Skocz do zawartości
matss26

Zakup pierwszego własnego TV do +/- 2,500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2 ( 4x4 )
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1/2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne Na wprost / lekki kąt
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju Z rana od zachodu
7. Jaki masz obecnie telewizor LG LCD 26''
8. Co chcemy aby telewizor posiadał Smart TV z wbudowanym WiFi ( płynność ), 3 HDMi, USB x2, niski ImputLag, jakość obrazu ( bez smużenia przy dynamicznych akcjach np. Sport )
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) HD, SD ( Kablówka cyfrowa )
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola, Dekoder i może kino domowe
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor Raczej dużo
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, Przyrodnicze, Filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola - ok. 2 h dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Porównywalnie
17. Preferencje co do wielkości? od 46'' do 50''
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nic
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Obojętnie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2,500 ( 2,800 )

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie wiem

Kilka typów ( zaznaczam, że temat TV jest mi zupełnie obcy i modele poniżej wybrałem sugerując się ofertą sklepów z RTV, dlatego też inne modele również wchodzą w grę )

1. LG 47LA660s

2. LG 47LB650v

3. LG 47LB5700

4. LG 47LA575s

5. Samsung UE48H6200 / H6400

6. Samsung UE48H5500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli cenisz sobie oglądanie pod lekkim kątem to LA660s może być, ale jeśli głównie na wprost to 48H6200 z Twojej listy sprawdzi się lepiej (wyższy kontrast).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeżeli chodzi o samą funkcję SmartTV to który z tych dwóch modeli wypada lepiej ? Może jakiś model od innego / innych producentów będzie lepszy bądź porównywalny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Innych raczej specjalnie nie znajdziemy w takich kryteriach no ale chyba jednak smarthub od samsunga w h6200 będzie lepszy niż webos od lg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz trochę bardziej rozwinąć temat Smarta ? W Samsungach chodzi lepiej, szybciej, nie tnie się ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno chodzi szybciej bo w końcu 4rdzeniowy procesor nie jest tylko dla ozdoby... Ogólnie smart od samsunga raczej wypada lepiej bo ma więcej aplikacji, dokładnie to tu musisz już sam popatrzeć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nad Philipsem 47PFH6309 się zastanawiałeś? Ma ambilighta, więc dla młodych osób w sam raz. 3D też niczego sobie, fajnie się filmy w domu ogląda w tej technologii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to LG za oprogramowanie smart TV webOS zbiera nagrody, np. EISA za SmartTV w tym roku. O czymś to świadczy, więc nie chyba ale na pewno smart TV LG jest lepsze. Warto obejrzeć np modele LG 47LB650 i LG 47LB5700, mają m.in. fullLED, matrycę IPS i dobre inputlagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to LG za oprogramowanie smart TV webOS zbiera nagrody, np. EISA za SmartTV w tym roku. O czymś to świadczy, więc nie chyba ale na pewno smart TV LG jest lepsze. Warto obejrzeć np modele LG 47LB650 i LG 47LB5700, mają m.in. fullLED, matrycę IPS i dobre inputlagi.

czy ja wiem czy webos jest taki wspaniały? to tak samo jakby esia przyznało nagrodę philipsowi 8109 za androida... a matryca ips też nie jest wielce rewelacyjna przy va.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to LG za oprogramowanie smart TV webOS zbiera nagrody, np. EISA za SmartTV w tym roku. O czymś to świadczy, więc nie chyba ale na pewno smart TV LG jest lepsze. Warto obejrzeć np modele LG 47LB650 i LG 47LB5700, mają m.in. fullLED, matrycę IPS i dobre input

Model Lg 47LB5700, który wymieniłeś chyba nie posiada wbudowanego WiFi z tego co się orientowałem ?

A nad Philipsem 47PFH6309 się zastanawiałeś? Ma ambilighta, więc dla młodych osób w sam raz. 3D też niczego sobie, fajnie się filmy w domu ogląda w tej technologii.

Szczerze mówiąc to nie ale poczytam opinie i ocenię czy by się nadał :)

Na pewno chodzi szybciej bo w końcu 4rdzeniowy procesor nie jest tylko dla ozdoby... Ogólnie smart od samsunga raczej wypada lepiej bo ma więcej aplikacji, dokładnie to tu musisz już sam popatrzeć :)

Naczytałem się dużo o SmartTV zarówno w LG i Samsungu. Zdecydowanie więcej osób poleca Samsunga właśnie ze względu na 4 rdzeniowy procesor a reasumując model UE48H6200 Samsunga jest nawet tańszy od LG 47LB650v oraz porównywalnie cenowy do LG 47LA660s dlatego mam ciężko wybrać. Ogólnie jestem bardziej za Samsungiem tak więc moje pytanie ( patrząc na podane przeze mnie kryteria ) czy będę zadowolony ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naczytałem się dużo o SmartTV zarówno w LG i Samsungu. Zdecydowanie więcej osób poleca Samsunga właśnie ze względu na 4 rdzeniowy procesor a reasumując model UE48H6200 Samsunga jest nawet tańszy od LG 47LB650v oraz porównywalnie cenowy do LG 47LA660s dlatego mam ciężko wybrać. Ogólnie jestem bardziej za Samsungiem tak więc moje pytanie ( patrząc na podane przeze mnie kryteria ) czy będę zadowolony ?

48H6200 w sklepach kosztuje około 2700, LG 47LB650 obecnie idzie kupić za 2399 - nie piszę o sklepach www, mało znanych itd. Seria LB nie wspiera flasha, a html5, a więc część stron może nie chodzić poprawnie, ale ja osobiście nie kupiłbym zeszłorocznego LA od LG, a co najwyżej, LB. 48H6200 nie ma okularów 3D i pilota typu smart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

h6200 słynie raczej z niskiego lag'a więc nada się na pewno :)

Co do tego modelu to zacząłem mu się trochę bliżej przyglądać i powiem szczerze, że bardzo mi się podoba :). Natomiast wpadł mi w oko praktycznie ten sam TV tylko model wyższy a mianowicie UE48H6400. Przekracza troszkę założony budżet ale można go kupić już za 2,600 / 2,700 i stąd moje pytanie czy warto go kupić uwzględniając opisane parametry ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również drugi model wpadł mi w oko a mianowicie Sharp LC-50LE760e - czy jest on porównywalny do modelu Samsunga ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również drugi model wpadł mi w oko a mianowicie Sharp LC-50LE760e - czy jest on porównywalny do modelu Samsunga ?

Trudno rokować, bowiem LE760 to nowa seria na 2014. Jednakże jego poprzednik (LE750) był jednym z największych niewypałów, produkowanych przez Turecką firmę Vestel na zlecenie Sharpa i obraz na nim był ze wszechmiar tragiczny. Uważałbym na niesprawdzony model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno rokować, bowiem LE760 to nowa seria na 2014. Jednakże jego poprzednik (LE750) był jednym z największych niewypałów, produkowanych przez Turecką firmę Vestel na zlecenie Sharpa i obraz na nim był ze wszechmiar tragiczny. Uważałbym na niesprawdzony model.

Tak jak sam obierałem oraz w wielu opiniach chyba postawię na w/w model Samsunga i myślę, że się na nim nie zawiodę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie, ten Sharp 760 to ponoć 50Hz, a z Samsungiem ostrożnie - popros by ten telewizor wyjęto z pudełka i niech pokażą Ci podświetlanie matrycy. Bawiłem się H6400 i byłem...wręcz niepocieszony (pisałem o tym, nie bedę się powtarzać), nie kupiłbym tego widząc to, co widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizor kupuje w celu użytkowania go przez kilka lat, zatem omijałbym produkty koreańskich producentów na rzecz japońskich przedsiębiorstw, nawet jeżeli prezentują nieznacznie lepsza jakość obrazu od konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizor kupuje w celu użytkowania go przez kilka lat, zatem omijałbym produkty koreańskich producentów na rzecz japońskich przedsiębiorstw, nawet jeżeli prezentują nieznacznie lepsza jakość obrazu od konkurencji.

No i jeszcze proponuję stosować się do zasad feng shui, żeby dobra energia spływała na niego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to myślę, że model TV jest już upatrzony - produkt Samsunga. Tak więc moje pytanie - na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze tego modelu oraz czy znajdę gdziekolwiek test tego TV ( konkretnie 48'' - chyba że test tego modelu ale o przekątnej 55'' jest identyczny ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi