Woczulki 0 Napisano 23 Grudnia 2014 Witam serdecznie. Drodzy forumowicze jestem nowy, ale przybywam od konkurencji... Już byłem zdecydowany (a raczej omamiony) jak poszedłem po rozum do głowy, że to forum nie specjalistów, a handlowców... Na szczęście udało mi się opamiętać i teraz to do Was miałbym ogromną prośbę w wyborze TV. Poniżej opiszę moje wymagania: Potrzebuję TV 55", pomimo dużej odległości do oglądania (4-4,5m) nie stać mnie na droższy telewizor. Tak jak wspomniałem w temacie mogę wydać max 4500, ale jakby tylko się dało (nie kosztem obrazu) to będę bardzo wdzięczny za pomoc Do telewizora będę siedział raczej na wprost, ale zdarzy się, że goście już będą mieć spory kąt (jednak to głównie ja z żoną będę oglądał TV). Słońca w pokoju właściwie nie ma, a TV i tak będę oglądał głównie wieczorami, przy słabym, lub wyłączonym świetle. Na Smart TV mi jakoś bardzo mocno nie zależy, ale dobrze by było żeby działało, 3D nie interesuje mnie wcale. Oglądał będę na TV głównie filmy oraz sport (przede wszystkim piłka nożna. Do TV podłączony będzie dekoder z NC+, od czasu do czasu film z pendriva. W gry nie grywam. Jedyna rzecz jaka mnie na dzisiaj denerwuje w moim starym samsungu to dziwny cień ciągnący się za piłką podczas oglądania meczy (poświata pozostawiana po piłce-taki dziwny obrys). Nie jestem specjalistą, ale jak już wydaję bardzo duże jak na mnie pieniądze to chciałbym mieć naprawdę fajny TV Zależy mi przede wszystkim na dobry obrazie, bo z dźwiękiem planuję kupić soundbar JBL SB200. Byłem już prawie zdecydowany na Toshibe L7453, ale jej awaryjność i jednak z tego co wiem średnia jakość mnie odstrasza... Teraz bliżej mi do Sony W829, natomiast TV ten jest strasznie gruby i brzydki z boku, a będzie te elementy u mnie w domu mocno widać... Wszystko jednak jestem w stanie znieść jeśli jakość obrazu będzie naprawdę ok. Liczę się również z tym, że może być konieczna kalibracja i już nawet się nią interesowałem na stronie admina, ale to wszystko w czasie po uzbieraniu pieniędzy Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piteron 228 Napisano 23 Grudnia 2014 witam banitę Jak widac coraz więcej osób migruje Nie będę tu pisał marketingowego bla bla bla,napisze to co ja widziałem na własne oczy więc tak to co wybrałeś czyli w829 to genialny TV do sportu i do oglądania wieczorem.Czy jest brzydki to rzecz gustu,faktycznie sony zastosował dosyć dziwna technikę montażu,cała elektronika jest na dole a reszta tylnej obudowy to praktycznie sama matryca.Wygląda to fakt dziwnie i powoduje sporo problemu z powieszeniem Tv na ścianie.Jednak teraz Sony dodaje dystanse więc problemu nie ma.Jeszcze jedna rzecz w Sonym sekcja zasilacza jest na zewnątrz,wygląda to dokładnie tak samo jak zasilacze do laptopów,Ma to swoje zalety takie jak to ze przy awarii zasilacza wymieniamy go praktycznie bez ingerencji w TV,ale ma i wady,trzeba miec miejsce aby go ukryć Poza tym obraz jest naprawdę na wysokim poziomie i co najważniejsze dla Ciebie czyli sport i ciągnące sie piłki.Sony w swoim MotionFlow postawił poprzeczkę bardzo wysoko w temacie płynności i ostrości ruchu Za podane kwote spokojnie go kupisz nawet w zwyklym sklepie a warto dodać że teraz Sony za darmo daje 4 lata gwarancji jako alternatywę za niższe pieniądze można podać H6400 i pochodne,Sa to naprawdę dobre TV .Tu na forum masz testy obu zrobione w sposób profesjonalny a nie kilkadziesiąt nic nie mówiących zdjęć Możesz sie tez zastanowić nad dopłata i zakupem h7000 to juz ciut inna liga,szybka matryca natywnie 240hz bez polepszaczy ale tu musiał byc dołożyć ok tysiąca zł Reasumujac Gdybym ja stal przed takim wyborem miał bym mocny dylemat ale wydaje mi sie ze 55 do 45 wygrał by jednak Sony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 23 Grudnia 2014 Witamy, ps. Piteron był pierwszy ; ) ale podaję swoje zdanie bo już się napisałem ; ) 1. Dobrze, że edukacja rośnie i ludzie zaczynają zauważać gdzie wciskany jest kit. Ja tylko napiszę wprost, że kolega wyżej przybywa z hdtv.com.pl żeby było jasne. 2. Co do Toshiby. Właśnie ją testujemy. Krótkie podsumowanie: jak najbardziej jest ok, pod warunkiem, że poszukujemy telewizora, który ma być jasny i mieć dobre kąty widzenia. Toshibę L7 jest dla osób, które poszukują wyświetlacza do telewizji i oglądania w dzień. Jako wyświetlacz filmowy sprawdzi się on przeciętnie. Wygaszanie lokalne nie cechuje się taką skutecznością jaką powinno, a matryca IPS nie dostarcza satysfakcjonującego kontrastu. Poza tym jednak wszystkie inne cechy plasują się na dobrym poziomie. Czyli musisz sam ocenić czy IPS jest dla Ciebie. Polecam też ten artykuł: http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/artykuly/ips-czy-va-dwa-typy-matryc-lcd-jak-wybrac-od-r1112 3. Jak wiesz model Sony W805B mocno polecamy. Widać to np. na stronie euro: http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kdl-55w805b.bhtml Więc mimo wszystko polecałbym się na nim skupić. 4. Kolejny dobry model to Samsung H6400 w 55". Test znasz zapewne: http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/samsung/test-3d-lcd-led-samsung-ue55h6400-r937 Poleciłbym Ci lepszy H7000 ale on w tej cenie to 46" a ty potrzebujesz duży TV. H6400 jednak jak przeczytasz jest też bardzo dobry 5. Na koniec Panasonic AS640 w 55": http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/panasonic/test-panasonic-seria-tx-48as640-as640-va-r1024 Wymienione TV są na matrycy VA. Artykuł znasz więc wiesz o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eLBeG 9 Napisano 23 Grudnia 2014 Ze względu na grubość Sony zrezygnowałem z zakupu w829, zdecydowałem się na zakup h7000 i jestem jak to mówią na czarnym "mega zadowolony". Co prawda nie mam radyjka, ale przeżyje. Wiem, że to dla Ciebie za drogo, ale poczytaj o h6400 jeśli nie Sony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woczulki 0 Napisano 23 Grudnia 2014 Super Bardzo dziękuję za odpowiedź.. Faktycznie tamto forum jest mocno wypaczone, ale co zrobić... Przede wszystkim test Toshiby jest jaki jakby to był TV za ponad 10 tysięcy Cóż chyba faktycznie wybiorę Sony, ale pierwsze słyszę o darmowej gwarancji na 4 lata... Gdzie taką mogę dostać? Myślałem jeszcze o Philipsie 7109, ale nie wiem jak on stoi w porównaniu do W829... Mam jeszcze dylemat co do soundbaru... Potrzebuję taki maks do 800zł, który da mi niezły efekt (nie oczekuję cudów), wstępnie myślę o JBL SB200, ale jak mialbym ktoś inną fajną propozycję to będę wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piteron 228 Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) uuuuuuuuuuuuuu bez radyjka,no jak z tym żyć.....no jak Philips w tym modelu to tylko ambilight,reszta to........................same kłopoty.Zresztą naprawde zaufaj mi ten TV nie nadaje się do wieczornych seansów,wiem bo go widziałem w warunkach domowych i o ile w dzien jest ok to wieczorem szały nie ma poza błyskoteką A gwarancje sony 4 lata masz np w Matrix media,Sony center,i u kazdego autoryzowanego dystrybutora http://matrixmedia.pl/telewizor-3d-sony-kdl-55w829.html Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Piteron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eLBeG 9 Napisano 23 Grudnia 2014 Wszyscy podają to samo, coś w tym jest ... Gmeru ja też jestem banitą... i jestem "mega zadowolony", choć jest tam kilka osób kumatych i pomocnych... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eLBeG 9 Napisano 23 Grudnia 2014 @Woczulki Ja widziałem tego Philipsa w sklepie... i jak to ma grać tak grał w porównaniu z innymi tv tam zawieszonymi... to zwracać obiad się mi jedynie chciało. @piteron Co zrobić... muszę dalej na xperii lecieć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firekage 19 Napisano 23 Grudnia 2014 Mam jeszcze dylemat co do soundbaru... Potrzebuję taki maks do 800zł, który da mi niezły efekt (nie oczekuję cudów), wstępnie myślę o JBL SB200, ale jak mialbym ktoś inną fajną propozycję to będę wdzięczny Masz 800 zł, za 1300 można mięc kina domowe, np. Yamahy. To lepiej zagra. Wiem, że rozmawiamy o innej kwocie, ale imho na soundbary szkoda kasy, max imho to powinno kosztować 300. Głośniki są równie małe, a jak ktoś wspomniał, fizyki nie oszuka się. Te woobery, które są dodane przypominają mi te z pc'tów, tylko kilka razy....licza sobie za to drożej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piteron 228 Napisano 23 Grudnia 2014 Fire za 1300 zł będzie takie samo jakościowo kino jak soundbar za 800 Choć powiem szczerze ze widziałem te kino co teraz do hu7500 dają w gratisie i burczy to całkiem całkiem,tzn hałas jest bo z dźwiękiem to ma bardzo mało wspólnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woczulki 0 Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Z soundbarem sprawa wygląda tak, że najzwyczajniej w świecie nie mogę mieć kina, bo nie dam rady rozprowadzić głośników po pomieszczeniu... Chyba że wykorzystać tylko odtwarzacz i 2 stojące głośniki... Ale do muzyki już tym bardziej jestem laikiem i mnie nawet ten z TV nie przeszkadza, jednak tak postanowiłem, że kupię coś co zagra "w miarę" i dlatego postanowiłem na soundbar. Zawsze z pewnością będzie to grało sporo lepiej niż TV? Wracając do tematu telewizorów. Dzisiaj byłem w Sony Center i pytałem o przedłużoną gwarancję to nic nie mówili o gratisowej. Na necie dla W829 z gratisem jest tylko na stronie solpol.pl, a dla W805 nie widzę wcale. Kwestia tego, że myślę czy kupić TV w necie, bo na miejscu zawsze można sprawdzić matrycę, no chyba, że sklep internetowy też może to zrobić przed wysyłką... Wszystko tak zamawiam, a tym razem pierwszy raz mam dylemat Dalej jednak jestem w kropce z wyborem ... H6400 jest tańszy nawet o 1200zł od W829, ale czy ta różnica nie będzie zbyt widoczna? W805 jest modelem starszym od W829, ale różnica w cenie to kolejne 500zł (czy one się w ogóle różnią?)... Czy moglibyście mi napisać, co byście zrobili na moim miejscu? Czy warto dołożyć do W829, czy jednak Wy byście tego nie zrobili, mając do wydania moją kwotę i wymagania (filmy i mecze, oraz moje spostrzeżenia do smug po piłce)? Panasonic też wcale nie odpada. Toshiba natomiast już wiem, że się nie nadaje, bo na TV będę oglądał praktycznie tylko wieczorami i późną nocą Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Woczulki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piteron 228 Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) W sony center na 110% masz 4 lata gwarancji za DARMO opcja płatna to opcja 5 letnia z ubezpieczeniem sprzętu od przypadkowych uszkodzeń,Ale i tu naprawy czy wymiany realizowane sa przez serwis Sony nie przez jakaś tam firmę ubezpieczeniową Co do porównania to miałem do porównania 55h7000 i 65h6400 i wydaje mi się ze ten drugi lepiej sobie radził w nocnych seansach.Oczywiście płynność była inna ale nie można napisać że była zła,po prostu h7000 ma bardzo szybka matrycę,a h6400 da sie tak ustawić że przepaści nie ma ale jednak różnice widać W829 widziałem kilka razy w sklepie,jednak nie chce tu pisac o swoich odczuciach i porównaniach ,bo porownac mozna jak masz oba TV w domu Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Piteron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 23 Grudnia 2014 W8 to W8 i nie ma różnicy. Różnica jest ale na papierze. Czyli te Hz... To tak odnośnie Sony bo widzę właśnie, że wszędzie bardziej promowany jest W829 a nie wiedziałem, że jest tak spora różnica w cenie. Ja bym nie przepłacał. Nie poczujesz różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eLBeG 9 Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Jeśli nie przeszkadza Ci, to o czym pisalismy to dozbieraj do w829, czy tam w805 Edytowane 23 Grudnia 2014 przez eLBeG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woczulki 0 Napisano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Panowie piszę jak było. Wiedząć, że jeden ze sklepów w internecie ma W829 za 4500 i 4 lata gwarancji, byłem wczoraj w Sony Center w Częstochowie. Gość mi powiedział, że nie mają 4 letniej gwarancji gratis. Że jakiś czas temu była, ale ograniczona i te modele już się sprzedały... Pozostaję w takim razie najprawdopodobniej przy wyborze W805 i W829... Chciałbym mieć tylko pewność, że w W805 nie będę miał między innymi tego smużenia za piłką, że te Hz nie zrobią różnicy... Dodatkowo widzę model W805A i W805B :/ I jeszcze jedno... A nie istnieje żaden telewizor Samsunga jakościowo pomiędzy h6400, a h7000? Jakościowo i cenowo... Edytowane 24 Grudnia 2014 przez Woczulki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuzanski 1 Napisano 26 Grudnia 2014 Panowie przykleję się do wątku, bo szukam tv 55 cali w dobrej cenie. Możecie pomóc w ostatecznej walce: LG 55ub820v czy może Samsung 55h5700? Przede wszystkim do nc+, ps4, sportowe transmisje i wieczorne seanse. Proszę bardzo o jakieś sugestie, jutro chciałem coś kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuzanski 1 Napisano 26 Grudnia 2014 Ewentualnie LG 48ub850v czy Sony KDL-55W829B ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piteron 228 Napisano 26 Grudnia 2014 Kolego po pierwsze zapoznaj się z przyklejonymi tematami i tematami odnośnie tych modeli Proponujesz 2 zupełnie inne TV inaczej świecące więc ciężko jest cos wywnioskowac Piszesz że oglądasz wieczorami to podpowiadało by matryce VA ale co będzie jak okaże sie że oglądasz tv pod kątem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woczulki 0 Napisano 27 Grudnia 2014 Panowie A da radę jeszcze odpowiedzieć na moje pytanie? Ja wciąż nie wiem co mam zrobić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuzanski 1 Napisano 27 Grudnia 2014 Kolego po pierwsze zapoznaj się z przyklejonymi tematami i tematami odnośnie tych modeli Proponujesz 2 zupełnie inne TV inaczej świecące więc ciężko jest cos wywnioskowac Piszesz że oglądasz wieczorami to podpowiadało by matryce VA ale co będzie jak okaże sie że oglądasz tv pod kątem? Witaj! Problem w tym, że jestem w temacie zielony a im więcej czytam, tym mniej wiem. Poważnie. A w gazetkach z marketów co rusz pojawiają się nowe modele /tak skupiam się na tym co można kupić w markecie i na raty/. Oglądam tv na wprost, wieczorami. Bardzo bym chciał, żebym mógł pograć sobie na ps4 bez większego efektu smużenia, do tej pory mój stary LG sprzed 6 lat nie dawał sobie z tym rady. Dobrze byłoby mieć w nowym tv opcje 3d i 4k na przyszłość (mam kamerkę 4k), ale doczytałem ze przedstawiony przeze mnie model LG (850v) jest raczej słaby ;( Kolejna sprawa to oglądanie piłki nożnej z nc+. Reszta, czyli Smart tv, wifi jest w każdym modelu, wiec problemu nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuzanski 1 Napisano 27 Grudnia 2014 Proponujesz 2 zupełnie inne TV inaczej świecące więc ciężko jest cos wywnioskowac Przepraszam, chodziło mi o modele: LG 49UB850V, Sony KDL 55w829b lub Samsung 55h6700? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piteron 228 Napisano 27 Grudnia 2014 Ok krótko z tych co podałeś to zdecydowanie w829 Jesli chodzi o 4k to .....minimum 7.5 tys musisz miec na przyzwoity model 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woczulki 0 Napisano 27 Grudnia 2014 Kurde Panowie, a czy 2 różne tematy poruszone w jedynym to nie za dużo? Ja nie otrzymałam odpowiedzi,a kolega ma jednak inny zakres cenowy i inne wymagania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuzanski 1 Napisano 27 Grudnia 2014 Przepraszam, że się tak wbiłem w wątek, już nie przeszkadzam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 27 Grudnia 2014 Panowie piszę jak było. Wiedząć, że jeden ze sklepów w internecie ma W829 za 4500 i 4 lata gwarancji, byłem wczoraj w Sony Center w Częstochowie. Gość mi powiedział, że nie mają 4 letniej gwarancji gratis. Że jakiś czas temu była, ale ograniczona i te modele już się sprzedały... Pozostaję w takim razie najprawdopodobniej przy wyborze W805 i W829... Chciałbym mieć tylko pewność, że w W805 nie będę miał między innymi tego smużenia za piłką, że te Hz nie zrobią różnicy... Dodatkowo widzę model W805A i W805B :/ I jeszcze jedno... A nie istnieje żaden telewizor Samsunga jakościowo pomiędzy h6400, a h7000? Jakościowo i cenowo... Żebyś przypadkiem nie wybierał modelu A. To stary model z 2013 w dodatku ma matrycy IPS. W ogóle inna bajka niż B. Piłka na W8 nie powinna Ci smużyć chociaż pamiętaj: to LCD i trudno mi powiedzieć jak bardzo jesteś na to czuły. Przy odpowiednim ustawieniu upłynniacza wszystko powinno być ok. Ale coś czuję, że i tak możesz delikatnie coś tam widzieć. Samsung nie ma nic między H6 a H7. Ja bym jednak brał W8. Nie masz możliwości wrzucić jakiegoś kawałka piłki i zobaczyć w sklepie przez USB? Tylko jak to będziesz robił to wejdź w opcję i pobaw się funkcją Motionflow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach