaniu testów bardziej skłaniałbym się do H7000. Przekracza budżet o 7 stówek, ale z tego co czytałem to chyba jest wart swojej ceny. W kanały HD się zaopatrzę jeszcze w tym roku, jak tylko kablówka będzie u mnie dostępna :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
modoc 11 Napisano 3 Stycznia 2015 Jak możesz to bierz h7000 ja wziąłem h6400 i też jestem mega zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach