Skocz do zawartości
szajbek

55" do 4500zl - porownanie kilku opcji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów icon_smile.gif
W czasie bliższym niż dalszym zamierzam zmienić swój tv na coś większego. Aktualnie mam Samsunga LE32D550, ale zamierzam go przenieść do innego pokoju i wstawić na jego miejsce 55 cali.

Zastanawiałem się nad Samsungiem UE55HU6900 ze względu na to, że ma 4K, ale słyszałem, że słabo sobie radzi z sygnałem naziemnej TV. Znajomy polecił mi LG 55LB731V, ale nigdy nie użytkowałem LG, więc nawet nie wiem czy dobrze się sprawuje. Z drugiej strony, wiele dobrego przeczytałem na tym forum o Sony kdl-55w829b. Czy moglibyście mi coś poradzić? Decydować się na któryś z powyższych czy myśleć o czymś zupełnie innym? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost, kąty nie są ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? okno na południe, drzwi balkonowe bardzo blisko telewizora
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung LE32D550
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Full HD, WiFi, możliwość nagrywania na usb
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 90% - naziemna TV, za rok podłączana będzie kablówka; sporadycznie filmy w lepszej jakości
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? na razie badziewne DVD, później kino domowe
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok 5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczej matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? standardowo, programy, seriale, czasem nocne seanse filmowe
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? rzadko
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? rzadko, albo w ogóle nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? złe skalowanie, słaba jakość, długie przełączanie między kanałami
19. Preferencje co do marki ? raczej samsung, większość urządzeń (także komórek) mam z tej firmy
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie, dla mnie zupełnie zbędne
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4500 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? raczej nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądasz wieczorami więc zdecydowanie będzie lepszy telewizor oparty nie na matrycy IPS czy VA (artykuł) Radziłbym też zaopatrzyć się w kanały HD gdyż sygnał SD na każdy LCD w tak dużych rozmiarach wygląda delikatnie mówiąc "średnio". Pomyśl czy na pewno potrzebujesz budżetowego 4K czy może jednak lepiej kupić wypasiony :) Full HD. W sony dobrze celujesz. To ciekawy model. Bardzo dobry na noc. Podobnie jak np. Samsung H6400 czy H7000. Testy znajdziesz tutaj: http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, po przeczytaniu testów bardziej skłaniałbym się do H7000. Przekracza budżet o 7 stówek, ale z tego co czytałem to chyba jest wart swojej ceny.

W kanały HD się zaopatrzę jeszcze w tym roku, jak tylko kablówka będzie u mnie dostępna :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz to bierz h7000 ja wziąłem h6400 i też jestem mega zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi