Skocz do zawartości
effe11

Samsung H6200 czy H7000

Rekomendowane odpowiedzi

(1) ....I teraz nie rozumiem, bo niby sam sobie udowodniłeś, że jest zerowy sens wprowadzania cudzych, a dalej zadajesz pytania przeczące temu. Na jakiej zasadzie mamy Ci odpowiedzieć, czy lista ustawień z CNET jest lepsza niż fabryczna kalibracja? Wydanie takiego werdyktu musi uwzględniać jeszcze jeden "szczegół' - konkretny egzemplarz. Niby to wiesz, ale nadal pytasz bez sensu...

(2) Tak przedpremierowo powiem Ci na podstawie egzemplarzy 55" calowych jakie mieliśmy w testach: H7000 - lepsze odwzorowanie ruchu (matryca 240Hz), ale za to trochę niższy kontrast i trochę gorsze kąty. Myślę, że sumarycznie poprawione odwzorowanie ruchu jest tego warte, ale jeśli trzeba dużo dopłacać to nie, zostań przy H6400.

(1) No tak wiem bo takie były wnioski z mojego porównania, ale i tak z czystej ciekawości spytałem jak jest akurat w tym egzemplarzu.

(2) A jak się sprawa ma na testach syntetycznych w obrębie serii 6 między 400hz a 600hz przy szybkim ruchu ?

Ponoć w nowych modelach H6400 dopracowano/dostrojono upłynniacz który w poprzednich modelach różnych serii łapał czasem czkawkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazme mam obecnie. Samsunga 51'' seria D. Pokój właśnie mam dość mocno nasłoneczniony i chciałbym już nie wchodzić w plazmy. Poza tym jak już miałbym kupić plazmę, to tylko Panasonica, a ztego co mi wiadomo, Panasonic zakończył produkcje.

Jeśli chodzi o 55''HU7500 to odpada, cena już jak dla mnie zaporowa, bo 9000zł za 55'' to za dużo. Jakby to była matryca >60'' to bym pomyślał.

Obecnie myślę tylko o 2 modelach. 55H7000 o raz 65H6400 i tu mam dylemat. Nie chcę się rozczarować jakością obrazu przy kanałach HD na NC+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jeszcze nie ma tej recenzji, to chciałbym się z niej dowiedzieć czy kolor twarzy bez kalibracji uległ poprawie w nowym modelu, pytam bo czytałem taką recenzję w której pochwalili dobre odcienie kolorów twarzy.

No i jeszcze ewentualnie dobrze byłoby napisać jaki jest bilans zysków i strat w odniesieniu do konkretnych realizacji podświetlania matryc w nowych modelach.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo się naczytałem w sieci, że modele H6400 nie sa za dobre. Mają problemy z podświetleniem i jakością obrazu zwłaszcza przy oglądaniu sportu. Kurcze już sam nie wiem co wybrać. 55H7000 czy 65''H6400.

Ten wielki 65'' ekran bardzo mocno kusi :)

Myślę, że za dużo się już naczytałeś, chyba czas odjeść od komputera, iść do sklepu, kupić i się cieszyć ;) Jak ustawiłem sobie skalibrowanego H7000 obok H6400 to różnic w kolorach między nimi trzeba się było doszukiwać ze szkłem powiększającym. Po prostu oba świeciły rewelacyjnie. Równomierność podświetlenia satysfakcjonująca w obu i na podobnym poziomie, wręcz H6400 był trochę lepszy, ale te cechy są uzależnione już do konkretnego egzemplarza. Ruch faktycznie był trochę lepiej odwzorowywany na H7000, ze względu na matrycę 240Hz, ale nie na zasadzie, że tu super a tam lipa. Tu masz dobrze i lepiej. Oczywiście fajniej jest mieć ostrzejszy ruch, ale nie kosztem 10". To jak zamiana siekierki na kijek.

Ja powiem tak, może lepiej ciut mniejszy bo 55", wciąz przecież duzy a z 4K, wbudowany tuner i test z HB odbierzesz w 4K,

No z tym raczej ciężko mi się zgodzić. 55" to nie jest duży telewizor. Przy Full HD będziesz go musiał oglądać z odległości maks 2,20m żeby widzieć detale, do 4K jeszcze bliżej... kolega, który założył temat ma chyba znacznie większą odległość, więc taki mały ekran jest mu zbędny, a tym bardziej 4K bez odpowiedniego calażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4K nie chcę bo cena zaporowa, poza tym jeszcze dzisiaj sie nie opłaca takiej rozdzielczości kupować.

Zdecyduje się na 55"H7000. Przemówiła cena po rabacie w euro 5699zl oraz lepsze odświezanie obrazu. Dużo oglądam sportu. Dotychczas miałem plazme Samsunga 51" więc ten jest nawet większy o 4" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam zakłady, że po maks trzech dniach zaczniesz żałować, że nie wziąłeś większego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądze bo od 2011r korzystam z 51" i jest ok :)

effe11, porozmawiamy jak już TV stanie u Ciebie, bo takie zdanie jak mi napisałeś powyżej to już słyszałem nieskończoność^2 razy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem, czy to znaczy, że 55'' LED jest mniejszy od 51'' Plasma? Oglądam z 2,5 metra telewizje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest mniejszy? Nie wiem, być może jest. Oblicz z rozmiarem ramki. Nie chodzi jednak o to co jest większe, ale co adekwatniejsze. Nie wymieniasz przecież telewizora dla ideologii, tylko dla tego żeby był efekt, a efekt rośnie w raz z przekątną, oczywiście do czasu przesady, ale 65" to nie żadna przesada. 65" to adekwatny telewizor dla Ciebie. Chodzi o różnicę. Przy przejściu na 55" prawie jej nie odczujesz.

Tak na prawdę to przecież mi najbardziej zależy na co się tam zdecydujesz. Oba telewizory są b. dobre, ale z mojego wieloletniego doświadczenia wynika, że jak kupisz 55" to po trzech dniach powiesz "kurde mogłem wziąć ten większy".

Edytowane przez Maciej Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe w których modelach z dvb-s zastosowali direct led he :) To jest pol-mat? Czy nie brakuje Wam, nie potrzebne Ultra Clear Panel?

Edytowane przez authorized

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie to ciekawi czy jest jakiś model z tunerem satelitarnym a zarazem z podświetlaniem direct, natomiast jedno jest pewne że lepszego podświetlania się nie dokupi a tuner można bez problemu. A jeśli tuner jest zewnętrzny to tv chyba będzie też nagrywał z niego na podpięty do telewizora dysk twardy ?.

Tani ferguson się chwali że ma dobre przetworniki mające dać lepszą jakość obrazu, ciekawe czy wewnętrzny tuner z tv Samsunga jest na tym samym/lepszym/gorszym poziomie jakości ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tani ferguson się chwali że ma dobre przetworniki mające dać lepszą jakość obrazu, ciekawe czy wewnętrzny tuner z tv Samsunga jest na tym samym/lepszym/gorszym poziomie jakości ?.

A świstak siedzi... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, czy warto brać Samsunga H6200 60 cali ? Większy TV niż 60 cali mi nie wejdzie i nie wiem co kupić. Nie mam kasy na H7000 60 cali a 55 jest troszkę za mały.

Edytowane przez Hokuspokus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie, czy to możliwe aby obraz z tunera dvb-s wbudowanego w tv był lepszy bądź gorszy od np. pace pvr c+? Oczywiście najwazniejsze 1080i HD, sd i skalowanie 576 linii dla mnie może nie istnieć.

Jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może, może, ale wybadanie tego jest b. ciężkie. Może pewnego dnia będę miał możliwość przeprowadzić obiektywny test tunerów to się podzielę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie wyników z pomiarów działania upłynniacza (chodzi o ostrość przy szybkim ruchu) to odniosę się jutro (już jest późno a będzie trzeba do porównania wyłożyć wyniki poprzednich modeli serii 6 i nowego LG IPS z de blur), ale teraz mam takie pytanie, tj biorąc pod uwagę bardzo dobry wynik czerni i kontrastu i tą fotkę kontrastu/czerni przed i po kalibracji, to czym by się różniła ta sama fotka zrobiona z ekranu LG IPS LB670 z załączonym wygaszaniem (kilkanaście stref) strefowym ?.

EDIT:

W nowym teście H6500 wynik rozdzielczości dynamicznej ruchu wyniósł 1080 linii :

http://hdtelevizija.com/2014/06/10/samsung-ue55h6500-full-hd-lcd-televizor-recenzija/3/

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Redaktor testu z hdtelevizija napisał w komentarzach że jakosć obrazu H6400 i H6500 jest taka sama ale nie planuje testu H6400, he he, a mi się coś wydaje że nie planuje testu H6500 bo prawdopodobnie kontrast (i czerń nie jest już tak głęboka) już nie jest w nim tak wysoki ze względu na inne podświetlanie. Tak że obstawiam że różnica (w obrazie) między tymi modelami będzie właśnie w podświetlaniu a na korzyść H6500 będzie większa ostrość w ruchu (być może przy włączonym dodatkowo trybie Led), tylko nie wiem czy w H6500 też jest tak samo jak w H6400 że załączenie strobującego trybu Led odłącza automatycznie działanie standardowego upłynniacza, w poprzednich modelach można było załączyć tryb Led bez dezaktywacji standardowego upłynniacza.

Dla porównania z nowym modelem LG wklejam fragment z testu LB650V :

przetestowany model LB650V który ma zadeklarowane 500 MCI osiąga już około 700 linii rozdzielczości ruchu, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich miłośników sportów i filmów akcji . Zwiększoną rozdzielczość osiąga się poprzez aktywację algorytmu TruMotion, w którym jest udostępniony tryb użytkownika i przy ustawieniach dla wartości De - Blur na 10, a wartosci De - Judder na 0, w ten sposób można uzyskać ostrzejszy obraz bez tzw " teatru " który ​​psuje wrażenia w filmach niezależnie od rozdzielczości

Ale tak jak wcześniej zapowiadałem, podaję wyniki działania upłynniaczy z poprzednich modeli Samsunga :

Samsung seria 6500 (400hz) osiąga:

Maksymalna rozdzielczość dynamiczna to 750 linii. Taki wynik UE40D6500 osiąga w trybach Wyraźny, Standardowy, Płynny oraz (najlepszym) Użytkownika

W wyższych modelach Samsunga też można włączyć tzw ''dopalacz strobowy'' i osiągnąć 1080 linii ale :

Za jakość odwzorowania ruchu w Samsungu odpowiadają układy Motion Plus i LED Motion Plus. Przy Motion Plus w ustawieniu Użytkownika (redukcja rozmycia 10, redukcja skoków 0) oraz przy włączonym układzie LED Motion Plus rozdzielczość sięga 1080 linii, ale z widocznym migotaniem i okresową utratą skuteczności. Pomimo tego jest to bardzo dobry wynik, ale trzeba uczciwie przyznać, że najlepsze rozwiązania (Sony) są o krok dalej zapewniając stabilne i niemigoczące 1080.

A o Sony napisali tak :

''Sony nieco upłynnia obraz w stosunku do oryginału i tego zjawiska nie da się wyeliminować bez całkowitej deaktywacji układu Motionflow i związanego z tym dramatycznego spadku rozdzielczości, ale owa nadpłynność jest stosunkowo niewielka i całkowicie do przyjęcia. Pomimo tego purystom z pewnością bardziej przypadnie do gustu układ Samsunga, który pozwala na osobną regulację rozdzielczości (redukcja rozmycia) i płynności ruchu (redukcja skoków).''

Dane z poniższych testów:
http://www.tvtest.pl/ue46d8000-kontra-kdl-46hx920-cz-2-2/
http://www.tvtest.pl/samsung-ue40d6500-kontra-sony-kdl-40ex720/

Odnośnie wyników modelu Sony to w porówaniu do poprzednich samsungów wyciągnąłem następujące wnioski :

w Sony maksymalna rozdzielczość dynamiczna w trybach Wyraźny i Wyraźny + to 1080 linii (Ponad 300 linii więcej od Samsunga), ale są to typy tzw ''strobowe'' których użycie wiaże się z widocznym spadkiem jasności i niektórzy magą widzieć migotanie. Dlatego najczęściej będą użytkowane tryby niestrobowe w których rozdzielczosć dynamiczna będzie wynosić 550-600 linii (czyli 100-150 linni mniej niż w samsungu w typowych niestrobowanych trybach)

.

Poniżej tabelka z nieco słabszymi rezultatami dla matrycy IPS (sony W8 poprzednia seria) :

http://www.tvtest.pl/wp-content/uploads/tabela_cr.jpg

Z powyższych rezultatów można domniemywać że ostrość obrazu przy szybkim ruchu (w trybach niestrobowych) powinna być nieco większa w Samsungach (przynajmniej tak to wyglądało w poprzednich modelach serii 6). Ale jak wiadomo diabeł tkwi w czczegółach, dlatego lepiej będzie jak te rezultaty w odniesieniu do własnych doświadczeń skomentuje Maciej.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wybrałem model 65H6400 ma być jutro z rana u mnie. Mam nadzieje, że sie nie zawiodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz! Bardzo ciekawi mnie opinia o 65"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

No to jest, od 10:00 jest u mnie już telewizorek :) 65H6400. Obraz hmmm no jest różnica. Wielki ekran i super kolory. Podczas konfiguracji, wyświetliła mi się informacja o podłączeniu takiego jakby nadajnika na kabelku. Informowano mnie abym położył go na przeciw urządzenia, tak aby można go obsługiwać z pilota od samsunga. Nie do końca to rozumiem, czy to oznacza, że pilotem Samsunga można sterować również np dekoderem nc+ mediabox +. ??? Niestety nie udało mi się tego skonfigurować. Komunikat miałem, żeby kliknąć "kanał góra" i jeśli w małym okienku zmieni się kanał, to wszystko zostanie dobrze skonfigurowane. Niestety kanał się nie przełączał.

Czy wie ktoś może jak to ugryźć ???

Kolejna sprawa w teście o 55H6400 czytałem, że warto ustawić sobie kilka rzeczy.

np:

Opcje obrazu -> redukcja szumów -> wyłaczony
Opcje obrazu -> czysty obraz cyfrowy -> wyłączony

Nie widzę tych opcji niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapoznaj się z instrukcją obsługi. Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi