Skocz do zawartości
mufffasa

TV z dobrym smartTV, 40-48 na sygnał SD, do 2500 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 4mx5m= 20m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Piewsza osoba 2m, druga 3m, trzecia(ewentualna reszta) na kanapie, jakieś 3,5 m.

3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Sprawdziłem kątomierzem na starym tv, wszyscy mieszczą się w odchyle 70-110 stopni względem powierzchni ekranu, ale z dużo szerszym panoramicznym ekranem odchylenie powinno być nawet mniejsze.

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać w rogu pokoju na stoliku tv.

6. Jak słońce świeci w pokoju? Telewizor w rogu, słońce pada z prawej strony przez okno od zachodniej strony.

7. Jaki masz obecnie telewizor? Stare Sony 30 cali CRT z 95 roku i działa, chociaż kineskop już siada, dlatego wymiana;)

8. Co chcemy aby telewizor posiadał?

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? Tutaj jest problem, bo raczej na pewno SD z zwykłej naziemnej telewizji cyfrowej. Także dobre skalowanie jest ważne.

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Pendrive, może dysk, ale to od święta.

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 6h?

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Matowa do anti-glare, wolę przeglądać się w lustrze w łazience:)

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Nie ma przewagi, po prostu telewizja naziemna, ze względu na ograniczenia obecnego tv. Sport od czasu do czasu, miłoby było gdyby nie przycinało piłki.

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Z internetu w sensie VOD itp jak najbardziej, przeglądarka też może być.

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nigdy.

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Po równo.

17. Preferencje co do wielkości? 40-48, ale ten róg pokoju to jedyny dostępny i takie 48 będzie ciężko zmieścić bez przysuwania go do środka pokoju. 42 byłoby idealne ze względu też na to, iż głównie sygnał SD, a SD na 48 calach wygląda raczej słabo.

18. Co Cię denerwuje w telewizorach? To, że ciężko znaleźć wiarygodne ich recenzje i tak ciężko coś wybrać, a ten sprzęt nie jest tani. Komputery i smartphony są dużo bardziej przyjazne w zakupie, a już na pewno w powtarzalności jakości i informacji o dokładnych parametrach.

19. Preferencje co do marki? Panasonic, Samsung, ale to tylko dlatego, że one są dobrej jakości w przystępnej cenie.

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Pewnie raz bym użył, głowa mnie rozboli i tyle:) Wolałbym mieć wybór telewizora bez 3D o takich samych parametrach, ale kilkaset złotych tańszy, ale tego na rynku nie ma.

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2500 zł to już max.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Zależy:)

Także z powyższego widać, jaki mam problem. Dodatkowo to jest raczej prezent dla mojego taty i mam sprzeczne priorytety. Głównie chodzi o to, że mój tata raczej mało internetowy jest, ale chciałbym, żeby miał możliwość obejrzenia VOD, różnych serwisów informacyjnych, jakichś stron, ponieważ łatwiej wyjaśnić i nauczyć obsługi tv niż całego komputera. Chciałbym także, żeby mógł wykorzystać łącze internetowe, za które płaci, a mało korzysta, dlatego właśnie wolałbym smart TV niż abonament w Cyfrowym Polsacie. Na 20 kanałach "nic nie ma", a co dopiero na 50:) Lepiej mieć na żądanie albo film z dysku puścić. Ale nie wykluczam podłączenia tv satelitarnej. Dźwięk nieważny, bo są głośniki z subwooferem.

Ja tutaj trafiłem z tego innego forum z hdtv w nazwie, kajam się :) Po Waszych recenzjach i opiniach wybrałem modele, na matrycy VA(bo IPS to do monitorów najlepszy, szczególnie EIZO) które mieszczą się w budżecie, ale problem taki, że na przykład Samsung H6400 jest dostępny tylko jako 40, czyli dość mały, albo 48, czyli trochę za duży, a pomiędzy nic;/ Dodatkowo wolałbym natywną matrycę 100-120 Hz, to drugie forum chyba mnie w błąd wprowadziło z tymi 100 Hz, u Was w testach jest 120. Wolałbym, bo jednak nie na jutro tylko ten telewizor i może się sygnał zmieni. Nie przesadzam?

Modele:

Samsung 40H6200,

Samsung 40H6400,

tutaj powinien być model 42:/

Samsung 48H6200, ale wielkośc vs jakość, a raczej jej brak, sygnału wypadnie słabo. No i pilota smart nie ma.

Panasonic 40AS640, bo 42 jest tylko 650;/

Panasonic 48AS640, ale wielkość;/

Według mnie idealnym wyborem byłby 42H6200/6400, ale nie ma takiego i martwi mnie to ogromnie. Iść w 40? Jeśli tak to którą? Smart TV Samsunga bardziej mi odpowiada, ale czy w 40 calach jest matryca o jakości do której można odnieść się w recenzji 55H6400 albo 48H6200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O matko ; ) widzę, że chcesz usłyszeć magiczne słowo: TEN ale niestety jak nic masz problem z ta wielkością. A czemu 48 za duży? Jest spora odległość... ja bym spokojnie radził wybrać 48 - na prawdę! Na ceneo wychodzi H6400 własnie praktycznie do 2500 z groszami np. euro: http://www.ceneo.pl/30182093#mh=Y5p26otr46000fnLla7g3Q1wFz9ZK64gRqyEkyhOQpTqyZcfKFHPAy_05FAe1DZ4Qg-GjqI93Ursp0DlqAKw-ijr0BGXRuyXsYf0ddbnYXEbkzPyUwQ0xlw0zRSqc87J1r7-906fUyfa1ummKmIK_TEs1

I moim zdaniem ten TV byłby bajer dla ojca. Żaden TV nie ma tylu bajerów i dodatków a przy tym dobrze świeci. Piszemy 120Hz ale to też 100Hz ;) To jak: 48"? :DDDD

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam problemu z wielkością, tylko zastanawiam się jak źle wygląda tvp info z naziemnej telewizji cyfrowej na 48 calach oglądane z 2 metrów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda dramatycznie bo ten kanał jest dramatycznej jakości.... jak na każdym LCD w 48" z 2m. Takie kanały powinni zamykać. Studio mają takie SD jak z 90 roku ; )

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi