mariusz.j 0 Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) Witam, szukam dobrego TV bez fajerwerków typu 3D, smartTV itp, zależy mi jak najlepszej jakości obrazu i w miarę szybkim działaniu. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 5x5m2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-5m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-24. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost, kąty nie są priorytetem.5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać6. Jak słońce świeci w pokoju ? okno od pólnocy, niskie naświetlenie.7. Jaki masz obecnie telewizor ? - 8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Jakoś obrazu jest priorytetem9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? SD, HD.10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Czasem laptop, generalnie będzię służył do oglądania TV.11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-3h.12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie ma większego znaczenia.13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Wszystkie rodzaje14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie. Nie potrzebuję smartTV.15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie zamierzam.16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami.17. Preferencje co do wielkości? 40-42"18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Awarie, niska jakość obrazu. 19. Preferencje co do marki ? Brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Dobry stosunek cena/jakość, kwota nie jest z góry ustalona. 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Nie w najbliższym czasie, może kiedyś. Edytowane 27 Listopada 2014 przez mariusz.j Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sabrex 2 Napisano 27 Listopada 2014 W pierwszej kolejności czytać i pochodzić troszkę po sklepach. Wg mnie do <2500,- kupisz naprawdę świetny telewizor. Nie stoję przed takim dylematem, bo i tak nie ma co w nich oglądać ;-), ale gdybym miał dziś podjąć decyzję, to szukałbym czegoś bez tych smartów i 3D. Natomiast przykładowo ciekawym dodatkiem jest np. "ambilight". Nie chcesz smarta (i dobrze), to może właśnie coś z Sony albo Philips. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firekage 19 Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) W pierwszej kolejności czytać i pochodzić troszkę po sklepach. Wg mnie do <2500,- kupisz naprawdę świetny telewizor. Nie stoję przed takim dylematem, bo i tak nie ma co w nich oglądać ;-), ale gdybym miał dziś podjąć decyzję, to szukałbym czegoś bez tych smartów i 3D. Natomiast przykładowo ciekawym dodatkiem jest np. "ambilight". Nie chcesz smarta (i dobrze), to może właśnie coś z Sony albo Philips. Imho to co napisałeś, jest mocnym wprowadzaniem w błąd. Nie widzę sensu zakupu telewizora, który kosztować będzie tyle samo co modele o klasę wyżej, innego producenta, mającego dodatkowe elementy, względem telewizora w tej samej klasie cenowej, nie mającego tych elementów - przecież to bzdura, coś jakby zakup Fiata 126p w cenie auta klasy kompatkowej ze wspomaganiem, centralnym, klimą, abs'ami...Niżej celowo dam jeszcze jedno porównanie. Dam przykład - ceny telewizorów Sony na matrycahc 50Hz względem cen telewizorów Samsunga, LG, Panasonica na matrycach 100-120Hz, z 3D, wifi, algorytmami upłynniania obrazu, czy pełnym podświetlaniem (Panasonic, LG). Bez żartów. Mając 2500 dozbierałbym do 48AS640 i brał go w ciemno: VA, świetna czerń, jakość obrazu, dobrze imho napisany system, który kontroluje telewizor, algorytmy upłynniania obrazu mimo matrycy 120Hz (aktywne 3D). Wadą jest brak okularów 3D. Jego konkurentem jest 48H6400 Samsunga, ale to edge-led, problemy z dse, nierównomiernością podświetlania i cloudingiem. Telewizory LG mają akurat matrycę IPS, wypda słabiej od VA Samsunga H6400 i Panasów AS640 bo ma bardzo niski kontrast, słabą czerń, która srebrzy, ale oferują szersze kąty. Panas AS650 to też IPS. Ps - miałem dać porównanie. Daję więc: 48AS640 vs 50AS600 tego samego producenta. Ludzie skuszeni wielkością, 2 cali więcej, kupują drożej odbiornik o parę klas niżej...względem 48AS640...Model większy ma matrycę 50Hz, nie ma upłynniaczy...ale 2 cale więcej robi różnicę, jest widać dobrym "lepem" na klienta, bo pytają na www o ten model, który jest dodatkowo droższy... Edytowane 28 Listopada 2014 przez firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sabrex 2 Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) Mając 2500 dozbierałbym do 48AS640 i brał go w ciemno: VA, świetna czerń, jakość obrazu, dobrze imho napisany system, który kontroluje telewizor, algorytmy upłynniania obrazu mimo matrycy 120Hz (aktywne 3D). Wadą jest brak okularów 3D. Jego konkurentem jest 48H6400 Samsunga, ale to edge-led, problemy z dse, nierównomiernością podświetlania i cloudingiem. czytaj...kolega chce kupić 40 cali i tego się trzymam. Gdyby chciał smarta a nie chce to również rozważałbym Panasonic 640/650. Ale pytanie - po co? 3D i inne bzdety nie są mu potrzebne. Ja również wychodzę z tego założenia ;-) Na to co teraz jest nadawane nie potrzeba tv za niebotyczne pieniądze, bo i tak nic lepiej a tym bardziej więcej nie zobaczy. Mam full nc+ (129,90zł) a nie pamiętam abym coś oglądał w ostatnim roku na kanałach premium. Prawdopodobnie to ostatnia umowa po 15 latach z telewizją "cyfrową". Jakość równie słaba jak treść. Jeśli mam nadmiar gotówki to znalazłem lepsze sposoby jej wykorzystania. Po prostu relaks od czerwca do września nad morzem. Bez smarta i telewizji. Tam jest dopiero jakość obrazu... real 3D :-D Edytowane 28 Listopada 2014 przez sabrex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz.j 0 Napisano 28 Listopada 2014 Właśnie takie rady lubię firekage Wszelkie propozycje nadal mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RHJG 104 Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) Jeśli mam nadmiar gotówki to znalazłem lepsze sposoby jej wykorzystania. Po prostu relaks od czerwca do września nad morzem. Bez smarta i telewizji. Tam jest dopiero jakość obrazu... real 3D :-D Faktycznie tak też można? Kto komu zabroni-ale chałupy łelkam tu w w 3D z dodatkiem ambilight, od czerwca do września kto to wytrzyma??? Edytowane 28 Listopada 2014 przez Maciej Koper błędne cytowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sabrex 2 Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) od czerwca do września kto to wytrzyma??? wątroba może mieć problemy, ale ogólnie nie jest źle Edytowane 28 Listopada 2014 przez Maciej Koper błędne cytowanie, jest jakiś problem, czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 28 Listopada 2014 czytaj...kolega chce kupić 40 cali i tego się trzymam. Gdyby chciał smarta a nie chce to również rozważałbym Panasonic 640/650. Ale pytanie - po co? 3D i inne bzdety nie są mu potrzebne. Ja również wychodzę z tego założenia ;-) Po co? A po to, że Panasonic lub Samsung mają w tych rozmiarach matrycę 120Hz z upłynniaczem i to jest wystarczający powód żeby zrezygnować w tym przypadku z telewizora Sony, który w 42" nie oferuje takich rzeczy. Posiadanie rozbudowanego Smart TV i 3D chyba nikogo nie będzie raziło? No chyba, że będzie. Jeśli tak to może faktycznie kupić gorszego Sony i nie być przytłoczonym tym ciężarem dodatków Ponadto kolega mariusz.j może nie jest świadomy, ale 40" wygląda dosyć komicznie z 3m. Zdecydowanie przydałby się większy wyświetlacz, jaki można w tych pieniądzach nabyć, zgodnie z tym co polecał firekage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firekage 19 Napisano 29 Listopada 2014 Na marginesie, z mniej więcej 3 metrów oglądałem 40L7335...teraz 48AS640. Różnica bodaj 20 cm po przekątnej daje spore wrażenie, zwyczajnie mówiąc, po prostu lepiej to się ogląda, a o tym, że lepiej kupić telewizor lepiej wyposażony, na lepszej matrycy (50Hz vs 120Hz) nawet wspominać już nie będę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz.j 0 Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Niestety nie udalo mi się przekonać ojca do 48AS640. "Po co mi taki wielki tv". Bariera 40 cali limituje mój wybór. Mój w sensie dla niego, więc on decyduje Edytowane 1 Grudnia 2014 przez mariusz.j Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jabird 0 Napisano 1 Grudnia 2014 http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/panasonic-tx-40as640e.bhtml?link=recViewed Cena 40as640 bardzo kusząca :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xero 0 Napisano 7 Grudnia 2014 Stoje przed identycznym wyborem jak z jakoscia wykonania pana? Nie wiem po co, ale ktos pisal, ze przytykajac palec do matrycy mocno sie ugina co nie wystepuje w innych modelach. Nie ma tez pvr jak dobrze pamietam. Radzi sobie bez problemow z filmami i czcionkami z pendrive'a?? Co do samego sklepu oleole - polecacie? Czy lepiej dolozyc 100zl i kupic na miejscu w sieciowce i wyjac z kartonu na miejscu i sprawdzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach