Skocz do zawartości
luka1922

DYLEMAT -Sony-55W829 czy Sony-49X858B tv do salonu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dylemat z wyborem pomiędzy tymi dwoma modelami, głównie z tego względu ,że na temat X8505B jest bardzo mało informacji.

1. Odległość od TV około 1.8m.

2. Pozycja TV - na stoliku rtv 53 cm wys.

3. Odbiór , w ciągu dnia, późno wieczorem i nocą (więc będzie ciemno, chyba że światło ze świeczek się liczy;).

4. Odbiór z naziemnej, kablówka .

5. Jest jedno ograniczenie - TV nie może być za gruby, bo będzie wisiał za drzwiami wejściowymi, tak no oko do 20cm max.

6. Wielkość max 49-55'

7. Budżet około 5500pln, no chyba że naprawdę będzie warto i to będzie okazja wtedy mogę dociułać do 6000-6500pln.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie i bezdyskusyjnie ; ) W829. Będzie dużo lepszy do oglądania nocą (inna matryca lepsza do nocnego oglądania) oraz wielkość ma tutaj duże znaczenie. Test czytałeś na Portalu w dziale testy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :) , co do testów to czytałem wszystkie wasze testy tv-ków Sony i te o matrycach również. Co do w829 to szkoda że nie ma 3d pasywnego 55cali na matrycy VA :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety ale ten aktyw też jest spoko na tych telewizorach. Myślę, że będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie jest super TV... patrząc na całą gamę na ten rok to na 20 ten akurat mówiąc nie ładnie... [beeep]y nie urywa. Nienajlepsza płynność bo ma matrycę IPS no i słaby kontrast. Dobre kąty (tutaj czołówka ze wszystkich modeli Sony) oraz 4K : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kusi tylko pomyśl czy na pewno tego potrzebujesz w takiej formie? Może lepiej kupić taniej ale pomyśleć o wymianie za 1-2 lata? W tej chwili 4K nie jest jeszcze w 100% ustalone i pewnie na targach CES w Las Vegas zobaczymy TV np. z oficjalną już poszerzoną paletą barw pod 4K. A to kropla bo będą jeszcze inne zmiany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok , zakupiłem wczoraj w Sony Center W829b/55cali,mają mi dostarczyć jutro :) - dobra cena 4 444,- czyli część zaoszczędzonych 3000 ,- względem x8505b, pójdzie na ps4:) , zobaczymy jak się będzie sprawował - (choć cały czas trochę nie daje mi spać fakt,że nie wybrałem 55x8505b- ale rzeczywiście pomimo tego, że to 4k to było widać dosyć wyraźnie na nim z bliska mocne smużenie :). Da się oglądać to aktywne 3d na w829b w pasywnych -lekkich okularkach sony :P???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje! Pochwal się czy będziesz zadowolony :) Oby! Pobaw się dobrze ustawieniami MotionFlow czyli płynności. To ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak spędzę z nim trochę czasu to dam znać :) teraz zastanawiam się czy podpiąć do niego moduł/kartę CAM od INEA czy dekoder???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden pilot i brak pudełka dodatkowego : ) Karta to fajne rozwiązanie. Tylko upewnij się, że to działa. Z INEA nie miałem styczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zamówiłem 55W829 :) w końcu się zdecydowałem, ale mam pytanie odnośnie tego kabla zasilającego. Jaki to jest kabel bo chciałbym dokupić taki sam tylko, że dłuższy, może ktoś dać jakiś link:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykły, radiowy : ) A tak w ogóle to tam chyba jest zasilacz z tego co pamiętam. Ale od niego idzie zwykły kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się jest zasilacz, jaki to jest właśnie ten zwykły kabel, coś trzeba wpisać żeby znaleźć:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chodzi o kabel HDMI? Mam jakieś, ale nie wiem czy one spełniają dzisiejsze standardy, po prostu mam zwykłe HDMI, których używało się parę lat temu. Teraz czytam, że są jakieś 1.4 hdmi 2.0 hdmi. Warto kupić nowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sprawdzić czy to HDMI 1.4 czy coś "niższego". Jeżeli chcesz oglądać materiał 3D wtedy będziesz potrzebował kabla 1.4. Ale pewnie taki posiadasz, bo moje stare kable, które kupowałem ponad 4 lata temu to było juz HDMI 1.4 wiec jest szansa, ze i Twoje są takie same :).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, najpierw sprawdź. W tych wszystkich opisach jest wiele marketingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tv przyjechał, podłączony. Dla mnie bomba. Wstępnie coś tam poustawiałem, ale mam pytanie czy można ustawić obraz dla materiałów z you tube? Tzn. ogólnie mam na myśli czy dla obrazu z aplikacji można ustawić obraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi